rss
  • Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességet

  • Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességetA vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.

    loading...

    E hatását a II. Világháborúban az angol pilóták fedezték fel. Észrevették, hogy mikor a szükség úgy hozta, hogy áfonya-lekváros kenyeret kaptak ellátmányul, sokkal jobban láttak sötétben, nem kellett úgy hunyorogniuk a légielhárítás fényszóróitól, azok nem vakítottak annyira. Az áfonyalekvár a mai képernyőt bámuló emberek szemének is nagy hasznára lehet, valamint a cukorbetegek retináját is védi. E hatáshoz nagy dózisban van szükség e hatóanyagokra, ezért gyógyszertárban koncentráltan, kapszulákban is kapható.

    Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen. Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést - különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat. Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak.

    A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is számon tartja. Lassítja a szervezet öregedését, fogyasztása ajánlott öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére. Kísérletek is bizonyítják, hogy az áfonyafogyasztás segít megőrizni a testi és szellemi frissességet és jó emlékezőképességet. Értékes hatóanyagiból jutott a levelekbe is, melyek szintén cseranyagokat, kvercetint, katekint, tannint, különböző savakat, flavonoidokat, fenol-karbonsavakat és kinolizin-alkaloidokat, valamint értékes nyomelemeket tartalmaznak. Teája epe- és hólyagbetegségek esetén jótékony, vesetisztító.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mit együnk és igyunk a hõségben?

    Tévhit, hogy a hideg ételek és italok hûtik a szervezetet a nagy melegben.

    A rekkenõ hõségben forrásvízzel, forró mentateával vagy hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslével oltsuk a szomjunkat. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal fõigazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy kánikula idején fokozottabban kell ügyelnünk az élelmiszerek tárolására. Nagyon fontos, hogy milyen ételeket fogyasztunk hõségben. Az orvosok szerint a hideg ital inkább gyomorgörcsöt okoz, fõleg ha valaki gyorsan issza azokat.

  • Csokoládé helyett gyümölcsöt a sulibüfékbe is!

    Jelentõsen nõtt az egészséges ételeket kínáló iskolai büfék száma

    Budapest - Konyhai eszközöket és kisgépeket vásároltak, valamint "egészségnapokat", "egészségheteket" szerveznek azok az iskolák, amelyek az Egészséges Településekért Alapítvány, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány meghívásos pályázatán kaptak 2 millió forintos támogatást, hogy egészségesebben táplálkozzanak az ott tanuló diákok.

  • A fehér liszt helyettesítése

    A fehér liszt helyettesítéseA fehér búzaliszt bár az egyik leggyakoribb tartósélelmiszer a háztartásokban, ennek ellenére számos betegség kialakulásában szerepet játszhat a túl gyakori fogyasztása. Persze nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Amennyiben valaki le szeretné cserélni a fehér finomított búzalisztet, úgy általában a teljes kiőrlésű változatot rakja bele a bevásárlókocsiba. A legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például kenyér, pizza, jól használható, bár a süteményekhez nem igazából ajánlott.

  • Mibõl készül a kenyér?! - Vegyipari technológia a sütõiparban is

    Predmerice nad Labem - A sütõiparban ma két egymással ellentétes irányzat uralkodik. Az elsõ esetében az élelmiszer-áruházak és a kisebb pékáruüzletek számára a lehetõ legegyszerûbb eljárással készítenek pékárut, általában búzalisztbõl. Az ilyen pékáru tetszetõs, és a legújabb élelmiszer-adalékok hozzáadásával kemencében sütik jól képzett szakemberek. A különbözõ adalékok segítségével "feljavított" gyorspékáru minõsége azonban különbözik azoktól a termékektõl, amelyeket hagyományos módon készítenek rozs- és búza-, illetve csak búzalisztbõl.

  • Farsangi fánk tippek és tanácsok

    Farsangi fánk tippek és tanácsok A fánk melynek mágikus erőt tulajdonítottak. A Szerémségben azért sütötték előszeretettel a fánkot, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. A fánknak különböző változata ismert: szalagos, farsangi, rózsafánk, forgácsfánk vagy csöröge, cseh fánk stb. Magyarországon a XIX. században terjedt el széles körben, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán már fánkot szolgáltak fel hetedik fogásként. A francia királyi konyhába Maria Antoinette közvetítésével került be a fánk.

  • Egészséges fűszernövények

    Egészséges fűszernövényekManapság egyre több fűszernövényt használunk a konyhában ételeinkhez, de azt általában véve nem tudjuk, hogy ezek a fűszernövények azon kívül, hogy ízletesebbé teszik az ételeinket, milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Pedig nagyon sok olyan fűszernövény van, amit érdemes is használni az ételeinkhez, mert jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, egészségünkre. Egy-egy új fűszernövény kipróbálása után, megfigyelhetjük, melyik növény milyen módon hat a szervezetünkre és milyen mennyiségben érdemes használni.

  • Finom és remek immunerősítő a pomelo

    Finom és remek immunerősítő a pomeloA grépfrút rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntől kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb. Illata fanyar, ízre is a grépfrúthoz hasonló ez a mutatós citrusgyümölcs.

  • Együnk szívünk egészségére

    A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezetõ halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nõk körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerû lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megõrizhetõ. Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezetõ legbiztosabb utat. Valójában nem könnyû választanunk, s valljuk be õszintén, ha létezik egyszerûbb megoldás, akkor arra szavazunk.

  • Gyümölcsök melyekből szinte bármennyit fogyaszthatunk, ugyanis zsírégetőek

    Gyümölcsök melyekből szinte bármennyit fogyaszthatunk, ugyanis zsírégetőekSzerencsére nemcsak olyan ételek vannak, amelyek hizlalnak, hanem akadnak olyanok is, amelyek épp az ellenkező hatást váltják ki: segítenek eltüntetni a felesleges kilókat. A zsírégető gyümölcsök egészségesek, hiszen amellett, hogy segítenek fogyni, rengeteg folyadékot juttatnak a szervezetbe, valamint méregtelenítenek is. Ebből következően nem csak esztétikailag javítjuk külsőnket, hanem egészségünkért is sokat teszünk. Sokan nem csupán szebbek, de energikusabbak is szeretnének lenni, mely által a jó közérzet is garantált.

  • Mennyire egészségesek az almás ételek?

    Azt gondolnánk, hogy az almás ételekben, például az almaszószban ugyanannyi az egészséges, antioxidáns hatású vegyület, mint a nyers almában.

    Vigyázat, ez tévedés! A cukor nélkül készült almaszósz nemcsak finom, hanem egészséges is: kicsi a kalóriatartalma, és hasznos antioxidánsokat juttathatunk be vele a szervezetünkbe. Az elsõ veszteségek a hámozáskor következnek be, de a fõzés sem tesz jót az antioxidáns-tartalomnak.

  • Levédetnék a Yorkshire-pudingot a helyi készítõk

    Európai védettséget kérnek a Yorkshire-puding, az angol konyha lisztbõl, tojásból, tejbõl sütött és marhasültekhez kínált kedvelt körete számára helyi készítõi, de a brüsszeli bizottság illetékese pénteken nem tartotta valószínûnek, hogy próbálkozásukat siker koronázza.

    A vita elõzménye, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban elfogadta a yorkshire-i rebarbara eredetvédelmérõl szóló kérelmet.

  • Durumtészta: könnyen emészthetõ, finom és nem hizlal

    Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

    Az áthidaló megoldást a tésztafélékbõl készült ételek jelentik Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

  • Pörkölt, paprikás, tokány - Éljen a magyar konyha!

    A magyar konyha egyik legõsibb ételfélesége a tokány. A kisujjnyi csíkokra vágott hús még annak az emlékét õrzi, amikor a pusztákon vándorló elõdeink a húst hasonló apró darabokra szelték, napon megszárították, majd vízzel, különbözõ õrleményekkel, magokkal felfõzve készítették el.

    A parasztok közt bukkant fel a 18. században a gulyásétel pörkölt elnevezése. A dél-alföldi paprikatermelõ parasztok harmadik nemzedéke az új fûszert, a fûszerpaprikát a „gulyásos húsba” is beletette.

  • Melegben a folyadékfogyasztás fontos!

    A vízfogyasztás fontosságára felhívó országos kampányt indított az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és a Magyar Ergonómiai Társaság.

    Igyunk Juditra! - ez a mottója a kampánynak, amely arra utal, hogy Judit napja nyár derekára esik, amikor a különösen oda kell figyelni a megfelelõ folyadékfogyasztásra. A két szervezet számos vállalathoz juttatta el hírlevelét, amelyben felhívta a figyelmet a kérdés fontosságára. - Forró nyári napokon akkor is fokozott a folyadékigény, ha valaki nem érez szomjúságot - írják a tájékoztatóban.

  • Szaloncukrot mi magunk is készíthetünk

    Szaloncukrot mi magunk is készíthetünkIgaz ami igaz, elég nehéz megtalálni a megfelelő szaloncukrot, úgy, hogy nem akarunk vagyonokat költeni rá. A választék bőséges, így nagyon nehéz eldönteni, melyiket is válasszuk, így aztán könnyen ráfaraghatunk, és találhatunk nekünk éppen nem ízlő szaloncukrot is. Bár vannak, akik esküdnek egy-egy bevált fajtára, a vállalkozóbb kedvűek otthon is készíthetnek saját készítésű szaloncukrokat, saját ízlésüknek megfelelően ízesítve. Ha magunk készítjük házilag a karácsonyi szaloncukrot, sok sok aromától, színezéktől és állományjavító adaléktól kímélhetjük meg magunkat!

  • A kávéivás nem egészséges?!

    Egyetlen koffeinnel teli presszókávé is árthat a szívnek...

    Egyetlen csésze presszókávé is káros hatással lehet a szív mûködésére - állapította meg olasz kutatók egy új vizsgálata. A Palermói Egyetem szakemberei önkénteseken azt vizsgálták, mi történik a vérkeringéssel egyetlen csésze presszókávé elfogyasztásakor, szemben azzal, amikor koffeinmentes kávét iszunk. A megszületett eredmények magukért beszélnek!

  • Paprika - A magyar konyha egyik alapvetõ zöldség­növénye

    A magyar konyha egyik alapvetõ zöldség­növénye Dél- és Közép-Amerikából származik, a XVI. században került Európába. I. I­za­bel­la s­pa­nyol ki­rálynõ Ko­lom­busz nagy­sza­bá­sú, me­rész ter­vét el­fo­gad­va út­nak in­dí­tot­ta a ha­jóst In­di­a fe­lé. Az "Új Vi­lág­ból" Ko­lom­busz nem a ha­gyo­má­nyos fû­sze­rek­kel, ha­nem - töb­bek kö­zött - egy ad­dig so­ha­sem lá­tott a­ján­dék­kal tért vissza: egy pap­ri­ka nö­vénnyel. Ta­lán nem vé­let­len, hogy a nö­vény­két Ko­lom­busz or­vo­sa (­Chan­ca) gyûj­töt­te, meg­é­rez­het­te, hogy év­szá­za­dok múl­va, a ben­ne rejlõ gyó­gyí­tó erõ is se­gí­ti majd a vi­lág­hír­név fe­lé.

  • Mennyi adalékanyag van a tea- és gyümölcsitalokban?

    Nagy mennyiségû cukrot és adalékanyagot, és nagyon kevés gyümölcsösszetevõt tartalmaznak a késztermékek közül a teából és gyümölcsbõl készült italok.

    Különösen a gyógynövényekbõl és teából készült italok nem azt tartalmazzák, amirõl a reklámok ígéretei szólnak, állítják német fogyasztóvédõk. Számos cég a termékek egészségtámogató hatásáról regél. A termékekben ugyanakkor gyakran kis mennyiségben található csak meg a tea az összetevõk között, annál inkább sok cukrot, aromát és gyakran adalékanyagokat tartalmaznak.

  • Olasz gasztrotúra Milánó környékén

    Az olasz konyha ismert fogásai mellett Milánó és vidékének vendéglõiben számos jellegzetes helyi specialitás rendelhetõ.

    Ezek közül megemlítendõ a hüvelyesekkel együtt fõzött és növényekkel fûszerezett busecca nevû pacalleves és a zuppa pavese nevû zöldséglevest tojással, pirított fehér kenyérrel és sajttal, amely tulajdonképpen a minestrone észak-olasz változata. A spagetti alla Milanese (spagetti milánói módra) a világ étlapjairól is ismert. Kedvelt étel még a risotto alla Milanese (rizottó milánói módra), amelybe húsdarabkákat, esetleg májat és gombát is belefõznek.

  • Tojás és mogyoró – Vége az allergiának?

    Az új kutatások reményt adhatnak a tojás-, illetve a mogyoróallergiával küzdõk számára. Ez a két étel a súlyos tüneteket kiváltó élelmiszerekhez tartozik.

    Az orális immunterápia úgy tûnik, segít a tojásallergiával küzdõ gyerekeken. A kutatók szerint a tojásfehérje-kivonattal végzett kezelési eredményeik áttörõek lehetnek. A tojásallergia ugyanis gyerekkorban viszonylag sûrûn elõfordul, és eddig még nem sikerült hatékony gyógymódot kifejleszteni a kezelésére.

loading...