rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Olivaolaj a folyékony arany

  • Sok féle jótékony hatása lehet az olivaolajnak, mint például segíti az anyagcserét, a zsírok biológiai funkcióit.

    Az olajfa a Földközi-tenger keleti partvidékének kultúrnövénye. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas termésébõl elõállított zöldessárga, édeskés ízû folyadék, mely nagyon egészséges. A legjobb minõségû az extra szûz olívaolaj, amelyet válogatott bogyókból, a leszedésüket követõ 24 órán belül sajtolnak.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Az olajbogyókat mossák, majd megtisztítva, egy mechanikus rendszerrel préselik. Az olajbogyópasztát kíméletesen gyúrják az olaj szeparálása céljából, majd ülepítik és centrifugálják. A keletkezõ extra szûz olívaolajat megfelelõ tartályokban tárolják, azután szûrik és palackozzák.

    A folyamat során sem oldószert, sem hõt nem alkalmaznak. Semmilyen tartósítószert és adalékot nem adnak az olajhoz, így az extra szûz olívaolaj megõrzi eredeti zamatát, vitamintartalmát, nem károsodik az értékes telítetlen zsírsavtartalma, antioxidánsokban rendkívül gazdag marad. Ezért az olívaolaj – egyéb zsírokat helyettesítve – számos egészségkárosító tényezõt kiküszöböl.

    Az olívaolaj értékes tulajdonságait és elõnyös élettani hatásait a mogyorófélék olaja és az avokádóolaj közelíti meg, ezután következik a hidegen préselt napraforgóolaj, majd a többi olajfélék. Kiemelendõ a szõlõmagolaj és az édes sárgabarackmag olaja, amelyek antiallergikumként is használhatók.

    A gyógyászati célra is használt olívaolaj 70-80%-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavésztereket, fitoszterint és lecitint is tartalmaz nyomokban.

    Életfontosságú (esszenciális) zsírsavak az F-vitaminok, amelyeket az olívaolaj természetes állapotában tartalmaz, de az F-vitaminok forrásai még a napraforgó, kukorica, szója, tökfélék, sütõtök. Az F-vitaminok a sejthártya építõanyagai és fontos hormonszerû anyagok alapanyagai.

    Ezek mesterséges bevitele és extrém túladagolásuk rákkeltõ lehet, ezért fontos, hogy természetes környezetben, az elemi anyagokban levõ kísérõanyagokkal együtt kerüljenek szervezetünkbe.

    A természetes állapotú extra szûz olívaolaj a hidegen történõ kinyerés miatt tartalmazza a zsiradékon kívül a nem károsodott vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidáns hatást fejt ki, így védi anyagcserénket az egészségkárosító hatásoktól, anyagoktól. Ugyanez nem érvényes az oldószerrel kinyert olajokra.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Életmódunk meglátszik az arcunkon

    Van pár óvintézkedés, amire minden ápolt és üdén fiatalos bõrre vágyónak érdemes odafigyelnie. Valószínûleg már közhelyszámba megy, hogy az érzékeny arcbõrt védeni kell a káros napsugaraktól, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanis legtöbbször a nap sugarai tehetõk felelõssé a ráncokért, az elpattant véredényekért és a foltos vagy vékonyodó, száraz bõrért. Ha mindezt meg szeretnéd elõzni, akkor használj bõrszínednek megfelelõ, de legalább 15-ös faktorszámú naptejet, és erre nem csak nyáron érdemes odafigyelni, és egyúttal a bõrrák kockázatát is csökkentheted.

  • A narancslé a vesekõ ellensége

    A Texas Egyetem kutatói szerint más gyümölcslevekkel összehasonlítva a narancslé fogyasztása bizonyulhat a legelõnyösebbnek a kiújuló vesekövek megelõzésében. A Clinical Journal of the American Society of Nephrology online változatán olvasható tanulmányban arra próbáltak választ találni a kutatók, hogy a citrátot - a citromsavból származó negatív töltésû iont - tartalmazó gyümölcslevek közül melyik az, amelyik a leginkább segíthet megelõzni a vesekõ kialakulását. A kiújuló vesekövek kezelése során étrendi és életmódbeli változtatások, illetve gyógyszeres kezelés javasolt, így például szükségessé válhat a kálium-citrát fokozott bevitele, amelyrõl ismert, hogy a vesekõvel rendelkezõ betegeknél hatékonyan csökkenti az újabb kövek kialakulásának valószínûségét.

  • A kisgyerek és az egészéges táplálkozás

    Egészséges, tápláló étkeket adni kisgyerekünknek egyszerû, de ne feledjük, ami jó a felnõtteknek, nem feltétlenül jó a kisgyereknek is. Az egy éves kisgyerek már egy asztalnál eszik a felnõttekkel. A különbség az lehet, hogy bármit, amit eszünk, általában pürésítsük a gyereknek. Kerüljük a túlzottan sós vagy fûszeres ételeket, mert a fûszeres ételeket például még nem emészti meg olyan könnyen a gyomra, mint a felnõtteké. Amint kicsit nõnek, fokozatosan bevezethetjük a texturáltabb étkeket, amik rostosabbak, két éves korában pedig már ugyanazt az ételt ehetik, amit mi.

  • Mi történik, amikor megiszol egy kólát?

    Tudod, miért vigyorogsz a kólától? Mert betépsz tõle. Száz éve még kokainszármazékok is dúsították, de kivették: a cucc így is kiüt.

    Megnéztük mi történik a szervezettel a kóla hatására. Meglepõdsz: potens a szer. Az elsõ néhány percben mintegy tíz teáskanálnyi cukor sokkolja a szervezetet - ez a teljes napi ajánlott cukorbevitelnek felel meg. Az ennyire édes folyadékot máskor azonnal ki is hánynád, de a kólában található foszforsav jórészt elfedi az édességet, és segít lenntartani az üdítõt. A kóla bedöntése után 20 perccel a vér cukorszintje meredeken megugrik, amire a szervezet gyors ütemû inzulintermeléssel reagál.

  • Jégbor?!

    Jégborszüret mínusz tíz fokban éjjel egy órakor az igazi

    Budapest - Január környékén, a hideg és sötét idõszakában sem alhat zavartalan téli álmot némely szõlõbirtok, ekkor jön el ugyanis a jégborszüret ideje.

    Az egyik legnagyobb magyarországi szõlõbirtokon szombatra virradó éjjel szüretelik majd le a deres bogyókat, hogy finom, édes nedût préseljenek belõle.

  • A tökéletes reggeli

    Egy nagy pohár tej nemcsak kálciumhoz juttat bennünket, hanem optimális napkezdést is biztosít. Különösen azoknak ajánlott, akik ügyelnek a vonalaikra - derült ki a Western Australia egyetem kutatásából.

    Hogy miért?

    Azért, mert a vizsgálati eredmények szerint az, aki reggeli étkezésébe beépíti a tejet, kevésbé lesz nagyétkû, amikor az ebédre kerül a sor. A kutatás vezetõje hangsúlyozta, hogy ez az örvendetes következmény a tejfehérjének köszönhetõ.

  • Tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye: a medvehagyma

    A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetõen kiváló erõsítõszer, szívvédõ hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztetõ, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelõ növény. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fûszernövény, hogy a tömeges gyûjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyûjtése.

  • Jó kajákkal a téli betegségek ellen!

    Nátha törölve, jöhet a tél! A legtöbb ember számára törvényszerû, hogy a hideg hónapok során legalább egy-két alkalommal megfázik vagy megbetegszik. Pedig a szakértõk esküsznek rá, hogy helyes táplálkozással nem egyszerûen „átvészelhetjük" a zord évszakot, hanem kicsattanó egészséggel, ellenállóképes szervezettel felvértezve juthatunk el a tavaszi enyhülésig. Étrend Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk az ételeinkhez. A megfelelõ vitamin- és ásványianyag-források megvédhetnek a hidegben könnyebben elkapható betegségektõl...

  • Sokoldalú fûszernövényünk: a kurkuma

    A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerû szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori, hogy textilt festenek vagy szentképeket színeznek vele. A kurkumát régóta használják nem csak fûszerként, hanem mint mágikus gyógynövényt is. A benne lévõ kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabadgyök- molekulák ellen amelyek sejtkárosodást okoznak.

  • Frissítõ tavaszi táplálkozás

    A tavasz beköszöntével a ruhák is lekerülnek és kivillanhatnak a félen felszedett úszógumik. Ezért érdemes már most elkezdeni mozogni és figyelni a táplálkozásra. Végre kisüt a nap, erõnk megújul, zöldbe borulnak a fák, nyílnak a virágok és otthon hagyjuk a kabátot. Amint azonban lekerült rólunk kabát, már nem rejtegethetjük tovább a télen felszedett kilóinkat. A legjobb megelõzni ezt a traumát, ezért már most érdemes odafigyelnünk a táplálkozásunkra és a rendszeres testmozgásra. Amíg kint még hideg van, addig kényelmesebb és egyszerûbb a legközelebbi edzõteremben elkezdeni a zsírpárnáink leolvasztását.

  • Olasz gasztrotúra Milánó környékén

    Az olasz konyha ismert fogásai mellett Milánó és vidékének vendéglõiben számos jellegzetes helyi specialitás rendelhetõ.

    Ezek közül megemlítendõ a hüvelyesekkel együtt fõzött és növényekkel fûszerezett busecca nevû pacalleves és a zuppa pavese nevû zöldséglevest tojással, pirított fehér kenyérrel és sajttal, amely tulajdonképpen a minestrone észak-olasz változata. A spagetti alla Milanese (spagetti milánói módra) a világ étlapjairól is ismert. Kedvelt étel még a risotto alla Milanese (rizottó milánói módra), amelybe húsdarabkákat, esetleg májat és gombát is belefõznek.

  • Igyunk zöld teát, még ha sokszor keserû is

    A több mint négyezer éves múltra visszatekintõ zöld tea régóta közkedvelt ital az ázsiai kultúrákban, és egy többen kedvelik meg az Egyesült Államokban is.

    Amíg az õsi kínai és japán orvoslás szerint a zöld tea gyógyító hatású, nemrégiben végzett tudományos kutatások is kezdik felfedezni jótékony egészségügyi hatásait, különösen ami a fogyást, a szívbetegségek és a rák megelõzését illeti. 940 férfi ínyének állapotát mérték fel, és felfedezték, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, jobb állapotban volt az ínyük, mint azoknak, akik nem.

  • Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek

    Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek, ezt most már tudományos kutatás is alátámasztja.

    Azok a szülõk, akik mindennapos harcot folytatnak csemetéikkel a zöldségevés miatt, ezentúl jobban teszik, ha leültetik a Popeye kalandjait vetítõ tévéképernyõk elé a gyerekeket. Ugyan Popeye, a tengerész már a múlt század harmincas évei óta a spenótevés és a vegetarianizmus "reklámarca", a gyerekek étrendjére gyakorolt hatását most már tények is alátámasztják.

  • A mindenható káposzta

    Szinte nincs olyan betegség, amelyre ne hatna természetes gyógyírként ez a kétéves zöldségnövény, amely frissen és savanyítva egyaránt számtalan étel - és nemzeti konyha - kedvelt alapanyaga. Már az ókorban is ismerték és nagyra tartották, pedig akkor még nem voltak vele tisztában, hogy a mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitûnõbb rákellenes táplálék. Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, A-, B-, C- és U-vitamint.

  • A megfelelõ emésztés titka: a káposzta

    A bélrendszer egészséges mûködéséhez, s ezzel együtt az egészséges élethez elengedhetetlen az, hogy a káposztafélék családjából megfelelõ mennyiségben fogyasszunk. A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport. Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekezõ rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak.

  • Dinnyés sorbet: egyszerű, gyors és nagyon finom

    Dinnyés sorbet: egyszerű, gyors és nagyon finomHa nyaralás alatt nem szeretnénk sokáig főzni, érdemes gyorsan elkészíthető ételekkel és frissítőkkel készülni. Ilyen ez a könnyű sorbet is, melyet ezúttal az egyik kedvenc nyári gyümölcsünkkel, dinnyével ajánlunk, és hűsítő kiegészítője lehet egy nyári vacsorának. Turmixoljuk össze a dinnyét, valamint a bazsalikomleveleket, a narancslét, a cukrot és a sót. Forgassuk a gépben, amíg a cukor fel nem olvad és egy sima masszát nem kapunk, ez mintegy harminc másodperc. Tegyük be a fagyasztóba egy órára.

  • Háziállatokkal az egészséges életmódért

    "Az ember-állat kapcsolat szerepe az egészségmegõrzésben és a betegségmegelõzésben" címmel tart tudományos konferenciát március 21-én a Felelõs Állatbarátok Egyesülete és a program társszervezõi a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a TETRA-2002. Alapítvány. A ma már népbetegségnek számító elhízás, a mozgásszegény, egészségtelen életmód ránk, emberekre és házi kedvenceinkre is világszerte jellemzõvé vált. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számos feladatra hívja fel a kormányok, gazdasági szereplõk és a civil szféra figyelmét, amely többek között kiemeli az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontosságát.

  • Elsõ osztály az asztalon: kaviár és osztriga

    Ki ne vágyott volna már egy igazi luxus étteremben elköltött pazar vacsorára?

    Ha ez nem is elérhetõ mindenki számára, ünnepi alkalmakkor megengedhetünk magunknak mi is egy-egy falatot az olyan igazi ínyencségekbõl, különleges ételekbõl, mint például a kaviár. A kaviárról az elsõ írásos említés Shakespeare nevéhez fûzõdik. A kaviár név a török "khavyar" (halikra) szóból származik, és szinte az összes európai nyelvben ilyen formában terjedt el. A világ legjobb minõségû kaviárja a Kaszpi-tengerbõl származik.

  • 5 élelmiszer, amely megszépít

    Amikor a bõrápolási rituálékról van szó, az egészséges étrend is segít. Bõrünk csúcsformában lehet tõle, és bizonyos ételekkel célzottan lehet harcolni egy-egy probléma ellen. Íme 9 étel, ami segít abban, hogy ragyogyó és egészséges legyen a bõrünk. 1. Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

    A bõr egészségéhez alapvetõen fontos az A-vitamin, ami segít a sejtek helyreállításában. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint a natúr joghurt, nagyszerû A-vitamin források, ugyanúgy, mint a máj, a brokkoli, a sárgarépa, az édesburgonya, a spenót és a kelkáposzta.

  • Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbab

    Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbabA konyhaművészet egyik legváltozatosabban elkészíthető étele a zöldbab. A zöldbab kedvelői kedvükre válogathatnak a receptek tucatjai között, mivel ez a zöldség számtalan fogás alapja lehet. Párolva, sütve, főzve, salátaként, levesben vagy főételként is ízletes ételeket varázsolhatunk belőle. Ráadásul igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák. A kifejlett magokat tartalmazó szárazbabnak tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának, így igazán közkedvelt zöldség.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...