rss
  • Flódni

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna, 1 dkg élesztõ, 1/2 dl tej, 4 evõkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl. A töltelékhez: 1 kg reszelt alma, 3 dkg margarin, 1/2 citrom leve, cukor (ízlés szerint), 3 dl tej, 25 dkg darált mák, 25 dkg darált dió, barackíz.

    loading...

    A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztõt, a tejfölt, az ízesítõ anyagokat és jól kigyúrjuk. Fóliával letakarjuk, és hûtõszekrényben egy órán keresztül pihentetjük

    Az almát a citrom levével, cukorral ízesítjük és a margarinnal pépesre pároljuk. A tejet felforraljuk, s az egyik felét a cukros mákra, másikat a cukrozott dióra öntjük. A tésztát négy egyforma lapra kinyújtjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe rétegezzük, minden lapot lekvárral megkenünk és a kihûlt töltelékkel megtöltjük. Elõször a mák-, utána az alma-, majd a diótöltelék következik. Elõmelegített, forró sütõben kisütjük. Kihûlés után porcukorral megszórjuk, és hosszúkásra szeletelve tálaljuk.

    Sütés elõtt a tészta tetejét szurkáljuk meg villával, hogy ne hólyagosodjon fel.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Jeges erdei gyümölcstea málnával

    A már korábban elkészített, lehûtött gyümölcsteába tegyünk 1 kiskanál vaníliáscukrot és 2 -3 szem málnát vagy szedret.

  • Cseresznyés palacsinta részegen

    Hozzávalók: palacsinta alapmassza 20 db palacsintához 50 dkg cseresznye 1 mokkáskanál õrölt fahéj kevés porcukor 2 evõkanál cseresznyepálinka vagy sherry brandy (ha gyerekek is esznek belõle, akkor 1 teáskanál pálinkaaroma fél deciliter tejbe keverve).

  • Sütõtökleves

    Hozzávalók: 1 kg SÜTÕTÖK, 1 liter tej, 5 dkg vaj, 3 evõkanál rizs, só, cukor, 1 csokor petrezselyemlevél.

  • Krumplifõzelék tejfölösen

    Hozzávalók:

    - 1 kg krumpli
    - fél hagyma
    - pirospaprika
    - só
    - bors
    - babérlevél
    - majoránna
    - ecet
    - liszt
    - 2 dl tejföl

  • Tavaszi vagdalt

    Hozzávalók: 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 25 dkg daralt hús, 1 dg tojás, petrezselyem, só, bors;

  • Sólet

    Hozzávalók:

    10 dkg vajbab, 4 tojás, 1 kg burgonya, 1 kg csontos marhahús, gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 csipetnyi paprika, 1 babérlevél, 5 dkg vaj, 1 szál sárgarépa, 10 dkg hántolt árpa, zellerdarab, csokor petrezselyemzöld, só

  • Gombás rakott hal

    Hozzávalók: 1 kg halfilé, 30 dkg gomba, 1 hagyma, 2 ek. olaj, 2 dl tejföl.

  • Klasszikus vaníliafagylalt

    Klasszikus vaníliafagylaltAz egész tojásokat habosra verjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd megsózzuk. A tejet a vaníliával felforraljuk, és apránként hozzáöntjük a tojásos cukorhoz. Folytonos kevergetés közben épp csak forráspontig melegítjük, addigra kissé be is sűrűsödik. Hagyjuk, hogy kihűljön. Közben a tejszínből kemény habot verünk, amit óvatosan beleforgatunk a tejes tojásba. A vaníliát kivesszük a tejből, és a masszát lehűtve beleöntjük a fagylaltgép tartályába, majd jó keményre fagyasztjuk. Kis robotgép segítségével nagyon egyszerűen elkészíthető.

  • Bableves

    Hozzávalók: 30 dkg fehérbab, 15 dkg gyökér, 15 dkg sárgarépa, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 3 dkg liszt, jó késhegynyi pirospaprika, só.

  • Tonhalas tészta

    Tonhalas tésztaFeltesszük a tésztának való vizet forrni, ha forr sózzuk, majd a tésztát az utasítás szerint készre főzzük. Közben egy közepes serpenyőben az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a hámozott fokhagymát, pirítjuk. Ezalatt megmossuk a paradicsomot, kivágjuk a csumáját, felezzük, kis kockákra metéljük, majd betesszük a serpenyőbe a fokhagyma mellé, lefedve, néha megkevergetve pároljuk. Közben leöblítjük hidegvízzel a kapribogyót, az olajbogyót, és a paradicsomhoz adjuk. A tonhalról leöntjük az olajat (vagy a lét, ha nem olajban eltett), villával összetörjük, és a paradicsomhoz keverjük.

  • Csirkés gombaleves

    Csirkés gombalevesA csirkemellet leöblítjük, vékony csíkokra szeljük. A hagymát, a póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a pórét és a répát karikákra vágjuk. A gombákat folyó víz alatt, gyors mozdulatokkal leöblítjük, tányérjukat széles, szárukat vékony csíkokra tépkedjük. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a csirkehúst, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a pórét, 1 perc múlva a sárgarépát és a gombát, s további 2 percig pirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, belemorzsoljuk a tyúkhúsleveskockákat, ízlés szerint borsozzuk.

  • Pincepörkölt vörösborral

    Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál olaj, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya, pirospaprika, köménymag, só.

  • Baconbe tekert töltött hús

    Baconbe tekert töltött húsA vöröshagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megfuttatjuk. A zsemlét tejben, vagy vízben megáztatjuk. A darált húst egy tálba rakjuk, ráütjük a tojást, hozzáadjuk a kifacsart zsemlét, a szétzúzott fokhagymát, a kihűlt vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, majoránnával, pirospaprikával, és egy kanálnyi piros arannyal ízesítjük. Jól összedolgozzuk a masszát. A szalonna szeleteket egy deszkán kiterítjük, majd fonatot készítünk belőle. A szalonna fonat egyik oldalára simítjuk a darált húst, ennek közepére pedig a kolbászt. A hússal két oldalról betakarjuk a kolbászt.

  • Túrós kuglóf

    Túrós kuglófA túrót szitán áttörjük. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk. A puha margarint először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A tojásokat egyesével beledolgozzuk, azután a túrót és a lisztet is hozzáadjuk. A masszát margarinnal kikent, belisztezett kuglófformába simítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 ˚C, légkeveréses sütőben 160 ˚C) kb. 50 perc alatt megsütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Csak akkor borítjuk tálra a formából, amikor már kihűlt.

  • Tejszínes, tojásos karfiol

    Hozzávalók: 8 db tojás, 6 evõkanál tejszín, 35 dkg fõtt karfiol, vaj, só, szerecsendió, egy csomó petrezselyem.

  • Háromszéki komaleves

    Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 40 dkg sertéshús, 12 dkg vöröshagyma,
    30 dkg sertésvelõ, 5 dkg rizs, 4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, babérlevél, pirospaprika, törött bors, só.

  • Narancsos szelet

    Narancsos szeletA tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojássárgát 6 evőkanál cukorral, fél dl étolajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a 4 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 4 evőkanál kakaót és az 5 tojásfehérjéből felvert habot. A krém elkészítéséhez 25 dkg áttört túrót 25 dkg margarinnal kikeverünk, 2 vaníliás cukrot és 20 dkg porcukrot adunk hozzá. A kihűlt tésztára kenjük. (Lehet két rétegben is elkészíteni, egy sor tészta egy sor krém, majd még egyszer ugyanez.) Ezután elkészítjük a mázat a legtetejére. A vaníliás pudingot elkeverjük két evőkanál cukorral és tej helyett narancs üdítőben főzzük fel.

  • Túrós Zöldgaluska

    Hozzávalók: 50 dkg túró, 40 dkg liszt, 5 db tojás, 2,5 dl tejföl, 2 dkg só, 10 dkg parajpüré, 25 dkg parmezán sajt.

  • Húspuding

    Hozzávalók: marhahús 0.5 kg, szalonna 7 dkg, zsemle 1 db, tojás 3 db, tejfel 3 ek., hagyma 1/4 fej.

  • Citromos avokádóleves

    Az avokádót kettévágjuk, magját kiemeljük, húsát a héjból kiskanállal kikaparjuk. Robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat, a bort és a leves felét. Sima, homogén krémmé keverjük. Belekeverjük a maradék levest és a tejszín felét. Sóval, borssal ízesítjük és 20 percre hûtõszekrénybe helyezzük.

loading...