2024.03.29. - Auguszta

Farsangi fánk

Hozzávalók:

A fánkhoz:

- 500 g búzaliszt
- 200 ml tej
- 40 g élesztõ
- 50 g porcukor
- 60 g vaj
- 5 db tojássárgája

A sütéshez:

- étolaj

A díszítéshez:

- baracklekvár
- porcukor
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztõt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson. A lisztre öntsük rá az élesztõs tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.

Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérõjû kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük!

A fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. Kis adagokban kisütjük õket a forró olajban. Az elsõ oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idõ persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idõ is elég -, majd megfordítjuk õket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges.

A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedõvel lefedve süssük, ettõl lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk õket a másik oldalukra, akkor már fedõ nélkül süssük készre a fánkokat.

Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyõ aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.

A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!