2024.04.19. - Emma

A csokoládé jótékony hatása a szervezetre

A csokoládé jótékony hatása a szervezetre
Édes és krémesen lágy, vagy sötét és keserû – a csokoládé élvezet az érzékszervek számára. Kellemes íze elégedettséget és komfortérzetet vált ki fogyasztójában, és most új tudományos kísérletek eredményei adnak még több indokot arra, hogy a csokoládé rajongói legyünk: fantasztikus táplálkozási elõnyöket nyújt, feltéve, hogy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az igazi, jó minõségû csokoládé, illetve kakaó a fenséges íz mellett egészséget szolgáló polifenolokat, köztük flavonoidokat tartalmaz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A polifenol vegyületek (amelyek a vörösborban, teában, almában, narancsban és különbözõ zöldségekben találhatók meg) a szervezetben természetes antioxidánsként mûködnek, így védelmet nyújtanak a szabadgyökök által okozott károsodások és betegségek ellen.

Ebbõl a szempontból a magasabb kakaópor, vagy - kizárólag a földi kakaóbabból elõállított - kakaólé tartalmú keserû csokoládék nyújtják a legtöbb elõnyt. 50g keserû csokoládé annyi fenol vegyületet tartalmaz, mint 1,5 deciliter vörösbor, ami jelentõs mennyiségnek számít.
Igyon kakaót, mint kiváló tápanyagot!

A kakaóról legtöbbünknek az ízletes tejital jut eszébe. A kakaópor azonban, amelyet a kakaólébõl a kakaóvaj eltávolítása után állítanak elõ több, mint ízletes élelmiszer. Mintegy 30 féle értékes szerves vegyületet tartalmaz, többek között az alábbiakat:

Polifenolok és létfontosságú ásványi anyagok, mint kálium, magnézium, melyek segítenek a vérnyomás szabályozásában, illetve a szervezet egésze egészségének fenntartásában.
Béta-karotin és E-vitamin, valamint niacin és folsav: valamennyien nélkülözhetetlenek a jó egészséghez.

Legújabb kutatások eredményei utalnak arra, hogy a keserû csokoládé fogyasztása hozzájárulhat a szív egészségének fenntartásához is. Bár ezen kijelentés bizonyítása még további kutatásokat igényel, úgy tûnik, hogy a jó minõségû csokoládé olyan hasznos tápanyagokkal látja el fogyasztóját, melyek segítenek a keringés javításában és az LDL („rossz” ) koleszterinszint csökkentésében.

A kakaóban és keserû csokoládéban található flavonoidok, illetve antioxidánsok gátolják a vérlemezkék összecsapzódását, ezen keresztül segítenek a szív és érrendszeri betegségek megelõzésében.

A csokoládéban található vegyületek növelik a HDL ( „jó” ) koleszterinszintet és védelmet nyújtanak az LDL ( „rossz” ) koleszterin oxidációja ellen, így segíthetnek az artériák szûkületét, illetve eltömõdését okozó plakkok keletkezésének megelõzésében.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!