Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az igazi, jó minõségû csokoládé, illetve kakaó a fenséges íz mellett egészséget szolgáló polifenolokat, köztük flavonoidokat tartalmaz.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ebbõl a szempontból a magasabb kakaópor, vagy - kizárólag a földi kakaóbabból elõállított - kakaólé tartalmú keserû csokoládék nyújtják a legtöbb elõnyt. 50g keserû csokoládé annyi fenol vegyületet tartalmaz, mint 1,5 deciliter vörösbor, ami jelentõs mennyiségnek számít.
Igyon kakaót, mint kiváló tápanyagot!
A kakaóról legtöbbünknek az ízletes tejital jut eszébe. A kakaópor azonban, amelyet a kakaólébõl a kakaóvaj eltávolítása után állítanak elõ több, mint ízletes élelmiszer. Mintegy 30 féle értékes szerves vegyületet tartalmaz, többek között az alábbiakat:
Polifenolok és létfontosságú ásványi anyagok, mint kálium, magnézium, melyek segítenek a vérnyomás szabályozásában, illetve a szervezet egésze egészségének fenntartásában.
Béta-karotin és E-vitamin, valamint niacin és folsav: valamennyien nélkülözhetetlenek a jó egészséghez.
Legújabb kutatások eredményei utalnak arra, hogy a keserû csokoládé fogyasztása hozzájárulhat a szív egészségének fenntartásához is. Bár ezen kijelentés bizonyítása még további kutatásokat igényel, úgy tûnik, hogy a jó minõségû csokoládé olyan hasznos tápanyagokkal látja el fogyasztóját, melyek segítenek a keringés javításában és az LDL („rossz” ) koleszterinszint csökkentésében.
A kakaóban és keserû csokoládéban található flavonoidok, illetve antioxidánsok gátolják a vérlemezkék összecsapzódását, ezen keresztül segítenek a szív és érrendszeri betegségek megelõzésében.
A csokoládéban található vegyületek növelik a HDL ( „jó” ) koleszterinszintet és védelmet nyújtanak az LDL ( „rossz” ) koleszterin oxidációja ellen, így segíthetnek az artériák szûkületét, illetve eltömõdését okozó plakkok keletkezésének megelõzésében.