Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Közel ezer amerikai férfiban és nõben vizsgálták kilenc antioxidáns, köztük a karotinoidok közé tartozó béta-karotin és E-vitamin szintjét a vérben. Ezen kívül kérdõív segítségével az optimizmus szintjét is felmérték a résztvevõk között.
Az eredmények azt mutatták, hogy az optimistább emberek vérében közel 13 százalékkal magasabb volt a karotinoid-koncentráció, mint a kevésbé optimista alanyokban. A kutatók úgy vélik, az eredményeket részben az magyarázza, hogy az optimistább emberek valószínûleg nagyobb mennyiségû zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Kiderült, hogy azok, akik naponta legfeljebb két adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, jelentõsen kevésbé optimisták, mint azok, akik naponta legalább három adagot esznek.
A kutatók ugyanakkor hozzátették, mivel a vizsgálat során csak egyszer mérték az alanyok antioxidáns és optimizmus szintjét, nem pedig egy bizonyos idõszakon keresztül, nem egyértelmû, hogy vajon az optimizmus vezet a karotinoidok magasabb szintjéhez, vagy a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek eleve hajlamosabbak az optimizmusra.