2024.04.25. - Márk

Õszi vitaminparádé

Õszi vitaminparádé
Tanácsos lenne naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt ennünk - egy adag megfeleltethetõ körülbelül egy almának vagy pár szem szedernek -, de az egyhangúság elkerülése végett nem feltétlenül kell önmagukban, nyersen fogyasztanunk ezeket az alapvetõ élelmiszereket. Õsszel számtalan ízletes almafajta sorakozik a zöldségesek pultjain. A kerekded gyümölcs nem véletlenül tartja távol az orvost: olyan létfontosságú tápanyagok forrása, mint a kálium, a kalcium, a C-vitamin vagy a különféle rostok.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Nyersen, mazsolával sütve, süteményekben (például rétesben) vagy grillezett húsokkal - különösen a sertésbõl készült ételek mellett - egyaránt tökéletes finomság.

Az alma mellett a körte a másik legnépszerûbb õszi gyümölcs. Fogyasztásukkal cinket valamint E-, B- és C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe. Önmagában is ízletes rágcsálnivaló, sajttal pedig kimondottan ínyenc falat. Az olaszok juhsajttal, az angolok pedig híres stilton sajtjukkal (egyfajta kék sajt) fogyasztják elõszeretettel. Ha körtét fõzünk, adjunk hozzá egy kevés mandulát vagy vaníliát, hogy kihangsúlyozzuk a gyümölcs ízét. Pépesre aprított zöldségekkel, például répával összekeverve, szintén nagyon finom.

A szeder, akárcsak az alma és a körte, önmagában is megállja a helyét desszertként, de kompótként joghurt mellé is tálalhatjuk. "Konyak-korcsolyának" is tökéletes.

Áttérvén a zöldségekre, az õszi palettán mindenképp említést érdemel a póréhagyma. Bár fõleg enyhén csípõs íze miatt örvend nagy népszerûségnek, nem elhanyagolható tulajdonsága az sem, hogy rendkívül gazdag B-vitaminban, kalciumban, vasban, káliumban, magnéziumban és folate-ban. Fõve (például wokban) és párolva nagyon finom összetevõje lehet egy meleg köretnek vagy egy salátának. Csirkehús mellé kitûnõ.

A mára szinte az õsz szimbólumává vált sütõtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul. Ezen kívül kalciumban, vasban, folate-ban és C-vitaminban is gazdag. A sütõtök sokoldalú gasztronómiai adalék: sós ételekhez, például levesekhez, és desszertekhez egyaránt passzol. Sülve és pépként is kitûnõ íze van. Magjai fogyaszthatók salátában vagy müzliben, megsülve pedig nagyon jó ropogtatnivalók.

Tanácsos lenne naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt ennünk - egy adag megfeleltethetõ körülbelül egy almának vagy pár szem szedernek -, de az egyhangúság elkerülése végett nem feltétlenül kell önmagukban, nyersen fogyasztanunk ezeket az alapvetõ élelmiszereket. Egy kis fantáziával minden évszak terméseit pikáns falatokká varázsolhatjuk - így az õszi felhozatal darabjait is.

eletforma
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!