2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Növelik az optimizmust a zöldségek

Növelik az optimizmust a zöldségek
Az egészséges növényi vegyületek, a karotinoidok legmagasabb vérszintjével rendelkezõ emberek általában optimistábban is gondolkodnak a jövõt illetõen - állítja egy most publikált kutatás. A kutatók már régóta elismerik, hogy összefüggés fedezhetõ fel a lelki és a testi egészség között. A kutatások többsége azonban a rossz pszichológiai mûködésre, például a depresszióra és szorongásra, valamint ezek egészségre gyakorolt hatásaira összpontosított. A kutatás elsõ alkalommal mutatott ki összefüggést az optimizmus és a karotinoidok magasabb szintje között.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Azt már korábban is tudtuk, hogy az antioxidánsok magas vérszintje a jó egészség jele lehet. Az antioxidánsok segítenek megakadályozni a sejtkárosító szabadgyökök kialakulását. A karotinoidok, köztük a sárgarépában és a narancsfélékben nagy mennyiségben elõforduló béta-karotin is antioxidáns.

Közel ezer amerikai férfiban és nõben vizsgálták kilenc antioxidáns, köztük a karotinoidok közé tartozó béta-karotin és E-vitamin szintjét a vérben. Ezen kívül kérdõív segítségével az optimizmus szintjét is felmérték a résztvevõk között.

Az eredmények azt mutatták, hogy az optimistább emberek vérében közel 13 százalékkal magasabb volt a karotinoid-koncentráció, mint a kevésbé optimista alanyokban. A kutatók úgy vélik, az eredményeket részben az magyarázza, hogy az optimistább emberek valószínûleg nagyobb mennyiségû zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Kiderült, hogy azok, akik naponta legfeljebb két adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, jelentõsen kevésbé optimisták, mint azok, akik naponta legalább három adagot esznek.

A kutatók ugyanakkor hozzátették, mivel a vizsgálat során csak egyszer mérték az alanyok antioxidáns és optimizmus szintjét, nem pedig egy bizonyos idõszakon keresztül, nem egyértelmû, hogy vajon az optimizmus vezet a karotinoidok magasabb szintjéhez, vagy a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek eleve hajlamosabbak az optimizmusra.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!