rss
  • Meggyespite

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 12 dkg porcukor
    - 25 dkg margarin
    - 37 dkg liszt
    - 1/2 citrom reszelt héja
    - 1 vaníliás cukor

    A töltelékhez:

    - 80 dkg magozott meggy
    - 10 dkg zsemlemorzsa
    - 10 dkg kristálycukor
    - 1 késhegynyi fahéj

    A tálaláshoz:

    - vaníliafagylalt

    Elkészítés:

    A hideg margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval linzertésztát gyúrunk és hûtõbe tesszük. Miután a tészta megdermedt, a 2/3-át egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk és kibélelünk vele egy 25 cm átmérõjû piteformát. Elõmelegített sütõben 200 °C-on elõsütjük 8-10 perc alatt.

    Közben elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat összekeverjük és a sütõbõl kivett, még meleg tésztaaljra igazítjuk, egyenletes vastagságban. A maradék fagyos tésztát almareszelõvel a tetejére reszeljük, ezután ismét a sütõbe tesszük és 20 perc alatt készre sütjük. Vaníliafagylalttal tálaljuk.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Vaniliamártás

    Hozzávalók: 8 dl tej, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4 dkg liszt, 1 rúd vanilia, 1 ek vaj.

  • Málnalekvár

    Hozzávalók: 2 kg málna,1 kg cukor.

  • Macaróni leves

    Egy pár szál macarónit sós vízben puhára fõzünk, leszûrjük s apró egyforma darabkákra vágjuk.

  • Török joghurtleves

    Hozzávalók: 8 dl joghurt, 12 dkg uborka, 1 csomó kapor, 25-30 borsmentalevél, 1 mk só, késhegynyi bors, 3 gerezd fokhagyma.

  • Bolond körte

    Hozzávalók: 5 db (50 dkg) körte, meghámozva és kimagozva, 5 dkg porcukor, 1 evõkanál méz, 2 teáskanál citromlé, 1/2 teáskanál õrölt szerecsendió, 1 evõkanál kukoricaliszt egy evõkanálnyi vízben elkeverve, 1 dl zsírszegény tejföl.

  • Fokhagymás pulykamell

    Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott pulykamell, 1/2 liter tej, 5 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, ízlés szerint só és õrölt fehér bors.

  • Nagyi császármorzsája

    Hozzávalók: 30dkg búzadara, 10dkg cukor, 1/2 lit. tej, 3 db tojás, pici só, 10dkg zsír.

  • Különleges húsostál

    Hozzávalók: fél kg levescsont, 25 dkg ököruszály darabolva, 1 fej káposzta, 1 kg sovány marhahús, 1 hagyma, 1 szegfûszeg, 1 babér, 4 szem feketebors, 2 ág petrezselyem, szerecsendió, 2 sárgarépa, 2 szál póréhagyma, fél zellergumó, 4 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál borecet, 1 evõkanál mustár, õrölt fekete bors, 1 evõkanál salátahagyma (apróhagyma), 1 evõkanál aprított metélõhagyma.

  • Disznósajt (régi szegedi recept)

    Öléskor a sertés következõ részeit félretesszük: két fülét, két vesepecsenyét és fél kilónyi fehérpecsenyét. A kis vesepecsenyéket besózzuk és pár napig állni hagyjuk, azután a többivel megmosva, egy fazékba fölteszszük annyi vízzel, hogy ellepje.

  • Almás kukoricasaláta

    Hozzávalók: 30 dkg mélyhûtött kukorica, 1 szál sárgarépa, 1 Jonatán alma, 5 dkg majonéz, 1 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál citromlé.

  • Bácskai füstölt spagetti parasztosan

    A spagettit a szokásos módon megfõzöm, meleg vízzel leöblítem és a fele tejföllel összekeverem. Melegen tartom.

  • Grízes kocka

    Hozzávalók:

    Tészta:

    - 15 dkg cukor
    - 2 ek kakaó
    - 15 dkg liszt
    - 20 dkg margarin
    - 4 db tojás
    - fél csomag sütőpor
    - 1 dl étolaj
    - 1 dl langyos víz

    Krém:

    - fél liter tej
    - 5 ek búzadara
    - 20 dkg margarin
    - 14 dkg kristálycukor
    - 2 cs vaníliás cukor
    - szamócalekvár
    - csokoládéreszelék

  • Édes-paradicsomos sárgaborsóleves

    Hozzávalók: 25 dkg sárgaborsó, 1 nagyobb paradicsompüré konzerv, 1 ek cukor, 1 kk só, csipetnyi morzsolt majoránna,2 ek liszt, vegeta.

  • Mexikói borda

    Hozzávalók:

    - 4-5 szelet sertéskaraj
    - 1 fej vöröshagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 30 dkg paradicsom
    - 1 kis doboz konzerv paradicsompüré
    - 1 evõk. ketchup
    - 30-40 dkg mirelit szemes kukorica
    - só
    - bors
    - olaj
    - 2-3 dkg reszelt sajt

  • Hari priya

    Hozzávalók: 1/2 kg zöldborsó, 25 dkg házi sajt, 1,5 kg paradicsom, 2,5 dl tejszín, 1 ek olaj, 1,5 ek õrölt lepkeszegmag, 1/2 ek római kömény, 1/2 kk chili, 1/4 kk kurkuma, 2 kk só, 2 kk cukor.

  • Gyors ananászleves

    Gyors ananászlevesAz ananászt megpucoljuk, feldaraboljuk, (ha konzerv, akkor a levével együtt mehet az edénybe) kevés vizet rakunk az edénybe és a kockára vágott ananászt beletesszük, majd ízlés szerint fűszerezzük. Kb. 5 percet főzzük, (nem kell agyonfőzni!) majd a tejszínbe belerakjuk a pudingport és besűrítjük vele a levest. Ha nem elég édes, még cukrozhatjuk, ha pedig sűrű lenne, akkor tejjel hígíthatjuk. Langyosan és hidegen is fogyaszthatjuk. Bár ezekben a nyári napokban inkább hidegen ajánlott, legalább kicsit hűti a szervezetet.

  • Túrós rakás

    Hozzávalók: 5 zsemle, 3 dl tej, 3 tojás, 2 cs. vaniliás cukor, 3 kanál kristálycukor, 25 dkg túró, 10 dkg margarin, cukor, citromhéj és mazsola ízlés szerint.

  • Diós keksz

    Közeleg a karácsony, így érdemes minél elõbb elkezden a receptgyûjtést az ünnepekre.

  • Eperkrémleves

    Hozzávalók: 4 dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 30 dkg eper, 10 dkg kristálycukor, 2 dl száraz fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, fél csomag vaníliás cukor.

  • Csirkemell jóasszony módra

    A petrezselymet, a kakukkfüvet és a babérlevelet csokorba kötjük. A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a forró olajon (spray --- teflonserpenyõ) üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a csíkokra vagy kockákra vágott csirkemellfilét és 2-3 percig pirítjuk.