- fél kg makaróni tészta
- 1 kis vagy közepes fej karfiol
A sajtszószhoz:
- 1 evõkanál liszt
- fél liter tej
- 1 tojás
- 1 evõkanál vaj
- 10-15 dkg reszelt trappista sajt
- 2-3 lap lapka sajt
- 1 kávéskanál bors
- só
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Sós vízben kifõzzük a makaróni tésztát. Szintén sós vízben megfõzzük a rózsáira szedett karfiolt. Elkészítjük a sajtszószt: egy tálkába öntjük a fél liter tejet, elkeverjük benne a lisztet, majd hozzáöntjük a tojást.
Az így elkészült masszát beleöntjük egy teflonbevonatú edénybe, és takarék lángon felforraljuk sûrûn kevergetve. Amikor felforrt, beletesszük a vajat, reszelt trappistát és a lapka sajtokat. Beletesszük a borsot és ízlés szerint sózzuk. Addig fõzzük, amíg besûrûsödik (kb. 5 perc), miközben sûrûn kevergetjük.
Ha kész a sajtszósz, beleöntjük a lecsurgatott makaróni tésztát. Végül hozzákeverjük a fõtt karfiolokat, melyek nagyobb rózsáit elõzetesen felaprítjuk. Végül az egészet összeforraljuk: lehetõleg egy mikrózható tálba átöntve mikrohullámú sütõben, mert így nem törik a karfiol a kevergetéstõl.