rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Hogyan rendezzünk gyerekzsúrt

  • Vagy inkább bulit?

    Hatéves kor felett, fõleg ha fiú csapat jön össze valamelyik barát születésnapján, kizárt, hogy a zsúr szó kicsússzon a szájukon. Ahogy az is kizárt, hogy lányokat is meghívjanak. Már az is ront egy kicsit a hangulaton, ha az ünnepeltnek történetesen van egy húga, aki képes otthon tartózkodni, amikor a "nagyfiúk" játszanak.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A barátság komoly dolog gyerekeknél is. Hároméves korig a család jelenti a világot, utána azonban a kicsik láthatóan keresni kezdik egymás társaságát. A kisgyerekek rendkívül egocentrikusak, hisz az életük arról szól, hogy minden értük történik a családban. Így aztán a közösségben állandó a harc, a küzdelem köztük, de lassan megtanulnak tekintettel lenni másokra.

    Három-négy éveseknek lehet ugyan zsúrt rendezni, de nem jelent majd nagy élményt nekik. A kicsik társaságban is legszívesebben magukban játszanak majd. Ügyelni kell arra is, hogy ne legyen nagy bôgés abból, ha ugyanazt a játékot szemelik ki maguknak. Négy-öt éves korban már jobban odafigyelnek egymásra, de még mindig gyakori, hogy nem együtt, hanem egymás mellett játszanak. Ugyanakkor kezd kialakulni a versenyszellem, s keresik saját helyüket a csapatban. Az igazán „életre szóló”, de legalábbis a kiskamaszkor végéig tartó barátságok öt-hat éves korban alakulnak ki. Az óvodában, az osztályban megjelennek a vezéregyéniségek, a legnagyobbak, legerôsebbek, legügyesebbek vagy legokosabbak. A gyerekek élvezik, hogy összetartoznak, közös játékaik, nyelvezetük, hasonló öltözködési stílusuk alakul ki. A csapat együtt játszik, s a körbôl a többieket kizárják. A születésnapra csak a barátok hivatalosak.

    A meghívottak:

    A "vendéglistát" mindig a gyerek állítsa össze, de beszéljék meg, hány barátját hívhatja meg. Az ideális létszám öt–nyolc, nagy lakás vagy kert esetén sem több, mint tíz gyerek. Ha többen vannak, nagy a zûrzavar, kimerítik egymást. A szülõket nem kell vendégül látni, õk többnyire csak hozzák, viszik a gyerekeket.

    A meghívó:

    Vonjuk be a gyereket a teendõkbe. A meghívókat – ha már tud írni – készítse õ. Hagyjuk, hogy a levelet, a borítékot kedvére színezze ki, rajzoljon, ragasszon rá matricákat. Az ábrázolás, rajzolás a gyereknyelv egyik fontos eszköze, az érzelmek kifejezésének, a gondolatok, vélemények közlésének „kézenfekvõ” módja. A meghívóban szerepeljen, hogy mettõl meddig tart a buli. Így minden szülõ tudja, mikor kell jönnie a gyerekéért. Két-három óránál többre ne tervezzük a közös hancúrt.

    Ajándékok:

    Ne licitáljuk túl egymást. A szülõk akár meg is állapodhatnak abban, hogy néhány száz forintnál drágább ajándékot senki sem visz. És bízzuk a gyerekre, hogy mit választ a barátjának. Egy kabalamackót, vagy egy különleges formájú radírt, vagy világbajnok focicsapatok matricáit. Ne akarjunk helyette dönteni, mert nem fogja megtanulni, miért öröm az ajándékozás.

    Programok:

    Hagyjuk a gyerekeket játszani, sokat mozogni, szaladgálni, focizni, táncolni. De készüljünk néhány közös játékkal is. Mindig nagy sikere van a tomboláknak, fejtörô játékoknak.

    Dekoráció, öltözködés:

    A lányoknak már kicsi korban nagy kedvtelésük az öltözködés. Hagyjuk, hogy kedvükre való ruhát válasszanak. Ha akarnak, akár jelmezbe is bújhatnak. A fiúk számára a kényelem a fontos, hogy a buliban is szabadon rohangálhassanak. A lányok szívesen dekorálják ki a lakást. Segítsünk nekik lufikkal, szerpentinekkel, színes lampionnal. A fiús házaknál legfeljebb azért van díszítés, mert a mamának tetszik.

    knorr


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hogyan rendezzünk gyerekzsúrt

    Vagy inkább bulit?

    Hatéves kor felett, fõleg ha fiú csapat jön össze valamelyik barát születésnapján, kizárt, hogy a zsúr szó kicsússzon a szájukon. Ahogy az is kizárt, hogy lányokat is meghívjanak. Már az is ront egy kicsit a hangulaton, ha az ünnepeltnek történetesen van egy húga, aki képes otthon tartózkodni, amikor a "nagyfiúk" játszanak.

  • Minden ami ételsûrítés

    A gasztronómia világába újonnan csöppenteknek és a kísérletezõkedvûeknek néhány alapvetõ fogalom jelentésével, és az ehhez kapcsolódó fõzési eljárás trükkjeivel mindenképpen tisztában kell lenniük.

    A fõzés egyik alapja a különbözõ ételek sûrítési módszereinek elsajátítása.

    Ételeink sûrítésére többféle módszer is alkalmazhatunk: habarást, rántást, tojássárgájával való sûrítést, beforralást, liszt nélküli sûrítést vagy staubolást.

  • Mediterrán diétával, brokkolival csökkenthetõ a rákkockázat

    London - A mediterrán diéta akár csak néhány elemének beépítése az étrendbe 12 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát - állítják kutatók.

    26 ezer görög vett részt abban a felmérésben, amelynek eredménye szerint önmagában az olívaolaj használata kilenc százalékkal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az étrend része még a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiõrlésû gabonából készült termék, heti többszöri hal, napi egy-két pohár bor, valamint kevés vörös hús fogyasztása.

  • A napfény enyhíti az asztmás tüneteket

    A napfény, illetve az UV-sugarak egyéb fajtái csökkentik az asztma kellemetlen tüneteit, egy friss tanulmány közlése szerint.

    Asztmás betegség során az egyén légúti szöveteinek gyulladásos állapota jön létre. A tünetek emberek millióinak életét keserítik meg világszerte. A páciensek mindennapjaik során légzési nehézségrõl, mellkasi szorító érzésrõl, köhögésrõl, zihálásról számolnak be.

  • A csábító eper

    Az eper egészségmegõrzõ szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erõsebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára elõnyös a fogyasztása.

    Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Már az ókori rómaiaknak is nagy kedvencük volt, késõbb Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak kényeztethették érzékeiket a zamatos gyümölccsel.

  • A szőlő fogyasztása segíti az emésztést is

    A szőlő fogyasztása segíti az emésztést isA szőlőben olyan anyagok vannak, amelyek jótékonyan hatnak szervezetünkre, sőt bizonyos betegségektől is megóvhatnak. A magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a vér koleszterinszintjét. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem található benne.

  • Tényleg finomabb a bio étel?

    Friss kutatások szerint az élelmiszereken található 'bio' felirat elég az emberek számára ahhoz, hogy elhiggyék: az asztalukra kerülõ ételek egészségesek és ízletesek.

    A kísérletek rámutatnak, mekkora hatást gyakorolnak a lakosságra az élelmiszer-ipari termékeken található feliratok.

    A vizsgálatban 144 önkéntes vett részt, akiket arra kértek, hogy hasonlítsanak össze különféle süteményeket, joghurtokat és chipseket.

  • A gyorsan felszívódó szénhidrátok növelhetik a nõk szívkockázatát

    Nagyobb a szívroham kockázata azoknál a nõknél, akik sok nagy glikémiás indexû, gyorsan felszívódó szénhidrátot, például fehér kenyeret vagy cukros ételt esznek - közölték tanulmányukban olasz kutatók. Az Archives of Internal Medicine címû szaklapban közzétett vizsgálat a koronáriás szívbetegségek emelkedett kockázatát mutatta ki nõknél - férfiaknál azonban nem - akkor, ha étrendjük gazdag volt nagy glikémiás indexû ételekben. A glikémiás index azt jelzi, hogy az elfogyasztott szénhidrátból milyen gyorsan jelenik meg lebontás után a glükóz a véráramban.

  • Gabonaevés a hosszú élet titka

    Azok a cukorbeteg nõk élnek a legtovább, akik a legtöbb teljes õrlésû gabonából készült ételt fogyasztják.

    Az Egyesült Államokban 1976-ban kezdõdött az a hosszú távú vizsgálat, amelyben 121 700 ápolónõ adta beleegyezését ahhoz, hogy adatait személytelenül, de tudományos célra összegyûjtve fölhasználják. Meian He és munkacsoportja most 7822, felnõttkori cukorbetegségben szenvedõ ápolónõ 26 éves megfigyelésének eredményeit összegezte.

  • A Nutella a legjobb élelmiszer a boltokban?

    10 évre visszamenõleg az egyik legstrapabíróbb márka a Nutella. A mogyorókrém itthon is a prémium kategóriába tartozik, és a közelében sincs olyan hasonló termék, amelyet választani lehetne egy esetleges áremeléskor! - olvasható a marketinglife.hu oldalon.

    Az olcsó mogyórókrémek 60%-át egy magyar cég gyártja, amely a polcokon található. Sajnos be kell látni, hogy a különbözõ növényi zsíros termékek nem a legfinomabbak.

  • Milyen módon készítsünk el az ételeket?

    Milyen módon készítsünk el az ételeket?A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat. Az egészségtudatos táplálkozás nem csak abban áll, hogy önmagukban egészséges ételeket eszünk, nagyon fontos az ételek elkészítésének módja is.

  • Szilvagombóc torta, az ország tortája

    A Szilvagombóc (tévesen több helyen szilvásgombóc jelent meg) torta lett Magyarország Tortája 2010-ben, amely 2 napig készült.

    A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén negyedik éve választja meg pályázat útján az Ország Tortáját Magyarország születésnapjának kikiáltott augusztus 20-ra. A pályamûveknek kapcsolódniuk kell valamilyen formában a nemzeti ünnephez és mindenképpen a magyaros ízvilágot kell tükrözniük. A döntõbe három torta került: Túrógombóc, Széchenyi epres, és a Szilvagombóc torta.

  • A sajt lehet penészes, szagos mégis szeretjük

    A sajtokról az elsõ írásbeli megemlékezés a suméroktól és a Bibliából származik. Feltehetõ, hogy készítését más-más idõkben és helyeken a különbözõ népek egymástól függetlenül találták fel. Az antik népeknél a kifejt tejet az elejtett állatok kitisztított gyomrában tárolták. Ez a tejalvasztási mód a kaukázusi népeknél még ma is megtalálható. Ez az alvadt "tej" tekinthetõ a sajt õsének. A gyomorban való tárolást az ember fejlõdésével felváltották a cserépedények, ebben azonban nem aludt meg a tej. Felfedezték azonban, hogy ha a tejbe az oltógyomor egy darabkáját belelógatják, akkor a tej megalszik.

  • Együnk, hogy laposabb legyen a hasunk!

    Akik laposabb, feszesebb hasat szeretnének, fogyasszanak teljes kiõrlésû termékeket - javasolja a szakértõ.

    Az alma típusú elhízást nemcsak esztétikai okokból érdemes elkerülni, de a jelentõs egészségügyi kockázatok miatt is. Ehhez pedig a mozgás mellett hasznosak lehetnek bizonyos élelmiszerek. A Pennsylvania State University 50 elhízott személyt vont be egy táplálkozási szempontból összeállított vizsgálatba. A nõket és férfiakat egyaránt egy 12 hetes, csökkentett kalóriatartalmú diétára fogták, miután két csoportra osztották õket.

  • Miért kell a B-vitamin?

    Jó, ha tudjuk, hogy a népes B-vitamincsalád melyik tagjának milyen különleges szerep jut szervezetünk összetett mûködésében, így célzottan pótolhatjuk a megfelelõ táplálkozással és kiegészítõ vitaminkészítményekkel.

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételû biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyeket elsõsorban a táplálék révén tudjuk a szervezetbe bevinni.

  • Brokkoli a légutak szolgálatában

    Budapest - A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek elõállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyû Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" címû szaklapban látott napvilágot. A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követõen az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetõje, Marc Riedl.

  • A citrom és jótékony hatásai

    A citrusfélék csoportjába tartozik, melyeknek jellegzetessége a savanykás íz. Mindegyik faj tüskés örökzöld cserje vagy fa; tojásdad, sötétzöld, fényes levelekkel.

    A legtöbb citromfélét számos változatával együtt termesztik. Közöttük vannak az olyan jól ismert fajok, mint a narancs, citrom, lime-citrom, a grépfrút és több helyi gyümölcs. A citromfélék Kínából és Délkelet- Ázsiából származnak, de már régóta termesztik õket máshol is a világon.

  • Cseresznye: az istenek csemegéje

    Az úton levõ ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

    Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin.

  • A sótlan táplálkozás elkedvetleníti az embert

    Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

  • Gyógyító fûszernövények

    Napjainkban egyre inkább elterjedt, hogy próbáljuk kiváltani a gyógyszereket egyes gyógynövényekkel.

    A fûszernövényeket évszázadok óta használják gyógyítási célokra. Számos növény alkalmas betegségek kezelésére, de egészségünk megõrzése szempontjából is érdemes rendszeresen fogyasztani belõlük.

    Nézzük végig, milyen fûszernövények találhatók a konyhában, melyek gyógyhatását nem érdemes kárba veszni.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...