rss
  • Tésztás, gombás padlizsán

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: egy közepes méretû padlizsán, csavaros, tojás nélküli száraztészta (teljes kiõrlésû biolisztbõl készült), gomba (csiperke), tejföl (elhagyható), petrezselyem, hagyma, só, olaj, zöldségkeverék (vagy Vegeta).

    A padlizsánt mossuk meg, hosszában vágjuk ketté és a húsát úgy vájjuk ki, hogy körülbelül fél centiméter vastag héj maradjon. A kivájt belsejét kockázzuk fel, kicsit sózzuk be, ezt is és a héjat is hagyjuk állni 20 percig.

    Eközben a gombát a hagymával pároljuk meg, és fõzzük meg hozzá a tésztát. Ha letelt a 20 perc, a padlizsánt és kockákat öblítsük át folyóvízben, majd fûszerezzük a zöldségkeverékkel.

    A padlizsánkockákat, a gombát és a tésztát keverjük össze és töltsük vissza a héjba, ha marad, azt helyezzük el köré a sütõtálcában. A tejfölt keverjük össze a petrezselyemmel és tegyük a töltött padlizsán tetejére. Meleg sütõben pár perc alatt "megpirul". Magában vagy salátával tálaljuk.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Paradicsomos húsgombóc tésztával

    Paradicsomos húsgombóc tésztávalA sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A darált húst összedolgozzuk a petrezselyem és a bazsalikom felével. Sózzuk, borsozzuk, majd gombócokat formálunk belőle, és forró olajban pirosra sütjük. A gombócokat kivéve, a serpenyőbe rakjuk a vékony karikára vágott fokhagymát, az apróra vágott hagymát, a csíkokra vágott paprikát és a felkarikázott cukkinit. 5 perc párolás után hozzáadjuk a paradicsomot és a bort, és 10 percig főzzük, míg a szósz be nem sűrűsödik. A tésztát lobogó sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a szósszal és a húsgombóccal.

  • Kókuszkocka

    KókuszkockaA tejet kissé fellangyosítjuk, majd ebben a tejben felolvasztjuk a margarint, majd az összes többi alapanyaggal jó alaposan összekeverjük. Margarinnal kikent, lisztezett tepsibe öntjük, (vagy rakhatunk a tepsibe sütőpapírt is, ki melyik megoldást szereti jobban) majd közepes lángon megsütjük. Amikor kihűlt a tészta egyforma kockákra vágjuk össze. A máz hozzávalóit összeforraljuk. (Egy kicsit hagyjuk hűlni, mert ha nagyon forrón mártjuk bele, könnyen szétmállhat a tészta.) Ebbe mártjuk a kockákra felszeletelt tésztát, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.

  • Gyümölcsös kekszes

    Hozzávalók:

    1 csomag háztartási keksz (kocka alakú), 3 pohár tejföl, 4 evõkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, gyümölcs, 1 csomag tortazselé

  • Fûszeres mézeskalács

    Hozzávalók:

    10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkáli, 1/2 kk gyömbér, szegfûszeg és fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, kevés zsemlemorzsa.

  • Mészáros leves

    Hozzávalók: 20 dkg sertéshús, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 20 dkg zöldborsó, 1 kanál liszt, 2 kanál olaj, 1 liter csontlé vagy kockából húsleveslé, só.

  • Csõrege fánk

    6 deci liszthez veszünk 6 tojássárgáját, kevés sót, cukrot s borral kemény tésztává gyúrjuk, kinyújtjuk, kártya nagysága darabokra vágjuk a derelyevágóval...

  • Rakott medvehagyma

    Hozzávalók: 70 dkg medvehagymalevél, 6 evõkanál zsemlemorzsa, 10 dkg margarin, 20 dkg gomba, 10 dkg sárgarépa, 2 dl tejföl, 5 dkg trappista sajt, 4-5 ek. olívaolaj, só, bors, petrezselyem ízlés szerint.

  • Mákos Balaton szelet

    Hozzávalók: 250 g vaj, 250 g kristálycukor, 1csomag vaníliás cukor, 5db tojás, 350 g liszt, 1 csomag sütõpor, 250 g cukrozott darált mák, 3 doboz (850 ml) õszibarackbefõtt, 1csomag vaníliás pudingpor, 500 ml tej, 150 g félzsíros tehéntúró, 150 g vaj, 150-150 g tej és ét tortabevonó, 70g kókusz zsír (vagy margarin), 250 ml tejszín. A tepsi kenéséhez margarin.

  • Erdélyi raguleves

    Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkeaprólék, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 ek. liszt.

  • Sültalmakrém

    A sültalmát szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojásfehérjéket, a 8 dk porcukrot és fél óra hosszat keverjük.A kész krémet tálkákba tesszük és 5 dk porcukorral édesített tejszínhabbal díszítjük. Hideg helyre tesszük és csak azután tálaljuk.

  • Sárgabarack - sárgarépa lekvár

    Hozzávalók: 35 dkg magozott sárgabarack, 15 dkg sárgarépa, 1 citrom leve és héja, 30 dkg cukor.

  • Almasaláta

    Hozzávalók:

    3 szép alma, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 citrom, 2 dl tejföl, ízlés szerint cukor, 1 mokkáskanál õrölt fahéj, késhegynyi õrölt szegfûszeg

  • Csirke ragu

    Hány személyre: 2 ek. étolaj, 6-8 szelet kicsontozott sertéshús, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dl víz, 1 doboz gyorsrizs, 20 dkg reszelt mozzarella. A mártáshoz: 3 1/2 dl chiliszósz, 1 csésze ketchup, 1/2 csésze barna cukor, 2 ek. méz, 1 ek. worcester-mártás, 1 ek. erõspaprika-krém, 1 tk. õrölt gyömbér, 1/2 tk. currypor, 1/4 tk. bors.

  • Párolt káposzta

    Hozzávalók: 1 kg káposzta, 5 deka zsír, 3 deka porcukor, 6 deka vöröshagyma, 1 deci ecet és só.

  • Töltött burgonyafánk

    Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 30 dkg fõtt, áttört burgonya, fél dl tej, 1 dkg élesztõ, 2 db egész tojás, 1 doboz sprotni (füstölt apró szardínia), só és törött fekete bors ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál citromhéj, a bundázáshoz liszt, tojás, tej, zsemlemorzsa;

  • Libamáj római tálban

    Hozzávalók 4 személyre: Kb. 70 dkg hízott libamáj, 1 kg bõrös libaháj, 3 dl tej, só, vegeta.

  • Szárnyas töltött tök

    Hozzávalók: Fél kg borjú-vagy szárnyashús, 2 kisebb tök, 5 deka rizs, kis vaj, só, 2 kanál paradicsom.

  • Kókuszos sütemény

    Hozzávalók: 21 dkg liszt, 15 dkg margarin, 19 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 10 dkg kókuszreszelék.

  • Szedertorta

    Hozzávalók:

    a tésztához: 20 dkg puha vaj, 20 dkg finom szemcséjû cukor, 20 dkg liszt, 1 tk sütõpor, 5 dkg õrölt mandula, 2 egész tojás és 2 sárgája, 2-4 ek tej, 15 dkg szeder + 8 szem a díszítéshez; a tojáshabhoz: 2 tojás fehérje, 10 dkg finom szemcséjû cukor + 2 tk a hab megszórásához, 2 ek szeletelt mandula; a krémhez: 2 dl hideg tejszín, 4 ek szeder lekvár vagy a szederhez passzoló ízû lekvár

  • Gombás makaróni-torta

    Hozzávalók: 300 g makaróni, 1 ek. olívaolaj, 40 g vaj, 40 g liszt, 4 dl tej, só és bors, 1 vöröshagyma, 300 g csiperkegomba, 10 dkg reszelt sajt.