rss
  • Amaránt spenótos, paradicsomos, gombás szósszal

  • Share on Tumblr

    Tegyük a pattogatott amarántot forrásban lévõ vízbe, forraljuk fel, majd kis lángon, fedõvel letakarva pároljuk pár percig.

    Tisztítsuk és mossuk meg a spenótot, majd lassú tûzön dinszteljük. Merítsük meg a paradicsomokat forrásba levõ vízbe, ezáltal meglágyul a héjuk. Hámozzuk meg és daraboljuk és össze. Egy serpenyõben melegítsünk fel olajat közepes lángon, majd tegyük bele a fokhagymát és a vöröshagymát. Nagy lángon 2 percig süssük. Majd adjuk hozzá a paradicsomot, a gombát, bazsalikomot, oregánót, sót, borsot és 1 evõkanál vizet. Csurgassuk le a vizet a spenótról és adjuk hozzá a paradicsomos mártáshoz. Idõnként megkeverve további 8-10 percig fõzzük. Fõzés közben óvatosan passzírozzuk szét a paradicsomdarabokat.

    Keverjük össze a szószt a megpárolt amaránttal, vagy egyszerûen csak kanalazzuk a tetejére.

    Melegen tálaljuk. Elkészítési idõ kb. 20 perc.

    Hozzávalók:

    1 pohár pattogtatott amaránt
    2-12 pohár víz
    1 evõkanál olívaolaj
    1 csokor spenót (vagy zsenge amaránt levelek)
    2 érett paradicsom, hámozva és durván feldarabolva
    1/2 kg. szeletelt gomba
    1 1/2 teáskanál bazsalikom
    1 1/2 teáskanál oregano
    1 gerezd apróra vagdalt fokhagyma
    1 evõkanál apróra vagdalt vöröshagyma
    tengeri só és fehérbors ízlés szerint (vagy valamilyen só helyettesítõ)


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Svéd gombasaláta

    A gombát felszeleteljük,megmossuk. A hagymát vékony karikára vágjuk, olajban pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, paradicsompürét, sót, borsot,babérlevelet, citromlevet. Puhára pároljuk. Kihûlés után kimerjük az olajból és tálaljuk.

  • Adventre: mézes-gesztenyés rolád

    Hozzávalók: 12 dkg rétesliszt, 4 tojás, 20 dkg méz, késhegyni szódabikarbóna. A krémhez: 15 dkg gesztenyemassza, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 0,5 dl rum.

  • Csirke tojásban

    Hozzávalók: 2 db kicsi csibe (összesen 1 kg-nyi), 3 db egész tojás, teáskanálnyi liszt, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só.

  • Sonkás zöldbab

    Hozzávalók: 15 dkg gépsonka, 40 dkg zöldbab, olaj, Vegeta.

  • Kelbimbófõzelék, gombával

    Hozzávalók: 1 kg friss vagy 1 csomag mirelit kelbimbó, 3 db burgonya, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 pohár tejföl, 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál curry, ételízesítõ.

  • Töltött csirkecombok

    Töltött csirkecombokA csirkecombokból éles késsel kivesszük a csontot, és a csont helyétől kétfelé bevágjuk a combokat úgy, hogy kétoldalra kiteríthetőek legyenek, aztán minden oldalukon megsózzuk őket. A reszelt sajtot összekeverjük az apró sonkakockákkal, és egybedolgozzuk a panírozáshoz előkészített felvert tojásból egy evőkanálnyival. A töltelék kb. egynyolcad részét az egyik csirkecombszelet egyik felére halmozzuk, ráhajtjuk a hús másik felét, és a szélét összetűzzük fogpiszkálóval vagy hústűvel. A többi csirkecombot is ugyanígy töltjük meg.

  • Bácskai halászlé

    Hozzávalók: 2-2 szelet harcsa, ponty, kecsege, csuka, 30-40 dkg apróhal, 3 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl bor, paprika, só, 1 cseresznyepaprika.

  • Nápolyi zöldségleves

    Hozzávalók: 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 karalábé, 1/4 zeller, 1 citrom, 1 kk levesizesítõ, 1 kk paradicsompüré, 10 dkg parmezán, õrölt bors, só.

  • Nutellás krémes

    Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg mascarpone, 15 dkg Nutella, 5 dkg porcukor, kész réteslap.

  • Burgonyafasírt

    Hozzávalók: 50 dkg fõtt burgonya, 50 dkg maradék fõtt vagy sült hús, 10 dkg zsír, 2 Tojás, 5 dkg hagyma, zöldpetrezselyem, só, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.

  • Avokádómártás halhoz vagy szárnyashoz

    Hozzávalók (kb.3 dl-hez): 1 nagy avokádó, 1 limonella húsa és leve, egy csipetnyi õrölt kurkuma, egy csipet chilipor, egy csipet szárított szurokfû, 1 kávéskanál finomra vágott fokhagyma.

  • Tepsis karfiol

    Hozzávalók:


    1 kisebb fej karfiol, vagy 1 zacskó fagyasztott karfiol, sajtmártáshoz: 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, grill fûszerkeverék, 10 dkg reszelt sajt (trappista és karaván)

  • Töltött burgonyafánk

    Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 30 dkg fõtt, áttört burgonya, fél dl tej, 1 dkg élesztõ, 2 db egész tojás, 1 doboz sprotni (füstölt apró szardínia), só és törött fekete bors ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál citromhéj, a bundázáshoz liszt, tojás, tej, zsemlemorzsa;

  • Kakastöke körbetekert partyfalatok

    Hozzávalók: 25 dkg kakashere, 8 dkg vékony baconszelet ("sliced bacon") 1/2 kk frissen õrölt feketebors, 1 bagettkenyér.

  • Kekszes süti

    Hozzávalók: 1 csomag háztartási keksz, 20 dkg cukor, 12 dkg margarin, 1 ek porkakaó, 1 egész tojás.

  • Tarhonyás lecsó kolbásszal

    Hozzávalók: 10 dkg húsos szalonna, 40 dkg hagyma, 1,2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 1 ek pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 20 dkg lecsókolbász, 1 kk cukor, só, fél kg párolt tarhonya.

  • Bakonyi vargányaleves

    Hozzávalók: 4 személyre: 300 g sertéscsont, 150 g vegyes zöldség, só, 250 g vargányagomba, 50 g zsír, 1 kis fej vöröshagyma, pirospaprika, õrölt feketebors, 1 pohár tejföl, 100 ml tejszín, 25 g liszt, csokor petrezselyem zöldje, tetszés szerinti levesbetét.

  • Bolognai sajtleves

    Hozzávalók: 2 db húsleveskocka, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 8-8 dkg parmezán sajt és spagetti, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, õrölt fehér bors, só.

  • Burgonyás édeskömény hússal töltve, csõben sütve

    Hozzávalók: 70 dkg édeskömény, 50 dkg lisztes burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darált hús (sertés, szárnyas tetszés szerint), 1 hagyma, 1 evõkanál olaj, 4 dkg vaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 4 dl fõzõtejszín, kevés reszelt szerecsendió, só, bors.

  • Baklava

    Elkészítése: A diót tálba rakjuk és hozzáadjuk a fahéjat. A réteslap mennyiséget elfelezzük. Az egyik felét lerakjuk egy tepsibe úgy, hogy a réteslapok közé olajat öntünk. Össze is ráncolhatjuk a lapokat.