rss
  • Csemegeuborka

  • Share on Tumblr

    Az egészen apró, friss, hibátlan uborkákat megmossuk, és üvegbe rakjuk. Ízlés szerint ecetezett vizet forralunk.

    3 liter léhez 2 evõkanál sót, 4 evõkanál cukrot, fél kávéskanál köménymagot, 10-12 szem borsot, ugyanennyi szegfûborsot, mogyoró nagyságú gyömbért, 1-2 szál csombort és egy kávéskanál szalicilt teszünk, és a felforrt, fûszerezett lét az uborkára öntjük.

    Az uborkák közé tehetünk néhány karika sárgarépát és tormát is. Mikor a lé kihûlt, az üvegeket lazán lekötjük és egy hétig meleg helyen - pl. a konyhában - tartjuk. Ekkor a maradék fûszeres ecetes lét még ráöntjük, 1 kávéskanálnyi mustármagot vászonruhába kötve a tetejére teszünk, jól lekötözzük és hûvös helyre rakjuk.

    Egy 5 literes üveghez kb. 5 kg apró uborka kell.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Amerikai szárazbableves

    Hozzávalók: fél kg száraz tarkabab, 1 fej fokhagyma, teáskanál só, csipetnyi õrölt bors, fél pohár tejföl, vegeta.

  • Szecsuáni saláta

    Hozzávalók: 1/2 doboz szójacsíra, 5 dkg üvegtészta, 1 nagy fej hagyma, 15 dkg sült csirkemell, 1 ek Erõs Pista, 2 dl ketchup, késhegynyi õrölt feketebors, só, 1 ek vágot petrezselyemzöld, 1 kk keményítõ, 1 kk szójamártás.

  • Csirke rizzsel

    Ezen ételhez is a csirkét darabokra vágva sósvízben félig megfõzzük.

  • Tejfölös, gombás sertésszelet

    Tetszés szerinti mennyiségû hússzeleteket kiverünk, megsózunk, enyhén borsozunk, paprikázunk. Forró olajban éppen csak megforgatjuk, majd tejföllel kibélelt jénai tálba annyi szeletet teszünk, amennyi a tál alján elfér. Gombát vagdalunk rá, megszórjuk flekken fûszerkeverékkel.

  • Makói csirkemell

    Hozzávalók: 2 csirkemell, 3 dl tej, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 db egész tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál õrölt szerecsendió-virág, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, 4 adag, hagymával ízesített tartármártás;

  • Tejfölös karfiolleves

    Hozzávalók:

    - 1 nagy fej karfiol
    - 2 nagy sárgarépa
    - 1 fehérrépa
    - 1 fej hagyma
    - 1 pohár tejföl
    - pici olaj
    - 1 kanál liszt
    - 1 tojás sárgája
    - ételízesítõ
    - só

  • Uborkás joghurttál

    Hozzávalók: 1 salátauborka, 2 gerezd fokhagyma, zeller, fûszersó, fél csomó kapor, fél ek olivaolaj.

  • Vajas krumplis pogácsa

    Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg áttört fõtt burgonya, 1 sütõpor, 1 kk só, fél dl tejföl, 1 tojás.

  • Fényezett cseresznye

    Hozzávalók: 40 dkg cseresznye (szárastul), 30 dkg kristálycukor, 1 evõkanál víz, olaj (a papír megkenéséhez).

  • Hagymás csirkecomb

    Hozzávalók: 4 db szép csirkecomb, 3 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evõkanál olaj, 1 evõkanál citromlé, kevés liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, só és törött fekete bors ízlés szerint.

  • Hal-tojás saláta

    Hozzávalók: 20 dkg pácolt hering (ruszli), 5 kemény tojás, 1 ecetes uborka, 1 kk kaprobogyó, 25 dkg tartármártás.

  • Karamellás vegyes befõtt

    Készítsünk karamellát az alábbi módón: kristálycukrot lábasban folytonosan keverve megolvasztunk, míg halványsárga nem lesz.

  • Narancsos kuglóf

    Hozzávalók:

    - 25 dkg margarin
    - 30 dkg liszt
    - 15 dkg cukor
    - 2 csomag vaníliás cukor
    - 4 egész tojás
    - csipet só
    - 1-1 kávéskanál reszelt citrom és narancshéj
    - 2 evõkanál citromlé
    - 5 evõkanál narancslé
    - 1 kk. sütõpor

  • Narancslekváros húsvéti sült sonka

    A különlegesen pikáns sonka fõzéséhez és sütéséhez is narancsot használunk, és a fõzés után még a sütõbe is kerül. Ha szeretnénk kipróbálni ezt a (nemcsak) húsvéti ételt, olyan sonkát válasszunk, amelyen van egy kevés bõrös zsírréteg is.(Bár ennek jelentõs részét le is vághatjuk, illetve majd kisül.)

  • Marhagulyás

    Összetevõk: 80 dkg marhahús, 2 db paradicsom, 2 db paprika, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 db sárgarépa, 2-3 db petrezselyemgyökér, 1/2 csokor petrezselyem, 1/4 kelkáposzta, karalábé, 5 szem burgonya, õrõlt paprika, bors, só, õrõlt kömény, 2 db babérlevél, piros arany, 1 dl tarhonya.

  • Kukoricaköret

    Hozzávalók: 50 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica, 5 dkg vaj vagy Ráma margarin, késhegynyi õrölt fehér bors.

  • Sonkás tészta

    Hozzávalók: darált sonka 25 dkg, tejföl 3 dl, tojás 2 db.

  • Csõben sült töltött csuka

    Hozzávalók: 1 csuka, 1 citrom leve, 1 szelet száraz kenyér, 1 fej hagyma, 6 dkg szeletelt konzerv gomba, 25 dkg darált mandula, 1 tojás, 1 ek. mustár, 1 ek. felaprózott petrezselyem, 10 dkg zsíros szalonna, 4 szelet Gruyére sajt, 1 ek. étkezési keményítõ, 2 ek. ketchup, paradicsom, só, bors.

  • Fonott kalács

    Hozzávalók:

    - 50 dkg liszt
    - 1 db tojás + 2 evõkanál tej villával felverve
    - 1 élesztõ
    - 8 dkg lágy vaj
    - 8 dkg porcukor
    - 1 csapott teáskanál só
    - 1 kis citrom reszelt héja
    - kb. 2 dl langyos tej
    - 5 dkg mazsola
    - 1 teáskanál porcukor
    - 2 teáskanál víz

  • Hagymás krumplisaláta

    A krumplit fõzd meg héjában és karikázd fel. A hagymát karikázd fel, szedd szálaira, tedd szûrõbe, és öblítsd le forró vízzel.