rss
  • Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehet

  • Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehetA fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami puffadásra való hajlamot csökkenti.

    loading...

    Az említett kéntartalmú vegyületek bizonyos mértékig blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami viszont segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. A szívműködést segítő hatása is ismert, egyes alkotóelemeinek köszönhetően lassítja a szapora szívműködést, oldja szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul a szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége.


    Hatásos a fokhagyma a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Csökkenti a menstruációs görcsöket, a bél- és gyomorbajokat. Antioxidánsként erősíti az immunrendszer. Valószínűleg egyes daganatok megelőzésében is jótékony hatású lehet.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A sushi eredete

    A japán konyha Európában legelterjedtebb fogása a számtalan variációban létezõ sushi, ami alapjában nem más, mint apró rizses falatkák. Az éttermek által manapság kínált sushi merõben különbözik az évezredes hagyományokra tekintõ japán fogástól. A XIV századik csak a rizsben és sóban erjesztett halat nevezték sushinak, ám a rizs nem ették meg róla. A ma divatos sushi típusok az elmúlt három évszázadban alakultak ki.

  • Különleges íze mellett kedvező élettani hatásai is vannak a csicseriborsónak

    Különleges íze mellett kedvező élettani hatásai is vannak a csicseriborsónakAz arab világban, és főként Marokkóban, a csicseriborsó szinte mindennapos élelemnek minősül. Rendkívül sokoldalúan és finom fűszerezéssel készítik el, így, ha nem lenne ötletünk a csicseriborsó ízletes felhasználásához, nyugodtan lessünk el egy-két egyszerű trükköt tőlük. A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható: az arab világban tálalják köretként, önmagában vagy kuszkuszhoz keverve, vagy saláta formájában, és a híres marokkói tagine (egytálétel) fontos alapanyagaként is.

  • Narancs diétával a kilók ellen

    A narancs egész évben kapható gyümölcs, ami tele van C vitaminnal. Kalóriatartalma meglehetõsen alacsony, ezért kiváló táplálék diétázók számára is. A narancs a C vitamin mellett tartalmaz még nagy mennyiségben karotint és flavonokat, ezáltal antioxidáns hatású. Nyugtató hatású az idegekre, így a stressz ellen is kiváló. Nobelitin tartalmának köszönhetõen csökkenti a vér sûrûségét, csomósodását. Jelentõs A-vitamint is tartalmaz, ami segíti a légzõszervek zavartalan mûködését. Továbbá a narancsban található ásványi anyagok pedig csökkentik a vérnyomást. Rendszeres fogyasztásával pedig mérsékli, majd megszünteti az emésztõrendszeri problémákat.

  • Napi egy marék mandula csodákra képes

    Napi egy marék mandula csodákra képesA magok az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • McItaly, az új hamburger

    McItaly a neve az olasz hamburgernek. Az Olaszországban is népszerû amerikai gyorsétterem-láncba száz százalékos olasz termék érkezett, és Róma tervei szerint a McItalyt globalizálni is fogják.

    Amerikai gyorsbüfében hamburgeres szendvicsbe harapott az olasz mezõgazdasági miniszter, az olasz termékek védelmezõje, aki heves harcot folytat a nem hazai élelmiszerek ellen. Õ volt az, aki karácsonykor nemet mondott arra, hogy az olaszok afrikai ananászt egyenek.

  • A vörösbor finom, elegáns, és lassítja az öregedést!

    Washington - A vörösbor egyik összetevõje kalóriadús táplálkozás mellett is véd egy sor, korral járó megbetegedéstõl. Javítja a szív állapotát, erõsíti a csontokat, megelõzi a szemen a hályog kialakulását - bizonyítja egy egereken végzett kétéves utánkövetéses vizsgálat eredménye.

    A reszveratrol nevû anyag, mely a polifenolok közé tartozik, a szõlõben, a vörösborban és a gránátalmában található meg nagyobb mennyiségben. Középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre amerikai kutatók, ráadásul az energiabevitel 60 százalékát zsírban kapták a kísérleti állatok.

  • Drámai helyzet - 2020-ra elfogyhat a kávé?

    A globális felmelegedést okolják a nagy kávétermelõ országok, a 35-50 százalékos termelés csökkenésért.

    A nemzetközi kávé szervezet, az OIC adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik. "Már vannak bizonyítékok a klímaváltozás következményeire" - közölte a szervezet elnöke Néstor Osorio a guatemalavárosi nemzetközi kávé konferencián. A kávétermés növelése érdekében az iparág a kistermelõk ösztönzésére helyezi a hangsúlyt Latin-Amerikában.

  • A tökéletes karácsonyi töltött káposzta

    A tökéletes karácsonyi töltött káposztaA karácsonyi menüből szinte sehol ne maradhat ki a tökéletes töltött káposzta. A töltött káposzta - azon kívül, hogy az egyik kedvenc ünnepi ételünk - igazi hagyományos magyar étel. Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné a töltött káposztát, nem is kell hozzá alkalom, hogy elkészítsük, nem csak ünnepekkor, hétköznapokkor is bármikor szívesen fogyasztjuk. Ahány ház, annyi féle szokás, így a töltött káposzták variációja is szinte megszámolhatatlan, hányan hányféleképpen készítik el, mindegyikben van egy kis plusz, ki ezt, ki azt tesz még bele ízléstől függően.

  • Erdélyi - örmény ételek

    Regényes hangulatokat kelt bennünk az örmény népnév: a Kaukázus és az Ararát mesék ködfelhõivel körülvett bérceit, drága kenetekkel, gyönyörûséges szõnyegekkel, izgató fûszerekkel megrakott karavánokat idézi és különös édességeket, mennyei ízük és tömény zamatuk összhangban van azoknak a dobozoknak és kendõknek pompázatos díszítésével, amelyekben hordozzák õket. De, hogy jön a távoli Örményország és az õ gasztronómiai kultúrájuk ide?

  • Vérnyomáscsökkentés céklával

    Vérnyomáscsökkentés céklávalKözismert tény, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás védelmet nyújt a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Különösen a zöld levelű zöldségek és a cékla véd a szív- és érrendszeri betegségektől, és azt feltételezik, hogy a jótékony hatásokért a magas nitráttartalom lehet a felelős. A cékla olyan vegyületet is tartalmaz, mint a betalain, ami antioxidáns tulajdonságai miatt, szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

  • A cukros italok fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát

    Az édességek fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát – állapította csaknem egy évtizedes kutatása alapján a svéd Karolinska Intézet, s ezzel elsõ ízben talált összefüggést az édes élelmiszerek és a ritka, de nagyon súlyos betegség között. Azoknál, akik naponta legalább kétszer, édesített gyümölcslé-koncentrátumból nyert italt fogyasztottak, 90 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak ilyesmit.

  • Egészség, és megfelelõ testsúly káposztával

    Zöld, fehér, lila színekben pompázó vidám színes zöldség növény, amely ráadásul igen olcsón kapható egész évben a zöldségesnél.

    Ma a kutatók a káposztaféléket elõtérbe helyezték, mert egyre több jó tulajdonságukat fedezik fel. Magyarországon a káposzta fogyasztás háttérben szorult, fõleg a nyers fogyasztás, helyette ismerjük a jó zsíros székelykáposztát a hizlaló káposztás tésztát, vagy a szintén nem épp diétás rakott káposztát. Pedig a káposzta egy olyan értékes zöldség, amit érdemes nyersen is fogyasztani.

  • 10 dolog, amit tudni kell a sóról

    A só talán a legismertebb ételízesítõ. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ez az ásvány a megfelelõ mennyiségben fogyasztva mennyire hasznos lehet szervezetünk számára.

    10 dolog a sóról, amit érdemes tudni:

    Védi a sejteket, különösen az agysejteket az elsavasodástól. A vesének szüksége van sóra a szervezetben felhalmozódott savak leépítésére és kiválasztására. Ha nincs elég só a szervezetünkben, akkor az könnyen elsavasodik.

  • A sült krumpli egységbe kovácsolja Belgiumot

    A politikai pártoktól a galambtenyésztõk klubjáig mindent megoszt a nyelvi hovatartozás a zömében kétnyelvû Belgiumban. Egyetlen dolog miatt azonban flamandok és vallonok egységesen "belgákká" válnak: a sült krumpli kérdésében teljes az összetartás.

    Az olajban sült burgonya majonézzel vagy tucatnyi más, választható szósszal mindenhol kapható az országban. Egy kutatás szerint a mintegy 6,5 milliónyi flamand és négymillió vallon legalább hetente egyszer felkeresi az ötezer belga krumplisütõ egyikét.

  • Életmódunk meglátszik az arcunkon

    Van pár óvintézkedés, amire minden ápolt és üdén fiatalos bõrre vágyónak érdemes odafigyelnie. Valószínûleg már közhelyszámba megy, hogy az érzékeny arcbõrt védeni kell a káros napsugaraktól, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanis legtöbbször a nap sugarai tehetõk felelõssé a ráncokért, az elpattant véredényekért és a foltos vagy vékonyodó, száraz bõrért. Ha mindezt meg szeretnéd elõzni, akkor használj bõrszínednek megfelelõ, de legalább 15-ös faktorszámú naptejet, és erre nem csak nyáron érdemes odafigyelni, és egyúttal a bõrrák kockázatát is csökkentheted.

  • Veszélyes a kumarin tartalmú fahéjas termékek fogyasztása

    A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal az Európai Unió Gyors Veszély Jelzési Rendszerén keresztül értesült arról, hogy Németországból származó ropogós, fahéj ízû falatkák kumarin tartalma meghaladja a jogszabályban megengedett határértéket. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal hatósági jogkörrel nem rendelkezik, ezért a riasztást intézkedésre továbbította az élelmiszerellenõrzõ hatóságokhoz. A jogszabályban megengedett határérték élelmiszerekre 2 mg/kg.

  • A csíranövények gyógyhatása

    A friss csíranövények sokkal inkább üdítõek a tabletták, a hívogató, de valójában mesterségesen felpumpált, és széppé varázsolt primõrök helyett, és hamar kifejtik a maguk gyógyhatását is.

    Egy kéthetes csírakúra szinte megújítja Önt. Már az elsõ héten megtisztul a szervezete, felerõsödik az immunrendszere, s mindezek következtében tovaszáll az esetleges fáradtsága, visszatér élet- és munkakedve egyaránt. A csíranövény az egyik legõsibb étek. Az emberiség már az írásos történelem kialakulása elõtt fogyasztott csíráztatott növényeket, s léteztek a csíráztatásnak kialakult, jól bevált módszerei.

  • Kreatív reggelik gyerekeknek

    Kreatív reggelik gyerekeknekA legegyszerűbben úgy bírhatjuk rá a gyermekeket az általuk nem kedvelt ételek elfogyasztására, ha az étkezést is játékká varázsoljuk. A 4 gyermekes Anne Widya szerint nagyon fontos a tálalás egy gyermek esetében, éppen ezért a legegyszerűbb megoldásnak azt tartja, ha vidám formákat vagy rajzfilmfigurákat formázunk az élelmiszerekből. Egy vidám kis állatfigura a tányéron és máris megjön még a legválogatósabb gyermek kedve is az evéshez! Nézzétek ezeket a bájos ételkölteményeket! Próbáljátok ki ti is otthon!

  • Muffinötletek hétvégére

    Muffinötletek hétvégéreA muffint szinte mindenki szereti, mert gyorsan elkészíthető, mutatós, ezerféleképpen variálható finomság, készíthető sós és édes változatokban is. Méltán él a konyhákban a muffin láz. Csak egy jól bevált alaprecept kell hozzá, néhány ízletes hozzávaló és csipetnyi fantázia, és ez a gyorsan elkészíthető mutatós sütemény már kész is. Már rengeteg féle muffinpapír kapható, így ezekkel még jobban feltudjuk dobni a muffinokat. Míg régen csak az édes változata hódított, ma már egyre több sós-sajtos muffin kerül a recepttárakba és a sütőbe.

  • Cukkini, az egész évben kapható vitaminforrás

    A cukkini egész évben rendelkezésünkre áll, nem drága, kalóriatartalma csekély, és igen változatos ételeket készíthetünk belõle.

    A fogyókúrázók körében rendkívül népszerû ez az ízletes zöldség. Bár júliustól októberig terem, nem kell attól félnünk, hogy cukkini nélkül maradunk.

    Egész évben megtalálhatjuk a zöldséges standokon, vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban, de kertünkben is megterem.

loading...