rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gombaNyaranta sokaknak mindennapi betevő, másoknak ínyencség a gomba, melynek jótékony hatásai alig ismertek. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Napról-napra egyre szélesebb választékban köszön vissza az élelmiszerboltok polcairól. A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. Fogyasztása minimális kalóriabevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Az ehető gombák 90 százalék vizet, 2–6 százalék szénhidrátot és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. 100 gramm gomba 20–40 kalóriát tartalmaz. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély.

    A kínai orvoslásban vérnyomás-, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerként használták. Egyes gombafajok tébécéellenes, míg mások tífuszellenes, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. Energiatartalmuk alacsony, ezért fogyókúrás étrendhez és cukorbetegek diétájához is kiváló.


    Ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, kevés karotint, C-, D- és K-vitamint, valamint pantotensavat tartalmaz. A gombában található lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízben diszpergálódó formává alakítja, így kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot.

    Nagyobb mennyiségű gomba fogyasztása csökkentetheti a mellrák kockázatát, főleg zöld teával együtt hatékony. A gombát felhasználjuk levesnek, főételként, illetve salátának. Egyre több gombamérgezésről hallani, ezért a beszerzésekor legyünk körültekintőek. Kizárólag boltban vásárolt, vagy gombaszakértő által bevizsgáltakat vásároljunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hárommillió dolláros jégvendéglõ a sivatag közepén

    Idén júniusban nyílt meg egy dubai bevásárlóközpontban a Közel-Kelet elsõ igazi chillout hangulatot árasztó különös építménye, egy jégvendéglõ. S hogy miért érdemelte ki a világ kilencedik jégvendéglõje a Chill Out nevet? Mert itt valóban minden jégbõl készült: a székek, asztalok, poharak és tányérok, falakon található mûalkotások, sõt még a függönyök és gyertyák is. A nagy meleghez szokott látogatók egy része, a mínuszok miatt így nem is bír huzamosabb ideig a jégfalakon belül maradni, pár perc múlva kimenekülnek a jeges épületbõl.

  • A csirke, a hal, a királyrák - és a legjobb magyar éttermek

    Budapest - A körúti Bock Bisztró végzett az elsõ helyen a Dining Guide kiadvány által meghirdetett magyarországi éttermi versenyben, amelynek elsõ tíz helyezettje csütörtök esti bemutatását összekötötték

    A csirke, a hal és a királyrák, a világ elsõ gasztronómiai thrillerének nevezett spanyol dokumentumfilm premierjével.

    Az idei Top 10-ben van francia, olasz és orosz ételeket kínáló vendéglõ is.

  • Egyre egészségtelenebbek az otthon elkészített ételek

    Növekvõ kalóriatartalmuk miatt ma már az otthon, saját kezûleg elkészített ételek sem egészségesebbek az éttermekben felszolgált változataiknál.

    Ma már szinte fölösleges a tûzhely fölé görnyedve több órát robotolni azért, hogy ízletes - és tudomásunk szerint a gyorsételeknél egészségesebb - fogásokat szolgáljunk fel családtagjainknak, ugyanis az elmúlt években jelentõsen megnövekedett a saját kezû elkészítésre váró receptek kalóriatartalma.

  • A szerencse-sütemény története

    Ha kínai étterembe megyünk, az étkezés végén apró hold alakú tésztát kapunk, melyet feltörve egy papírkát találunk rövid üzenettel. A süteményt mi választjuk, az üzenet sokszor egyértelmû, másszor titokzatos.

    A szerencse-sütemény még a 13-14. századból ered, amikor Kína a mongolok fennhatósága alá tartozott. Ebben az idõben hagyományos lótuszdiópasztából készítettek hold alakú sütiket, melyekbe rejtve továbbították a megszállók elleni szervezkedés titkos üzeneteit.

  • Sörös vagy boros páclével a rák ellen

    Sütés közben rákkeltõ anyagok keletkeznek a hús felszínén. Pácolás sörben vagy vörösborban gátolja a rákot okozó vegyületek kialakulását, ezért csökkenti a rosszindulatú daganatok kockázatát. Portugál kutatók biztató eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat közölte. Rákkutatók már évekkel ezelõtt felhívták a figyelmet arra, hogy a sült hús evése és a gyomor-bél daganatok között összefüggés lehet: aki sok marhahúst fogyaszt és különösen akkor, ha a húst erõsen sütve szereti, nagyobb esélye van arra, hogy rosszindulatú betegsége lesz, mint azoknak, akik csak ritkábban esznek bélszint, akkor is csupán alig megpirítva, angolosan.

  • Miért kell rostokat enni?

    A rostban gazdag táplálkozás jótékony hatásáról már Hipokratész is beszámolt. Mégis csak az 1950-es években kezdtek el komolyabban foglalkozni vele.

    Ugyanis ekkor kerültek nyilvánosságra olyan megfigyelések, melyek összefüggést mutattak ki a rostbevitel és a krónikus nem fertõzõ megbetegedések között. A gyümölcsök közül a legtöbb rosttartalommal a málna és a piros ribizli rendelkezik, ezt követi a körte, a szilva és a szõlõ. A zöldségek közül a legrostosabbak a száraz hüvelyesek, a bab és a lencse. Ma már köztudott, hogy a rostok növelik a bélmozgást, elõsegítik a jó bélmûködést.

  • Egészségesen is lehet torkoskodni

    Budapest - A sötét csokoládé az emberiség egyik legrégibb gyógyszere, mert biológiailag értékes, nagy flavonoidtartalmú kakaóbabból készül - hangzott el csütörtökön az "egészségvédõ csokoládé", egy új magyar innováció budapesti bemutatóján, melyen szakemberek elemezték a csokoládé kedvezõ élettani hatásait.

    Matos Lajos szívgyógyász emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos tudományos vizsgálat igazolta a sötét csokoládé ereket védõ, véralvadást gátló és vérnyomáscsökkentõ hatását.

  • Libasült és újbor Márton napján

    A libavacsora kalkulált ára általános környezetben:

    2010-ben a libalakoma átlagos helyen, de jó minõségû alapanyagokból készítve megfizethetõ.

    Libamell kilója 3000-3800 forint volt, a combot 1800-1900 körül számolták. A libatepertõt 1200-ért mérték, a farhát 180-200 körül volt. A hízott libamájért egészben 8000, darabjáért 5-6 ezer forintot kértek, a háj kilóját 680-750 forintért mérik. A liba szívét 360-530-ért kínálták.

  • Melyik gyógyszer mire való?

    Legyen szó akár hosszan fennmaradó állapotról, akár hirtelen fellobbanó, hebeny betegségrõl, mindig kényelmesebb, ha minél elõbb úrrá lehetünk a bajokon. Éppen ezért tartunk otthon szinte mindannyian több-kevesebb gyógyszert. Ez önmagában még nem baj, sõt kifejezetten helyes, de alaposan meg kell gondolni, milyen készítményeket soroljunk be a házi patikánkba. A lábbi cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat. Gyakoriak a lázzal, hõemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, például influenza, nátha, vírusés bakteriális fertõzések.

  • Lencseleves

    Lencse = szerencse?!

    A lencse az egyik legõsibb kultúrnövény, már az újkorban is termesztették. Közel-Keletrõl származik, Ázsiában még a ma napig alapételnek számít, de népszerûvé vált Amerikában és Európában is.

    A lencse sokak szerint az 5 legegészségesebb zöldség egyike, mert magas a rost, A, B1 vitaminok, vas, kálium, magnézium, folsav tartalma is, valamint tisztítja a beleket, ezért alkalmas méregtelenítésre.

  • Földi harapnivaló a jobb egészségért

    Megtisztított fekete termõföldbõl készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család, a különleges harapnivalót elsõsorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói.

    Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevû faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektõl megtisztított, fekete termõföldbõl készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító.

  • Mixelj és hûsölj - kortyok a turmixgépbõl

    A jeges tejes és joghurt alapú italok a világon mindenhol népszerûek: az indiaiak fûszeres lasszit kortyolnak, a törököknél az ayran (joghurtital) népszerû, az angolok smoothie-t rendelnek. Próbáld ki te is a tejes finomságokat! Nincs ízletesebb és táplálóbb ital egy tejes-tejszínes-joghurtos turmixnál. A jól elkészített mixszel kiváltható bármelyik étkezési fogás: iható reggel, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára – attól függõen, hogy a diétánk része, vagy csak ínyenckedésre szánjuk. Elõ hát a turmixgéppel, a jégkockával és a gyümölcsökkel!

  • A csoki és a hal átsegít a téli lehangoltságon

    A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság.

    A megfelelõ, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elûzésében.

    A fáradtság érzése a sötétebb téli idõszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelõtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében.

  • A sok halhús káros a magzatra

    Azok a terhes nõk, akik hetente több mint három alkalommal fogyasztanak halat, veszélynek teszik ki magzatukat a vérükben felgyülemlett túl sok higany miatt - mutatták ki tajvani kutatók. Rendszeres fogyasztás esetén a halak szervezetében rejlõ higany a nõk vastagbelébõl belekerül a véráramukba, majd onnan a méhlepényen át a magzat szervezetébe. A higany fõként akkor jelent veszélyt a magzatra, amikor belsõ szervei növekednek, és hatására fejlõdési rendellenesség alakulhat ki az agyban és a vesében.

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

    Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

  • Vitaminok mindenre!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.

  • Mégsem egészséges a szója?

    A tofu és társai fogyasztása évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi idõben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele.

    Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond a tudomány? Kávé kizárólag szójatejjel, bolognai szójakockából és joghurtok, kakaós készítmények szintén a szinte varázserõvel felruházott kis babszembõl. A szójakészítményeket már régóta azokhoz az élelmiszerekhez soroljuk, amelyek az egészségére valamit is adó nõk étlapjáról sem hiányozhatnak.

  • Fogyókúrázóknak is ajánlott a szilva fogyasztása

    Fogyókúrázóknak is ajánlott a szilva fogyasztásaFogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálni való, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben. Jótékony hatásai miatt kapta egyes vidékeken a csodabogyó nevet! A vér koleszterin tartalma nem számít betegségnek, mert nem okoz fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszűkül , emelkedik a vérnyomás.

  • A fehér liszt helyettesítése

    A fehér liszt helyettesítéseA fehér búzaliszt bár az egyik leggyakoribb tartósélelmiszer a háztartásokban, ennek ellenére számos betegség kialakulásában szerepet játszhat a túl gyakori fogyasztása. Persze nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Amennyiben valaki le szeretné cserélni a fehér finomított búzalisztet, úgy általában a teljes kiőrlésű változatot rakja bele a bevásárlókocsiba. A legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például kenyér, pizza, jól használható, bár a süteményekhez nem igazából ajánlott.

  • Jótékony a tojás,- és nem csak húsvétkor!

    Mind Európa, mind Amerika rehabilitálta a tojást 1990-ben, sõt azóta, annak táplálkozás- és egészségtani elõnyeit hangsúlyozza. Magyarországon azonban a lakosság még mindig kevés információhoz jut a tojás modern táplálkozásban elfoglalt helyérõl.

    Az 1980-as évektõl a tojásfogyasztási szokások jelentõsen megváltoztak a nyugati minta hatására, ahol akkoriban a tojást koleszterinszint növelõ ételként "bélyegezték" meg. Kevesen tudják, hogy a tudomány igen sokoldalú felhasználási lehetõségekkel bír a tojást illetõen.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...