rss
  • Szobanövények és az allergia

  • Az Allergy folyóiratban publikált adatok alapján a nyugati országok lakosságának megközelítõleg 40 százaléka szenved az allergia rhinitis, másnéven szénanátha tüneteitõl.

    Az allergia rhinitis okozta orrfolyás, tüsszögés az esetek mintegy 20 százalékában a szobanövények által kiváltott mellékhatásként lép fel. Egy 1985-ben készült tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina , másnéven csüngõágú fikusz nedvébõl, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe.

    loading...

    Mivel a csüngõágú fikuszhoz hasonló dekoratív növények igen közkedveltek, ezért a növény által keletkezõ allergének nem csak a lakásban, de a munkahelyeken és nyilvános helyeken is egyre növekvõ számban terjednek.

    A belga kutatók által végzett vizsgálatban 59 allergia rhinitis-tõl szenvedõ páciens és 15 egészséges személy vett részt. Bõrteszt segítségével ellenõrizték a résztvevõk bizonyos növényekre adott allergiás reakcióját. A fikusz, yucca, borostyán, pálma és más közismert dísznövények közül legalább egyre mutatott allergiás reakciót az allergia rhinitis-es betegek 78 százaléka. Az egészséges csoport tagjainál egy esetben sem figyeltek meg allergiás reakciót.

    Két fikuszra allergiás személy esetében a tünetek teljes mértékben megszûntek miután a növényt eltávolították környezetükbõl.

    Természetesen a fentiek alátámasztásához további vizsgálatok szükségesek. Amennyiben azonban allergiás tünetektõl szenvedünk, mielõbb keressünk fel allergológus szakorvost, hiszen lehetséges, hogy egy egyszerû vizsgálattal az allergén kiszûrhetõ, s így az allergiás reakció is megszüntethetõ.

    harmonet


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábé

    Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábéA karalábé magas szőlőcukor tartalma miatt tökéletes energiaszolgáltató. Húsában nagy mennyiségű kalcium, kálium, C-vitamin és mustárolaj van. Sok béta-karotint (az A-vitamin előanyagát) tartalmaz, ami gondoskodik az egészséges bőrről és erősíti a látást is. Fontos továbbá a nyálkahártya védelméhez és az anyagcseréhez is. Noha a karalábé gömbölyű, fogyasztóit karcsún tartja, nagy víztartalma miatt ugyanis rendkívül kalóriaszegény. Így 100 gramm karalábé kalóriatartalma mindössze 35 kalória.

  • Levesbetétek

    A levesben lévõ alapanyagokon kívül belefõzött jellemzõ nyersanyag vagy készítmény (pl. tésztafélék, rizs, burgonyagombóc), amely fokozza a leves telítõértékét, energia- és tápanyagtartalmát, növeli élvezeti értékét.

    Egyeseket közvetlenül a levesbe fõzünk, például a csipetkét, galuskát, másokat külön fõzünk ki, és csak közvetlenül a tálalás elõtt tesszük a levesbe - daragaluska, májgaluska -, de vannak olyan levesbetétek is, amelyeket külön tálalunk a leveshez, hogy mindenki tetszése szerint vegyen belõle.

  • Az arab konyha titkai

    Az arab konyha története az arab világnak a története: ételeik a múlt gyõzelmeinek és vereségeinek emlékét õrzik.

    A pásztor- és kereskedõ-életmódot folytató régi arabok mindössze néhány egyszerû ételt fõztek: sûrû, zöldséges húslevesbe morzsolt kenyeret (szeridet), datolyából, vajból és tejbõl kevert hajszot. Ezek Mohamed próféta kedvenc ételei voltak. A kevés húsból, sok zöldséggel készült ragufélék (marakák) fûszeresebb változatai ma is a leggyakoribb arab ételek.

  • Haldiétával a szívritmuszavar kialakulása ellen

    Elsõsorban a grillezett vagy sütõben elkészített ételek a legjobbak ebbõl a szempontból a tudósok szerint. Amerikai kutatók szerint a grillezett vagy sütõben elkészített tonhal és más zsíros halfajták jótékony hatást gyakorolnak a szív elektromos rendszerére, vagyis haldiéta révén megelõzhetõ az életveszélyes szívritmuszavarok kialakulása. Dr. Dariush Mozaffarian kardiológus és Harvardi Orvosegyetembeli kollégái, akik eredményeiket a Journal of the American College of Cardiology címû szaklapban publikálták, az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztásának az EKG-ra gyakorolt hatását tanulmányozták.

  • Cukkini: gyorsan laktat de nem hizlal

    Cukkini: gyorsan laktat de nem hizlalA mexikói származású cukkini az uborka mellett a töknek is rokona. Velük ellentétben viszont az elkészítési módokat tekintve messze megelőzi mindkét zöldséget. Szinte mindenre alkalmas. Párolva, grillezve, sütve és főzve is kiváló étel készíthető belőle. Tehát összedobhatunk vendégváró ropogtatnivaló falatkákat, főételt, vagy egy különleges desszertet, ha valami újdonságra vágyunk. Persze nem csak a változatos felhasználási módok miatt kedvelik és eszik ilyen sokan. A cukkini a reform ételek és receptek sztárja.

  • Az óegyiptomi papok igen egészségtelenül étkeztek

    Az óegyiptomi isteneknek felajánlott étkek nem a hallhatatlanságot, hanem a korai halált eredményezték - derült ki egy angliai kutatásnak köszönhetõen, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi hetilapban közölték. A szentélyek falán olvasható feliratok legújabb fordításából megtudható, hogy a templomokban napjában háromszor pazar lakomát szolgáltak fel az isteneknek. És hogy az istenek által "meghagyott" étkek ne vesszenek kárba, a takarékos papok hazavitték a "maradékot", hogy családjuk körében fogyasszák el õket - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

  • Meg kell reformálni a hot dog formáját!

    Amerikai gyerekorvosok az egyik hagyományos amerikai étel, a hot dog "áttervezését" követelik, mert érvelésük szerint jelenlegi formájában gyerekek fulladásos halálát okozhatja.

    Táplálkozástani szakértõk már korábban is figyelmeztettek a hot dogban rejlõ veszélyekre: zsíros, sok nátriumot és tartósítószert tartalmazó ételrõl van szó. Gyerekorvosok viszont most már azt is fontosnak tartják, hogy a népszerû gyorsételen feltüntessék: fulladást okozhat csecsemõknél és gyerekeknél.

  • Itt az allergiaszezon - mire jó figyelni

    A kései kitavaszodásnak köszönhetõen kissé eltolódott az évrõl évre ismétlõdõ allergiaszezon kezdete. Most azonban már sorra virágoznak a lakosságnak mintegy egynegyedét pollenjükkel megbetegítõ fák, bokrok, fûfélék, és ez a szezon eltart majd egészen október közepéig, végéig. Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének allergológus szakfelügyelõ fõorvosa, dr. Kósa Lajos arra hívja fel a figyelmet, hogy mostanában elsõsorban a mogyoró, az éger, a nyír- és nyárfa, valamint a kõris virágpollenje okozhat légúti allergiás megbetegedéseket, súlyosabb esetben asztmát.

  • Néhány egészségügyi problémára is kimondottan ajánlott a narancs

    Néhány egészségügyi problémára is kimondottan ajánlott a narancsA narancs azon túl, hogy az egyik legízletesebb gyümölcs és tele van C-vitaminnal, több más szempontból is igen értékes kiegészítője lehet a mindennapi étrendednek. Természetes immunrendszer erősítő, és segít megelőzni, adott esetben leküzdeni, a megfázást és az influenzát. Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést, és meggátolja a gyomorégés és a savas reflux kialakulását. Székrekedési problémákkal küzdőknek javasolt, és minden típusú gyomorbántalomra alkalmazható. Javítja a látást, mivel igen gazdag A-vitaminban és karotinoidokban.

  • A keresettõl független az egészségtelen táplálkozás

    Egy brit felmérés megcáfolta szakembereknek azt a véleményét, miszerint az alacsony jövedelmû háztartások kevésbé tápláló ételeket fogyasztanak. Az alacsony keresetû családok körében végzett brit felmérés kimutatta, hogy alig különbözik az ezen családok által fogyasztott ételek összes tápértéke, mint a tehetõsebbeké. A kutatás szerint a gazdagabb családokra sem a változatos étrend a jellemzõ. A britek kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem fogyasztanak elég olajos halat, viszont cukorból és telített zsírokból túl sok jut be a szervezetükbe.

  • Tandori csirkecomb, currys párolt karfiollal álomdiéta módra

    Tradícionálisan cserépedényben készül, de ha nincs, sütõben, tepsiben is elkészíthetõ, csak figyeljünk arra, hogy alufóliával takarjuk le.

    Az álomdiétában elsõsorban az alacsonyabb zsír-és szénhidráttartalmú ételeket preferáljuk, ezért választottam ezt a pikáns ízvilágot eredményezõ, nagyon finom és egészséges fogást.

    Jó étvágyat az egészséghez!

  • Számos kedvezõ hatással bír egészségünkre a pomelo

    A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.

  • A napozás is lehet függõség

    Korunk divatja kétségtelenül a bronzbarna bõr, de azt nem gondoltuk volna, hogy a sok napozás ugyanolyan függõség lehet, mint az alkoholizmus vagy a kábítószerfogyasztás. Amerikai kutatók szerint pedig erre igen komoly esély van. A Galveston egyetem kutatói nemrégiben számoltak be arról, hogy a napimádó emberek ugyanolyan kedélybetegek, mint az alkoholisták vagy a kábítószerfüggõk.

  • Egy kis spanyol gasztronómia

    " Ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács" - tartja ezt a spanyol konyha.

    Ez a mondás nagyon jól kifejezi, hogy az ételkészítés mûvészetének célja, hogy az étel
    megtartsa a természetes jó ízét. A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, annak ellenére nem konzervatív, ötletes újításokra mindig kész.

  • Fantáziadús finomságok finnyásoknak - cselezze ki a válogatós családtagokat

    Az amerikai Cornell Food and Brand Lab kísérletei szerint az ételekre adott reakció legalább annyira a fejünkben, mint a szánkban dõl el. Ha hiszünk benne, hogy egy étel finom, akkor jobban is fogjuk élvezni. Így hát kicselezhetjük a válogatós családtagokat azzal, ha egy-egy aprócska trükk bevetésével elõre meggyõzzük õket az étel ízletességérõl. Próbálkozzunk csábító, hangulatos vagy vicces ételnevekkel! Az amerikai intézet szakértõi „megerõsítõ befolyásolásnak” nevezték el...

  • Étkezési zavart okoz a túlzott egészséges táplálkozás

    Azoknál, akik túlzottan megszállottá válnak az egészséges táplálkozás terén, könnyen kialakulhat az ortorexia nervosa nevû étkezési zavar. Az ezzel küzdõk gyakran egész táplálékcsoportokat számûznek az étrendjükbõl abban a hitben, hogy ezáltal egészségesebbé válnak.

    A szakértõk szerint azonban ez a fajta diéta igen veszélyes, és akár halállal is végzõdhet. Az ortorexia nervosát nemrég azonosították, de már a férfiak közül is minden huszadikat érinti. A betegek alapvetõ tápanyagokat és vitaminokat vonnak meg a szervezetüktõl, és emellett sokszor túlerõltetik magukat testmozgás terén is.

  • A lárvák és a termeszek lehetnek a jövõ étlapjainak sztárjai

    Lárvák, kukacok, tücskök - a legtöbb nyugati embernek az állatvilág apró képviselõire gondolva nem egy ínycsiklandozó vacsora jut eszébe. Az ENSZ Mezõgazdasági és Élelmezési Szervezete, a FAO azonban olyan kampányt készít elõ, amellyel az ehetõ rovarok fogyasztására igyekszik ösztönözni a fejlett és fejlõdõ országok lakosait is.

    Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, fõleg azokon a területeken, ahol ritkaságszámba megy a hús és a hal, számtalan ember számára hozzátartozik a mindennapi táplálkozáshoz a rovarok fogyasztása is.

  • Muffin álomdiéta módra!

    Rengeteg változatban elkészíthetõ, lehet édes és sós, minden a fantáziánkra van bízva. Isteni finom a lenti változat, és a szénhidrát csökkentett lisztkeveréknek hála bûntudat nélkül kóstolgatható.

    Elkészítés: a száraz és folyékony részek alapanyagait külön összekeverem, majd a két részt lazán egybeforgatom (nem kell simára keverni!). Ha túl száraz, akkor teszek még bele egy kevés tejet. A sütõt elõmelegítem 190 fokra. A muffin formát kivajazom, kilisztezem, és mindegyik formát háromnegyedig töltöm a masszával. 25 percig sütöm.

  • Sokoldalú fûszernövényünk: a kurkuma

    A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerû szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori, hogy textilt festenek vagy szentképeket színeznek vele. A kurkumát régóta használják nem csak fûszerként, hanem mint mágikus gyógynövényt is. A benne lévõ kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabadgyök- molekulák ellen amelyek sejtkárosodást okoznak.

  • A megfelelõ méregtelenítés!

    Méregteleníteni kell, csak nem mindegy, hogyan is csináljuk. Néhány alapvetõ szabályt kínálunk útmutatásul.

    A háromnapos méregtelenítést havonta egyszer (de legalább évszakonként egyszer) érdemes elvégezni. A 72 órás programot lehetõleg a hétvégére tegyük, amikor tudunk sokat pihenni és nem vagyunk kitéve mindenféle kísértésnek. A rendszeres méregtelenítés az egészséges életmód egyik alapköve. Ez a program az egynapos méregtelenítés három variációjára alapszik.

loading...