rss
  • Õszi vitaminparádé

  • Tanácsos lenne naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt ennünk - egy adag megfeleltethetõ körülbelül egy almának vagy pár szem szedernek -, de az egyhangúság elkerülése végett nem feltétlenül kell önmagukban, nyersen fogyasztanunk ezeket az alapvetõ élelmiszereket. Õsszel számtalan ízletes almafajta sorakozik a zöldségesek pultjain. A kerekded gyümölcs nem véletlenül tartja távol az orvost: olyan létfontosságú tápanyagok forrása, mint a kálium, a kalcium, a C-vitamin vagy a különféle rostok.

    Nyersen, mazsolával sütve, süteményekben (például rétesben) vagy grillezett húsokkal - különösen a sertésbõl készült ételek mellett - egyaránt tökéletes finomság.

    Az alma mellett a körte a másik legnépszerûbb õszi gyümölcs. Fogyasztásukkal cinket valamint E-, B- és C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe. Önmagában is ízletes rágcsálnivaló, sajttal pedig kimondottan ínyenc falat. Az olaszok juhsajttal, az angolok pedig híres stilton sajtjukkal (egyfajta kék sajt) fogyasztják elõszeretettel. Ha körtét fõzünk, adjunk hozzá egy kevés mandulát vagy vaníliát, hogy kihangsúlyozzuk a gyümölcs ízét. Pépesre aprított zöldségekkel, például répával összekeverve, szintén nagyon finom.

    A szeder, akárcsak az alma és a körte, önmagában is megállja a helyét desszertként, de kompótként joghurt mellé is tálalhatjuk. "Konyak-korcsolyának" is tökéletes.

    Áttérvén a zöldségekre, az õszi palettán mindenképp említést érdemel a póréhagyma. Bár fõleg enyhén csípõs íze miatt örvend nagy népszerûségnek, nem elhanyagolható tulajdonsága az sem, hogy rendkívül gazdag B-vitaminban, kalciumban, vasban, káliumban, magnéziumban és folate-ban. Fõve (például wokban) és párolva nagyon finom összetevõje lehet egy meleg köretnek vagy egy salátának. Csirkehús mellé kitûnõ.

    A mára szinte az õsz szimbólumává vált sütõtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul. Ezen kívül kalciumban, vasban, folate-ban és C-vitaminban is gazdag. A sütõtök sokoldalú gasztronómiai adalék: sós ételekhez, például levesekhez, és desszertekhez egyaránt passzol. Sülve és pépként is kitûnõ íze van. Magjai fogyaszthatók salátában vagy müzliben, megsülve pedig nagyon jó ropogtatnivalók.

    Tanácsos lenne naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt ennünk - egy adag megfeleltethetõ körülbelül egy almának vagy pár szem szedernek -, de az egyhangúság elkerülése végett nem feltétlenül kell önmagukban, nyersen fogyasztanunk ezeket az alapvetõ élelmiszereket. Egy kis fantáziával minden évszak terméseit pikáns falatokká varázsolhatjuk - így az õszi felhozatal darabjait is.

    eletforma


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az olasz konyha

    Az egyik leggazdagabb konyha az olasz. Számtalan elõétel, fõétel, tésztavariáció... és persze a pizza. Nézzük hát az olasz konyha gazdagságát! Ha mondjuk a turistának valódi olasz levest tálalnak, akár tévedésre is gyanakodhat, nem hoztak-e leves helyett pastát. Az olasz levesben ugyanis gyakran nagyon bõséges a tésztabetét. Persze ez nem minden levesre áll, sok kizárólag zöldségbõl készül. Az olasz elõétel-választék olyan sokszínû, mint a festõ palettája: az olajos szardíniától a papírvékonyra szeletelt, nyers pármai sonkán át a paradicsom- és gombamártásban tálalt gombáig.

  • "Természetellenes" a bébiétel

    "Természetellenes és szükségtelen" pürésített étellel etetni a csecsemõket - állítják az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF szakértõi. Szerintük a babákat hathónapos korig kizárólag anyatejjel, illetve tápszerrel, utána pedig azonnal szilárd táplálékkel kell etetni. Gill Rapley, az UNICEF szakértõje azt állítja, hogy a pürésített ételek a késõbbiekben egészségügyi problémákat okozhatnak a gyerekeknek. Szerinte a több milliárd dolláros forgalmú bébiétel-gyártók sulykolják a szülõkbe, hogy pürével etessék a gyerekekt.

  • Barna kenyér, lazac és whiskey!

    Lankás dombok, meredek, sziklás tengerpartok, pubok és jellegzetes gasztronómia. Ez vár, ha Írországba látogatsz.

    Szinte minden megtalálható Írországban, amit az ínyencek megkívánhatnak: frissen fogott lazac és pisztráng a tiszta édesvizekbõl, osztriga – aminek még igazi tengervíz íze van – Galway-Baybõl. A bárányhús nemzeti ételükhöz, az irish stew-hoz nélkülözhetetlen. Ebédre gyakran rendelnek kedvenc kocsmájukban pub grubot: ez lehet leves, füstölt lazac kapribogyóval vagy fél tucat osztriga barna kenyérrel.

  • Az ősz jótékony finomságai

    Az ősz jótékony finomságaiAlma, barack, szőlő, szilva, dió, sütőtök – ez csak néhány az őszi finomságok közül, amelyek amellett, hogy nagyon finomak, nagyon egészségesek is. Ilyesmit enni sokszor nagy fejtörést okoz, de nem ősszel! Ez az évszak tele van olyan finomságokkal, amelyek hihetetlenül egészségesek a szervezet számára. Nézzük meg, milyen jótékony hatásai vannak az ősz ajándékainak! Az alma az egyik legjobb és legkedveltebb őszi gyümölcsünk. Véd a daganatok kialakulásától, jó a székrekedésre és tisztítja a beleket is.

  • Mit együnk és igyunk a hõségben?

    Tévhit, hogy a hideg ételek és italok hûtik a szervezetet a nagy melegben.

    A rekkenõ hõségben forrásvízzel, forró mentateával vagy hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslével oltsuk a szomjunkat. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal fõigazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy kánikula idején fokozottabban kell ügyelnünk az élelmiszerek tárolására. Nagyon fontos, hogy milyen ételeket fogyasztunk hõségben. Az orvosok szerint a hideg ital inkább gyomorgörcsöt okoz, fõleg ha valaki gyorsan issza azokat.

  • Teázzunk vagy kávézzunk?

    Ha a reggeli ébredéshez koffeinre van szükségünk, a teában és kávéban egyaránt megtaláljuk, ám közel sem mindegy, melyiket fogyasztjuk. A két népszerû ital nagyon különbözõ hatásairól meglepõ felfedezéseket tettek amerikai tudósok.

    A fekete és zöld tea, valamint a kakaó is tartalmaz az élénkítõ hatóanyagból, s emiatt a statisztikák tanulsága szerint egyre inkább kiszorítja a reggeli asztalról a feketekávét. Hogy melyik is a jobb választás: kávé, tea vagy kakaó? A kutatók tudományos módszerekkel segítenek eldönteni a kérdést.

  • A meggy - Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik

    A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. A meggy (Cerasus vulgaris) vadon termõ meggybõl nemesített gyümölcsfánk, amelynek igen sok és sokféle fajtája van. Sötétszürke kérgû bokor vagy fa. Színben, nagyságban, érési idõben számos fajtát különböztethetünk meg. Az elsõ meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még néhány fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a májusi meggyet. Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk.

  • Kebab - Itthon is terjed a keleti ízû hús

    A kebab vagy kebap (arab:(کباب) arab eredetû húsétel. Általában birkahúsból készül, és erõsen fûszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyû. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tûzön.

    A fûszerezett kevert darálthúsból készült faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapinak, kicsinyítve csevapcsicsinek hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fûszerrel, viszont szódabikarbonáttal készítik mici a neve, melynek jelentése „kicsi”.

  • Gazdag galambleves

    Egy finom, zöldségekben gazdag húsleves megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak, mivel elegendõ energiát szolgáltat és tartalmazza a legfontosabb tápanyagféléket, mint a fehérjét (hús), szénhidrátot (tészta, burgonya), rostot (zöldségek), ásványi anyagokat és vitaminokat, melyek a levesben feloldódva könnyebben felszívódnak.

    A húsleves a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan fogása, amely sokféle húsból készülhet.

  • Karácsonyi koszorúk

    Karácsonykor a legtöbb országban minden pirosba és zöldbe öltözik.

    A zöld az élet folytonosságát és az örök életbe vetett keresztény hitet jelképezi, míg a piros Jézus vérének szimbóluma. A legenda szerint Krisztus koronája magyalból készült, melynek bogyói eredetileg fehérek voltak, ám Jézus vére ragyogó pirosra festette. Az örökzöld koszorú, amelyet a fõbejárati ajtóra erõsítenek karácsonykor, elõször az Egyesült Államokban vált népszerûvé.

  • Mediterrán étrenddel csökkenthetõ a krónikus betegségek kockázata

    Róma - A zöldségben, gyümölcsökben gazdag mediterrán étrend tényleges védelmet biztosít a daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus kórképek ellen - jelentették be olasz kutatók.

    Francesco Sofi, a Firenzei Egyetem táplálkozástudományi szakértõje és kollégái 12 nagyszabású nemzetközi követéses vizsgálat anyagát elemezték. A kutatásokban 1,5 millió ember vett részt, akiknek sorsát 3-18 éven át követték nyomon.

  • Nyusziváró húsvéti falatok

    Nyusziváró húsvéti falatok A különbözõ hidegtálak elmaradhatatlan kellékei a húsvéti ünnepeknek, így, ha mutatós hidegkonyhai ételekkel szeretnénk meglepni vendégeinket, érdemes elõre megterveznünk a tálak díszítõelemeit.

    A vajat ízesítés elõtt, egy robotgép segítségével jól dolgozzuk el, majd keverjük hozzá a fûszereket-pasztákat, amelyek a következõk lehetnek: apróra vágott zöld és piros kaliforniai paprika, snidling, sárgarépa, fekete olívabogyó, só-bors keveréke.

  • Szívünket védi az étcsokoládé?!

    Egy kis kockányi étcsokoládé naponta védi szívünket a gyulladástól és más szívproblémáktól, állítják olasz kutatók. A tejcsokoládé nem felel meg erre a célra.

    A Moli-sani elnevezésû projekt az egyik legnagyobb eddig lefolytatott egészségügyi tanulmány Európában - írja a LiveScience címû internetes tudományos portál. A tanulmány - amely teljes terjedelmében a Journal of Nutrition címû táplálkozástudományi folyóirat legutóbbi számában jelent meg - napi 6,7 gramm étcsokoládé elfogyasztását találja optimálisnak.

  • Naponta egy marék diótól jobbat lehet aludni

    Naponta egy marék diótól jobbat lehet aludniAmikor észrevesszük, hogy idegesek, fáradtak vagyunk, vagy éppen csökken a koncentrációnk és a figyelmünk, akkor a dió fogyasztásával könnyen helyreállíthatjuk az egyensúlyt. A pajzsmirigy által termelt melatonin bizonyos mennyisége biztosítja és segíti a jó alvást. A 40 év felettieknél általában jelentkeznek már az alvási problémák, így szükségük lehet rá, mivel csökken a szervezetük által termelt melatonin mennyisége. A pajzsmirigy éjszakai aktivitása, melatonin- termelése gyengébb, mint a nappali.

  • Borban az igazság

    Kutatók már régen felfedezték, hogy egy egészséges felnõtt ember esetében a mérsékelt borfogyasztás csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét, erõsíti a testet és a lelket.

    A kulcsszó a mértékletesség: a nõk napi egy, a férfiak pedig két pohár bort ihatnak meg nemhogy büntetlenül, de kifejezetten saját egészségük érdekében. A mérsékelt borfogyasztás ugyanis serkenti az úgynevezett jó koleszterin, a HDL termelõdését, és lassítja az érfali lerakódások kialakulását.

  • Lúdláb álomdiéta módra

    Elkészítés módja: 8 tojásból barna piskótát sütünk.

    A krémhez 4 dl tejet, édesítõszert, 3 evõkanál kakaót, 8 evõkanál Dream-Food álomdiéta lisztkeveréket jól összekeverünk, majd átöntjük a lábosba és állandó keverés mellett sûrûre fõzünk. Ha langyosra hûlt, habverõvel beledolgozunk 20 dkg margarint. A krémet rummal vagy rumaromával ízesíthetjük. A krém elkészítése után a piskótát kitesszük egy deszkára, megkenjük a krémmel. 20 dkg diétás csokoládét ( tej ) felolvasztunk, és a krém tetejét bevonjuk vele. Amikor megkötött, háromszög alakú darabokra vágjuk, tálaljuk.

  • Kenyér álomdiéta módra

    Ki ne szeretne kenyeret enni?

    Praktikus az elkészítéshez egy kenyérsütõgép, mely egyre több háztartásban megtalálható, ha nem szeretnénk az újabban divatos kertvégi kemencét szolgálatba állítani. A kenyérnek ma már több száz formája és íze közül tudunk választani. Ki emlékszik a régi szép idõkre, amikor még csak fehér kenyér volt, és a legnagyobb változatosságot a fél, illetve negyed kilós kiszerelés jelentette. Egy jó kenyér, ma már az egészséges táplálkozás és étrend része, így ehhez szeretnénk egy receptet ajánlani.

  • Napi 1 alma az egészségünkért

    Napi egy alma elfogyasztása rendkívül fontos az egészségünk megõrzése szempontjából – derítették ki nemrég táplálkozástudománnyal foglalkozó tudósok.

    A Norwichi Táplálkozáskutató Intézet munkatársai szerint a múltban jelentõs mértékben alábecsülték azoknak az antioxidánsoknak a jelentõségét, amelyek például az almában, barackban, vagy éppen a nektarinban találhatóak. Véleményük szerint ezeknek az úgynevezett polifenoloknak a szintje körülbelül ötször magasabb az említett gyümölcsökben, mint korábban gondolták.

  • A retek a diétás étrendhez is tökéletes

    A retek a diétás étrendhez is tökéletesSzámos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin.

  • Vitaminok és a szem

    Egy répa kétszerannyi A vitamint tartalmaz, mint amennyi az egy napra ajánlott mennyiség. Ez pedig jót tesz a szemnek. De sok más finom étel tartalmaz még A vitamint, és egyéb a szem számára hasznos tápanyagot. Az A-vitamin megelõzi a farkasvakságot. Ha az A-vitamin-hiány okozta farkasvakságot nem korrigáljuk, xeroftalmiához – szaruhártyafekély – vezethet, amely szemszárazsággal, a kornea kisebesedésével és a szemhéj duzzanatával járhat. A xeroftalmia pedig kezelés nélkül vakságot okozhat.