rss
  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gombaNyaranta sokaknak mindennapi betevő, másoknak ínyencség a gomba, melynek jótékony hatásai alig ismertek. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Napról-napra egyre szélesebb választékban köszön vissza az élelmiszerboltok polcairól. A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. Fogyasztása minimális kalóriabevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

    loading...

    Az ehető gombák 90 százalék vizet, 2–6 százalék szénhidrátot és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. 100 gramm gomba 20–40 kalóriát tartalmaz. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély.

    A kínai orvoslásban vérnyomás-, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerként használták. Egyes gombafajok tébécéellenes, míg mások tífuszellenes, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. Energiatartalmuk alacsony, ezért fogyókúrás étrendhez és cukorbetegek diétájához is kiváló.


    Ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, kevés karotint, C-, D- és K-vitamint, valamint pantotensavat tartalmaz. A gombában található lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízben diszpergálódó formává alakítja, így kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot.

    Nagyobb mennyiségű gomba fogyasztása csökkentetheti a mellrák kockázatát, főleg zöld teával együtt hatékony. A gombát felhasználjuk levesnek, főételként, illetve salátának. Egyre több gombamérgezésről hallani, ezért a beszerzésekor legyünk körültekintőek. Kizárólag boltban vásárolt, vagy gombaszakértő által bevizsgáltakat vásároljunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A sótlan táplálkozás elkedvetleníti az embert

    Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

  • Az ünnep süteménye: a mézeskalács

    Õseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetõen még az Etelközbõl hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerûségre tett szert. Az Indus-folyó völgyében talált 3000 éves leletek tanúsága szerint az emberiség már nagyon régen ismerte a mézet. A középkorban Magyarországon is fontos kereskedelmi cikk volt. Nem véletlenül, hiszen az emberek ezen a vidéken nem ismertek még más édesítõszert ebben az idõben.

  • A halételekrõl

    Honfoglalóink és a késõbbi századok konyhájának sajnos csak a hulladék morzsáit ismerjük. Amit a régi korok szokásairól tudunk az, részben a nagyurakét õrzi. A köznépire csak a néprajzi és más összehasonlító tudományok segítségével tudunk visszavonatkoztatni. A 15.századig hazai konyha-recept csak egy kézen megszámlálható mennyiségben maradt ránk. Mátyás királyunk után lett divatos-külföldi mintára-megörökíteni az étkek és italok elkészítéséhez adandó recepteket.

  • Az eper és az áfonya fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát

    Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nõknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szõlõben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is elõfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévõ, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri elõnyöket biztosítanak.

  • Túl sok só van a kenyérfélékben

    A legtöbb só, amit az emberek elfogyasztanak, a kenyérfélékbõl származik – állítja a CDC, az amerikai Járványvédelmi és Megelõzési Központ legújabb jelentésében.

    Ugyanis az Egyesült Államokban a só fogyasztása olyan népszerû ételekhez kötõdik, mint a péksütemények, felvágottak, pácolt húsok, pizza, baromfi, levesek, szendvicsek sajt, tészta és a snack-félék, vagyis a perec és a chips. A tanulmány, amely közel hétezer résztvevõvel készült, megállapította, hogy bár a kenyér adagonként nem tartalmaz túl sok sót.

  • Haldiétával a szívritmuszavar kialakulása ellen

    Elsõsorban a grillezett vagy sütõben elkészített ételek a legjobbak ebbõl a szempontból a tudósok szerint. Amerikai kutatók szerint a grillezett vagy sütõben elkészített tonhal és más zsíros halfajták jótékony hatást gyakorolnak a szív elektromos rendszerére, vagyis haldiéta révén megelõzhetõ az életveszélyes szívritmuszavarok kialakulása. Dr. Dariush Mozaffarian kardiológus és Harvardi Orvosegyetembeli kollégái, akik eredményeiket a Journal of the American College of Cardiology címû szaklapban publikálták, az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztásának az EKG-ra gyakorolt hatását tanulmányozták.

  • Norbi kamuzott - Vigyázzunk arra mit eszünk!

    A Development Service Consulting Kft.-t (korábban: Norbi.hu Kft.) kétmillió forintra, a Norbi Update Worldwide Zrt.-t pedig egymillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel a társaságok a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsítottak. A Development Service Consulting Kft. vállalkozás az Update életmódrendszer részét képezõ ételízesítõkkel...

  • Mit tegyen a kövér gyermek?

    Nehéz a kövér gyerekek élete.

    Nem öltözhet úgy, ahogy szeretne, ügyetlenül mozog a tornaórán, és társai gúnyolódásai miatt visszahúzódóvá válik az iskolában. Elszigeteltségében egyetlen öröme marad: az evés. Az ördögi kör bezárul. Az elhízás ellen a következetes szülõi magatartás és az életmódváltás a legjobb megoldás. A helyes táplálkozás bevezetése mellett fontos, hogy a gyermek rendszeresen sportoljon, mozogjon. Sok szülõ hormonzavarra gyanakszik, ám ez a legritkább ok – mondja a szakember. A bûnös a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás, a sok cukros ital (üdítõk), a napköziben elköltött ebéd után, esténként a második nagy étkezés.

  • Mit reggeliznek gyermekeink?

    A szülõk, elsõsorban az édesanyák tájékoztatását tûzte ki céljául a Nagyranövök Mozgalom, melynek fõ vezérlõ elve a gyermekek egészséges táplálkozására való nevelés. A Nagyranövök Mozgalom megújítja honlapját is, és ez idáig egyedülálló, - a Szonda Ipsos nevével fémjelzett - országos reprezentatív felmérés készül az általános iskolások étkezési, elsõsorban reggelizési szokásairól. Alig valamivel több, mint fél éve kelt életre a Nagyranövök Mozgalom, mely nem elégszik meg a szülõk puszta tájékoztatásával, hanem figyelemfelkeltõ kampányba is kezd annak érdekében...

  • Földi harapnivaló a jobb egészségért

    Megtisztított fekete termõföldbõl készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család, a különleges harapnivalót elsõsorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói.

    Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevû faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektõl megtisztított, fekete termõföldbõl készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító.

  • Megfejtették a gouda sajt különleges ízének titkát

    München - Úgy tûnik, megfejtették a gouda sajt különleges ízének 800 éves titkát. A rejtélyt német tudósok leplezték le.

    A müncheni mûszaki egyetem kutatói egy sor ízfokozót találtak a sajtban, amelyek felelõsek lehetnek a szájban hosszan érezhetõ krémes ízért. A müncheni és a münsteri egyetem tudósai évek óta kutatták a gouda különleges ízét adó természetes molekulákat, amelyek az érlelés folyamatán alakulnak ki.

  • A csoki segíthet a fogyásban

    A csoki segíthet a fogyásbanEzt az igazán jónak hangzó diétát csokoládénapnak is nevezhetjük. Különlegessége, hogy a nap minden egyes étkezése tartalmaz csokoládét, mégis fogyhatsz vele fél-egy kilót. A legfrissebb kutatások szerint a csokoládé antioxidáns hatása nagyobb, mint a zöld teáé, sőt a vörösbort is kenterbe veri. Bizonyítottan magas antioxidáns-tartalma elősegíti az emésztést, megvédi a szervezetet az oxidációs sejtkárosodástól, és lassítja az öregedési folyamatokat. Ugyancsak magas flavonidtartalma jótékonyan hat a szív- és érrendszerre.

  • Ételkészítési fogalmak és eljárások I.

    Olyan mûveleteket, fortélyokat mutatok be, amelyek segítik a kezdõ, avagy gyakorló háziasszonyok munkáját.
    Fõzési módszereket, technikai fogásokat ismertetek, amik egyszerûsítik mindennapi konyhai tevékenységeinket.

    A fõzési módszerek helyes kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokkal ízletesebbek lesznek ételeink és jobban megõrzik a táplálékban lévõ értékes anyagokat.

  • Csapvíz, vagy ásványvíz?

    Elsõ számú élelmiszerünk, legfontosabb italunk, testünk legtömegesebb összetevõje, legjobb mosó- és oldószerünk: a víz. Annyira fontos és annyit beszélnek róla, hogy már nem tudunk kiigazodni az információkon, milyen vizet is kellene innunk.

    A naponta megivott víz nélkül nem tudna szervezetünk megszabadulni a fölösleges mennyiségû szervetlen sótól és a táplálkozáskor keletkezõ salakanyagoktól, az élvezeti cikkekkel vagy élelmiszerrel óhatatlanul bevitt mérgektõl, tartósítószerektõl, gyógyszermaradványoktól.

  • Must mustra - hogyan és mibõl készül a must?

    Mi is az a must?! A must a szõlõ bogyójából kipréselt lé, a bor alapanyaga. A fajtaborok készítéséhez a szõlõ fajta szerint osztályozzák. Íze mézédes, forrása az egészséget adó természet, sokak kedvence.

    Mikor megérik a szõlõ, jön a várva várt szüret. A mustelválasztás elsõ lépése a színmust és a szõlõcefre (gyakorlatilag a bogyók és a kocsány) különválasztása, evégett meggyorsul a présmust kinyerése, a színmust tisztább lesz, a színmustban kevesebb üledék képzõdik.

  • Nem vagyunk elég merész koktélozók

    Egyre izgalmasabb trendek alakulnak ki a nemzetközi koktéliparban, amelyekre Magyarországon nemcsak a mixereknek, hanem maguknak az italozóknak is fel kell készülniük. Cikkünkben a legnagyobb divatteremtõ országok irányzatait vázoljuk fel, ugyanakkor a lassan közelgõ, hûvösebb idõjárásra is adunk néhány izgalmas koktéltippet. Új szelek fújnak néhány éve az európai koktélszakmában, amelyekrõl a magyar közvéleménynek és a bártendereknek ugyan van tudomása, azonban a nyugati irányzatok kifejezetten lassan terjednek el hazánkban.

  • Étrendtõl függ a férfiasság?

    Azt már tudjuk, hogy azok vagyunk, amit megeszünk. Azt is, hogy az a miénk, amit megeszünk. Az viszont újdonság lehet, hogy a férfierõ mennyire függ az elfogyasztott ételek mennyiségétõl és minõségétõl...

    A férfiak tesztoszteronszintjét (a Klinikai Endokrinológia és Metabolizmus címû amerikai folyóirat szerint) az egészségtelen étkezés negatívan befolyásolja. A kutatók több mint 1600 férfi életét követték figyelemmel, csaknem 17 éven keresztül. Nézték mit esznek, mennyit mozognak, dolgoznak, mi a rendszeres otthoni programjuk.

  • Ezekkel az ételekkel megfiatalodik

    A makrobiotika nem olyan, mint egy gyors ragtapasz, amit felragasztunk, és máris kicsattanó egészségnek és kitûnõ általános állapotnak örvendünk, hanem megváltoztatva étrendünket és életmódunkat, szép lassan, kitartó munkával segít megerõsíteni az immunrendszerünket.

    Az õsi civilizációkban úgy tartották, hogy minden testi és lelki baj alapvetõen az elfogyasztott táplálék minõségébõl eredeztethetõ. Vajon mi a helyzet ma? A reklámokon keresztül belénk sulykolt ételeket fogyasztjuk, és nem gondolkodunk azon, hogy jók-e, rosszak-e?

  • Ebéd után jó buli a gyümölcsös tál

    Egészséges, vitaminban gazda, kalóriaszegény desszertként feltálalhatjuk vendégeinknek a kertbõl szedett (eper, meggy, alma, egres, ribizli, körte, dinnye, ...) gyümölcsök mellett a boltban vásárolt (banán, ananász, kivi, narancs, citrom, gránátalma, naspolya, ... ) déli gyümölcsöket is. Ha van otthon, keverhetjük egy kis habbal vagy fagyival a vitaminos eledelt. A változatosság eléréséhez pedig a friss gyümölcsökhöz adhatunk mirelit (frissen fagyasztott) gyümölcsöket is. A gyümölcsöket lapos tányérra tesszük, minimális porcukorral meghintjük, villa a kézbe, és ha ügyesek voltunk, a tányér gyorsan ki is ürült.

  • Kis odafigyeléssel el lehet kerülni a gombamérgezést

    Az étrendünket gazdagító gombás ételek mindig is a konyhák remekmûvei közé tartoztak. Az erdei sétáink alkalmával begyûjtött vagy a piacok bejárata elõtt vásárolt ellenõrizetlen gombákból készített fejedelmi lakomákból, ha nem vigyázunk, utolsó vacsora is lehet. A gombáknak nagyon magas a víz- és fehérjetartalmuk. Ez kitûnõ táptalaj a méreganyag-termelõ baktériumok számára. Ez a magyarázata annak, hogy a belõlük készített ételek aránylag gyorsan megromlanak.

loading...