rss
állatmenhely kutyamenhely adó 1 adó1százalék, kutya, cica mentés, örökbefogadás
  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gombaNyaranta sokaknak mindennapi betevő, másoknak ínyencség a gomba, melynek jótékony hatásai alig ismertek. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Napról-napra egyre szélesebb választékban köszön vissza az élelmiszerboltok polcairól. A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. Fogyasztása minimális kalóriabevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

    Az ehető gombák 90 százalék vizet, 2–6 százalék szénhidrátot és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. 100 gramm gomba 20–40 kalóriát tartalmaz. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély.

    A kínai orvoslásban vérnyomás-, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerként használták. Egyes gombafajok tébécéellenes, míg mások tífuszellenes, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. Energiatartalmuk alacsony, ezért fogyókúrás étrendhez és cukorbetegek diétájához is kiváló.


    Ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, kevés karotint, C-, D- és K-vitamint, valamint pantotensavat tartalmaz. A gombában található lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízben diszpergálódó formává alakítja, így kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot.

    Nagyobb mennyiségű gomba fogyasztása csökkentetheti a mellrák kockázatát, főleg zöld teával együtt hatékony. A gombát felhasználjuk levesnek, főételként, illetve salátának. Egyre több gombamérgezésről hallani, ezért a beszerzésekor legyünk körültekintőek. Kizárólag boltban vásárolt, vagy gombaszakértő által bevizsgáltakat vásároljunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Betiltanák a világ legdrágább kávéjának fogyasztását

    Indonézia legfelsõbb iszlám csoportosulása megtiltaná a hívõk számára, hogy fogyasszanak a világ legdrágább kávéjából, amelynek szemeit a cibetmacskák ürülékébõl gyûjtik össze, ezért a muszlimok szerint tisztátalannak számít.

    A Kopi Luwak kávé babja a cibetmacskák táplálékául szolgál, majd a kávészemek fermentálódnak az állat bélrendszerében. Az ürülékbõl kiválogatott szemeket megpörkölik. Hívei lelkesednek a Kopi Luwak lágy ízéért, illetve a specialitás utóízéért, amely nélkülöz minden kesernyésséget.

  • Sokoldalú fûszernövényünk: a kurkuma

    A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerû szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori, hogy textilt festenek vagy szentképeket színeznek vele. A kurkumát régóta használják nem csak fûszerként, hanem mint mágikus gyógynövényt is. A benne lévõ kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabadgyök- molekulák ellen amelyek sejtkárosodást okoznak.

  • Mit jó tudni kajarendelés elõtt?!

    Élelmiszerbiztonsági tanácsok ételrendelésnél

    A pizza, a bolognai spagetti, a csirkemájjal töltött sertésborda vagy más étel rendelésekor érdemes figyelni a részletekre: nem mindegy, hogyan, mivel, milyen hõfokon érkezik meg az ebéd - figyelmeztetnek a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) szakemberei.
    Ma már egyre többen rendelnek interneten ételt. Míg egy étterem sok mindent elárul a hely színvonaláról és tisztaságáról, addig ezt nem ellenõrizheti senki a házhozszállításnál.

  • A vörösbor finom, elegáns, és lassítja az öregedést!

    Washington - A vörösbor egyik összetevõje kalóriadús táplálkozás mellett is véd egy sor, korral járó megbetegedéstõl. Javítja a szív állapotát, erõsíti a csontokat, megelõzi a szemen a hályog kialakulását - bizonyítja egy egereken végzett kétéves utánkövetéses vizsgálat eredménye.

    A reszveratrol nevû anyag, mely a polifenolok közé tartozik, a szõlõben, a vörösborban és a gránátalmában található meg nagyobb mennyiségben. Középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre amerikai kutatók, ráadásul az energiabevitel 60 százalékát zsírban kapták a kísérleti állatok.

  • Nem mindegy, hogy milyen sót fogyasztunk

    Nem mindegy, hogy milyen sót fogyasztunkSokat hallani arról, hogy túl sok sót fogyasztunk, mely könnyen szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet. Ám arról már kevesebbet szólnak, hogy melyik fajta só a leginkább hasznos szervezetünknek. Konyhasó: Másképpen nátrium-klorid, mely a leginkább elterjedt sófajta a háztartásokban. Kissé erőteljes, csípős ízű, a sós íz eléréséhez kevés is elegendő, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Mivel mesterséges formában előállított só, egyes szakemberek szerint a legkevésbé hasznos a szervezetünk számára.

  • Az egészségvédõ élelmiszereké a jövõ

    Az élelmiszert gyártó és forgalmazó cégek a természetes élelmiszereket gyakran különféle adalékanyagokkal feldúsítva hozzák forgalomba. Ezek egy részétõl joggal tart a fogyasztó, hiszen a kódjelek olykor az egészséget veszélyeztetõ szerekre utalhatnak. Ám vannak élelmiszereinkhez adott hasznos anyagok, étrend kiegészítõk is, amelyek fogyasztásával betegségek elõzhetõk meg.

    A közfogyasztásra szánt élelmiszerek egyre jelentõsebb csoportját alkotják az egészségvédõ, betegségek kockázatát csökkentõ élelmiszerek.

  • Salátának, levesnek, töltve, fõzve, sütve - itt a paradicsomszezon

    A legsokoldalúbb és ínycsiklandóbb zöldségfélék egyikét, a káliumban, cinkben és sejtvédõ likopinban gazdag, kalóriát alig tartalmazó paradicsomot most kell enni, hiszen a szabadföldi érésûnek eljött a csúcsszezonja. A júliusban-augusztusban érõ magyar paradicsom zamatának nincs párja - állítják nemcsak a háziasszonyok, hanem a termelõk és a mezõgazdászok is.

    Régen csak ilyen íze volt a paradicsomnak, ugyanis nem évben évbenlehetett kapni egész, hanem csak amikor szezonja volt.

  • Egy elfeledett étel: a hajdina

    A hajdina - vagy más néven pohánka - a folyondárfélék családjába tartozó növény, melynek szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk. Valószínûleg Kínából származik, hûvösebb, fõként hegyvidéki tájakon nagy mennyiségben termesztették régebben, magvának lisztes tartalma miatt. A közelmúltban termesztése jelentõsen csökkent, fogyasztása szinte a nullára esett. Pedig értékes, sokféleképpen fogyasztható növény. Táplálkozástani értékét jellegzetes íze mellett különösen magas ásványi anyag tartalma adja. Vasat, káliumot, lecitint, riboflavint, tiamint tartalmaz.

  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsök

    A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsökA frissen szedett zöldségek és gyümölcsök nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyi termékeknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is meghatározóan értékesek lesznek.

  • A szaloncukor története

    Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelybõl ma nagyon sokfélét vásárolhatunk.

    A szaloncukor híres mestercukrászok mûhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthetõ. Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá.

  • Együnk többet és fogyjunk

    Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt állítjuk, az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával súlycsökkenést érhetünk el. A fogyás mértéke azonban tovább növelhetõ, ha több zöldséget, gyümölcsöt és levest fogyasztunk. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány során kutatók az új diéta, a Volumetrics eredményességét vizsgálták. A diéta követõi szerint a jóllakottság érzése nem a bevitt kalória mennyiségétõl, hanem az elfogyasztott táplálék mennyiségétõl függ.

  • Együnk tojást vagy ne?!

    Nem árt a tojásevés

    Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeirõl az angol Nutritional Bulletin számolt be.

    Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak.

  • Székelykáposztával döntöttek Guinness-rekordot Szolnokon

    Elõször rendeztek Télûzõ fesztivált szombaton Szolnokon, a kezdeményezéssel a Guinness Rekordok Könyvébe is beírta magát a Tisza-parti megyeszékhely, miután eddig soha nem látott mennyiségû székelykáposztát fõztek a város fõterén. Az idõjárás ugyan nem fogadta kegyeibe a szervezõket, ám a szakadó esõ és az erõs szél ellenére két óra késéssel ugyan, de kora délután elkezdõdött a rekordkísérlet. Igaz, újabb két órába tellett, mire a vizes fát három gázperzselõ segítségével sikerült megfelelõen lángra lobbantaniuk a résztvevõknek.

  • Vashiány csecsemõ- és kisdedkorban

    A vérszegénység kialakulásának több oka is lehet, de a leggyakoribb tényezõ a vas hiány miatti kevés vérfesték- (hemoglobin-) képzõdés. A gyerekkori vashiányos vérszegénység sajnos nagyon gyakori.

    Ennek okát legtöbbször a nem megfelelõ táplálkozásban találjuk meg.

    A normál hemoglobinszint függ a csecsemõ korától, ezért egy mért érték csak akkor értékelhetõ, ha ismerjük a gyermek életkorát is.

  • Mediterrán ételekkel az allergia ellen

    A gyermekkori allergia és asztma lényegesen ritkábban fordul elõ, ha a családok a mediterrán konyha remekeit fogyasztják. Egy nemzetközi kutatócsoport Görögországban - Kréta szigetén - vizsgálta 690 gyerek és a családja étkezési szokásait. Munkájuk eredményeit a légzõszervi betegségekkel foglalkozó folyóiratban, a Thorax-ban közölték. Görög és spanyol kutatók is részt vettek a National Heart and Lung Intitute munkatársa, Paul Cullinan vezette csoportban. Megvizsgálták a csaknem hétszáz, 7-18 éves gyerek légzését, tisztázták az esetleges allergiás panaszokat és részletesen, 58 kérdéses kérdõívvel tesztelték az étkezési szokásokat.

  • Narancslé - A multi gyógyító

    Az érelmeszesedés különös, lassú gyulladásos folyamat, mely a verõerek belsõ falán indul és nagy, egyéni különbségekkel halad elõre. Ma már az egész világon ennek következményei, az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa foglalják el a halálozási statisztika elsõ helyét.

    Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelzõ változásokat.

  • Oroszországban vodkához harapják a sós uborkát

    A sós uborka néven ismert különleges orosz savanyúság 500. születésnapját ünnepelik Kalinyingrádban, s ebbõl az alkalomból kiállítás is nyílt a város szépmûvészeti és történeti múzeumában. A kiállítás megnyitásán természetesen kóstoló is volt a nevezetes ételbõl, de arra nézve nem hangzott el meggyõzõ bizonyíték, miért gondolják, hogy éppen 500 éve találták fel ezt az ínyencséget. A bemutató látogatói mindenesetre megismerkedhetnek a finomság történetével, elkészítésének különféle régi és új receptjeivel, és láthatnak néhányat a sós uborka készítésére használt régi és nem olyan régi edények közül.

  • Ilyeneket eszünk - szabálytalanságok az ételláncban

    Ezen a nyáron az élelmiszerlánc egészét ellenõrzik a hatóságok, amelyek olykor keményen büntetnek is. A már feldolgozott vizsgálatok alapján elmondható, hogy szinte minden területen akadtak szabálytalanságok. Az élelmiszer-elõállítás és -forgalmazás területén kiemelt irány a hûtési lánc biztosítása az alapanyagok és a késztermékek kiszállítása és tárolása során, valamint a nyomon követhetõség - ami az élelmiszer-biztonság és a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából egyaránt fontos -, különösen a sertéshúsnál és a sertéshústermékeknél.

  • Le a fogyókúrával!

    A szakember szerint a diéták többet ártanak, mint használnak, de van megoldás. Nem telik el úgy nap, hogy az újságokban, az interneten vagy a televízióban ne hallanánk fogyókúrás tippeket. Pedig a kisebb testsúly elérésének képlete egyszerûbb, mint gondolnánk: nincs tiltott étel, csak másféle elkészítési mód és mennyiség. A táplálkozási és wellness szakértõ szerint túl komolyan vesszük a diétákat. - Szerintem télen is lehet egészségesen táplálkozni, ezért nem tartom feltétlenül szükségesnek a nyár elõtti méregtelenítést. Az egy- vagy néhány hetes diéták azért nem eredményeznek tartós fogyást...

  • A sör nem is olyan ártalmatlan?

    Az alkalmanként legalább öt italnyi alkoholtól lerészegedõ amerikaiaknak csaknem háromnegyede nem tömény szesztõl vagy bortól ázik el, hanem sörtõl - ezt állapította meg az Egyesült Államok atlantai egyetemének kutatócsoportja. Az alkoholisták külön fajtájaként emlegetett szesztestvérek, akik nem folyamatosan öntik magukba a szeszt, hanem idõnként összegyûlnek az ivásra és akkor viszont legalább öt alkalommal kiürítik poharukat, korsójukat vagy bármilyen ivóedényt, amit megtöltöttek valamilyen piával, sajátos csoportot képeznek.