rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gombaNyaranta sokaknak mindennapi betevő, másoknak ínyencség a gomba, melynek jótékony hatásai alig ismertek. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Napról-napra egyre szélesebb választékban köszön vissza az élelmiszerboltok polcairól. A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. Fogyasztása minimális kalóriabevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Az ehető gombák 90 százalék vizet, 2–6 százalék szénhidrátot és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. 100 gramm gomba 20–40 kalóriát tartalmaz. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély.

    A kínai orvoslásban vérnyomás-, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerként használták. Egyes gombafajok tébécéellenes, míg mások tífuszellenes, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. Energiatartalmuk alacsony, ezért fogyókúrás étrendhez és cukorbetegek diétájához is kiváló.


    Ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, kevés karotint, C-, D- és K-vitamint, valamint pantotensavat tartalmaz. A gombában található lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízben diszpergálódó formává alakítja, így kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot.

    Nagyobb mennyiségű gomba fogyasztása csökkentetheti a mellrák kockázatát, főleg zöld teával együtt hatékony. A gombát felhasználjuk levesnek, főételként, illetve salátának. Egyre több gombamérgezésről hallani, ezért a beszerzésekor legyünk körültekintőek. Kizárólag boltban vásárolt, vagy gombaszakértő által bevizsgáltakat vásároljunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseket

    A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseketA csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. A sárgabarackban is jelen lévő B17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület.

  • Csülök Zsani módra

    Csülökbõl sokféle kiadós ételt készíthetünk. Az egyszerû tepsiben sült változata mellett, tucatnyi lehetõségünk van a csülök felhasználására.

    Magyarosabbá tehetjük vele az olasz makarónit, tálalhatjuk pirított hagymával és káposztával, ízletesebbé tehetjük vele a Jókai-bablevest, laktatóbbá varázsolhatjuk a burgonyalevesünket, de akár tésztába is öltöztethetjük. A variációk sokaságából mutatok most egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthetõt körettel együtt.

  • Kelbimbó fogyasztási tanácsok

    A kelbimbó fõzve, párolva sokféleképpen elkészíthetõ. Levesbe, fõzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható.

    Gasztronómiai szakemberek szerint a fûszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsõsorban hozzá. Arra kell vigyázni, hogy ne fõzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát. Ha saját termésû kelbimbóról van szó, legjobb sokáig a száron hagyni, hiszen enyhébb teleket akár át is vészel és mindig friss szedésût fogyaszthatunk.

  • Az éjszaka titkai

    Napi nyolc óra – ennyit mindenkinek aludnia kell(ene). Kevesen tudják teljesíteni. Õk azok, akik fogékonyabbak a fertõzésekre, különféle nyavalyákra. Az alváshiány ugyanis nemcsak kimerültté tesz – gyengíti az immunrendszert is. Vannak, akinek az ötórás alvás is bõven elég, de õk vannak kevesebben. Kihagyják az alvás felszínes szakaszát, azonnal mély álomba merülnek. Az átlagember viszont , ha keveset alszik, másnap a munkahelyén gyengébben teljesít. Nem könnyû, de el kell érni, hogy az álom édes és pihentetõ legyen. De mi kell hozzá?

  • A méz az egyik legrégebbi gyógyhatású finomság

    A méz az egyik legrégebbi gyógyhatású finomságA mézet az emberek ősidők óta fogyasztják. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Itt az ideje tehát, hogy mézesítsd az életed! A méz kiváló csemege, ám jó tulajdonsága nem csak ebben rejlik. Az aranysárga ragacsos folyadék ugyanis az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság – a sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt. A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.

  • Kiderült, miért vagyunk éhesek akkor is, ha épp ettünk

    A kutatók végre kiismerték annak a hormonnak a mûködését, amelynek hiányában akkor is eszünk, ha már túl vagyunk az étkezésen, túltermelõdése esetén pedig akkor sem veszünk magunkhoz ételt, ha órák óta nem ettünk semmit. Az úgynevezett PYY hormon kulcstényezõ lehet az evési rendellenességek kezelésében. Szerepének felismerése teret adhat újfajta eljárásoknak, amelyekkel az elhízást próbálják megelõzni vagy visszafordítani. A kutatás igen fontos lehet, hiszen manapság egyre több embert érint az elhízás.

  • Kappanleves, roston hal és göngyölt fûszeres alma

    Kappan leves, roston sült hal, fahéjas-mézes sült alma, pölöskei muskotályos bor - ezt ehette, ihatta Mária Terézia és népes családja 1764. augusztusi váci látogatása idején - állítja levéltári kutatásaira hivatkozva a Vendégvárók Váci Egyesületének elnöke. Fónagy István munkája nyomán vette étlapjára a Pest megyei város Barlang Étverme (mivel a kétszintes vendéglátó egység alsó szinte a pincébe került, étterem helyett „értelemszerûen” az étverem nevet viseli) a nemrég megrendezett Váci Világi Vigalom idején az úgynevezett fõúri barokk menüt, amelyet igen méltányos áron bárki „végigehetett”.

  • Egyre gyakoribb összetevõje ételeinknek: a mangó

    Bár a mangó hazánkban különleges gyümölcsnek számít, egyedülálló íz- és illatvilága miatt egyre gyakoribb összetevõje ételeinknek.

    A mangó a trópusokon, fõként az indiai szubkontinensen nõ. Az Anacardiaceae család tagja, mely számos fajt foglal magába, többek között a kesudiót és a pisztáciát is. A friss mangó szezonja áprilistól augusztusig tart. Íze kellemes és gazdag, édes íze enyhe fanyarsággal párosul. A mangó kiváló forrása az A-vitaminnak és egyes flavonoidoknak, így a béta-karotinnak, az alfa-karotinnak, valamint a béta-kriptoxantinnak.

  • Jégbor?!

    Jégborszüret mínusz tíz fokban éjjel egy órakor az igazi

    Budapest - Január környékén, a hideg és sötét idõszakában sem alhat zavartalan téli álmot némely szõlõbirtok, ekkor jön el ugyanis a jégborszüret ideje.

    Az egyik legnagyobb magyarországi szõlõbirtokon szombatra virradó éjjel szüretelik majd le a deres bogyókat, hogy finom, édes nedût préseljenek belõle.

  • Alkohol, alkohol, te csodás?!

    Azt mondják az egyik leggyakrabban használt pszichoaktív drog, amit emberiség használ. Azt is mondják, hogy öl, butít és a nyomorba dönt. Ipari mennyiségben fogyasztva mindenképpen, de ha ésszel fogyasztjuk, akár még hasznunkra is válhat. Ez persze nem felhívás keringõre.

    A túlzott alkoholfogyasztás nagyon sok ember és ezáltal nagyon sok család életét keseríti meg. Amellett, hogy tönkreteszi a májat, idegrendszert, a szívet, az agyat, magas vérnyomosát okoz még a családi kasszát is jelentõsen megcsapolja- képletesen szólva.

  • Helyes táplálkozással az allergia ellen

    Ha beköszönt a tavasz, a természet éledezik - de vele együtt sajnos az allergia is... Sokan ismerik a kellemetlen tüneteket, az eldugult orrot, a vörös és könnyezõ szemeket, a sípoló lélegzést és társaikat... Nézzük, mit tehetünk a helyes táplálkozással az allergia ellen!

    Így nem kevesen vannak, akik sorscsapásként, sõt valóságos kálváriaként élik meg ezt a civilizációs betegséget. Hogy ez ne így legyen, most igyekszünk néhány adalékkal bõvíteni az allergiával, annak megelõzésével kapcsolatos ismereteinket.

  • Veszélyes ásványvizek!

    William Shotyk, aki többféle ásványvizet vizsgált meg, kutatásának eredményeinek tükrében kijelentette, hogy nem szeretne ezentúl ásványvizet inni. A kutató a Heidelbergi Egyetemen elvégzett 2006-os vizsgálatának eredményeit a Royal Society of Chemistry's címû lapban publikálta. Ezek szerint az úgynevezett PET (polietilén tereftalát) -palackokban (az ásványvizek mûanyag palackjáról van szó) antimon nyomokat találtak. Ez a fém mérgezõ hatású: kis mennyiségben levertséget és depressziót, nagyobb mennyiségben pedig akár életveszélyes hányást okozhat, illetve halálhoz is vezethet.

  • A zöldség, a gyümölcs nagyon hasznos! Tudta, hogy...

    - a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását?

    - hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat?

    - a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban...

  • A gyógynövények használatának aranyszabályai

    Napjainkban - akár gyógyításra, akár szépítésre - egyre többen használnak fel különbözõ növényeket, nem számolva az esetleges következményekkel. Pedig a természetgyógyászatban is vannak alapszabályok, amelyeket célszerû betartani. Az alábbi összeállítás a legfontosabb szabályokra hívja fel a figyelmet. 1. Ne használjunk egy idõben különbözõ növényeket, mert elképzelhetõ, hogy összeférhetetlenek egymással. Legalább 4-5 órát hagyjunk a használatuk között.

  • Gyógyító olajok

    A növényi olajok nem csak a konyhában használhatók, sokuknak különleges gyógyhatása is van.

    Fontos, zsírban oldódó vitaminokat szolgáltatnak, létfontosságú összetevõket tartalmaznak, és még ízesítik is ételeinket. A tudomány néhány éve az esszenciális zsírsavak egészségmegõrzõ értéke mellett terápiás felhasználhatóságukra is felfigyelt. Ismerkedj meg te is a legnemesebb növényi olajokkal és azok gyógyhatásaival! Az egészségünk megköveteli, hogy különbözõ olajokat használjunk és ne sajnáljuk rá a pénzt.

  • Vigyázz a vízre, spórolj vele!

    A vízbiztonság az élelmiszerbiztonság része

    Sok van belõle, mégsem elég az ivóvíz bolygónkon. Igaz, Földünk 70 százalékát beborítja, valójában viszont ennek mindössze 3 százaléka alkalmas az emberi lét fenntartására. Sokan nélkülözik a fogyasztható, megfelelõ ivóvizet, ami pedig az élet, a táplálkozás alapeleme.

    Mai ismereteink szerint naponta 2-3 liter vizet kellene fogyasztanunk, de a Föld lakosságának egyötöde nem jut ennyi egészséges ivóvízhez.

  • Ételek fejfájás ellen

    Amikor lecsap a fejfájás, szeretnénk minél hamarabb megszabadulni tõle, sokan azonban ódzkodnak a fájdalomcsillapító szerek szedésétõl. Jó tudni, hogy vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek.

    Hatásos lehet a fejfájás, fõleg a másnaposság miatti sajgás csillapítására a héjában sült burgonya. Az alkohol vizet von el a szervezetbõl, ahonnan emiatt más fontos anyagok, például elektrolitok is távoznak. Ezeket - így az idegrendszer és az izmok megfelelõ mûködéséhez szükséges potassziumot - pótolni kell, ebben segíthet a krumpli.

  • Minden évszakban kapható vitaminunk: a sárgarépa

    A sárgarépát gyermekkorunkba úgy etették meg velünk, mint elengedhetetlen hozzávaló a fütyüléselsajátításának.

    Aztán kamaszkorunkban hogy csak így nem lesznek lyukasak a fogaink, vagy hogy éles látásunk lesz tõle, mint a sasnak.

    Ha ezek enyhe túlzások is, a sárgarépa mindenképpen az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ráadásul egyik nagy elõnye, hogy minden évszakban kapható. Valamint diétához is kiválóan alkalmazható.

  • Károsítja a véredényeket az Atkins-diéta

    A szénhidrátokban szegény, magas zsírtartalmú Atkins-diétáról nemrég kimutatták, hogy hosszú távon károsítja a véredényeket, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában közrejátszó gyulladásokat okoz. Az amerikai kutatócsoport 18 ember szervezetének mûködését követte nyomon, miközben mindegyik három diétát próbált ki egy-egy hónapon át. A Baltimore-ban található Marylandi Egyetem Egyészségügyi Központjának szakemberei szerint az Atkins-diéta bizonyult egyértelmûen a legegészségtelenebbnek. Ennek némileg ellentmond, hogy idén márciusban a Stanford Egyetem kutatói 12-hónapos vizsgálat után...

  • Elsõ osztály az asztalon: kaviár és osztriga

    Ki ne vágyott volna már egy igazi luxus étteremben elköltött pazar vacsorára?

    Ha ez nem is elérhetõ mindenki számára, ünnepi alkalmakkor megengedhetünk magunknak mi is egy-egy falatot az olyan igazi ínyencségekbõl, különleges ételekbõl, mint például a kaviár. A kaviárról az elsõ írásos említés Shakespeare nevéhez fûzõdik. A kaviár név a török "khavyar" (halikra) szóból származik, és szinte az összes európai nyelvben ilyen formában terjedt el. A világ legjobb minõségû kaviárja a Kaszpi-tengerbõl származik.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...