rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességet

  • Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességetA vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.

    E hatását a II. Világháborúban az angol pilóták fedezték fel. Észrevették, hogy mikor a szükség úgy hozta, hogy áfonya-lekváros kenyeret kaptak ellátmányul, sokkal jobban láttak sötétben, nem kellett úgy hunyorogniuk a légielhárítás fényszóróitól, azok nem vakítottak annyira. Az áfonyalekvár a mai képernyőt bámuló emberek szemének is nagy hasznára lehet, valamint a cukorbetegek retináját is védi. E hatáshoz nagy dózisban van szükség e hatóanyagokra, ezért gyógyszertárban koncentráltan, kapszulákban is kapható.

    Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen. Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést - különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat. Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak.

    A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is számon tartja. Lassítja a szervezet öregedését, fogyasztása ajánlott öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére. Kísérletek is bizonyítják, hogy az áfonyafogyasztás segít megőrizni a testi és szellemi frissességet és jó emlékezőképességet. Értékes hatóanyagiból jutott a levelekbe is, melyek szintén cseranyagokat, kvercetint, katekint, tannint, különböző savakat, flavonoidokat, fenol-karbonsavakat és kinolizin-alkaloidokat, valamint értékes nyomelemeket tartalmaznak. Teája epe- és hólyagbetegségek esetén jótékony, vesetisztító.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A fehér liszt helyettesítése

    A fehér liszt helyettesítéseA fehér búzaliszt bár az egyik leggyakoribb tartósélelmiszer a háztartásokban, ennek ellenére számos betegség kialakulásában szerepet játszhat a túl gyakori fogyasztása. Persze nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Amennyiben valaki le szeretné cserélni a fehér finomított búzalisztet, úgy általában a teljes kiőrlésű változatot rakja bele a bevásárlókocsiba. A legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például kenyér, pizza, jól használható, bár a süteményekhez nem igazából ajánlott.

  • Hogyan grillezzünk?

    Élelmiszer-biztonsági tanácsok grillezéshez

    Budapest - A nyár a szabadba történõ étkezések, a grillezések szezonja, amely akkor lehet igazán kellemes élmény, ha az étkezés után sem jelentkeznek egészségügyi panaszok, ezért a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményben tudatta a megszívlelendõ fortélyokat. Az étkezésre való felkészülés a bevásárlással kezdõdik. Érdemes jó minõségû, lehetõleg frissen vásárolt húst választani, amelyet nem kell túl vastagra szelni, így a szeletek nem csak alaposan átsülnek, hanem még azonosi dõ alatt is készülnek el.

  • A kefir jótékony hatása a szervezetre

    A savanyított tejtermékek évszázadok óta ismert és elõszeretettel fogyasztott táplálékok.

    Felfedezésük a hûtési eljárások hiányának köszönhetõ: a kifejt tej hûtés nélkül megsavanyodott, ezáltal õseink felfedezték, hogy az így keletkezett étel fogyasztható, ráadásul jóval tovább eltartható, mint a tej. A kefirt a Kaukázusban az õsidõktõl fogva ismerték. Amellett, hogy vitaminokban (B-vitamin, folsav, niacin, és biotin) gazdag, immunrendszer-erõsítõ, elõsegíti az emésztést, gyomorregeneráló, csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást.

  • Mitõl lesz kék a banán?

    Banánhéjat, amelynek állítólag hallucinogén hatása van. Ha az "érett sárgákat" UV-fénnyel világítják meg, akár drogmámorban is érezheti magát a szemlélõ - ugyanis ekkor kéken világítanak, tudósítanak innsbrucki kutatók az "Angewandte Chemie" címû szaklapban.

    "Mi magunk is meglepõdtünk azon, hogy ezt a jelenséget eddig senki sem fedezte fel", mondja Bernhard Kräutler, a kutatás vezetõje. Hiszen a gyümölcs, amelybõl évente 72,5 millió tonna terem, a világ ötödik legfontosabb élelmiszere.

  • Fiatalodás ételekkel (2/2. rész): Paradicsom, sárgarépa, brokkoli és a lenfélék

    Bõrünket szebbé varázsolja a paradicsom és a sárgarépa. A különbözõ halfélék pedig bõrszárazság ellen nyújtanak hatékony védelmet.

    Egy berlini tanulmány szerint az antioxidánsok közül különösen a bétakarotin és a likopin teszi szebbé bõrünket és ezt tesztszemélyeken is igazolták. Napi fogyasztásra ajánlott ideális mennyiség 2 répa vagy 200 mililiter sárgarépalé. A likopin megvédi bõrünket a káros napsugaraktól, napi egy evõkanál paradicsomlé segíti a védekezést ezen sugarak ellen.

  • A csokoládé jótékony hatása a szervezetre

    Édes és krémesen lágy, vagy sötét és keserû – a csokoládé élvezet az érzékszervek számára. Kellemes íze elégedettséget és komfortérzetet vált ki fogyasztójában, és most új tudományos kísérletek eredményei adnak még több indokot arra, hogy a csokoládé rajongói legyünk: fantasztikus táplálkozási elõnyöket nyújt, feltéve, hogy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk.

    Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az igazi, jó minõségû csokoládé, illetve kakaó a fenséges íz mellett egészséget szolgáló polifenolokat, köztük flavonoidokat tartalmaz.

  • Mazsola: önmagában is süteményben is kiváló

    Mazsola: önmagában is süteményben is kiválóA szőlőbogyó szárítása során készült mazsola különböző méretű, színű és tápértékű lehet. Kiválóan fogyasztható magára, süteményekkel, reggelikor, a nap szinte bármilyen időszakában. A hűtőben tárolt mazsola akár hat hónapig is eláll. Mazsola kétféleképpen készíthető, vagy napon szárítva vagy különféle szárítási eljárásokkal. A mazsolának többféle változata van, a legismertebb mazsolaszőlő-fajták a magvatlan, mag nélküli, amely kicsi és fekete, a halványsárga illetve a nagy magvú. A mazsola színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színű és vörös is.

  • Muffinötletek hétvégére

    Muffinötletek hétvégéreA muffint szinte mindenki szereti, mert gyorsan elkészíthető, mutatós, ezerféleképpen variálható finomság, készíthető sós és édes változatokban is. Méltán él a konyhákban a muffin láz. Csak egy jól bevált alaprecept kell hozzá, néhány ízletes hozzávaló és csipetnyi fantázia, és ez a gyorsan elkészíthető mutatós sütemény már kész is. Már rengeteg féle muffinpapír kapható, így ezekkel még jobban feltudjuk dobni a muffinokat. Míg régen csak az édes változata hódított, ma már egyre több sós-sajtos muffin kerül a recepttárakba és a sütőbe.

  • Teázzunk vagy kávézzunk?

    Ha a reggeli ébredéshez koffeinre van szükségünk, a teában és kávéban egyaránt megtaláljuk, ám közel sem mindegy, melyiket fogyasztjuk. A két népszerû ital nagyon különbözõ hatásairól meglepõ felfedezéseket tettek amerikai tudósok.

    A fekete és zöld tea, valamint a kakaó is tartalmaz az élénkítõ hatóanyagból, s emiatt a statisztikák tanulsága szerint egyre inkább kiszorítja a reggeli asztalról a feketekávét. Hogy melyik is a jobb választás: kávé, tea vagy kakaó? A kutatók tudományos módszerekkel segítenek eldönteni a kérdést.

  • Szõlõvel a rák és a kilók ellen

    Itt a szõlõszezon. Nagy hibát követsz el, ha legalább egy fürtöt nem eszel meg ebbõl a csodás gyümölcsbõl naponta!

    Hogy meggyõzzünk, öt érvet gyûjtöttünk össze, amik miatt biztosan érdemes szõlõt enned! Az ókori népek közül a görögök Dionüszosznak, a latinok pedig Bacchusnak áldoztak a jó termésért. Nem véletlenül. A szõlõ ugyanis nemcsak mennyeien édes és zamatos, de a világ egyik legegészségesebb gyümölcse is. Ha mindez még mindig nem gyõzött meg, akkor íme öt ok, ami miatt érdemes minél több szõlõt enned!

  • A legjobb energetizáló táplálkozási tippek

    Gondoltad volna, hogy az étel nem csupán tápanyagokat rejt, hanem életerõt is? A távol-keleti étkezési hagyományok szerint táplálkozásunkkal nemcsak egészségünket, hanem a lelkiállapotunkat is befolyásolhatjuk. Ezt te is megtapasztalhatod, ha megismerkedsz a zen gasztronómiával! Szakácsmûvészet, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt szolgálja – így lehetne összefoglalni a zen táplálkozás lényegét. A zen filozófia a harmónia elérését tartja a legfõbb célnak, mégpedig úgy, hogy az ellentétes energiák kiegyenlítésére törekszik, mind az étkezésben, mind pedig az életvezetésben.

  • A cékla jótékony hatásairól - receptekkel

    A népi gyógyászatban már régóta ismerik és alkalmazzák a céklát, többek között vérképzésre. Emellett méregtelenítõ és súlycsökkentõ hatású is. Mindemellett védelmet nyújt a rák több válfajával, fõként a gyomorrákkal szemben.

    Bár a hagyományos orvoslás képviselõi egészen a múlt századig „nem vették komolyan” a céklát, ma már számos betegség esetén javasolják annak fogyasztását, kiegészítõ kezelésként. A cékla a benne lévõ B-vitaminnak és folsavnak köszönhetõen jótékony hatással van az idegrendszerre, valamint a hámszövet és a nyálkahártya állapotára.

  • A világ legfinomabb étele maradékból

    A világ legnagyobb és legsikeresebb gasztronómiai magazinjai (Jamie, Every Day, Good Food) a legsikeresebb (értsd: legdrágább) éttermekkel együttmûködödve folyamatosan megkeresik azokat az ételeket, amelyek mindenhol nagy sikernek örvendenek a világon.

    Meglepõ, de azok az ételek kerültek a lista élére, amelyeknek a hozzávalója, valamely másik étel maradéka. Az európai luxus éttermek kínálatában nagy részében megtalálható a klasszikus Somlai Dumplings (Somlói, ma már csak így hívjuk), amely eredetileg maradékból készült.

  • Indiai különlegesség az asztalunkon

    Az indiai konyhamûvészet egy teljesen speciális alapja a csonsz (chons), amely pár perc alatt elkészül, fûszeres intenzitása révén mégis ez az ájurvédikus ételek "lelke". Ha igazi, autentikus indiai fogásra vágysz, ki ne hagyd a csonszot!

    A csonsz általában a legjobb gheebõl, vagyis tisztított vajból elkészíteni, de lehet olajból (olaszos ételeknél olívaolajból), de tulajdonképpen bármilyen más zsiradék is megfelel, amiben sütni lehet. Az eljárás lényege, hogy a fölforralt gheebe tesszük bele az étel ízeit meghatározó alapfûszereket.

  • Ráncos leszel a rágótól

    A plasztikai sebészek szerint a rágózás lehet, hogy jót tesz a fogaknak, de kifejezetten elõnytelen az arcbõrnek, mivel elõsegíti a ráncosodást.

    Dr. Joel Schlessinger Omahában dolgozó plasztikai sebész nyilatkozott az MSNBC-nek, a rágógumi által okozott kozmetikai panaszokról. A szakértõ arról beszélt, hogy több páciense is gyakran rágózik, és esetükben kivétel nélkül megfigyelhetõ egy olyan ráncosodási folyamat, amely csak a rágógumi fogyasztásából eredeztethetõ. Ez jellegzetes ráncokat hoz létre, amelyek a száj körüli bõrfelületeken alakulnak ki.

  • Boldoggá tesz a csokinyuszi elfogyasztása

    Húsvétkor jelentõs mennyiségû csokit fogyasztunk, az Európai Unió átlagához képest azonban jókora a lemaradásunk: egy uniós polgár kétszer annyi csokit majszol el egy évben, mint egy magyar. Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy Magyarországon az éves egy fõre jutó csokifogyasztás - ami tartalmazza a táblás, szeletes, töltött és üreges csokoládékat...

  • Hivatalos uniós elismerést nyert a nápolyi pizza

    Hivatalos uniós elismerést nyert, megkapta a "garantáltan hagyományos különlegesség" (traditional speciality guaranteed, TSG) termékminõsítést a nápolyi pizza. A meghatározott térségbõl származó alapanyagból vagy sajátos eljárással készített termékekre - például a tokaji borra - a védett eredet-megjelölés, illetve a védett földrajzi eredetjelzés szolgál az Európai Unióban. Emellett azonban az igazoltan hagyományos helyi eljárás szerint készülõ ételkülönlegességeket is megjelölhetik, ami egyben minõségi garanciát is jelent.

  • Az olasz konyha két fõ étkezéssel

    Az olaszok két fõ étkezése az ebéd és a vacsora. Az üzemek, hivatalok, iskolák, üzletek bezárnak déli 1 és 2 óra között, a család az ebédasztalnál találkozik. Egy átlag család ebédje a következõbõl áll: elsõ fogás: valamilyen tésztaféle (spagetti, lasagne, csõtészta) az ízletes mártások egyikével, esetleg rizs második fogás: húsféle vagy hal, zöldségkörettel vagy salátával édesség, majd az évszaknak megfelelõ gyümölcs. Este nyolc óra felé vacsoráznak, zöldség vagy húslevest, majd különféle sajtokat, tojást, felvágottat, friss gyümölcsöt.

  • Mostohagyereknek számít a bioélelmiszer

    Négybõl három magyar fogyasztó egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, s e szokásukon a jövõben sem kívánnak változtatni. A hazai vásárlók a biológiailag ellenõrzött minõséget fõként zöldség- és gyümölcs-, kenyér és ivólevek vásárlásakor tartják szem elõtt. A GfK Hungária legutóbbi felmérésében kutatta a bioélelmiszerek vásárlási gyakoriságát és a fogyasztók által legkedveltebb ökológiai minõségû termékkategóriákat is.

  • Nem mindegy, hogy mivel eteted a babádat!

    Sok tejtermék és hús gyermekkorban: erõsebb csontok felnõttkorban

    New York - A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekbõl erõsebb és egészségesebb csontozatú felnõttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.

    A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sûrûbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz.