2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Áfonyával töltött sertésszelet

Hozzávalók:

A tekercshez:

- 1 kg sertésszûz
- 8 szelet bacon
- 250 g vörösáfonya
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- 5 ek cukor
- 2 db szegfûszeg
- só
- durvára õrölt bors
- fokhagymagranulátum

Rókagomba-mártáshoz:

- 300 g rókagomba
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 dl fõzõtejszín
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors

Grillezett koktélparadicsomhoz:

- 8 db koktélparadicsom
- só
- durvára õrölt bors
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A sertésszüzet vékony téglalap alakúra vágjuk úgy, hogy a húst utána fel lehessen tekerni.
A hús mindkét oldalát befûszerezzük sóval, borssal, fokhagyma-granulátummal, és egyenként ráhelyezzük a baconszeleteket.

Ezután kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a vörösáfonyát, és fedõ alatt kb. 5 percig együtt pároljuk (víz hozzáadása nélkül, mert az áfonya úgyis enged magából vizet). Hozzáöntjük a bort, és várunk, amíg az alkohol elpárolog, azután beletesszük a cukrot. Sóval, borssal, szegfûszeggel ízesítünk.

Ezt a végeredményben mártásszerû, áfonyás masszát rákenjük a befûszerezett baconös húsra, és szépen feltekerjük, ha szükséges, fogpiszkálóval rögzítsük. (Vigyázzunk, hogy ne tegyünk bele túl sok vörösáfonyát, mert kifolyhat sütés közben!) A feltekert húst beolajozott dupla alufóliába tesszük, és becsomagoljuk.

Tûzálló tálba helyezzük a "csomagot", és megsütjük. Az idõ lejárta elõtt 10 perccel kicsit meg lehet bontani az alufóliát, és még 10 percig pirítjuk a hús tetejét. Felvágjuk szép szeletekre a húsokat, és ha még maradt a vörösáfonyából, nyugodtan lehet halmozni a szeletekre.

Rókagomba-mártás:

A gombát megmossuk, és lecsepegtetjük. A gomba 3/4-ét egy kis víz hozzáadásával összeturmixoljuk, a maradék 1/4 rész gombát (lehetõleg kisebbeket) félretesszük. A vöröshagymát üvegesre pároljuk, és hozzátesszük az egész gombákat, kis vízzel fedõ alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a vörösbort, és erõs lángon néhány percig forraljuk, míg el nem párolog az alkohol. Rádobjuk az összeturmixolt gombát, és tovább forraljuk együtt, majd sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítünk.

A legvégén öntjük bele a tejszínt, amit simára kavarunk, és készre forralunk.

Köret:

A paradicsomhoz nem kell sok tudomány: megmossuk a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk, és kevés olivaolaj hozzáadásával grill-lapos serpenyõben meggrillezzük.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!