A leveshez:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2,5 dkg zsír
- 1 tk vegeta
- 2 púpos tk õrölt paprika
- 1 tk pirosarany
- 1 tk só
- 1 db kisebb paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- a gombóchoz megfõzött krumpli leve (kb. 2 liter)
A gombóchoz:
- kb. 16 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 tk só
- 1 ek olaj
- 40 dkg krumpli
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra feldaraboljuk. 2 liter vízben, amit 1 teáskanálnyi sóval ízesítettünk, feltesszük fõni. A hagymát megtisztítjuk és lereszeljük. Egy másik fazékban a zsíron megdinszteljük, a tûzrõl levéve rászórjuk az õrölt paprikát.
Amikor a krumpli megfõtt (kb. 20 perc), a levét rászûrjük az õrölt paprikával elkevert dinsztelt hagymára. Beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot, pirosaranyat és a vegetát, kb. 20 percig fõzzük.
Közben a krumplit krumplinyomón áttörjük. Miután kihûlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót és az olajat, összegyúrjuk.
A tésztából kis, kb. 1,5-2 cm átmérõjû gombócokat formálunk, amit belefõzünk a forrásban lévõ levesbe. 6-7 perc alatt megfõnek a gombócok.