2024.04.16. - Csongor

Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba

Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba
Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gombaNyaranta sokaknak mindennapi betevő, másoknak ínyencség a gomba, melynek jótékony hatásai alig ismertek. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Napról-napra egyre szélesebb választékban köszön vissza az élelmiszerboltok polcairól. A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. Fogyasztása minimális kalóriabevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ehető gombák 90 százalék vizet, 2–6 százalék szénhidrátot és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. 100 gramm gomba 20–40 kalóriát tartalmaz. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély.

A kínai orvoslásban vérnyomás-, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerként használták. Egyes gombafajok tébécéellenes, míg mások tífuszellenes, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. Energiatartalmuk alacsony, ezért fogyókúrás étrendhez és cukorbetegek diétájához is kiváló.


Ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, kevés karotint, C-, D- és K-vitamint, valamint pantotensavat tartalmaz. A gombában található lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízben diszpergálódó formává alakítja, így kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot.

Nagyobb mennyiségű gomba fogyasztása csökkentetheti a mellrák kockázatát, főleg zöld teával együtt hatékony. A gombát felhasználjuk levesnek, főételként, illetve salátának. Egyre több gombamérgezésről hallani, ezért a beszerzésekor legyünk körültekintőek. Kizárólag boltban vásárolt, vagy gombaszakértő által bevizsgáltakat vásároljunk.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!