rss
  • Mazsolás húsvéti cipó

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    - 50 dkg liszt (fele tönköly búzaliszt)
    - 3 dkg élesztõ
    - bõ 1 dl tej
    - 20 dkg kézmeleg vaj
    - 5 dkg porcukor
    - 5 dkg barna nádcukor
    - pici só
    - 3 egész tojás + 2 tojássárgája
    - 10 dkg mazsola
    - 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
    - jégcukor a díszítéshez

    Elkészítés:

    Az élesztõt kevés langyos tejben feloldjuk, felfuttatjuk, majd beleöntjük a lisztbe. Hozzáadjuk a kézmeleg vajat, a tojást, a tojássárgáját, a cukrot, a mazsolát, a citrom és narancshéjat. Nem túl puha tésztává dolgozzuk össze, letakarjuk, és meleg helyen 1/2 órát kelesztjük.

    A tésztát elfelezzük, mindkét félbõl gömböt formázunk, tetejét a tojássárgájával megkenjük, és rászórjuk a jégcukrot. 180 fokon 25 perc alatt megsütjük. Pompás kalács a húsvéti sonkához.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Cappuccino szelet

    Hozzávalók: Tészta: 6 tojás sárgáját 30 dkg porcukorral, 6 evokanál melegvízzel, 18,7 dkg liszttel, másfél evokanál kakaóval, fél csomag sütoporral összekeverjük.

  • Tojásos kukoricaleves

    Hozzávalók:

    1 doboz konzerv kukorica, 1 liter víz, 2 db csirkehúsleves kocka, 1 db chili, 2 tojás, 1 cs. újhagyma, 2 ek. étkezési keményítõ, 1-2 ek. ecet, bors, 2-3 ek. szójaszósz, 1 kk. szezámolaj

  • Amaránt kása

    Tegyük az amarántot, a fokhagymát, vöröshagymát és a zöldséglevest egy serpenyõbe. Forraljuk fel, majd lassú tûzön pároljuk, amíg a folyadék nagy része el nem párolog, kb. 20 percig. Kavarjuk jól meg. Ha túl híg lenne, állandó kevergetés közben forraljuk fel újból, míg besûrûsödik.

  • Tökfõzelék

    Hozzávalók:

    - 50 dkg gyalult tök
    - 1 csokor friss kapor
    - olaj
    - liszt
    - 1 kisebb fej vöröshagyma finomra vágva
    - kevés pirospaprika
    - 1-2 dl tejföl
    - cukor
    - só
    - ecet vagy citromlé

  • Tejfölös kapros káposzta

    Hozzávalók: 1 kg fehérkáposzta, 3 evõkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 1 evõkanál liszt, só, ecet, 1 nagy csokor kapor.

  • Körözöttes sajttorta

    Hozzávalók: 60 dkg túró, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 g fûszerpaprika, 1 cs. metélõhagyma (snidling), 1 dkg só, 1 késhegynyi õrölt kömény, 35 trappista sajt, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 csomag ropi.

  • Burgonya pogácsa

    Hozzávalók: 1 kg sima liszt, 1 kg finomra õrölt fõtt burgonya, 1 kg vaj, 4 dkg só, 1 dl tej.

  • Epres dinnyesaláta szõlõvel

    Hozzávalók 4 személyre: 400 g eper, 600 g sárga vagy cukor dinnye, 200 g szõlõ, 2 ek. akácméz, 100 ml Tokaji Szamorodni édes bor, mentalevél.

  • Cukkinis lecsó

    Cukkinis lecsóAz apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a felszeletelt zöldségeket, majd megfűszerezzük 1 teáskanál sóval, 1 késhegynyi borssal, 1 teáskanál cukorral és 1 mokkáskanál ételízesítővel, és jól megkeverjük. Kb. 15 percig fedő alatt puhára pároljuk, közben néhányszor megkeverjük. Amikor már minden puha, ráütjük a tojásokat, elkeverjük, és még kb. 2-3 percig főzzük. Ez a fajta lecsó, ízlés szerint készíthető tojással vagy tojás nélkül is, illetve akár kolbásszal is, attól függően, ki hogy szereti.

  • Káposztás tészta

    Hozzávalók: 1 kg csuszatészta, 5 dkg zsír, vagy 3 ek. olaj, 2 kg fejeskáposzta, só, bors, porcukor.

  • Fokhagyma mártás

    Hozzávalók: 3 dkg. liszt, 4 dkg. margarin, 2 ger. fokhagyma, 2 dl.tejföl, citromlé, cukor, só.

  • Alföldi gulyásleves

    Hozzávalók 8 személyre:

    1 kg marhahús, 8 dkg zsír, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 teáskanál pirospaprika, 1 kg burgonya, 2-2 zöldpaprika és paradicsom, 3-3 sárga- és fehérrépa, köménymag, fokhagyma ízlés szerint, külön elkészített csipetke

  • Sonkás-cukkinis pite

    Sonkás-cukkinis piteA lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a vajat és a sót, majd kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsolom. Hozzáadom a vizet is, és cipóvá gyúrom. Fóliába csomagolom, és fél órára hűtőbe teszem. A hagymát, cukkinit, paradicsomot megmosom és felkockázom. Kevés olajon megpirítom a kolbász és sonkadarabkákat, majd hozzáadom a zöldségeket is, és pár percig fonnyasztom. Sózom, borsozom. A tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítom, centi vastagságúra nyújtom. Kivajazott, lisztezett közepes átmérőjű, alacsony peremű sütőformába egyengetem a tésztát.

  • Sült hot dog

    Hozzávalók: 8 db stangli (egyenes kicsi kifli), 8 kicsi virsli, 1 evõkanál mustár, 2 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só, 1 gerezd fokhagyma.

  • Tonhalas tészta

    Tonhalas tésztaFeltesszük a tésztának való vizet forrni, ha forr sózzuk, majd a tésztát az utasítás szerint készre főzzük. Közben egy közepes serpenyőben az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a hámozott fokhagymát, pirítjuk. Ezalatt megmossuk a paradicsomot, kivágjuk a csumáját, felezzük, kis kockákra metéljük, majd betesszük a serpenyőbe a fokhagyma mellé, lefedve, néha megkevergetve pároljuk. Közben leöblítjük hidegvízzel a kapribogyót, az olajbogyót, és a paradicsomhoz adjuk. A tonhalról leöntjük az olajat (vagy a lét, ha nem olajban eltett), villával összetörjük, és a paradicsomhoz keverjük.

  • Tejszínes burgonya

    Tejszínes burgonyaA krumplit megpucoljuk, megmossuk, és közepesen vastag karikákra szeljük. A póréval ugyanígy járunk el, és összeöntjük a krumplival. Sózzuk, borsozzuk, és jól összeforgatjuk, hogy a fűszerek és a póré is egyenletesen oszoljon el a krumplival. Hozzáöntjük a tejszínt, és azzal is jól összekeverjük. Az egész műveletet célszerű már eleve a sütéshez használt tepsiben csinálni. Ha jól eloszlattuk a tejszínt is a krumplin, akkor alufóliával lefedjük, és sütőben összesütjük. Az alufóliát levesszük róla, ha a krumpli már megpuhult a tejszínben, és kicsit megpirítjuk a tetejét.

  • Szójaleves

    Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg szója, 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 2 dkg vöröshagyma, 1 dkg teljes kiõrlésû liszt, 1 dl tejföl (12 %-os), 20 ml étolaj, 1 g szójafûszer, 1 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, kevés ecet, kevés zellerzöldje, kevés fûszerpaprika.

  • Hagymás ecetes virslisaláta

    Hozzávalók: 2 fej hagyma, 4 pár virsli, 2 ek 20 %-os ecet, 2 kk só, 1 ek cukor, késhegynyi õrölt bors, 2 ek petrezselyemzöld, 1 ek olaj.

  • Burgonyakrémleves

    Hozzávalók: 30 dkg (hámozás után) tisztán mért szétfövõ burgonya, 2 dl kefir vagy aludttej, 2 csapott evõkanál sovány tejpor, 1 púpozott evõkanál ételízesítõ por, 1 csokor petrezselyemzöld.

  • Csirke karfiol

    A karfiolt kis rózsákra darabolva, vagy ha kalarábéval készítjük, azokat kocka, vagy tetszés szerinti darabokra vágva egy földarabolt csirkével együtt sósvízben puhára fõzünk.