rss
  • Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehet

  • Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehetA fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami puffadásra való hajlamot csökkenti.

    Az említett kéntartalmú vegyületek bizonyos mértékig blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami viszont segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. A szívműködést segítő hatása is ismert, egyes alkotóelemeinek köszönhetően lassítja a szapora szívműködést, oldja szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul a szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége.


    Hatásos a fokhagyma a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Csökkenti a menstruációs görcsöket, a bél- és gyomorbajokat. Antioxidánsként erősíti az immunrendszer. Valószínűleg egyes daganatok megelőzésében is jótékony hatású lehet.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Minden ami ételsûrítés

    A gasztronómia világába újonnan csöppenteknek és a kísérletezõkedvûeknek néhány alapvetõ fogalom jelentésével, és az ehhez kapcsolódó fõzési eljárás trükkjeivel mindenképpen tisztában kell lenniük.

    A fõzés egyik alapja a különbözõ ételek sûrítési módszereinek elsajátítása.

    Ételeink sûrítésére többféle módszer is alkalmazhatunk: habarást, rántást, tojássárgájával való sûrítést, beforralást, liszt nélküli sûrítést vagy staubolást.

  • Van olyan, hogy hamburgerfüggõség?

    Egy a 80-as években megjelent cikk szerint a kokain használata nem okoz nagyobb függõséget, mint a sültkrumpli élvezete.

    Akkoriban sokat támadták ezt a nézetet, ám most szinte ugyanez a téma került az újságok címoldalára, csak épp fordítva: a zsíros ételek ugyanúgy függõséget okoznak, mint a heroin vagy a kokain. A Daily News-ban megjelent cikk állításait alátámasztani látszik az a tény, hogy az amerikaiak egyre kövérebbek, a felnõttek kétharmada elhízottnak tekinthetõ.

  • Nem élsz tovább, ha kevesebbet eszel

    Több állatkísérlet azt jelezte, hogy kevesebb kalória evése lassítja az öregedést: a koplaló állatok tovább élnek.

    Egy vizsgálat, melynek eredményeit a PLoS-Biology közölte, azt mutatja, hogy az éhezéssel elérhetõ magas életkor csak laboratóriumi körülmények között lehet igaz.

    A gyümölcslegyek, egerek, sõt majmok is hosszabb ideig élhetnek, ha nem kapnak annyi kalóriát, mint amennyit egyébként megennének.

  • A világ legfinomabb étele maradékból

    A világ legnagyobb és legsikeresebb gasztronómiai magazinjai (Jamie, Every Day, Good Food) a legsikeresebb (értsd: legdrágább) éttermekkel együttmûködödve folyamatosan megkeresik azokat az ételeket, amelyek mindenhol nagy sikernek örvendenek a világon.

    Meglepõ, de azok az ételek kerültek a lista élére, amelyeknek a hozzávalója, valamely másik étel maradéka. Az európai luxus éttermek kínálatában nagy részében megtalálható a klasszikus Somlai Dumplings (Somlói, ma már csak így hívjuk), amely eredetileg maradékból készült.

  • Ünnepi asztal

    A karácsonyt megelõzõ böjtös napok után a karácsonyi vacsora elkészítése a változatos és hagyományos étkeivel a legjellegzetesebb események közé tartozik. Az ünnepélyes külsõségek mindig is fontos szerepet játszottak, s ma már nem is gondolunk arra, hogy a megszokott sorrendben elfogyasztott hagyományos ételekkel és a karácsony után, esetleg csupán vízkeresztkor leszedett karácsonyi abrosszal õsi, mágikus tradíciókat követünk. Karácsonykor a legszebb és csak erre az alkalomra tartogatott abroszt vesszük elõ.

  • Karácsonyi menü a legkisebbek örömére is

    Karácsony napjára a legtöbb háziasszony szépen megterített, csillogó-villogó ünnepi asztalról és káprázatos menürõl álmodozik – közben pedig egy totyogó csimpaszkodik a lábába, hogy anyát játszótársnak kisajátítsa magának. A fõzés gyerek mellett sokszor nem könnyû, mert a munkálatokat gyakran nehezíti egy nyolcvan-kilencven-száztíz centis hátrahúzó erõ. Gyakori jelenség a konyhában tébláboló gyerek, aki anyát követelve folyton kiszökik a játszószobából, mert az izgalmas dolgok ott kinn történnek, a kanálcsilingelõ, robotgépzúgó világban, és nem bent a szobában.

  • Egészségtelenek a zsírszegény ételek?

    Nem biztos, hogy jó, ha a természetes zsírokat felcseréljük tartósított és hidrogénezett olajokra.

    A táplálékkal elfogyasztott zsír nemcsak sûrített energiát és tápanyagokat szolgáltat számodra, hanem befolyásolja az ételek ízét és állagát is. Az elõre csomagolt zsírszegény élelmiszerekbe ezért tesznek gyárilag töltõ, kötõ, cseppfolyósító és seregnyi más adalékanyagot - ezek helyettesítik a hiányzó zsírt. A zsírtól való rettegés miatt fogyaszt sok ember olyan gyári termékeket, amilyenek a zsírszegény sajtok, joghurtok, csökkentett kalóriatartalmú majonézek és friss sajtok.

  • A füge gyógyító ereje

    A füge frissen és szárítva is fontos táplálék- és gyógynövény. Húsos, magas cukortartalmú gyümölcshúsát alkohol, bor és kávéadalék elõállítására is felhasználják. A fügérõl már a Bibliában olvashatunk, Mózes elsõ könyve (3:7) is megemlíti. Köztudott, hogy Ádám és Éva leveleibõl készített "körülkötõket" maguknak, de az Ótestamentum több könyve és az Újtestamentum is hivatkozik rá különbözõ példázatokban. Ézsaiás próféta például fügekalács-pakolással gyógyítja Ezékiás fekélyeit és ez a felhasználás a mai napig fennmaradt, hiszen például szájnyálkahártya-gyulladás esetén a tejben fõzött vagy áztatott fügét kell a gyulladt területre tenni.

  • Hamburger koleszterincsökkentõvel?

    A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentõ gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását.

    A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetõknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszûrõ.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • A kefír gyógyító ereje

    Ki ne ismerné a kefirt, ezt a hazánkban is népszerû savanyított tejterméket? Egészségre gyakorolt kedvezõ hatása már eddig is köztudott volt, most viszont újabb erényei láttak napvilágot. Tajvani kutatók szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különbözõ ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz. Erre a felismerésre azt követõen jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az úgynevezett ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent.

  • A zöldborsó sokoldalú felhasználhatósága

    A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére. Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó. A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát. Amennyiben saját magunk szeretnénk megtermeszteni a zöld harapnivalót, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis a zöldborsó nem válogat a talaj és az idõjárások között sem.

  • Az ideális reggeli összetétele

    A táplálkozási szakértõk azt javasolják, ébredés után legfeljebb egy órát várjunk a reggelivel, és lehetõleg rostokban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, így hosszú idõ elteltével leszünk csak éhesek.

    Sokan azzal a kifogással hagyják ki a legfontosabb étkezést, a reggelit, hogy azért nem esznek ébredés után, mert akkor éhesebbek, mintha semmit nem is ettek volna reggelire. Ennek az oka, hogy az emberek többsége helytelenül reggelizik. Az egyik fõ probléma, hogy kevés fehérjét fogyasztunk a reggeli során.

  • Táplálkozz egészségesen és magasabb IQ-d lesz

    Egészségesen táplálkozó kortársaikhoz képest valamivel alacsonyabb intelligencia-hányadossal számolhatnak késõbbi életük során azok a kisgyermekek, akik túlságosan sok egészségtelen ételt fogyasztanak - figyelmeztetnek a brit szakemberek.

    Az intelligencia-hányados és a táplálkozási szokások közötti összefüggés már régóta vitatott kérdés, mivel számos más tényezõ, így a gazdasági és társadalmi körülmények is befolyásolhatják. "A szemétkajára alapozó étrend nagyon nem kedvez az agy megfelelõ fejlõdésének" - figyelmeztetett a szakember.

  • Laktató vega ételek! Van ilyen?

    A lakto vegetáriánus táplálkozás egy fajtája a vegetáriánus táplálkozásnak. Ismerjük meg mit is tartalmazz ez az egészséges életmód.

    A lakto vegetáriánus táplálkozás egy arany középút, hiszen a vegetáriánus táplálkozásnak egy olyan formája ahol a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül tejet és különbözõ tejtermékeket is fogyasztanak. Így az állati eredetû élelmiszerek nincsenek teljesen kizárva, épp ezért sokkal egészségesebb, mint a teljes vegetáriánus táplálkozás ahol csak növényi eredetû élelmiszerek fogyaszthatók.

  • Egyre népszerûbb étel a gyros

    A görög konyha remeke a Gyros.

    A függõlegesen forgó nyársra rátûzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belõle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült. A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi.

  • Gyümölcsöt, vagy a levét?

    A gyermekorvosok a csecsemõk hozzátáplálásakor elsõ választandó lehetõségként a gyümölcsleveket javasolják. Ennek célja nemcsak az új íz megismertetése, hanem a C-vitamin és a folyadék pótlása. Valójában a gyümölcslé egészsége, vitamin- és ásványianyag-forrás, íze jó, a babák szívesen fogadják. Bár a gyümölcslé-fogyasztásnak számtalan elõnye van, bizonyos mennyiségi és minõségi határokon túl hátrányos is lehet.

  • Hivatalos uniós elismerést nyert a nápolyi pizza

    Hivatalos uniós elismerést nyert, megkapta a "garantáltan hagyományos különlegesség" (traditional speciality guaranteed, TSG) termékminõsítést a nápolyi pizza. A meghatározott térségbõl származó alapanyagból vagy sajátos eljárással készített termékekre - például a tokaji borra - a védett eredet-megjelölés, illetve a védett földrajzi eredetjelzés szolgál az Európai Unióban. Emellett azonban az igazoltan hagyományos helyi eljárás szerint készülõ ételkülönlegességeket is megjelölhetik, ami egyben minõségi garanciát is jelent.

  • Dinnyés sorbet: egyszerű, gyors és nagyon finom

    Dinnyés sorbet: egyszerű, gyors és nagyon finomHa nyaralás alatt nem szeretnénk sokáig főzni, érdemes gyorsan elkészíthető ételekkel és frissítőkkel készülni. Ilyen ez a könnyű sorbet is, melyet ezúttal az egyik kedvenc nyári gyümölcsünkkel, dinnyével ajánlunk, és hűsítő kiegészítője lehet egy nyári vacsorának. Turmixoljuk össze a dinnyét, valamint a bazsalikomleveleket, a narancslét, a cukrot és a sót. Forgassuk a gépben, amíg a cukor fel nem olvad és egy sima masszát nem kapunk, ez mintegy harminc másodperc. Tegyük be a fagyasztóba egy órára.

  • A varázslatos tea

    A teabokor fermentált leveleibõl nyert esszencia kívánság szerint élénkít vagy nyugtat. Fontos, hogy a víz forrásban legyen, amikor a teára öntjük és elõzõleg kb. 2 percig forrjon, mivel így csalogatjuk ki a legjobban a tealevelekbõl az aromát. Ha élénkítõ hatást szeretnénk elérni, a finom teát csak 2 percig hagyjuk állni, a durvábbat egy perccel tovább. Nyugtató hatása akkor lesz, ha kb. kétszer ilyen hosszú ideig hagyjuk állni. Ha azonban még ennél is hosszabb ideig áll, keserû lesz.