2024.04.19. - Emma

A szépség és az egészség megőrzése gránátalmával

A szépség és az egészség megőrzése gránátalmával
A szépség és az egészség megőrzése gránátalmávalA gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennőjének, a tengerből kilépő Aphroditének lába nyomán gránátalma sarjadt. Ez volt az ókori hellének legkedveltebb vágykeltője. A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt. Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe. Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot és leggazdagabb forrása az ellagsavnak nevezett természetes anyag.

A szakemberek elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. Kutatások kimutatták, hogy 20%-al képes csökkenteni a szervezet LDL (káros koleszterin) szintjét.


A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen.

A gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét, és egyúttal korlátozzák a cukor felszívódását a belekben, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet. Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának.

Az gránátalma számtalan jótékony hatását a szépségipar is kiaknázza. Kivonata erősíti a bőrszövetet, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Ugyanakkor aktiválja a sejtregenerációt. Fűszeres gyümölcsös illata érzéki hatást kelt.


A gránátalma felhasználása igen sokoldalú. Közel-Keleten savanykás gyümölcshúsából savanyúságot, illatszert készítenek. Levéből ízletes mártást lehet készíteni húsételekhez és halakhoz. Kifacsart héjából szörpöt és ital alapanyagot lehet előállítani. Még több helyen a gyümölcsből és a kéregből festéket is nyernek. Ugyanakkor kiválóan alkalmas desszertekhez.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!