rss
állatmenhely kutyamenhely adó 1 adó1százalék, kutya, cica mentés, örökbefogadás
  • Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességet

  • Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességetA vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.

    E hatását a II. Világháborúban az angol pilóták fedezték fel. Észrevették, hogy mikor a szükség úgy hozta, hogy áfonya-lekváros kenyeret kaptak ellátmányul, sokkal jobban láttak sötétben, nem kellett úgy hunyorogniuk a légielhárítás fényszóróitól, azok nem vakítottak annyira. Az áfonyalekvár a mai képernyőt bámuló emberek szemének is nagy hasznára lehet, valamint a cukorbetegek retináját is védi. E hatáshoz nagy dózisban van szükség e hatóanyagokra, ezért gyógyszertárban koncentráltan, kapszulákban is kapható.

    Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen. Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést - különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat. Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak.

    A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is számon tartja. Lassítja a szervezet öregedését, fogyasztása ajánlott öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére. Kísérletek is bizonyítják, hogy az áfonyafogyasztás segít megőrizni a testi és szellemi frissességet és jó emlékezőképességet. Értékes hatóanyagiból jutott a levelekbe is, melyek szintén cseranyagokat, kvercetint, katekint, tannint, különböző savakat, flavonoidokat, fenol-karbonsavakat és kinolizin-alkaloidokat, valamint értékes nyomelemeket tartalmaznak. Teája epe- és hólyagbetegségek esetén jótékony, vesetisztító.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A legfinomabb őszi levesek

    A legfinomabb őszi levesekSütőtökkrémleves tökmaggal és baconnel: A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk. Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát. Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk 2 percig.

  • A Nutella a legjobb élelmiszer a boltokban?

    10 évre visszamenõleg az egyik legstrapabíróbb márka a Nutella. A mogyorókrém itthon is a prémium kategóriába tartozik, és a közelében sincs olyan hasonló termék, amelyet választani lehetne egy esetleges áremeléskor! - olvasható a marketinglife.hu oldalon.

    Az olcsó mogyórókrémek 60%-át egy magyar cég gyártja, amely a polcokon található. Sajnos be kell látni, hogy a különbözõ növényi zsíros termékek nem a legfinomabbak.

  • Van olyan, hogy hamburgerfüggõség?

    Egy a 80-as években megjelent cikk szerint a kokain használata nem okoz nagyobb függõséget, mint a sültkrumpli élvezete.

    Akkoriban sokat támadták ezt a nézetet, ám most szinte ugyanez a téma került az újságok címoldalára, csak épp fordítva: a zsíros ételek ugyanúgy függõséget okoznak, mint a heroin vagy a kokain. A Daily News-ban megjelent cikk állításait alátámasztani látszik az a tény, hogy az amerikaiak egyre kövérebbek, a felnõttek kétharmada elhízottnak tekinthetõ.

  • A jó egészség 10 parancsolata

    Ennyit megér az egészségünk

    Bármennyire is profánnak és közhelyesnek tûnik ez a 10 parancsolat, betartása nagyon hatásos - állítják a francia szakértõk. Szinte nullára csökkenthetjük a kockázatot és ellenállóbbá válhatunk a betegségekkel szemben. Francia orvosok és életmód szakemberek a wellness, franciául bien etre, azaz magyarul "jóllét" állapotának elérésére és fenntartására az alábbi 10 ajánlást fogalmazták meg. Ne gondoljuk azt, hogy bonyolult dolgokat kell betartanunk, csak hát tudjuk milyen ezeket a fogadalmakat nap mint nap megjegyezni és figyelni rájuk. Ne járjanak úgy, mint ahogy sokan a szilveszteri fogadalmakkal szokták. Sok sikert a megvalósításhoz!

  • Borok forrón

    Úgy tûnik idén végre lesz igazi tél hóval, szánkóval, piros orrokkal, ezért egy pohár forralt bornak nagyon fogunk örülni, ha végre letopoghatjuk csizmánkról a havat. Íme három különbözõ ízesítésû. Nem kérdéses, hogy a tél beálltával - végre van tél és talán hó is lesz - nincs jobb ital mint a forralt, fûszeres bor. A hagyományos tél-képünkhöz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hógolyózás, szánkózás, a sülgesztenye, és persze a síelés és a snowboard. Amikor az ember teljesen áthûlve...

  • Varázslat a Karácsonyi asztalon

    A karácsonyi lakoma nem csupán a gyomor kellemes megtöltését szolgálja, hanem jelképes ereje is van. Mindenekelõtt a családtagok, a rokonság összetartása a célja. A legtöbb háznál régen is nagy volt a vendéglátás, finom falatok, jóféle italok kerültek a karácsonyi asztalra...

    Szinte valamennyi karácsonyi ételnek volt mágikus jelentése. A borsó, a mák bõséget ígért; a fokhagyma védte az egészséget; a dióval rontást véltek elhárítani, sõt jövendöltek is belõle, hogy ki lesz beteg a következõ évben; a méz az életet édessé tette; az alma az egység, egészség, szépség, szerelem szimbóluma volt.

  • A csokoládé története

    Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók elõtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

    A fûszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

  • Tévhitek a burgonyachips-rõl - nem védjük a chips-t

    Budapest - Az ünnepek közeledtével gyakrabban kerül burgonya chips az asztalunkra. A chips-rõl több alaptalan tévhit forog közszájon. Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács most bebizonyítja, hogy mindez pusztán hiedelem.

    Nem igaz, hogy hízunk tõle! A burgonyachips valóban az energiadús élelmiszerek közé tartozik, ám egy magyar fogyasztó évente még 500 g chips-et sem eszik meg, miközben egy angol 12-13-szor ennyit. A hazai fogyasztó az energiabevitelének csak 0,25%-át fedezi chips-bõl, azaz a chips szinte egyáltalán nem tehetõ felelõssé az elhízásért.

  • Ételek, amelyek fejfájást okoznak

    Ahelyett, hogy a legújabb és leggyorsabban ható fájdalomcsillapítókkal tömjük magunkat, a végére is járhatunk annak, hogy mitõl fáj a fejünk. Gyakran egy-egy étel felelõs a problémánkért.

    A fejfájások 60 százaléka, leszámítva a migrént, amiatt alakul ki, hogy túl érzékenyek vagyunk valamilyen élelmiszerben található anyagra. Ez lehet a koffein, az alkohol, a vörösborban, sörben, egyes sajtokban vagy csokoládéban található tiramin, vagy az almában, szederben, kávéban, teában, csokoládéban és a vörösborban található tannin.

  • Reggelizési szokások Magyarországon

    A magyar felnõtt lakosság 30 százaléka csak rendszertelenül, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni.

    A felmérés adatai azt mutatják, hogy a magyarok 80 százaléka reggelente otthon eszik, s a megkérdezettek 30 százaléka nem minden nap, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni. A 18-29 éves fiatalok közel fele, míg a 30-39 és 40-49 évesek harmada hetente legalább egyszer házon kívül reggelizik, átlagosan 320-340 forint értékben.

  • A csoki és a hal átsegít a téli lehangoltságon

    A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság.

    A megfelelõ, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elûzésében.

    A fáradtság érzése a sötétebb téli idõszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelõtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében.

  • Ezért érdemes nyírfacukrot fogyasztani

    Ezért érdemes nyírfacukrot fogyasztaniÍze, megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője. A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást. Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.

  • A joghurt csökkenti az ínybetegségek kockázatát

    A joghurtok és más, tejsavat tartalmazó ételek jótékony hatással vannak a szájra, és csökkenti az ínybetegségek kockázatát - mutatták ki japán kutatók. A japán szakemberek szerint míg a joghurt és más, tejsavat tartalmazó italok fogyasztása jobb szájhigiéniát eredményez, a tej és a sajt nem ilyen jótékony hatású a szájra nézve. Korábbi kutatásokkal már kimutatták, hogy a periodontális (fog körüli) betegségek ritkábban fordulnak elõ azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztanak tejtermékeket, de azt nem derítették fel, hogy pontosan mely tejtermékek a legjobbak ebbõl a szempontból.

  • Milyen kütyüt ne ajándékozzon karácsonyra

    Mindenkinek van aszociális, kockafejû ismerõse, de a legtöbben nem utálják annyira a számítástechnika megszállottait, a geekeket, hogy lehagyják õket a karácsonyi ajándéklistáról. Azért csak óvatosan! Attól, hogy valaki bolondul a technikáért és programozott már BASIC-ben, még nem biztos, hogy örül bárminek, amit be lehet dugni valahová, vagy ami zúg, vagy amire rá van írva, hogy High Tech Pro. Karácsonyi tiltólista azoknak, aki szeretik a geekeket.

  • Olasz gasztrotitkok: A formaggio és a pasta

    Olaszországban több mint 450 féle különbözõ sajtot (formaggio) állítanak elõ.

    Északon a tehéntejbõl készült sajtok vannak túlsúlyban, amelyek élén a Parmigiano Reggiano és a Grana Padano áll. A Parmezan a leghíresebb enyhén csípõs sós olasz sajt, melyet felhasználás elõtt 2–4 évig is érlelnek. Ezeket a szemcsés textúrájú sajtokat reszelt sajtként fogyasztják, habár friss állapotban, falatnyi darabokban is asztalra kerülnek.

  • Õszi méregtelenítõ gyümölcsdiéta

    Ha gyakran kellemetlen teltségérzetet tapasztalsz, emellett pedig fáradt és ingerlékeny is vagy, éppen itt az ideje egy méregtelenítésnek!

    A tisztítókúrát nem szabad túl sûrûn alkalmazni, azonban négyhavonta nem árt, ha kihasználsz egy hetet a megtisztulásra! A hét napos intenzív gyümölcsös-zöldséges méregtelenítõ kúrát idõzítsd úgy, hogy a kezdeti fáradtság ne legyen rossz hatással mindennapjaidra, és a következõ hetet már újult erõvel, egészségesen, és akár 4 kilóval karcsúbban kezdheted.

  • Öt étek, amelynek fogyasztása naponta ajánlott

    Spenót, tojás, borókabogyó, alma és sütõtök az öt sztár, amelynek fogyasztását naponta ajánlja valamilyen formában egy horvát táplálkozási szakember.

    Olja Martinic arra hívta fel a figyelmet, hogy a spenót "titkos fegyver" az osteoporosis (csontritkulás) ellen és csökkenti a koleszterin szintet. A spenót tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal: vassal, mangánnal és káliummal. Legegyszerûbb elkészítési módja, ha forrásban levõ vízbe dobjuk maximum öt percre, majd lecsepegtetés után kis olivaolajjal máris tálalható.

  • Az ünnep süteménye: a mézeskalács

    Õseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetõen még az Etelközbõl hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerûségre tett szert. Az Indus-folyó völgyében talált 3000 éves leletek tanúsága szerint az emberiség már nagyon régen ismerte a mézet. A középkorban Magyarországon is fontos kereskedelmi cikk volt. Nem véletlenül, hiszen az emberek ezen a vidéken nem ismertek még más édesítõszert ebben az idõben.

  • Zsírégetés zöldségekkel

    Elég volt a csípõtáji zsírpárnákból? Ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amelyek erõsítik a májadat, fokozhatod szervezeted zsírégetõ kapacitását, ennek eredményeképpen pedig fogyni fogsz.

    Íme a 7 leghatásosabb zsírégetõ élelmiszer:

    A spenót, a fejes saláta és a többi sötétzöld leveles zöldség remek rost- és energiaforrás. A kutatások szerint a vitaminok és antioxidánsok magas koncentrációja segít megelõzni az éhségrohamokat, miközben véd a szívbetegségektõl, a daganatoktól, a szürkehályogtól és a memóriazavaroktól.

  • Levessel kezdjük a helyes táplálkozást!

    A leves a világ egyik legõsibb és legízletesebb étele. Az utóbbi években azonban a rohanó életmódunk miatt, szinte kihagyjuk az étkezéseinkbõl ezt fogást. Pedig remekül beilleszthetõ a helyes táplálkozásba, melyet a táplálkozási szakemberek véleménye is alátámaszt. A legkézenfekvõbb válasz, mert ízletes és olcsó, de ezen kívül számos érv is szól mellette. A leves értékes szervezetünk számára, hiszen...