rss
  • Tavasszal is fogyasszunk trópusi gyümölcsöket

  • A hideg téli hónapok után is fontos figyelnünk szervezetünk vitaminszükségleteire. Sokak számára a tavaszi idõszak nagyobb veszélyt jelenthet a megbetegedések terén.

    Az elsõ melegebb fuvallatokra szívesen vetjük le a vastag téli kabátot, kesztyût, sálat és sapkát, ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a megfázás veszélyének, fõleg ha a téli hónapok során nem tudtunk elég vitamint a szervezetünkbe juttatni. Tavasszal is jó megoldást jelentenek erre a trópusi gyümölcsök, citrusfélék. Egyik legkedveltebb ezek közül a narancs.

    Sokan kedvelik a narancsot nagy C-vitamin tartalma miatt, s valóban két narancs elfogyasztása biztosítja egy átlag felnõtt napi C-vitamin szükségletét. Azt már kevesen tudják, hogy nagy mennyiségben tartalmaz A- és B-vitaminokat is, melyek jó hatással vannak a látás egészségére és a bõr szépségére. Emellett elõsegíti a növényi eredetû vas felvételét, így vegetáriánusok számára is ajánlott.


    A diétázóknak sem kell tartaniuk tõle, hiszen a banánnal ellentétben alig van benne kalória, kevés szõlõ-, és gyümölcscukrot tartalmaz. Rostjai jól telítenek, így éhségûzõnek is kiváló, valamint jól oltja a szomjat.

    A narancsot igen sokféle módon használhatjuk vagy fogyaszthatjuk. Legegészségesebb a frissen fogyasztott gyümölcs, lehetõleg a hús és héj között található fehér burokkal együtt. Kifacsart leve is igen népszerû és üdítõ. Sokszor használják ezt a gyümölcsöt különbözõ ételek ízesítésére, húsokhoz és édességekhez egyaránt. Remek alapanyaga fagylaltoknak, süteményeknek, lekvároknak és nem utolsó sorban italoknak. A koktélkészítés egyik legalapvetõbb gyümölcsalapja a narancs.

    A narancsot a háztartásban is nagy elõszeretettel hasznosítják. Levébõl kevés olaj és sok só hozzáadásával tökéletes bõrradírozót készíthetünk. A száradó narancskarikák kellemes illattal lengik be lakásunkat, a kiszáradt karikák pedig remek alapanyagként szolgálnak kreatív ötleteinknek, valamint koktél dekorációnak is használhatjuk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormát

    Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormátCsípőssége miatt lehet imádni vagy éppen mellőzni a tormát, ennek a gyógy- és fűszernövénynek azonban számos jótékony hatása van. Leginkább fűszerként használjuk, de így is hatékony gyógyító. Erős, jellegzetes illatát intenzív illóolaj-tartalma biztosítja - az illóolaj belélegzése tisztítja a légutakat. Bronchitis-re (hörghurut) érdemes bevetni, ha pedig a felső légutak hurutja áll fenn, a tormát keverjük össze mézzel, és így fogyasszuk! A torma hatóanyagai a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok. C-vitamint és káliumot is tartalmaz.

  • Élelmiszerekkel az öregedés ellen

    Egyre gyakrabban hallunk az öregedésgátló táplálkozásról, antioxidáns hatású készítményekrõl, és termékekrõl, így felmerülhet bennünk a kérdés: vajon túlmisztifikált divatjelenségrõl beszélünk, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok, növények a természetben is?

    A legfrissebb élelmiszer kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentõségét, és hangsúlyozzák: ezek a források valóban védõhatással rendelkezhetnek. A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban (például a teában vagy a kávéban) nagy mennyiségben elõforduló természetes vegyületek.

  • Egyre több fiatal kap bõrrákot

    Szeretünk órákig napozni, szépen lesülni, nagyokat úszni. De ilyenkor nyáron érezzük leginkább a bõrrák fenyegetését is, amelynek leghatékonyabb megelõzése még mindig a fényvédelem és a rendszeres vizsgálat. Úgy tûnik idén késik a nyár, de semmi kétség, elõbb utóbb beköszönt a verõfényes idõ. A napozástól elszokott bõr védelme a hosszúra nyúlt tél és tavasz után még nagyobb figyelmet igényel. A káros hatásokat a fényvédõ krémek segítenek megelõzni. Ezek a készítmények azonban csak részben nyelik el a sugarakat s nem helyettesítik teljes egészében a napozáshoz szükséges óvintézkedéseket sem.

  • Van jó és van rossz joghurt!?

    A joghurtok legfõbb értéke az élõflóra

    Budapest - A savanyú tejtermékek, így a gyümölcsjoghurtok is, a tejtermékek királynõi - áll a Tej Terméktanács válaszlevelében, melyben a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) közleményére reagál. A Tej Terméktanács álláspontja szerint a joghurtok legfõbb értéke az élõflóra, mely a TVE értékelésében az egyéb szempontok mellett rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozásélettani szempontból ez a meghatározó.

  • Együnk, hogy jól látók legyünk!

    A látásunk is hatékonyan erõsíthetõ, ha a megfelelõ ételekkel ójuk szemünk egészségét! A látás megõrzésében fontos szerepet játszik számos vitamin, és étel. Ha ezeket fogyasztjuk, akkor szemünk egészségéért és erejéért is teszünk! Igen fontos szerepe van az A vitaminnak, illetve elõanyagának a béta-karotinnak, ami többek között a répában is megtalálható. A répaevés tehát jót tesz a szemünknek, és bõrünk állapotának is.

  • Vérnyomáscsökkentés céklával

    Vérnyomáscsökkentés céklávalKözismert tény, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás védelmet nyújt a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Különösen a zöld levelű zöldségek és a cékla véd a szív- és érrendszeri betegségektől, és azt feltételezik, hogy a jótékony hatásokért a magas nitráttartalom lehet a felelős. A cékla olyan vegyületet is tartalmaz, mint a betalain, ami antioxidáns tulajdonságai miatt, szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

  • Milyen fûszereket illenek a különbözõ húsokhoz?

    Az ételek fûszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektõl. Jó azonban, ha szem elõtt tartunk néhány szempontot: milyen fûszert mivel érdemes társítani. Mindenekelõtt azt vegyük figyelembe, hogy a különbözõ fûszerek felerõsítik, kiegészítik egymás zamatát. Vigyázni kell tehát, hogy ha többféle fûszert használunk egyszerre, egyik se nyomja el a többi ízét.

    Már az ókori Rómában is készítettek házi fûszerkeverékeket. Idõt és energiát takarítunk meg, ha mi is tartunk otthon néhány saját „csodafegyvert".

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

    Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

  • A gyorséttermek rabságában!

    Az Egyesült Államokban csaknem 600 kamaszkorú és nem idõs felnõtt rendszeres megkérdezésével folyik az a vizsgálat, amelyben a kutatók elsõsorban arra kíváncsiak, hogy az ételek összetételének, kalóriatartalmának feltüntetése milyen módon és mértékben befolyásolja az étlapról történõ választást.

    A gyorsétteremláncok mind népszerûbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.

  • Isteni gyors, nyári leves - ezzel fél kilót is leadhat!

    Legyen kicsit olasz - Itáliában ugyanis a minestrone az egyik nyári kedvenc. A tésztás-zöldséges leves finom, laktat, miközben fogyaszt. Az új zöldségekbõl (karalábéból, répából, zöldbabból) bõ fél óra alatt összeütheti a minestronét. Mivel kalóriában szegény, tulajdonképpen annyit ehet belõle, amennyit bír (a lényeg, hogy lehetõleg a napi tésztaadagot ne lépje túl...). A levessel beindíthatja a zsírégetést és megelõzheti az éhezést. A szénhidrátban és rostokban gazdag durum (vagy tönköly) tészta ugyanis órákra megemeli a vércukor szintjét. Csak így elõzhetõk meg az éhségrohamok.

  • Karácsonyi készülõdés - Gyertyatartók minden mennyiségben

    Gyertyatartó készülhet sókerámiából, süteménykiszúró segítségével. A vastag "tésztából" kivágott forma közepébe készítsünk mélyedést a gyertyának, szárítsuk meg a mûvet, és száradás után fessük be arany temperával, vagy dekorfestékkel. Ha vékonyabb tésztát használunk, ugyanezzel a módszerrel karácsonyfadíszt, ablakdíszt, vagy felakasztható szélorgonát is készíthetünk. Az alapanyag lehet hõre szilárduló gyurma, vagy valódi agyag is, ha megoldható a mûvek kiégetése. Fémhatású festék felhasználásával csodás díszeket készíthetünk így a gyerekekkel - akár ajándékba is.

  • Amit tudnunk kell az ételallergiáról

    A tejallergiásnak hitt gyermekeknek csaknem nyolcvan százalékáról derült ki, hogy valójában nem allergiásak a tejre.

    – Az ételallergiák diagnosztizálása nem egyszerû feladat. Világszerte az emberek közel húsz százaléka túlérzékenynek véli magát valamilyen ételre, ezért diétába kezd. Ugyanakkor az ételallergiák elõfordulási gyakorisága egy és négy százalék közötti, s elsõsorban a hat éven aluliakat érinti – magyarázza dr. Szíjjártó László, aki tizenöt éve praktizál holland klinikákon és már három éve sikeresen alkalmazza az ételallergiák kiszûrésének új módszerét.

  • Néhány korty egészség

    Az ivóvízben elõforduló ásványi sók olyan - a kõzetekbõl és a talajból kioldódó - vegyületek, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megõrzésében, a betegségek gyógyításában.

    Ám az ipari korszak óta az ember vígan öntözi a mérgeket az ivóvizébe – a felszínen vagy az átszivárgáson keresztül a talajvízbe. Elérkezett az az idõ, amikor már nem lehet bízni a vízkészletben... A vízben lévõ legtöbb elemrõl ma már bebizonyították, hogy az emberi szervezetnek nemcsak építõkövei, de a normális anyagcsere-folyamatoknak katalizátora, a mûködés fenntartója is.

  • A világ legnagyobb csokoládéshow-ja Pekingben

    A kínaiaktól hagyományosan idegen csokoládét igyekeznek közelebb vinni az emberekhez a pekingi Madárfészek stadion mögött létrehozott parkkal, ahol a kultúra és a szórakozás a csokoládé jegyében ölt különbözõ formát. A "Csokoládé Csodaország" pénteken nyílik meg a nagyközönség elõtt.

    A világ legnagyobb "csokoládéshow"-jának mondják, 20 ezer négyzetméteren terül el és 10 millió dollárba került. Az öt pavilonból álló komplexumban 80 tonna csokoládé felhasználásával készültek el az alkotások. Több mint ezer kézmûvesmunka van zárt térben, vitrinekben, illetve szabadon.

  • Földi harapnivaló a jobb egészségért

    Megtisztított fekete termõföldbõl készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család, a különleges harapnivalót elsõsorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói.

    Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevû faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektõl megtisztított, fekete termõföldbõl készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító.

  • Különleges íze mellett kedvező élettani hatásai is vannak a csicseriborsónak

    Különleges íze mellett kedvező élettani hatásai is vannak a csicseriborsónakAz arab világban, és főként Marokkóban, a csicseriborsó szinte mindennapos élelemnek minősül. Rendkívül sokoldalúan és finom fűszerezéssel készítik el, így, ha nem lenne ötletünk a csicseriborsó ízletes felhasználásához, nyugodtan lessünk el egy-két egyszerű trükköt tőlük. A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható: az arab világban tálalják köretként, önmagában vagy kuszkuszhoz keverve, vagy saláta formájában, és a híres marokkói tagine (egytálétel) fontos alapanyagaként is.

  • Tortadivat: a franciák már nem használnak tejszínhabot

    Budapest - A dzsungelharcos nõ csokoládészobrával gyõzött a francia csapat a lyoni Bocuse D,Or cukrászbajnokságon, a magyar csapat a részt vevõ 80 ország közül a 20. helyen végzett. A franciák desszertjei más világot tükröznek, mint amilyen a magyar cukrászdák kínálata.

    A tejszínhab kiment a divatból, a francia csapat egészen más trendet követ mind a hétköznapokban, mind a szakmai megmérettetéskor - mondta el Nesztovidisz Zoltánné, az Intercontinental cukrásza, a magyar csapat egyik tagja szerkesztõségünknek.

  • A szójaevés csökkentheti a tüdõrákkockázatot

    A nemdohányzó, sok szóját evõ férfiak kockázata kisebb a tüdõrákra - állapította meg egy japán tanulmány.

    A szója izoflavonokat tartalmaz, melyek növényi ösztrogének, és a humán ösztrogén hormonhoz hasonlóan rákellenes tulajdonságaik lehetnek a hormonszinttõl függõ ráktípusoknál, például az emlõ- vagy a prosztatadaganatoknál - jegyzik meg az American Journal of Clinical Nutrition címû szaklapban közzétett cikkükben a szerzõk.

  • Kínai konyha - Minden ami mozog, és minden ami nem!

    A valódi kínai konyha rendkívül változatos. Egy monda szerint a császár, ha egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsának a kezét.

    A hatalmas birodalomban az évezredek során, a leleményes szakácsok és az egyszerû emberek is, a lehetõ legtöbb alapanyagot kutatták fel és mesterien ötvözték azokat. Kína mai gasztronómiai gazdagságához nagyban hozzájárult az idõszámításunk elõtt VI. században élt Lao-ce, aki a taoizmussal hosszú századokon keresztül meghatározta a kínai gondolkodást, hirdette a természethez való visszatérést.

  • Elsõ osztály az asztalon: kaviár és osztriga

    Ki ne vágyott volna már egy igazi luxus étteremben elköltött pazar vacsorára?

    Ha ez nem is elérhetõ mindenki számára, ünnepi alkalmakkor megengedhetünk magunknak mi is egy-egy falatot az olyan igazi ínyencségekbõl, különleges ételekbõl, mint például a kaviár. A kaviárról az elsõ írásos említés Shakespeare nevéhez fûzõdik. A kaviár név a török "khavyar" (halikra) szóból származik, és szinte az összes európai nyelvben ilyen formában terjedt el. A világ legjobb minõségû kaviárja a Kaszpi-tengerbõl származik.