- 50 dkg liszt (fele tönköly búzaliszt)
- 3 dkg élesztõ
- bõ 1 dl tej
- 20 dkg kézmeleg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg barna nádcukor
- pici só
- 3 egész tojás + 2 tojássárgája
- 10 dkg mazsola
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
- jégcukor a díszítéshez
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az élesztõt kevés langyos tejben feloldjuk, felfuttatjuk, majd beleöntjük a lisztbe. Hozzáadjuk a kézmeleg vajat, a tojást, a tojássárgáját, a cukrot, a mazsolát, a citrom és narancshéjat. Nem túl puha tésztává dolgozzuk össze, letakarjuk, és meleg helyen 1/2 órát kelesztjük.
A tésztát elfelezzük, mindkét félbõl gömböt formázunk, tetejét a tojássárgájával megkenjük, és rászórjuk a jégcukrot. 180 fokon 25 perc alatt megsütjük. Pompás kalács a húsvéti sonkához.