2024.04.23. - Béla

Tejszínes epertorta

Tejszínes epertorta
Tejszínes epertortaA piskóta elkészítése: A sütőt előmelegítjük 165 fokra. A tortakarika alját kibéleltjük szilikonos sütőpapírral. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd átszitáljuk. Kimérjük a porcukrot, két külön tálkába: az egyikbe 12, a másikba 6 dkg-ot. A tojásokat alaposan megmossuk, majd kettéválasztjuk őket egy-egy mély tálba. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a 12 dkg porcukrot, majd gépi habverővel habosra kavarjuk. (Kb. 5 perc.) A tojásfehérjét gépi habverővel elkezdjük habbá verni, majd mikor már majdnem kész lett, hozzáadjuk a 6 dkg porcukrot, és kemény habbá verjük.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tojássárgás habhoz hozzákeverjük a liszt egyharmad részét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehab egy részét. Ezután megint egy rész lisztet, majd egy rész habot forgatunk bele, majd megismételjük az utolsó adaggal.

A masszát a tortaformába öntjük, elegyengetjük, majd egészen a karika széléig kihúzzuk. A tésztát az előmelegített sütőbe rakjuk, és összesen kb. 50-55 percig sütjük. Az első 15 percben 165 fokon sült, majd a sütőt 150 fokra állítjuk, nehogy megégjen. Kb. 30 perc sülés után kinyitjuk a sütőt, és ráterítünk a piskótára egy darab sütőpapírt, nehogy megégjen.

Kb. 50-55 percnyi sütés után tűpróbával is ellenőrizzük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Végül kivesszük a formából és kettévágjuk.

A krém elkészítése:

Az eperből rakjunk félre pár szemet a díszítéshez. A többit krumplinyomóval összepasszírozunk. A mascarponét hozzáadjuk az eperpéphez, majd jól összekavarjuk. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd félretesszük. Az epres-mascarponés masszához hozzáadjuk a zselatint, majd kb. 1-2 percig keverjük, míg teljesen feloldódik. Ezután porcukrot adunk hozzá, és azzal is alaposan elkeverjük. Végül a felvert tejszínhabot óvatosan forgatva hozzákeverjük az epres krémhez.
A piskótát kívül-belül bekenjük a krémmel, a tetejét félbevágott eperrel díszítjük, majd 4-5 órára a hűtőszekrénybe tesszük szilárdulni és érni.

Hozzávalók:

A tészta hozzávalói:

- 9 db friss tojás
- 18 dkg porcukor
- 20 dkg liszt (fele rétes-, fele finomliszt)
- 1 késhegynyi szódabikarbóna (elhagyható)

A krém hozzávalói:

- 1 kg eper
- 0,5 liter habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- porcukor
- 2 csomag habfixáló
- 1 csomag zselatin fix


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!