rss
  • Csokis mézeskalács

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    - 75 dkg liszt
    - 25 dkg cukor
    - 15 dkg vaj vagy margarin
    - reszelt citromhéj (1 citrom héja)
    - 3 narancs reszelt héja
    - csipetnyi só
    - 1 cs mézeskalács-fûszerkeverék
    - 30 dkg méz
    - 4 ek víz
    - 1 egész tojás és 1 tojássárgája
    - 1 cs sütõpor

    Elkészítés:

    A vajat, a cukrot és a mézet összeolvasztjuk, majd lehûtjük. A langyos vajas keverékben elkeverjük az egész tojást és a tojássárgáját. A lisztet összekeverjük a sütõporral, a szódabikarbónával, a fûszerkeverékkel és a reszelt narancshéjjal, citromhéjjal. A tésztát egy éjszakán át pihentetjük a hûtõben.

    Másnap kb. 3 mm vékonyságúra kinyújtjuk. Különbözõ formákat szaggatunk belõle. Sütõpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben közepes hõfokon (kb. 180 fokon) kisütjük õket. (Világosbarnára.) Ha túl forró a sütõ, a sütemények elveszítik a szép formájukat, mert túl gyorsan megnõnek.

    7 nagy tepsivel lesz, de nem érdemes vele kapkodni, és ne rakjunk be több tepsivel egyszerre még a légkeveréses sütõbe se! 10-12 perc alatt kisül 1-1 tepsivel, amíg a többit kiszúrjuk a formákkal.

    Amikor kivesszük a sütõbõl, nagyon puha a tészta, ezért várjunk egy kicsit, mielõtt tálcákra raknánk, amiken majd díszíteni fogjuk. Ha minden mézeskalácsot kisütöttünk, következhet a díszítés.

    Gõz fölött egy kevés étolaj hozzáadásával felolvasztjuk a tortabevonót. Konyhai ecsettel lefestjük a sütiket a csokival, közben a csokoládé végig a fazékon marad, így nem dermed meg, amíg festegetünk. A tojásfehérjébõl habot verünk, apránként hozzákeverjük a porcukrot és az ecetet. Jó sûrû legyen a massza! Erõs nejlonzacskókba rakjuk a masszát, kicsi lyukat vágunk a zacskók sarkából, és indulhat a díszítés.

    Nem kell bedobozolni, a tálcákon hagyva is puhul hûvös helyen. Néhány nap alatt puha mézeskalácsunk lesz.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Rakott burgonya hússal

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 50 dkg sertéshús, 1 fej apróra vágott hagyma, só, bors, pirospaprika, 6 dl tejföl, 1 evõkanál liszt, 2 kanál zsír.

  • Szerb saláta

    Nagy, húsos, kicsumázott zöldpaprikákat karikára vágunk, nagyobb uborkákat héjastól meggyalulunk, tisztított vöröshagymát szálasra vágunk. Egészen apró kis uborkákat, zöld dinnyét egészben adunk hozzájuk, tetszés szerinti arányban.

  • Sonkás-gombás tészta

    Hozzávalók: 35 dkg szalagtészta, 15 dkg vargányagomba, 15 dkg sonka, 2 ek olaj, 2,5 dl tejszín, frissen õrölt feketebors, só.

  • Americana

    A hozzávalókat keverõpohárban jéggel elkeverjük, pezsgõspohárba szûrjük, majd felöntjük pezsgõvel, és az õszibarackkal díszítjük.

  • Galuskasaláta retekkel

    Hozzávalók: 30 dkg galuska, 1 evõkanál fûszervaj, 20 dkg májpástétom, 1 evõkanál napraforgóolaj, 1 csomó vékony szeletekre vágott hónapos retek, 1-1 csokor apróra vágott petrezselyem és turbolya; a mártáshoz: 10 dkg fûszeres krémsajt, 1 dl tejszín, 3 evõkanál dijoni magos mustár, 1 gerezd zúzott fokhagyma, ételízesítõ.

  • Sonkás tekercs

    Hozzávalók:
    / kb. 20 db. / 1 csomag mirelit vajastészta; a töltelékhez: 30 dkg darált fõtt sonka, 15 dkg natúr sajtkrém / aki nem szereti a sajtot fel válthatja kb. 10 dkg tepertõkrémmel is / 2 evõkanál friss reszelt torma / ez el is maradhat, de nagyon finom /, õrölt bors, só ízlés szerint;

  • Csíki kakas

    Hozzávalók: 1 kakas, 1,5 kg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 3 dl tejföl, 2 ek. liszt, 1 kk. paprika, 2 ek. libazsír, só, bors.

  • Erdei gyümölcsleves

    Hozzávalók:

    - 450 gramm szeder
    - 10 dkg málna
    - 10 dkg áfonya
    - 5 dl 100%-os vegyes gyümölcslé
    - 5 dl erdei gyümölcs ízû joghurt
    - 5-6 evõkanál méz
    - ízlés szerint porcukor

    A díszítéshez:

    - mentalevél
    - szeder
    - málna
    - joghurt

  • Kukoricás csirkefalatok

    Hozzávalók:

    - 70 dkg csirkemellfilé
    - 15 dkg kukoricapehely
    - 1.5 kiskanál só
    - 0.5 kiskanál frissen õrölt fekete bors
    - 0.25 kiskanál szárított kakukkfû
    - 0.5 kiskanál pirospaprika
    - 4 db tojásfehérje
    - 1 evõkanál szezámolaj vagy olvasztott vaj
    - csipetnyi Cayenne-bors
    - étolaj a sütõedénybe

    A páchoz:

    - 1.2 dl tej
    - 1 kiskanál friss citromlé
    - 1 kiskanál reszelt citromhéj
    - 1 kiskanál só
    - 0.25 kiskanál frissen õrölt fekete bors
    - 0.25 kiskanál pirospaprika
    - csipetnyi frissen õrölt fehér bors

    A mártogatós szószhoz:

    - 1.2 dl tormás mustár
    - 4 evõkanál méz
    - csipetnyi csili

  • Fonott kalács

    Hozzávalók 4 fõre: 3 dl tej, 4 ek cukor, 5 dkg vaj, 1/2 tk só, 50 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztõ.

  • Birkahús leves

    Hozzávalók: 2 ek zsír, vagy 3 ek étolaj, 50 dkg csontos birkahús feldarabolva, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 15 dkg beáztatott csicseriborsó, ½ - ½ kg zöldborsó, és cukkini, 3-4 ek paradicsompüré, 1 mk kurkuma, csipetnyi bors, só, 1 kk pirospaprika, levestészta, 1 csokor korianderlevél, néhány apróra vágott borsmentalevél, citromlé.

  • Pikáns, paprikás sajttorta

    Hozzávalók: kb. 20 darabhoz 1-1 kisebb piros,sárga és zöld húsú paprika, 1/2 csokor kakukkfû, kb. 6 levélzselatin, 400 g tejszínes krémsajt, 300 g friss kecskesajt, 400g mozarella, 50 g hántolt tökmag, só, fehérbors, 4 db mogyoróhagyma, 4 ek. fehérborecet, 4-4 ek. tökmag-és napraforgóolaj.

  • Sajtszószos karfiolos tészta

    Hozzávalók:

    - fél kg makaróni tészta
    - 1 kis vagy közepes fej karfiol

    A sajtszószhoz:

    - 1 evõkanál liszt
    - fél liter tej
    - 1 tojás
    - 1 evõkanál vaj
    - 10-15 dkg reszelt trappista sajt
    - 2-3 lap lapka sajt
    - 1 kávéskanál bors
    - só

  • Virsli tojással

    Hozzávalók: személyenként 1 pár virsli és 3 tojás, két EK olaj, só, paprika.

  • Töltött burgonya

    Vegyünk minden személyre 2 nagy sárga burgonyát, nyersen tisztítsuk le, héját vágjuk le felül és alul is; itt azért, hogy le tudjuk állítani; a másik vastagabb felét meg szûrjük ki a lehetõ ügyesen, hogy nagyocska ürege legyen.

  • Falatkák pármai sonkával

    Hozzávalók 8 személyre: 4 kifli, 10 dkg vaj, 1 kisebb, édes sárgadinnye, 25 dkg párimai sonka, õrölt bors.

  • Mézes puncs

    Hozzávalók: 8 dl forró víz, 3-4 dl illatos méz (pl. hársméz), 1 dl mézes szirup, 1 dl friss citromlé, 3 dl almalé, 3 dl friss narancslé, 8 dl jeges víz, citromszeletek.

  • Cukkini főzelék

    Cukkini főzelékA cukkiniket meghámozzuk, megtisztítjuk, majd hosszában kettévágjuk, majd uborkagyalun felszeleteljük. A hagymát finomra összevágjuk, és olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a cukkinit, a finomra összevágott kaprot, az összezúzott fokhagymát, és közepes lángon fedő alatt pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk egy teáskanál cukorral és egy evőkanál liszttel, összekeverjük, majd felöntjük kevés vízzel. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a tejfölt, és kicsit összeforraljuk. Majd utána már tálalhatjuk is.

  • Császárgulyás

    Hozzávalók: 60 dkg borjúcomb v. lapocka, 10 dkg csemege szalonna, 1 nagy fej hagyma, só, 1 késhegynyi fehérbors, 1/2 citrom, 1 evõkanál kapribogyó, 4 dl húsleves, 1,5 dl tejföl, 1 evõkanál liszt, csipetnyi cukor.

  • Almás pudingos sütemény

    Hozzávalók:

    - 20 dkg liszt
    - 3 dkg vaj
    - 5 dkg porcukor
    - 2 ek olvasztott méz
    - 1 egész tojás
    - szalalkáli tejben feloldva

    Töltelékhez:

    - 1 kg alma
    - 7 dl víz
    - 30 dkg cukor
    - 4 csomag fõzõs vanília ízû pudingpor
    - 4 dl víz