2024.04.26. - Ervin

Csontjaink védelme érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget

Csontjaink védelme érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget
Csontjaink védelme érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldségetHa sok fehérjét és gabonaszármazékot eszünk, akkor a testünk sok savat termelhet - mondják a tudósok, s ez növelheti a kalciumkiválasztást, így gyengítheti a csontokat. Egy új tanulmány szerint azonban, ha fokozzuk a lúgbevitelt, például úgy, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, akkor az erősítheti a csontokat. A felmérés során 171, ötven fölött járó férfit és nőt kértek arra, hogy szedjen egy gyógyszert. Egyeseknek placebót, másoknak kálium-bikarbonátot, nátrium-bikarbonátot vagy kálium-kloridot adtak három hónapig.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Aki bikarbonátot szedett, annak jelentősen csökkent a kalciumkiválasztása, és nem romlottak a csontjai olyan mértékben. A csontok reszorpciója, felszívódása egy olyan folyamat, amelynek során a csontok elveszítik kalcium-, foszfát-, és sótermelő képességüket. Csökkenhet a csontok tömege, és megnövekedik a törés veszélye.

Ahogy az emberek idősödnek, a szervezet egyre kevesebb savat választ ki. Ebben a tanulmányban azt mutatják be, ha alkáli, lúgos szereket adnak hozzá a tablettákhoz, akkor azzal csökkenthetik a reszorpciót és a kalciumveszteséget.
A legtöbb zöldség- és főzelékféle (kivéve a lencsét és a kukoricát), valamint a legtöbb gyümölcs (kivéve a szilvát, a ringlót és az áfonyát) fogyasztása képes a „savképző” élelmiszerek hatásának ellensúlyozására. Ezek a növények több száz értékes növényi hatóanyagot, így karotinoidokat és élelmi rostokat is tartalmaznak. Segítségükkel az idős korosztály is sikerrel veheti fel a versenyt a krónikus gyulladással járó és a különböző degeneratív betegségekkel szemben. Naponta legalább 40-50 deka zöldség és gyümölcs elfogyasztása ajánlott.
Fogyasszunk némi mandulát és alkalomadtán kókuszdiót is. Olajuk értékes, természetes sejtvédő, ún. antioxidáns hatású E-vitamint tartalmaz, amely erősíti a sejtek membránját, ezáltal pedig ellenállóbbá teszi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásával szemben. Ennek köszönhetően szerepet játszik többek között az érrendszer egészségének és a bőr szépségének megőrzésében. Néhány szem (legfeljebb egy kis maréknyi) mandula rendszeresen színesítheti az étrendedet.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!