rss
  • Az immunrendszerünk erősítése sütőtökkel

  • Az immunrendszerünk erősítése sütőtökkelA sült tök kellemes csemege, ha hidegre fordul az idő. Ráadásul jót tesz, ha minél többet eszünk belőle. Hidegebb időszakban könnyen meghűl a szervezet, viszont a sütőtök kiválóan alkalmas, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, felkészítve a testet a beteges időszakra. Megelőzhető a megfázás, tüdőgyulladás és más légúti megbetegedések. Hasi gondok kezelésére szintén javallott, mivel béltisztító hatása van. Ezek mellett úgy tartják, alkalmas a máj- és veseproblémák megszüntetésére. A sárga színe árulkodik magas béta-karotin tartalmáról.

    loading...

    A sütőtök dúskál a különböző vitaminokban, emellett olyan ásványi anyagokat rejt, mely a nők, kisgyereke fejlődéséhez és egészséges erőnlétéhez szükséges. Meglepő tulajdonsága, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor képes a szemfehérjét is elszínezni.


    Az ízletes zöldség C-, E- és B-vitaminokban sem szenved hiányt. Magas a vastartalma, mely miatt különösen ajánlott fogyasztani. Nem meglepő, hogy a különböző termékek alapanyagaként is egyre gyakrabban jelenik meg az üzletek polcain. Mivel könnyen emészthető és a gyomorműködést is rendbe teszi, előszeretettel készül belőle babaétel és az egészség megőrzését elősegítő ital.


    A sütőtökök szeptemberben jelennek meg és egész decemberig kaphatóak. Akár a sült gesztenyét, a tököt is vehetjük utcai árusoktól, amit a hidegben kószálva különösen jól esik elmajszolni.Magja sem megy pocsékba, mivel pirított formában kellemes ropogtatnivaló. Zacskós változatban pedig bármelyik boltban megtaláljuk az év minden szakában.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Miért is fontos az Omega-3?

    Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelõ mûködésének fenntartásában, az egészség megõrzésében, és a betegségek gyógyításában.

    Sokan nem tudják, hogy a homár szó egy tízlábú, hatalmas ollójú, ízletes húsú tengeri rákot jelent és a francia szó - hombard- kiejtés szerinti átvétele. Az eredeti kanadai homár a legnagyobb rákok egyike és az emberi szervezet egészséges mûködésében óriási szerepe van.

  • Észvesztõ cukor

    Eddig is tudtuk a cukorról és a fehér lisztrõl, hogy nem tartoznak az egészséges táplálékok közé - de mára bizonyítottá vált a magatartásra való negatív befolyásuk is.

    Elgondolkodtató két amerikai vizsgálat eredménye. Tanulási nehézségek illetve magatartászavarok miatt kisegítõ iskolába járó gyerekek egyik csoportjánál a tanárok és szülõk közremûködésével reformtáplálkozást vezettek be, míg a másik csoport szokásos módon étkezett.

  • Gyümölcsöt gyümölccsel

    Az egészségünk védelmében nem csak az italok hõmérsékletére, hanem az étkezésre is nagyon oda kell figyelni a nagy melegben. Barcza Zsuzsa szerint hiába érezzük úgy, hogy nem kívánjuk az ételt, a napi négy-ötszöri étkezést be kell tartani. A reggeli nagyon fontos, mert ha üres gyomorral indulunk el otthonról, leeshet a vércukorszintünk, és akár el is ájulhatunk. A hõségben szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken, ügyeljünk rá, hogy könnyen emészthetõ ételeket vegyünk ilyenkor magunkhoz, kerüljük a vörös húsokat, a zsíros, fûszeres ételeket.

  • Ezért ne igyunk energiaitalt

    Az energia italok piacát jelenleg olyan termékek uralják, amelyek elsõsorban koffeint, cukrot és még számtalan káros anyagot tartalmaznak.

    Rövid idõre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak. A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerûen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül.

  • Királyi fõszakács reneszánsz konyhája

    Esznek szörnyen, mint a faddiak. A mondás Faddi Varga János királyi fõszakács Duna menti szülõfalujáról szól, talán nem véletlen, hogy 16 fogásos menüt kínál Mátyás korából.

    A reneszánsz ízek 62 éves mestere, aki sióagárdi pincéjében családi vállalkozást épített és szakácsdinasztiát alapított a reneszánsz konyhára, legközelebb november 21-én, Bonyhádon kínálja Mátyás király lakomáját.

    - Mit eszik egy királyi fõszakács hétköznap?

  • A kisgyerek és az egészéges táplálkozás

    Egészséges, tápláló étkeket adni kisgyerekünknek egyszerû, de ne feledjük, ami jó a felnõtteknek, nem feltétlenül jó a kisgyereknek is. Az egy éves kisgyerek már egy asztalnál eszik a felnõttekkel. A különbség az lehet, hogy bármit, amit eszünk, általában pürésítsük a gyereknek. Kerüljük a túlzottan sós vagy fûszeres ételeket, mert a fûszeres ételeket például még nem emészti meg olyan könnyen a gyomra, mint a felnõtteké. Amint kicsit nõnek, fokozatosan bevezethetjük a texturáltabb étkeket, amik rostosabbak, két éves korában pedig már ugyanazt az ételt ehetik, amit mi.

  • Az ár miatt nem veszünk bioterméket?

    Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék).

    A vásárlók zömének fõ motívuma, hogy az ökotermékeket egészségesebbnek tartják. A vásárlástól való elzárkózást azonban a legtöbben azzal magyarázzák (hazánkban és másutt is), hogy túl drágák a biotermékek. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is elvégzett felmérése. A megkérdezett magyar bio-vásárlók 84 százalékának véleménye szerint a biotermékek egészségesebbek.

  • Készüljön fel a fröccs nyelvvizsgára

    A cikk tudnivalókat tartalmaz az alap-, közép-, és felsõfokú fröccs nyelvvizsgához.

    A bor és a víz keverése az ókori Rómában és Görögországban elterjedt volt. Az akkori borok jóval különböztek a ma fogyasztottaktól. Nem szûrték õket, hamarabb megromlottak, ezért keverték õket mézzel, fûszerekkel, tengervízzel, sóval.

    Célszerû volt hígítani õket, hiszen így lágyabb ízeket kaptak, lassabb volt a lerészegedés, és nagyobb mennyiséget lehetett fogyasztani.

  • A zsidó konyha érdekességei

    A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb elõírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási elõírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az elõírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.

  • A legjobb energetizáló táplálkozási tippek

    Gondoltad volna, hogy az étel nem csupán tápanyagokat rejt, hanem életerõt is? A távol-keleti étkezési hagyományok szerint táplálkozásunkkal nemcsak egészségünket, hanem a lelkiállapotunkat is befolyásolhatjuk. Ezt te is megtapasztalhatod, ha megismerkedsz a zen gasztronómiával! Szakácsmûvészet, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt szolgálja – így lehetne összefoglalni a zen táplálkozás lényegét. A zen filozófia a harmónia elérését tartja a legfõbb célnak, mégpedig úgy, hogy az ellentétes energiák kiegyenlítésére törekszik, mind az étkezésben, mind pedig az életvezetésben.

  • Sült rovar és dzsungellikõr a thai asztalokon

    A thai ételek csípõsek, minél északabbra haladunk, annál erõsebb fogásokkal fogunk találkozni. A rizs mellett mindenféle étel kerül az asztalra, amibõl lehet válogatni. Kanalat a jobb kézben, villát a balban tartsuk, de ha nem kapunk evõeszközt, a jobbunkkal nyugodtan tunkolhatunk is. Akinek pedig van gusztusa, akár a sült rovarlárvát is megkóstolhatja. A thai konyha a világ minden pontján ismert, minden nagyvárosban lehet találni egy rakás thai éttermet, más kérdés, hogy itt valóban autentikus ételeket kapunk-e.

  • Szobanövények és az allergia

    Az Allergy folyóiratban publikált adatok alapján a nyugati országok lakosságának megközelítõleg 40 százaléka szenved az allergia rhinitis, másnéven szénanátha tüneteitõl.

    Az allergia rhinitis okozta orrfolyás, tüsszögés az esetek mintegy 20 százalékában a szobanövények által kiváltott mellékhatásként lép fel. Egy 1985-ben készült tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina , másnéven csüngõágú fikusz nedvébõl, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe.

  • Céltudatos fiatalkor – A szülõk könnyen orientálhatják gyermeküket

    Mást sem hall manapság a gyermekes szülõ, hogy nagy a munkanélküliség és nehéz elhelyezkedni. Még ha õk maguk nem is érintettek a munkanélküliség témakörében, célszerû odafigyelni, hogy gyermekük olyan kompetenciákat sajátítson el élete során, melyekkel könnyen képes lesz elhelyezkedni. Aki ezt korábban átgondolja, gyermeke késõbbi boldogulását segítheti. Nem arról van szó, hogy már általános iskolás korában pályát kell választania a gyereknek, de nem árt, ha a szülõ tudja, gyermeke milyen készségekkel rendelkezik, melyeket fejleszteni lehet, és céltudatos iskolaválasztással a megfelelõ irányba terelni életpályáját.

  • Az ananász kedvezõ hatása az egészségünkre

    A rendkívül karakteres ananász szerencsére ma már frissen is elérhetõ, nem csak konzerv formában. Felhasználási területe igen változatos; a hidegkonyhai készítményektõl az ételdíszeken át az ananászos garnélarákig sok minden készíthetõ belõle. Az ananász édeskés, finom, lédús gyümölcs, 100 grammja 56 kcal energiát tartalmaz. Az ananász mérete igen változatos lehet, a 15-20 dkg-ostól egészen a több kilós nagyságig terjedhet. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevû (fehérjebontó) enzimnek köszönhetõen a legegészségesebb gyümölcsök egyike.

  • Drágul az EU-ban a zöldség és a gyümölcs!

    Visszatér a kanyaruborka, a megcsavarodott répa, a ferde póréhagyma

    Brüsszel - Visszatérhetnek hivatalosan is a "Quasimodo" zöldségek, a szabványméretnél kisebb gyümölcsök az Európai Unió tagállamaiban a piacokra az élelmiszerárak emelkedésének köszönhetõen, bár errõl elõbb még szavazniuk kell a tagállamok agrárminisztereinek. Az egyik legemlékezetesebb példa a brüsszeli bürokraták túlbuzgalmára az uborka görbeségének szabályozási vágya.

  • Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banán

    Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banánA banán az egyik legtöbbet termesztett és fogyasztott növény, népszerűségét jól mutatja, hogy az amerikaiak több banánt esznek, mint narancsot és almát együttvéve. A kellemes ízen és a praktikusságon kívül a banánnak számos kedvező egészségügyi hatása is van, emellett nagyon tápláló és rengeteg vitamin található benne. Egy közepes banánban (mely nagyjából 125 grammos) 110 kalória és 30 gramm szénhidrát van, emellett jó forrása a B- és C-vitaminnak, a káliumnak, a magnéziumnak és az élelmi rostoknak is.

  • Álmatlanság és az éjszakai evés

    A stressz, az idegeskedés, a túlfeszített munkatempó sokak számára álmatlanságot és alvásproblémákat okoz.

    Napjainkban egyre gyakoribb azoknak a száma, akik nem tudnak nyugodtan aludni, gyakorta felébrednek és ennek következtében napközben fáradtság, kimerültség jellemzi õket, ami sajnos a munkájukra is kihat. A régi bölcs tanácsok, hogy lefekvés elõtt igyunk meg egy pohár tejet, vagy miután álomra hajtottuk a fejünket, számoljuk a bárányokat, nem mindenkinek nyújtanak tökéletes megoldást.

  • Számos kedvezõ hatással bír egészségünkre a pomelo

    A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.

  • Kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha lassabban eszünk

    A kingstoni Rhode Island Egyetem kutatóinak elsõként sikerült valódi bizonyítékot találniuk rá, hogy ha lassabban fogyasztjuk el az ételt, akkor valójában "kevesebbet eszünk", vagyis kisebb kalóriamennyiséget juttatunk a szervezetünkbe. A ráérõsebb étkezés további elõnyei, hogy egyúttal élvezetesebb lesz az evés és jóllakottabbnak fogjuk érezni magunkat. Kathleen Melanson és munkatársai elsõként végeztek tudományos vizsgálatot annak alátámasztására, hogy aki lassabban eszik, annak csökken az étvágya, így összességében kevesebbet eszik majd a nap folyamán, mint az, aki sietõsen ebédel.

  • Magyaros konyha a globális világban

    Régi ízek, új technológiák

    Magától értetõdik, hogy ha egy turista ellátogat Magyarországra, akkor nem kínai, görög vagy indiai étterembe akar menni, hanem meg szeretné kóstolni a magyar fogásokat, lakjon bár a barátainál vagy egy ötcsillagos szállodában.

    De milyen is a magyaros étel a XXI. században? Kiadós, nehéz, modern, falatnyi? Húzza-e mellé a cigány? E kérdésekre nem is olyan egyszerû felelni.

loading...