2024.04.18. - Andrea, Ilma

Csokis keksz

Hozzávalók:

- 15-15 dkg tej- és étcsokoládé
- 3 evõkanál víz
- 6 dkg margarin

- 6 dkg étcsokoládé
- pár csepp mandulaaroma
- 10-12 dkg barna cukor
- 1 kiskanál sütõpor
- csipet só
- 15 dkg zabpehely
- 15 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 10 dkg tisztított sózatlan mogyoró
- 12 dkg margarin
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

Egy serpenyõben a mogyorót szárazon megpirítjuk, hûlni hagyjuk, majd durvára vágjuk. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd az olvasztott, de nem meleg margarint is belecsurgatjuk. A lisztet a sütõporral és a sóval összeforgatjuk, az elõzõekhez adjuk, pár csepp mandulaaromával ízesítjük, végül a mogyoró felét, a zabpelyhet és az apróra vágott csokoládét is beledolgozzuk. A masszából nedves kézzel kisebb (diónyi) golyókat formázunk és sütõpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A tetejüket nedves tenyérrel, vagy egy pohár megnedvesített talpával ellapítjuk. Elõmelegített sütõben, közepes hõfokon (180 °C, légkeveréses sütõben 165 °C) 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A bevonáshoz való vizet egy kis lábasba kanalazzuk, a margarint hozzáadjuk, kis lángon kevergetve felolvasztjuk. A kétféle csokoládét apránként beleszórva felolvasztjuk úgy, hogy amikor a fele csoki belekerült, lehúzzuk a tûzrõl, különben túlmelegszik és összeáll egy kemény, kezelhetetlen tömbbé. A kihûlt kekszek tetejét bevonjuk vele, majd mielõtt a csokoládé megdermedne, a félretett pirított mogyoróval is megszórjuk díszítésképpen.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!