Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Bármilyen friss gyümölcsféle egészséges harapnivaló. Amikor viszont a rostanyag számít, a gyümölcsök bizony nem egyforma súllyal esnek a latba. Fél csésze málna 4 gramm, fel csésze szeder 3,8 gramm, egy banán 2,4 gramm, míg fél csésze fekete szeder 2 gramm rostot tartalmaz. Az alma és a körte héjastól szintén magas rosttartalmú gyümölcsök.Ebédre is legyen kéznél gabona. Együnk például teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset, vagy ebéd után, desszertként teljes kiőrlésű kekszet. A teljes értékű gabona az egész szemet (korpa, csíra és magbelső) tartalmazza, így minden tápanyagot biztosít. Vizsgálatok során úgy találták, ha teljes értékű gabonát és más rostban gazdag élelmet veszünk fel az étrendünkbe, csökkenthetjük a szív- és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
A magas rosttartalmú zöldségek közé tartozik az articsókaszív, a zöldborsó, a paraj, a kukorica, a brokkoli és a burgonya. Minden zöldségféle tartalmaz valamennyi rostot, félcsészényi adagban legalább 1-2 gramm mennyiséget. Ahhoz, hogy fokozzuk a rostbevitelt, tegyünk zöldséget az omlettekbe, a szendvicsekre, a tésztákba, a pizzára és a levesekbe. Vagy próbáljuk ki az érdekes zöldségeket (cékla, csicsóka vagy zeller) salátába és egyéb ételekbe téve.Köretként fehér rizs helyett barnát együnk, vagy próbáljuk ki a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákat. A szokásostól különbözően a kölesből, quinoából vagy bulgurból készült fogások olyan teljes értékű gabonából állnak, amelyek tele vannak rostokkal. Esetleg aggasztó, hogy a gabona súlygyarapodást okoz? Ha rostot is tartalmaz az étrendünk, akkor valójában segít megelőzni az elhízást, mivel hosszabb teltségérzetet okoz. A rostban gazdag élelmiszerek több rágást igényelnek, ami időt ad a szervezetünknek, hogy teltnek érezzük magunkat.