2025.12.17. - Lázár, Olimpia

Egyre gyakoribb összetevõje ételeinknek: a mangó

Egyre gyakoribb összetevõje ételeinknek: a mangó
Bár a mangó hazánkban különleges gyümölcsnek számít, egyedülálló íz- és illatvilága miatt egyre gyakoribb összetevõje ételeinknek.

A mangó a trópusokon, fõként az indiai szubkontinensen nõ. Az Anacardiaceae család tagja, mely számos fajt foglal magába, többek között a kesudiót és a pisztáciát is. A friss mangó szezonja áprilistól augusztusig tart. Íze kellemes és gazdag, édes íze enyhe fanyarsággal párosul. A mangó kiváló forrása az A-vitaminnak és egyes flavonoidoknak, így a béta-karotinnak, az alfa-karotinnak, valamint a béta-kriptoxantinnak.
Az A-vitamin szükséges az egészséges nyálkahártya és az egészséges bõr megtartásához. Rendszeres fogyasztása - gazdag karotintartalmának köszönhetõen - megvédi a szervezetet a tüdõ-és szájüregi rák kialakulásától.

A friss mangó kiváló káliumforrás, mely fontos az egészséges sejtek megtartásához, ezáltal befolyásolja és szinten tartja a vérnyomást és a pulzusszámot. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, és a vér koleszterinszintjét.

Réztartalmának köszönhetõen hozzájárul a vörösvérsejtek kialakulásához. C-vitamin és B6-vitamin tartalma viszont hozzájárul agyunk egészségéhez. Csökkenti az agyvérzés és az infarktus kialakulásának esélyét.

Gazdag pre-biotikus diétás rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Segít megelõzni a prosztatarák, az emlõrák, a vastagbélrák illetve a leukémia kialakulásának kockázatát. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetõen jó hatással van bármilyen daganatos megbetegedésre. Rosttartalma javítja az emésztést, ezáltal jótékonyan hat a belekre.

A mangó frissen és konzerv formájában is kapható. Kiváló alapanyag sós és édes salátákhoz, húsok mellé, köretekhez, de felhasználható levesekhez és édességekhez is. Lekvár illetve aszalt gyümölcs is készíthetõ belõle.