2024.04.19. - Emma

Húsvéti dióskalács

Tésztához:

- 300 g átszitált liszt
- 20 g élesztõ
- 60 g cukor
- 1 tojás
- 125 ml zsíros tej
- 50 g puha vaj
- 1 csipet só

Töltelékhez:

- 200 g darált dió
- 100 g cukor
- fél narancs leve és reszelt héja
- kb. 8 ek tej
- 30 g vaj

Bevonathoz:

- 80 g porcukor
- 3 ek citromlé
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, majd a cukorral és az élesztõvel elkeverjük. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük az élesztõs tejet, meghintjük egy kis liszttel, majd negyed órát állni hagyjuk.

Ezután a maradék hozzávalóból egy lágyabb tésztát gyúrunk. 1 órát kelesztjük.
A töltelékhez a vajat és a cukrot felolvasztjuk, hozzáadjuk a darált diót. 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a narancs levét, reszelt héját és a tejet, hûlni hagyjuk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel úgy, hogy minden oldalán 2 centit hagyjunk szabadon.

A hosszabbik felétõl feltekerjük, majd egy sütõpapírral vagy szilikonos lapra helyezzük, koszorú alakúra formázzuk, két végét összenyomkodjuk, majd a tetejét egy éles késsel kb. 8 helyen bevagdossuk.

180 fokos elõmelegített sütõben 30 percig sütjük. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a citromlével, majd még melegen rácsurgatjuk a tetejére. Néhány szem félretett dióbéllel díszíthetjük.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!