2024.04.16. - Csongor

A tavaszi vitaminpótlás elengedhetetlen kelléke: a retek

A tavaszi vitaminpótlás elengedhetetlen kelléke: a retek
A friss retekgumó nem csak az elsõ a primõr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is. Tavasszal magával hozza a jó idõt. A zöldségek közül legelõször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizõkre. A kertészeknek fontos primõrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás. A hónapos retek a kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet hagyományosan csak nyersen fogyasztunk. Hálás zöldség, csak meg kell mosni, és már ehetjük is magában, felvágottak mellé, vajas kenyéren vagy salátával, sajtokkal vegyítve.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy régi mondás azt tartja, hogy "a retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság", ami inkább az érzékeny gyomrúakra és a nehezebben emészthetõ, több rostot és savat tartalmazó téli retekre vonatkozik.

Csípõs, borsos íze leginkább a friss, szabadfölben termett retekgumónak van, ami több kéntartalmú illóolajat és C-vitamint is tartalmaz. Számos gyógyító hatással rendelkezik: illóolaja antibiotikus, nyákoldó hatásával köhögés, rekedtség, megfázásos betegségek, légúti betegségek gyógyítója. Anyagcsere-fokozó hatása révén étvágyjavító és emésztést szabályzó szerepe van, de még az epebántalmakra is reteklé-kúrát ajánlanak. Zamata leginkább akkor érvényesül, ha hajszálvékonyra szeleteljük.

A téli vitaminéhség után a kora tavaszi hónapos retek az egyik legfontosabb vitamin és ásványi-anyag forrásunk. Energiatartalma roppant alacsony, viszont vas és kálium, valamint B3, C-vitamin és fólsav tartalma jelentõs. Legismertebb az emésztést serkentõ hatása, számos emésztési problémát orvosolhatunk a nyers retek kúraszerû fogyasztásával. Az epemûködést serkentõ hatása is ismert, emiatt a népi gyógyászat is szívesen ajánlja.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!