A tekercshez:
- 1 kg sertésszûz
- 8 szelet bacon
- 250 g vörösáfonya
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- 5 ek cukor
- 2 db szegfûszeg
- só
- durvára õrölt bors
- fokhagymagranulátum
Rókagomba-mártáshoz:
- 300 g rókagomba
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 dl fõzõtejszín
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Grillezett koktélparadicsomhoz:
- 8 db koktélparadicsom
- só
- durvára õrölt bors
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A sertésszüzet vékony téglalap alakúra vágjuk úgy, hogy a húst utána fel lehessen tekerni.
A hús mindkét oldalát befûszerezzük sóval, borssal, fokhagyma-granulátummal, és egyenként ráhelyezzük a baconszeleteket.
Ezután kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a vörösáfonyát, és fedõ alatt kb. 5 percig együtt pároljuk (víz hozzáadása nélkül, mert az áfonya úgyis enged magából vizet). Hozzáöntjük a bort, és várunk, amíg az alkohol elpárolog, azután beletesszük a cukrot. Sóval, borssal, szegfûszeggel ízesítünk.
Ezt a végeredményben mártásszerû, áfonyás masszát rákenjük a befûszerezett baconös húsra, és szépen feltekerjük, ha szükséges, fogpiszkálóval rögzítsük. (Vigyázzunk, hogy ne tegyünk bele túl sok vörösáfonyát, mert kifolyhat sütés közben!) A feltekert húst beolajozott dupla alufóliába tesszük, és becsomagoljuk.
Tûzálló tálba helyezzük a "csomagot", és megsütjük. Az idõ lejárta elõtt 10 perccel kicsit meg lehet bontani az alufóliát, és még 10 percig pirítjuk a hús tetejét. Felvágjuk szép szeletekre a húsokat, és ha még maradt a vörösáfonyából, nyugodtan lehet halmozni a szeletekre.
Rókagomba-mártás:
A gombát megmossuk, és lecsepegtetjük. A gomba 3/4-ét egy kis víz hozzáadásával összeturmixoljuk, a maradék 1/4 rész gombát (lehetõleg kisebbeket) félretesszük. A vöröshagymát üvegesre pároljuk, és hozzátesszük az egész gombákat, kis vízzel fedõ alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a vörösbort, és erõs lángon néhány percig forraljuk, míg el nem párolog az alkohol. Rádobjuk az összeturmixolt gombát, és tovább forraljuk együtt, majd sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítünk.
A legvégén öntjük bele a tejszínt, amit simára kavarunk, és készre forralunk.
Köret:
A paradicsomhoz nem kell sok tudomány: megmossuk a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk, és kevés olivaolaj hozzáadásával grill-lapos serpenyõben meggrillezzük.