rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Fogyókúrához kiváló gyümölcs az eper

  • Fogyókúrához kiváló gyümölcs az eperRemek szomjoltó, kiváló fogyókúra esetén, mivel jóllakottság érzését kelti, valamint vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában, fokozza a méregtelenítési folyamatot. A bőrbe dörzsölve bőrápoló hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, napozás után hűsíti a bőrt, és véd az ultraibolya sugárzástól is, de kedvező hatással van a bőrzúzódásokra is. Fogfehérítés esetén is alkalmazható, fényesek és fehérek lesznek a fogak tőle. Pépesített földieperrel kell átdörzsölni a fogakat hetente egyszer.

    Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.

    Az eperlé (amit érdemes sűrűsége miatt almalével hígítani) C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag és természetes fájdalomcsillapító is szalicilsav tartalma miatt (ami az aszpirin egyik hatóanyaga). Epe- és vesebántalmak, reuma, cukorbaj, magas vérnyomás, székrekedés és köszvény kezelésére is hatékony. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Oldja a máj zsírlerakódását, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében.

    Az eperben található magocskáknak magas a cinktartalma, mely befolyásolja a tesztoszteron jelenlétét a testben, afrodiziákum, fokozza a vérbőséget nőknél és férfiaknál egyaránt. Jótékony hatásai mellett sajnos az egyik leggyakoribb allergiát okozó gyümölcs, csalánkiütést idézhet elő. A földieper az étkezésben nagyon sokrétűen használható a levestől kezdve a tortáig. Szörp, dzsem, lekvár, befőtt formájában is mennyei. Alacsony kalóriatartalma miatt nagyobb mennyiségben is ehetünk belőle.
    Az eper jótékony hatása:

    - különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott
    - a köszvénnyel küzdők számára ajánlott
    - segíthet az ízületi problémákon
    - segíthet az ekcémán
    - a látványa is energetizál
    - serkenti a vérkeringést
    - fokozza a méregtelenítő folyamatokat
    - kitűnő vértisztító táplálék a bőséges C- és E-vitamin tartalmával
    - csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét
    - csökkenti a kötőszöveti gyulladások kialakulásának esélyét
    - csökkenti az agyér-elmeszedés kialakulásának esélyét
    - csökkenti a rák kialakulásának esélyét
    - fiatalító hatása van a benne található vegyületek miatt
    - megvéd a nap káros hatásaitól
    - megszabadít az elhalt hámsejtektől, ha a bőrbe bedörzsölöd
    - hűsíti bőrt napozás után
    - fogfehérítésre kiváló


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos és büfés?

    Fertõzõ betegségeket kaphatunk a bódékban gyártott kajáktól?

    Akadnak olyan országok, ahol veszélyes utcán át árusított ételt enni.

    Bár Magyarország nem tartozik ezek közé, mégis érdemes tisztában lenni azzal, hol szabad lángost venni, elcsábulni néhány gombóc fagylaltra vagy egy jó, fûszeres gyrosra - derül ki a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) hírlevelébõl.

  • A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére

    Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is.Cukor is, zöld is, hüvelyes is és legalább úgy ragaszkodunk hozzá, mint a borsó a héjához. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó.

    A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát.

  • Az idei nyár slágere: a jegeskávé

    Mi kell hozzá? Jó erõs szemeskávé, valamilyen fagylalt és sok-sok igazi tejszínhab! Meg egy kis szabadidõ... A kávé ismét slágercikk lett a magyar vendéglátásban - de másképp mint hajdanán, a presszók fénykorában. Az idén a jeges kávék, kávés "long drinkek" és koktélok a legdivatosabbak, miközben a jó erõs fekete híveinek száma nõ. Az alkoholos kávés koktélok közül az idén is a krémlikõrös és a Cointreau-val megbolondított fajták vezetnek. Néhol - nosztalgiaként - a rum is felbukkan.

  • Valentin napi datolyás tortavariációk

    Valentin nap közeledtével párunkat nemcsak tárgyi ajándékokkal, hanem különleges desszerttel is meglephetjük.

    Egyes kultúrák gasztronómiájában a datolyát erotikus gyümölcsként tartják számon. A datolya egy õsi kultúrnövény, amirõl már a Biblia is említést tett. A zsidó nép a datolyához az igazságosság és a szépség fogalmait társította. Friss és aszalt változatban egyaránt fogyasztható, de magas cukortartalma miatt jobb kevesebbet fogyasztani belõle.

  • A fûszernövények nemcsak ízletesek, de szervezetünkre is jó hatással vannak

    Az illatos, aromás gyógynövények nem csak egészségünk megõrzésében lehetnek segítségünkre, hanem a konyhában is széleskörûen felhasználhatóak. A hazánkban megtermõ fûszereket már elõdeink is elõszeretettel termesztették és fogyasztották. A fûszerek jelentõs szerepet játszanak táplálkozásunkban, mivel kellemes aromájuknak és zamatuknak köszönhetõen amellett, hogy élvezetesebbé teszik ételeinket, elõsegítik az emésztési folyamatokat. Fontos megemlíteni, hogy egyes fûszerek gyakran igen erõsek, csípõsek, irritáló hatásúak. Így nem tanácsos túl nagy mennyiséget fogyasztani ezekbõl.

  • A legjobb ételek 100 kalória alatt

    Néha csak úgy bekapnál valamit a két étkezés között, de tartasz a felesleges kalóriáktól? Tíz olyan harapnivalót mutatunk be most, amelyek nemcsak finomak, de garantáltan 100 kalória alattiak is! Vásárláskor a megrögzött fogyókúrázók elsõ dolga, hogy elolvassák az ételek kalóriatartalmát a csomagoláson – feltéve, ha a gyártók nem mulasztják el feltüntetni azt. Azokból a termékekbõl, melyeknek energiatartalma 4-500 kcal felett van (ide tartozik szinte az összes nassolnivaló) a diétázóknak nem ajánlott túl sokat fogyasztaniuk. Ha mégis harapnál valamit, válaszd az általunk felsorolt tíz étel egyikét!

  • Ásványvíz helyett gyümölcsöt?!

    Ökológiai katasztrófát okoz a palackozott víz?

    A csapvíz ezerszer olcsóbb

    A palackozott vízre szükség van ott, ahol ihatatlan a csapvíz. De ha feleslegesen fogyasztjuk, akkor súlyos károkat okozunk a környezetnek, nem beszélve a pénztárcánk felesleges megterhelésérõl -, hangsúlyozta Hegyi Gyula, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának tagja.

  • Melegben a folyadékfogyasztás fontos!

    A vízfogyasztás fontosságára felhívó országos kampányt indított az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és a Magyar Ergonómiai Társaság.

    Igyunk Juditra! - ez a mottója a kampánynak, amely arra utal, hogy Judit napja nyár derekára esik, amikor a különösen oda kell figyelni a megfelelõ folyadékfogyasztásra. A két szervezet számos vállalathoz juttatta el hírlevelét, amelyben felhívta a figyelmet a kérdés fontosságára. - Forró nyári napokon akkor is fokozott a folyadékigény, ha valaki nem érez szomjúságot - írják a tájékoztatóban.

  • Az egzotikus avokádó

    Lassan-lassan kimerészkedünk nemzeti gasztronómiai határainkon túlra, ismerkedünk a világ különbözõ nyersanyagaival, étkeivel, szokásaival. Gasztroutazásainkon egzotikus meglepetések leselkednek ránk. Elsõként ismerkedjenek meg az avokádóval. Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Fõbb termõterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektõl honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát. A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország. A babérlevelûek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnõ egy tõ.

  • Az ültetés etikettje

    A vendégek megfelelõ ültetése az asztalnál egy kisebb fajta mûvészet, ugyanis nem mindegy, hogy ki, ki mellett ül az étkezés alatt. Elsõ hallásra lényegtelennek tûnhet, de rá kell jönnünk, hogy igenis befolyásolja az ebéd vagy a vacsora sikerét, különösen, ha egy nagyobb társaságot hívunk meg. Az ültetési rend nagymértékben meghatározza az étkezés alatti társalgást.

  • Mostohagyereknek számít a bioélelmiszer

    Négybõl három magyar fogyasztó egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, s e szokásukon a jövõben sem kívánnak változtatni. A hazai vásárlók a biológiailag ellenõrzött minõséget fõként zöldség- és gyümölcs-, kenyér és ivólevek vásárlásakor tartják szem elõtt. A GfK Hungária legutóbbi felmérésében kutatta a bioélelmiszerek vásárlási gyakoriságát és a fogyasztók által legkedveltebb ökológiai minõségû termékkategóriákat is.

  • Diéta, ami jókedvre derít

    Vannak az ember életében õszi, szomorkás pillanatok, amikor fagyival vagy puddinggal letelepszik a kanapéra, a tv elé. Másnap meg jön a bûntudat, hogy mi mindent ettünk össze. Létezik viszont pár olyan étel, melyek a bennük rejlõ értékes vitaminok által segítenek helyrebillenteni a közérzetünket, nem hizlalnak, sõt még finomak is. Kimerültnek, feszültnek érzed magad? Az elsõ gondolat ilyenkor cigi és kávé, hogy ellazulj. A többszöri, kevés étkezés stabilan tartja a vércukorszintet, így nem érzed soha, hogy kilyukad a gyomrod, így nem is terheled meg utána egy pukkadásig töltekezéssel.

  • Újév: szerencsefõzés lencsével!

    A karácsonyi ünnepek alatt többszörösét ettük meg annak a kajamennyiségnek, mely egészségesen jól eshetne. Volt túlevés, gyomorrontás, túlzott süti, káposzta, husi bevitel. Teljesen lemérgeztük magunkat a jobbnál jobb finomságokkal...

    Mit együnk az újév elsõ napjaiban? Kifejezetten üdítõ, hogy a kötelezõ újévi ételek java része sós. A hagyomány szerint az óév búcsúztatása után lencsés, pikkelyes ételeket kell magunkhoz venni, hogy egész évre biztosítsuk magunk számára a szerencsét.

  • Újra divatba jött az otthoni fõzés

    A fûszereket kivéve a többi termékcsoportból többet adtak el értékben is, mennyiségben is 2009. április-2010. márciusban, mint egy évvel korábban.

    Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe. Legnagyobb kategória a fûszer. Bolti eladása 8 százalékkal nõtt, egyik évrõl a másikra. Így az éves piac megközelíti a 13 milliárd forintot. Mennyiségben mínusz 4 százalékot regisztrált a Nielsen. A gyártói márkák pozíciója javult a fûszernél; ugyanis a saját márkás termékek mennyiségben mért, 30-40 százalék között mozgó piaci részesedése csökkent, egyik évrõl a másikra.

  • Az egészségmegõrzésben és a szépségápolásban is fontos szerepe van a mazsolának

    Van, aki imádja, más azonban legszívesebben a mazsola nélkül enné meg a süteményét- ki is szedi belõle a darabokat szorgalmasan. Kár, mert igen hatékony egészségvédõtõl szabadítja meg magát.

    Különösen hidegebb idõben, télen ajánlott a gyümölcs fogyasztása, hiszen olyankor a frisseket mellõznünk kell. Akárcsak az aszalt szilva, a mazsola is hatékony a légszennyezés, a füst, a fény hatására keletkezõ szabadgyökök elpusztításában. A szabadgyökök károsítják sejtjeinket, és nagy szerepet játszanak a korai öregedésben.

  • 7 fájdalom, melyre figyelnünk kell

    Vannak, akik már az elsõ apró vélt, vagy valós tünet felbukkanása után orvosi segítséget kérnek.

    Egyesek a citromos teára, míg mások a természetgyógyászat eszközeire, vagy épp a homeopátia módszereire esküsznek. Egy azonban biztos. Vannak jelzések, melyeket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Nézzük tehát, mik azok a tünetek, melyekkel mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulnunk. Szokatlanul erõs fejfájás esetén, különösen amennyiben annak jelentkezésére semmilyen elfogadható magyarázatot nem találunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

  • Egy dán étterem letaszította a trónról a spanyol elBullit

    A koppenhágai Noma éttermet választották meg idén a világ legjobbjának, letaszítva ezzel a trónról a spanyol elBulli éttermet, amely korábban négy egymást követõ évben szerezte meg a kitüntetõ címet.

    "Koppenhága többé nem a gasztronómiai földalatti utolsó állomása" - méltatta a teljesítményt a brit Restaurant Magazine, amely évente felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A lap Londonban tette közzé a 806 séf, vendéglõs, szakújságíró és élelmiszer szakértõ alkotta testület szavazása nyomán született legújabb listát.

  • Az óegyiptomi papok igen egészségtelenül étkeztek

    Az óegyiptomi isteneknek felajánlott étkek nem a hallhatatlanságot, hanem a korai halált eredményezték - derült ki egy angliai kutatásnak köszönhetõen, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi hetilapban közölték. A szentélyek falán olvasható feliratok legújabb fordításából megtudható, hogy a templomokban napjában háromszor pazar lakomát szolgáltak fel az isteneknek. És hogy az istenek által "meghagyott" étkek ne vesszenek kárba, a takarékos papok hazavitték a "maradékot", hogy családjuk körében fogyasszák el õket - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

  • Oroszországban vodkához harapják a sós uborkát

    A sós uborka néven ismert különleges orosz savanyúság 500. születésnapját ünnepelik Kalinyingrádban, s ebbõl az alkalomból kiállítás is nyílt a város szépmûvészeti és történeti múzeumában. A kiállítás megnyitásán természetesen kóstoló is volt a nevezetes ételbõl, de arra nézve nem hangzott el meggyõzõ bizonyíték, miért gondolják, hogy éppen 500 éve találták fel ezt az ínyencséget. A bemutató látogatói mindenesetre megismerkedhetnek a finomság történetével, elkészítésének különféle régi és új receptjeivel, és láthatnak néhányat a sós uborka készítésére használt régi és nem olyan régi edények közül.

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba

    Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gombaNyaranta sokaknak mindennapi betevő, másoknak ínyencség a gomba, melynek jótékony hatásai alig ismertek. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Napról-napra egyre szélesebb választékban köszön vissza az élelmiszerboltok polcairól. A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. Fogyasztása minimális kalóriabevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.