rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Tavasszal is fogyasszunk trópusi gyümölcsöket

  • A hideg téli hónapok után is fontos figyelnünk szervezetünk vitaminszükségleteire. Sokak számára a tavaszi idõszak nagyobb veszélyt jelenthet a megbetegedések terén.

    Az elsõ melegebb fuvallatokra szívesen vetjük le a vastag téli kabátot, kesztyût, sálat és sapkát, ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a megfázás veszélyének, fõleg ha a téli hónapok során nem tudtunk elég vitamint a szervezetünkbe juttatni. Tavasszal is jó megoldást jelentenek erre a trópusi gyümölcsök, citrusfélék. Egyik legkedveltebb ezek közül a narancs.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Sokan kedvelik a narancsot nagy C-vitamin tartalma miatt, s valóban két narancs elfogyasztása biztosítja egy átlag felnõtt napi C-vitamin szükségletét. Azt már kevesen tudják, hogy nagy mennyiségben tartalmaz A- és B-vitaminokat is, melyek jó hatással vannak a látás egészségére és a bõr szépségére. Emellett elõsegíti a növényi eredetû vas felvételét, így vegetáriánusok számára is ajánlott.


    A diétázóknak sem kell tartaniuk tõle, hiszen a banánnal ellentétben alig van benne kalória, kevés szõlõ-, és gyümölcscukrot tartalmaz. Rostjai jól telítenek, így éhségûzõnek is kiváló, valamint jól oltja a szomjat.

    A narancsot igen sokféle módon használhatjuk vagy fogyaszthatjuk. Legegészségesebb a frissen fogyasztott gyümölcs, lehetõleg a hús és héj között található fehér burokkal együtt. Kifacsart leve is igen népszerû és üdítõ. Sokszor használják ezt a gyümölcsöt különbözõ ételek ízesítésére, húsokhoz és édességekhez egyaránt. Remek alapanyaga fagylaltoknak, süteményeknek, lekvároknak és nem utolsó sorban italoknak. A koktélkészítés egyik legalapvetõbb gyümölcsalapja a narancs.

    A narancsot a háztartásban is nagy elõszeretettel hasznosítják. Levébõl kevés olaj és sok só hozzáadásával tökéletes bõrradírozót készíthetünk. A száradó narancskarikák kellemes illattal lengik be lakásunkat, a kiszáradt karikák pedig remek alapanyagként szolgálnak kreatív ötleteinknek, valamint koktél dekorációnak is használhatjuk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Növelik az optimizmust a zöldségek

    Az egészséges növényi vegyületek, a karotinoidok legmagasabb vérszintjével rendelkezõ emberek általában optimistábban is gondolkodnak a jövõt illetõen - állítja egy most publikált kutatás. A kutatók már régóta elismerik, hogy összefüggés fedezhetõ fel a lelki és a testi egészség között. A kutatások többsége azonban a rossz pszichológiai mûködésre, például a depresszióra és szorongásra, valamint ezek egészségre gyakorolt hatásaira összpontosított. A kutatás elsõ alkalommal mutatott ki összefüggést az optimizmus és a karotinoidok magasabb szintje között.

  • Fogyasztanak az ízfokozók?

    Új fogyókúradivat terjed Amerikában: az aromadiéta. Tudományos hátterében egyszerû felismerés áll: ha ember eltelik az étel ízével és illatával, kevesebb is elég belõle.

    A tesztvizsgálatban résztvevõ önkéntesek súlyuk 15 százalékával könnyebbedtek meg a kísérlet végére. Az aromadiéta receptjének kidolgozása egy dr. Alan Hirsch kaliforniai kutatóorvos érdeme. Miközben az emberi érzékszervek mûködését tanulmányozta, új összefüggésre lett figyelmes.

  • Õszi méregtelenítõ gyümölcsdiéta

    Ha gyakran kellemetlen teltségérzetet tapasztalsz, emellett pedig fáradt és ingerlékeny is vagy, éppen itt az ideje egy méregtelenítésnek!

    A tisztítókúrát nem szabad túl sûrûn alkalmazni, azonban négyhavonta nem árt, ha kihasználsz egy hetet a megtisztulásra! A hét napos intenzív gyümölcsös-zöldséges méregtelenítõ kúrát idõzítsd úgy, hogy a kezdeti fáradtság ne legyen rossz hatással mindennapjaidra, és a következõ hetet már újult erõvel, egészségesen, és akár 4 kilóval karcsúbban kezdheted.

  • Ha nyár vége, akkor szöllõszüret!

    A szeptember végétõl novemberig tartó idõszak legfontosabb gazdasági, s egyben társadalmi eseménye a szüret. A parasztgazdaságokban, a szõlõkben végzett más társadalmi munkákkal szemben ez társas cselekmény volt, ezért is kapcsolódott hozzá a nap végén ünneplés, táncos mulatság. Még ma is olyan eseménynek számít, amelyen rokonok, barátok, családtagok összejönnek, s a közös munka mellett szórakoznak. A szüret korábban az úgynevezett csíziós (vagy jeles napokhoz) kötõdött.

  • Amit a spárgáról tudni kell!

    A spárga eredete nem egészen tisztázott, vagy Európáéból, vagy Ázsiából ered. Étkezésre fiatal hajtásait használják.

    Fehér, lila és zöld spárga kapható nálunk. A zöldet nem kell pucolni, a fehér és lila spárgát a fej alatt kell hámozni, minden spárga fás végét le kell vágni. Mosás után többféle étel készíthetõ belõle, levestõl kezdve salátán át, köretként vagy húsos ételek készítésére is használhatjuk. Kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot tartalmaz.

  • Frissítõ tavaszi táplálkozás

    A tavasz beköszöntével a ruhák is lekerülnek és kivillanhatnak a félen felszedett úszógumik. Ezért érdemes már most elkezdeni mozogni és figyelni a táplálkozásra. Végre kisüt a nap, erõnk megújul, zöldbe borulnak a fák, nyílnak a virágok és otthon hagyjuk a kabátot. Amint azonban lekerült rólunk kabát, már nem rejtegethetjük tovább a télen felszedett kilóinkat. A legjobb megelõzni ezt a traumát, ezért már most érdemes odafigyelnünk a táplálkozásunkra és a rendszeres testmozgásra. Amíg kint még hideg van, addig kényelmesebb és egyszerûbb a legközelebbi edzõteremben elkezdeni a zsírpárnáink leolvasztását.

  • Kecsketej, kecskesajt, kecskehús

    Minden jó, ami kecskébõl való

    Kecsketej, kecskesajt, kecskehús. A kecske nemcsak haszonállat, hanem hasznos állat is. Teje gyógyító hatású, sajtját még a tejérzékenyek is ehetik, húsa zsírszegény, egészséges csemege.

    A kecsketej a tejek teje, gyógyító hatású, forralás nélkül is nyugodtan megihatod, hiszen ilyenkor a legmagasabb a vitamintartalma.

  • Lezajlott az Év Fagylaltja verseny

    A házias vidámság fantázianevû kreáció lett a szabadon választott kategória gyõztese a XIII. Év Fagylaltja versenyen Budapesten.

    A házias vidámság alkotója Csuta Zsolt, a csákvári Csuta Cukrászdából. Az ezüstérmes a Dobos fagylalt lett, amelyet Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászdából "álmodott meg", bronzérmet kapott a francia füge, Kmitt Erzsébet alkotása a fõvárosi Fitt Süti Cukrászatból - közölte Fábián Zsolt, az eseménynek helyet adó Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda üzletvezetõje.

  • Nem mindegy, hogy milyen sót fogyasztunk

    Nem mindegy, hogy milyen sót fogyasztunkSokat hallani arról, hogy túl sok sót fogyasztunk, mely könnyen szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet. Ám arról már kevesebbet szólnak, hogy melyik fajta só a leginkább hasznos szervezetünknek. Konyhasó: Másképpen nátrium-klorid, mely a leginkább elterjedt sófajta a háztartásokban. Kissé erőteljes, csípős ízű, a sós íz eléréséhez kevés is elegendő, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Mivel mesterséges formában előállított só, egyes szakemberek szerint a legkevésbé hasznos a szervezetünk számára.

  • Sörös vagy boros páclével a rák ellen

    Sütés közben rákkeltõ anyagok keletkeznek a hús felszínén. Pácolás sörben vagy vörösborban gátolja a rákot okozó vegyületek kialakulását, ezért csökkenti a rosszindulatú daganatok kockázatát. Portugál kutatók biztató eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat közölte. Rákkutatók már évekkel ezelõtt felhívták a figyelmet arra, hogy a sült hús evése és a gyomor-bél daganatok között összefüggés lehet: aki sok marhahúst fogyaszt és különösen akkor, ha a húst erõsen sütve szereti, nagyobb esélye van arra, hogy rosszindulatú betegsége lesz, mint azoknak, akik csak ritkábban esznek bélszint, akkor is csupán alig megpirítva, angolosan.

  • Az asztali etikett szabályai

    Ha az étkezésrõl esik szó, az emberek általában az ételekre és a hozzá kapcsolódó különbözõ receptekre, fõzési tippekre gondolnak. Pedig ehhez a témakörhöz hozzátartozik az is, hogy az etikettrõl beszéljünk. Mit és hogyan illik elkészíteni, ha vendégeket hívunk, illetve hogy az asztali etikett alapszabályai mit is tartalmaznak. Kerekes Gábor protokollszakértõ a Pantene Szép­ség­hétvégén tartott elõadásában elmondta: ha vendéget hívunk, mindenképpen érdemes idõben tisztázni, hányan fogadták el a meghívásunkat.

  • Királyi fõszakács reneszánsz konyhája

    Esznek szörnyen, mint a faddiak. A mondás Faddi Varga János királyi fõszakács Duna menti szülõfalujáról szól, talán nem véletlen, hogy 16 fogásos menüt kínál Mátyás korából.

    A reneszánsz ízek 62 éves mestere, aki sióagárdi pincéjében családi vállalkozást épített és szakácsdinasztiát alapított a reneszánsz konyhára, legközelebb november 21-én, Bonyhádon kínálja Mátyás király lakomáját.

    - Mit eszik egy királyi fõszakács hétköznap?

  • Tavaszi megújulás

    Itt a tavasz, az arcod szürke, fénytelen, sápadt, a bõröd megvastagodott a tél folyamán. Itt az ideje, egy kis renoválásnak! Tippjeinkkel újra formába hozhatod a testedet, és megújulva ünnepelheted a tavaszt! Bár az idei tél nem volt fagyos, az idõjárás, a fénytelen évszak nyomot hagy az arcon és a testen. Az elégtelen vitamin bevitel miatt sápadt vagy, a hideg ellen pedig úgy védekezett a bõröd, hogy vastagabb lett. Szintén az idõjárásnak köszönhetõ, hogy kiszáradt és hámlik, akár be is repedezett. Két nap alatt megszabadulhatsz a megvastagodott bõrtõl, színt vihetsz az arcodra.

  • Kiderült, miért vagyunk éhesek akkor is, ha épp ettünk

    A kutatók végre kiismerték annak a hormonnak a mûködését, amelynek hiányában akkor is eszünk, ha már túl vagyunk az étkezésen, túltermelõdése esetén pedig akkor sem veszünk magunkhoz ételt, ha órák óta nem ettünk semmit. Az úgynevezett PYY hormon kulcstényezõ lehet az evési rendellenességek kezelésében. Szerepének felismerése teret adhat újfajta eljárásoknak, amelyekkel az elhízást próbálják megelõzni vagy visszafordítani. A kutatás igen fontos lehet, hiszen manapság egyre több embert érint az elhízás.

  • Erõs, mint a halál és édes, mint a szerelem - ez a kávé

    A kávé legyen fekete, mint az ördög, erõs, mint a halál, és édes, mint a szerelem. (Török közmondás) A kávé napjaink egyik közkedvelt itala. A világ népességének jelentõs része fogyasztja, általában naponta többször. Az egyes országok lakói jelentõs különbségekkel készítik el kedvenc fekete italukat. Az Egyesült Államokban laza hosszúkávét isznak. Hasonlóan készítik a németek is, de mégis érezni a különbséget, erõsebbre fõzik, mint Amerikában és tejjel hígítják.

  • Bajai halászlé álomdiéta módra

    Rövidesen itt a Bajai Halászléfõzõ Népünnepély.

    Nálunk sokak megrökönyödésére tésztával eszik a halászlét. Hogy alakult ez ki? Baja mindig is nagy kikötõváros volt. Hal az volt, a gabonakereskedelem egyik központjaként pedig gabona is. A munkásoknak régen járt az ebéd, hogy dolgozni tudjanak. A hallé magában nem túl laktató, viszont tésztával már más a helyzet. Ezért, hogy dolgozni tudjanak a kikötõi munkások, összekombinálták a halászlét és a tésztát, Így született meg a bajai halászlé. Mitõl lesz álomdiétás egy halászlé?

  • Elõzzük meg az influenzát!

    Kétségtelen, már közöttünk jár a tél rettegett betegsége, az influenza. Fontos, hogy a leghidegebb évszakban még jobban odafigyeljünk egészségünkre, és megtegyünk mindent immunrendszerünk erõsítése érdekében. A dr. Kóczán István belgyógyász tippjeinek segítségével felvehetjük a harcot a vírusokkal szemben. 1. Eddze az immunrendszerét, vigyen szervezetébe sok ásványi anyagot. Fogyasszon sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, például kivit vagy narancsot. Segítenek a gyümölcsteák is. 2. Mindennap igyon frissen préselt citruslevet, talán sokan nem tudják, hogy a gyümölcslevekben a vírusok nem szaporodnak. Ezeket hûtve igya, a forralás ugyanis tönkreteszi a vitaminokat.

  • Potencianövelõ tavaszi zöldségek

    A tavasz sokak számára teljes fizikai megújulást és átalakítást jelent, leginkább a húsvétot követõ idõszakban vágnak neki a nagy testformáló dömpingnek.

    A friss tavaszi zöldségek azonban nemcsak az egészségre gyakorolnak pozitív hatást, hanem a potenciát is növelhetik. Mindazok, akik sok nyers zöldséget fogyasztanak, könnyebben fogynak, ugyanakkor a férfiasságukért is sokat tehetnek. A tavaszi kerti finomságok közül érdemes minél több retket, újhagymát, salátát, sóskát és spenótot fogyasztani.

  • Zsíros ételek

    Chipsek, csokitorta, vagy egy böcsöletes szelet zsírosdeszka hagymával?

    Összefut a szánkban a nyál, ha csak rájuk gondolunk. Ausztrál kutatók azt állítják, megtalálták az okát: a zsír, ha nem is a hetedik világcsodája, de lehetséges, hogy a hatodik alapíz. Kisiskolás korunk óta tudjuk, hogy nyelvünk öt alapízt tud érzékelni, az édest, a sóst, a savanyút, a keserût és a nátrium-glutamát ízét, vagyis az umamit.

  • Öt tuti fogyitipp - nyár elõtt

    1. Tipp: vacsora – kicsi és könnyû

    Az emésztés este a leggyengébb, lefekvés után pedig különösen lelassul, az esti evés tehát különösképp hizlaló. Így aztán a megevett étel emésztetlen marad, s méreganyagot, zsírokat és többletsúlyt termel. Este kerüld a sajtokat, a joghurtot, az édességeket, a vörös húsokat, a maradékokat, a hideg és a finomított ételeket! A szárnyasokat és a halat is hagyd ki! Helyettük lehetõleg húsmentes, meleg és könnyû, folyékony ételeket vegyél magadhoz!

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...