rss
  • Sajtszószos karfiolos tészta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    - fél kg makaróni tészta
    - 1 kis vagy közepes fej karfiol

    A sajtszószhoz:

    - 1 evõkanál liszt
    - fél liter tej
    - 1 tojás
    - 1 evõkanál vaj
    - 10-15 dkg reszelt trappista sajt
    - 2-3 lap lapka sajt
    - 1 kávéskanál bors
    - só

    Elkészítés:

    Sós vízben kifõzzük a makaróni tésztát. Szintén sós vízben megfõzzük a rózsáira szedett karfiolt. Elkészítjük a sajtszószt: egy tálkába öntjük a fél liter tejet, elkeverjük benne a lisztet, majd hozzáöntjük a tojást.

    Az így elkészült masszát beleöntjük egy teflonbevonatú edénybe, és takarék lángon felforraljuk sûrûn kevergetve. Amikor felforrt, beletesszük a vajat, reszelt trappistát és a lapka sajtokat. Beletesszük a borsot és ízlés szerint sózzuk. Addig fõzzük, amíg besûrûsödik (kb. 5 perc), miközben sûrûn kevergetjük.

    Ha kész a sajtszósz, beleöntjük a lecsurgatott makaróni tésztát. Végül hozzákeverjük a fõtt karfiolokat, melyek nagyobb rózsáit elõzetesen felaprítjuk. Végül az egészet összeforraljuk: lehetõleg egy mikrózható tálba átöntve mikrohullámú sütõben, mert így nem törik a karfiol a kevergetéstõl.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mogyorós csirkeszárny

    Hozzávalók: 8 csirkeszárny, 10 dkg darált mogyoró, 2 tojás, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 csapott tk só, csapott mk törött fehér bors, 3 ek liszt.

  • Fokhagymás bundás hús

    Fokhagymás bundás húsA tojásokat felverjük egy tálkában, hozzákeverjük a tejet, picit sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a megtisztított és megpucolt fokhagymákat, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy a palacsinta tésztánál kicsit sűrűbb legyen az állaga. Hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek, és a fokhagyma jó alaposan átjárja a tésztát. Kb. 6-8 szelet sertés karajt kiklopfolunk, mindkét oldalát enyhén sózzuk, majd a szószban megforgatjuk úgy, hogy teljesen bevonja azt, és forró olajban kisütjük. Köretként krumpli, tészta, rizs vagy ízlés szerint bármi készíthető mellé.

  • Spanyol burgonyafõzelék

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 húsleveskocka, 30 dkg zöldpaprika, só, 1 csokor metélõhagyma (snidling).

  • Káposztás tészta

    Hozzávalók: 1 kg csuszatészta, 5 dkg zsír, vagy 3 ek. olaj, 2 kg fejeskáposzta, só, bors, porcukor.

  • Joghurtos epertorta

    Joghurtos epertortaA tojások fehérjét felverjük a citromlével, a cukrot kisebb adagokban hozzáadva, kemény habot készítünk. A sárgákat egyenként adjuk hozzá, végül a szitált lisztet kavarjuk el a masszában. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, előmelegített 200 °C-os sütőbe tesszük, és levesszük a hőt 180 °C-ra. Kb. 35-40 perc alatt kisütjük, tűpróbával ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd lisztezett felületre borítjuk. Kihűlés után 3 egyforma lapra vágjuk. A krémhez a zselatint kb. 1 dl vízbe áztatjuk, majd kis lángon folytonos keveréssel áttetszőre feloldjuk (nem forraljuk fel!).

  • Svájci diós szelet

    Hozzávalók: 5 tojás, 25 dkg porcukorral, 1 kk. sütõpor, 1/2 citrom, 7 dkg liszt, 20 dkg dió, 30 dkg reszelt sárgarépa, kevés zsír.

  • Krumplis pogácsa parasztosan

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, fél kg liszt, 20 dkg fagyos zsír, 1 csapott ek só.

  • Káposztás kocka

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, 1-1,2 dkg káposzta, 10-15 dkg zsír vagy olaj, ízlés szerint só, õrölt bors.

  • Sajttal töltött fasírt

    Sajttal töltött fasírtA darált húst megszórjuk a sóval, majd vizes kézzel jól átgyúrjuk. Egy serpenyőbe felforrósítjuk a vajat, megfuttatjuk benne a hagymát, a végén hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát. A húshoz hozzáadjuk a vajban megfuttatott hagymát, a fűszereket, a tojást és a zsemlét, az egészet jól összedolgozzuk. A húsmasszát egy darab alufóliára tesszük, nedves kézzel négyszögre nyújtjuk ki, rászórjuk a sajtot, majd az alufólia segítségével feltekerjük, mint egy bejglit. A vékony baconszeletekkel körbetekerjük a hústekercset.

  • Somlói galuska

    Hozzávalók a sárga piskótához: 2 egész tojás, 2 evõkanál liszt, 2 evõkanál cukor. Diós piskótához: 2 tojás, 2 evõkanál cukor, 2 evõkanál liszt, 1 evõkanál darált dió. Csokoládés piskótához: 2 tojás, 2 evõkanál cukor, 2 evõkanál liszt, 1 evõkanál kakaó.

  • Keszeg roston

    Hozzávalók:

    1 kg apró keszeg, 4 evõkanál liszt, 4 evõkanál olaj, 1 evõkanál piros fûszerpaprika, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

  • Tejszínes mustármártás

    Hozzávalók: 3 ek liszt, 3 ek mustár, 3 ek vaj, 3/4 l húsves, só, cukor, tejszín;

  • Citrom-vodka befõtt

    Hozzávalók: 1 kg kezeletlen citrom, 3 dl vodka, 20 dkg cukor, 15 mentalevél.

  • Marinált gomba

    Hozzávalók: 1 hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 8 ek olivaolaj, fél kg gomba, 2 ek vágott zöldpetrezselyem, 1 citrom leve, só, bors.

  • Ropogós-pikáns csirkeszárnyak

    Ropogós-pikáns csirkeszárnyakA szárnyakat megtisztítjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, enyhén besózzuk. Egy tálba öntjük az olajat, a balzsamecetet, a mézet, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket, majd jól összekeverjük. A szárnyakat egy tepsibe egymás mellé helyezzük, ráöntjük a pácot, jó alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol befedje a szárnyakat. Legalább 1-2 órát ebben a pácban állni hagyjuk, de közben azért egyszer átforgatjuk. Sütés előtt a szárnyak alá öntjük a fehérbort, majd alufóliával lefedjük.

  • Hering saláta

    Hozzávalók: 2 nagyobb hering, 1 fej saláta, 1 csomó újhagyma, 2-2 db paradicsom, zöldpaprika, 3-3 evõkanál borecet, és salátaolaj, só, cukor, õrölt bors.

  • Tárkonyos raguleves

    Tárkonyos ragulevesA csirkehúst megtisztítjuk, esetleg kifilézzük, kockákra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a csirkedarabokat, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, azt is megpirítjuk, majd vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, majd tárkonnyal, sóval, borssal ízesítve tovább főzzük. Ha az alapanyagok megpuhultak, hozzáadjuk a gombát és a zöldborsót, illetve a tejszínt - ezzel sűrítjük -, ha szükséges tárkonyecettel is ízesítjük. Tálaláskor meghintjük reszelt citromhéjjal.

  • Babos burgonya

    Hozzávalók: fél kg bab, 1 kg burgonya, 1 db babérlevél, 1 fej hagyma, 1 teáskanál só, 2 evõkanál liszt, 1 evõkanál olaj, késhegynyi pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, vegeta.

  • Bögrés barackos

    Hozzávalók:

    - 2 tojás
    - 1 kis pohár tejföl
    - 1 bögre liszt
    - 1 bögre cukor
    - 4 ek. olaj
    - 1 tk. szódabikarbóna

  • Gombás húskrokett

    A húst megdaráljuk, a tojások sárgáját hozzáadjuk, és a megtisztított, apróra vágott hagymával és petrezselyemmel, a szeletelt nyers gombával, sóval, szerecsendióval ízesítjük. Végül a keményre vert tojáshabot hozzákeverjük, és vizes kézzel kroketté-két formálunk belõle. Zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban ropogósra sütjük.