A friss retekgumó nem csak az elsõ a primõr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is. Tavasszal magával hozza a jó idõt. A zöldségek közül legelõször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizõkre. A kertészeknek fontos primõrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás. A hónapos retek a kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet hagyományosan csak nyersen fogyasztunk. Hálás zöldség, csak meg kell mosni, és már ehetjük is magában, felvágottak mellé, vajas kenyéren vagy salátával, sajtokkal vegyítve. Csípõs, borsos íze leginkább a friss, szabadfölben termett retekgumónak van, ami több kéntartalmú illóolajat és C-vitamint is tartalmaz. Számos gyógyító hatással rendelkezik: illóolaja antibiotikus, nyákoldó hatásával köhögés, rekedtség, megfázásos betegségek, légúti betegségek gyógyítója. Anyagcsere-fokozó hatása révén étvágyjavító és emésztést szabályzó szerepe van, de még az epebántalmakra is reteklé-kúrát ajánlanak. Zamata leginkább akkor érvényesül, ha hajszálvékonyra szeleteljük.

A téli vitaminéhség után a kora tavaszi hónapos retek az egyik legfontosabb vitamin és ásványi-anyag forrásunk. Energiatartalma roppant alacsony, viszont vas és kálium, valamint B3, C-vitamin és fólsav tartalma jelentõs. Legismertebb az emésztést serkentõ hatása, számos emésztési problémát orvosolhatunk a nyers retek kúraszerû fogyasztásával. Az epemûködést serkentõ hatása is ismert, emiatt a népi gyógyászat is szívesen ajánlja.