2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fügés kacsasült

Hozzávalók:

- 1,5 kg egész kacsa
- 3 ek olvasztott vaj
- 1 db nagy vöröshagyma négybe vágva
- 1 db babérlevél
- 0,5 tk õrölt köménymag
- 2 tk szárított kakukkfû
- 1 tk õrölt bors
- 1 tk só

Fügés narancsmártáshoz:

- bõ 3 dl friss narancslé
- 5 dkg cukor
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A vajat, sót, borsot, köménymagot és 1 tk. szárított kakukkfüvet keverjük össze. A kacsának a hasüregét sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk bele a maradék 1 tk. szárított kakukkfüvet, és tegyük bele a négybe vágott hagymát és a babérlevelet. Vagy varrjuk össze, vagy pedig hústûvel tûzzük össze. Kívülrõl kenjük be jó alaposan a fûszeres vajjal.

Ekkor jön a sütés. Melegítsük elõ a sütõt. A kacsát helyezzük a hasával lefelé a sütõtálba, s süssük így 20 percet. Majd fordítsuk a kacsát az egyik oldalára, s így is 20 percig süssük. Majd a másik oldalával felfelé is 20 percig süssük. Amikor az utolsó oldal jön, vagyis, amikor a kacsa a hátán fekszik, akkor 25-30 percig süssük.

Amikor az utolsó oldal sül, készítsük el a mártást. A cukrot a vízzel karamellizáljuk meg egy kicsit, majd adjuk hozzá a narancslevet, narancshéjat, vöröshagymát és bõ fél ek. balzsamecetet. Majd tegyük hozzá az alaplét és az apróra vágott fügét. Csökkentsük a harmadára, amíg szirupot nem kapunk. Ekkor tegyük hozzá a maradék balzsamecetet. Tálaláskor keverjük bele a vajat, de az már ne a tûzön, hanem a meleg mártásba. Ha kell, sózzuk és borsozzuk.

Ha a füge a fõzés alatt nem esik darabokra, egy nagyon kicsit turmixoljuk meg botmixerrel, de ne nagyon, maradjon benne néhány darab füge. Tálalás elõtt a kacsából szedjük ki a tûket, és a belsejébõl dobjuk ki a zöldségeket.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!