rss
  • Görög rakott tészta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    - 30 dkg darált marhahús (eredetileg bárány)
    - 1 vöröshagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 2 ek olívaolaj
    - 5 szelet bacon
    - 1 kisebb padlizsán
    - 40 dkg paradicsom
    - 1 kk görög fûszerkeverék
    - 4 ek szárított majoranna (vagy oregánó)
    - 1,25 dl vörösbor
    - 50 dkg tollhegytészta (penne)
    - só
    - 10 dkg reszelt parmezán sajt
    - 4 dkg vaj
    - 1 ek finomliszt
    - 4 dl tej
    - 3 ek zsemlemorzsa

    Elkészítés:

    A tésztát sós, forrásban lévõ vízben megfõzzük. A hagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk és az olívaolajon megfuttatjuk (2-3 perc alatt).

    A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és a hagymára dobjuk. További 2-3 percig sütjük. Most következik a darált hús, melyet fehéredésig pirítunk benne. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk (nem muszáj) és kb. 1 cm-es kockára vágjuk. A hagymás húshoz adjuk és pár percig ezzel is pároljuk.

    A paradicsomokat meghámozzuk, a magjukat eltávolítjuk. Apróra kockázzuk és az elõzõekhez adjuk. A borral felöntjük, a fûszerek felét hozzáadjuk és lefedve kb. 30 perc alatt puhára fõzzük.

    Egy tûzálló tálat kivajazunk és a tészta felét beletesszük. Megszórjuk kb. 2-3 evõkanál sajttal.
    A húsos massza felét elterítjük rajta. Ezután istmét a tészta következik, amit szintén megszórunk a sajttal. Ezt a maradék hússal lefedjük.

    A mártáshoz a tejet, a lisztet, a vajat és a maradék görög fûszerkeveréket pár percig fõzzük, míg mártás állagúra nem sûrûsüdik. Sózzuk, borsozzuk és a tésztára ötnjük. A maradék sajtot, a zsemlemorzsát és a majoranna maradékát összekeverjük és a tésztára szórjuk.
    Elõmelegített (170 fok, légkeveréses) sütõben kb. 30 percig sütjük.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Palacsintába bújt csirke

    Hozzávalók: 4 nagy palacsinta, 20 dkg maradék csirkehús, 20 dkg gomba, 2,5 dl tej, 1 diónyi vaj, 2 dkg liszt, só, bors, szerecsendió, 1 tojássárgája, 2 evõkanál tejszín vagy tejföl.

  • Tejfölös gombás gombóc

    Hozzávalók: 20-22 dkg liszt, 2 zsemle, 25 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, két-két és fél dl tej, 2 evõkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál Vegeta, 1 késhegynyi törött bors, a tálaláshoz 2 dl tejföl.

  • Lencsekrémleves

    Hozzávalók: 40 dkg borjú- vagy sertéscsont, 1 db sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 25 dkg lencse, 3 evõkanál olaj, 5 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, fél babérlevél, 2 dl tej, 1 tojássárgája, kevés tejszín, 10 dkg vaj.

  • Egyszerû lángostészta

    Az élesztõt 1 dl langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
    Hûtõben az alsó polcon olajos zacskóban néhány óráig tároljuk.

  • Boros egreskrémleves

    Hozzávalók: 50 dkg egres, 2 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, csipetnyi só, ízlés szerint cukor (vagy egyéb édesítõszer).

  • Finomfõzelék

    Hozzávalók:

    - 50 dkg zöldborsó
    - 2 db sárgarépa
    - 1 db karalábé
    - 1 cs petrezselyem
    - 2 dl tejföl
    - 2 db tojássárgája
    - 1 db húsleveskocka
    - cukor, só
    - 2 ek sima liszt
    - 2 ek olaj

  • Ruszlis céklasaláta

    Hozzávalók: Ruszli, cékla, tejföl, alma, méz.

  • Brokkolis csirkemellcsíkok

    Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evõkanál búzakeményítõ, 4 evõkanál szójaszósz, 4 evõkanál sherry, õrölt fehér bors, 60 dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evõkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evõkanál cukor, 2 evõkanál citromlé, kevés cayenne-bors.

  • Kétszínû keksz

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 3 evõkanál kakaópor.

  • Szalonnás pontyszelet

    Végy 1 kg pontyszeletet, sózd és kissé paprikázd meg. Süssél ki 10 dkg apró kockára vágott, füstölt szalonnát, futtass meg a zsírján egy kis fej reszelt hagymát, tégy bele 2 áztatott és jól kifacsart zsemlét, 2 tojást, fûszezezd meg sóval, borssal és finoman megvágott petrezselyemzölddel.

  • Mc Donald's-os vanília shake

    Hozzávalók: 2 csésze vanília fagyi, 1 és 1/4 csésze sovány tej, 3 ek cukor.

  • Barackos piskóta

    Hozzávalók:

    - 4 tojás
    - 25 dkg cukor
    - 1 dl tej
    - 1 dl olaj
    - 20 dkg liszt
    - 1/2 cs sütõpor
    - 1 cs vanília ízesítésû cukor
    - 1 citrom héja
    - fél citrom leve
    - 2 nektarin
    - mogyoró

  • Túrófánk áfonyadarabokkal

    Hozzávalók:

    - 20 dkg házi túró
    - 2 ek nyírfacukor
    - csipet só
    - 1 citrom reszelt héja
    - 130 ml házi tejföl
    - 3 egész tojás
    - 200 g fehér liszt
    - 2/3 csomag foszfátmentes sütõpor
    - 2 marék friss áfonya
    - olaj a sütéshez

  • Bécsi töltött kacsa

    Hozzávalók 4 személyre: 1 db pecsenyekacsa, 1 db vöröshagyma, 80ml étolaj, 2 db zsemle, 150 ml tej, 100 g kacsamáj, 150 g füstölt hús, 50 ml vörösbor, petrezselyemzöld, vodka, kakukkfû, õrölt bors, gyömbér, só.

  • Csokoládé golyók

    14 deka hámozott, darált mandulát, 14 deka cukrot elkeverünk, illetve összegyúrunk 1 tojás fehérjével. Ebbõl azután kis dió nagyságú golyókat formálunk.

  • Brokkolileves

    Hozzávalók: mirelit brokkoli (kb. 25 dkg), 4 evõkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál liszt, 1 teáskanál piros fûszerpaprika, 2 dl kefir vagy joghurt, 2 tyúkhúsleves-kocka, csipetnyi porcukor, 1 tojásból készített galuska (levesbetét).

  • Meggyleves borosan

    Meggyleves borosanA meggyet megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Levét felfogjuk. A kimagozott meggyet saját levével, a vörösborral, 1 liter vízzel, a citromlével és a cukorral feltesszük főzni. Amikor felforrt, beletesszük a szegfűszeget, a fahéjat és felforraljuk, majd ezeket a fűszereket eltávolítjuk belőle. A tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, és lassan, állandó keverés közben rámerünk a levesből. Ezt visszaöntjük a többi leveshez és felmelegítjük. Forralni már nem szabad! Ha kihűlt, hűtőszekrényben jól lehűtjük, és hidegen tálaljuk. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

  • Zabpelyhes málnaleves

    Hozzávalók: málna 500 g, joghurt 400 ml, ásványvíz 400 ml, gyümölcslé 200 ml, zabpehely 30g, ízlés szerint méz, szegfûszeg, fahéj, só.

  • Burgonyás knédli

    Hozzávalók: 80 dkg forró fõtt burgonya, 40 dkg dara, 10 dkg zsír, 1 ek vaj, 2 db tojás, fél ek só, 1 marék pirított zsemlekocka.

  • Firenzei csavart

    Hozzávalók: 35 dkg orsó tészta só, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál olívaolaj, 25 dkg konzerv tonhal, 5-6 dkg kapribogyó, 1 mokkáskanál õrölt bors, fél csomó petrezselyem, 4-5 konzerv szardíniahalacska.