rss
  • Sportszelet torta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 35 dkg liszt
    - fél csomag sütõpor
    - 1/4 teáskanál szódabikarbóna
    - 3 evõkanál kakaópor
    - 15 dkg porcukor
    - csipetnyi só
    - 1 db tojás
    - 5 dkg margarin
    - 0,75 dl tej

    A krémhez:

    - 3 dl tej
    - 1 csomag csokis pudingpor
    - 1 csomag vaníliás cukor
    - 12 dkg cukor
    - 12,5 dkg margarin
    - 3 evõkanál kakaópor
    - rum vagy rumaroma

    A mázhoz:

    - 2,5 evõkanál kakaópor
    - 2,5 evõkanál porcukor
    - 1,5 evõkanál tej
    - 5 dkg margarin

    loading...

    Elkészítés:

    A tésztához a száraz hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és a tejet. Alaposan összedolgozzuk az egészet. A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrjuk, majd 5 egyenlõ részre osztjuk.

    Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérõjûre, majd egy ugyanekkora átmérõjû kapcsos tortaforma aljára terítjük. Nekem nincs ekkora tortaformám, emiatt szögletes alakút sütöttem. A formát célszerû kevés margarinnal vagy olajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta.

    180 fokra elõmelegített sütõben 14 percig sütjük az elsõ lapot. A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütõ bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idõ. Ne süssük túl a lapokat, mert akkor nagyon kiszáradnak!

    A krémhez a pudingport a kétféle cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tûzön sûrû krémet fõzünk belõle. Kissé hagyjuk kihûlni, majd belekeverjük a margarint, a kakaóport és a rumot vagy aromát. Alaposan összekeverjük az egészet, hogy egynemû krémet kapjunk.

    A lapok közül a legszebben sikerültet félretesszük - ez lesz majd a tortánk teteje -, a többit pedig egyenletesen megkenjük a krémmel. A felsõ lapra nem kerül már krém. Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjuk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt.

    A mázhoz keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a tejet. Nem kell megijedni, elegendõ a tej mennyisége, csak kicsit sokáig tart egynemûsíteni. Kicsit melegítsük fel az egészet, majd a tûzrõl levéve keverjük bele a margarint. Óvatosan folyassuk a mázt a tésztára, fedjük be vele egyenletesen az egészet.

    1 éjszakára tegyük a tortánkat hûvös helyre, hogy megpuhuljon, és összeérjenek az ízek.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Erdélyi mézes pogácsa

    12 dkg porcukrot, 1/2 csomag Váncza-vanillincukrot félóráig keverünk 2 egész tojással, majd késhegynyi törött fahéjat, egy-két szem finomra tört szegfûszeget, 1 citrom reszelt héját, és 15 dkg langyos mézet keverünk bele, azután kevés liszttel elkevert 1/2 csomag Váncza-sütõport, és annyi lisztet adunk még hozzá, hogy lágyan dolgozható tésztát kapjunk.

  • Szénégetõ spagetti (Spaghetti carbonara)

    Hozzávalók: fél kiló spagetti, 25 dkg sonka, 1 cs petrezselyemzöld, 3 ek olaj, 6 tojás, 1 dl tejszín, 25 dkg parmezán, só, 1 tk frissen õrölt bors, késhegynyi szerecsendió.

  • Aunt Agatha

    Hozzávalók:
    6 cl fehér rum
    12 cl narancslé
    1 öntet angostura

  • Görög paradicsommártás 1 (Saltsa tomatas)

    Hozzávalók: fél kg paradicsom, 1 dl olaj, 1 kis fej hagyma, só, bors.

  • Sertésragu aszalt szilvával

    Sertésragu aszalt szilvávalA hagymát finomra aprítjuk, és a zsíron meg az olajon üvegesre dinszteljük. A húst kockára vágjuk, rászedjük a hagymás zsírra, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával, és hozzáadjuk a fahéj rudat, és a vékony szeletekre vágott fokhagymát is. Megszórjuk a rizsliszttel, kicsit pirítjuk, miközben folyamatosan keverjük. Majd felöntjük annyi húsalaplével, hogy 2 ujjnyira ellepje. Fedő alatt, közepes hőmérsékleten puhára pároljuk. Ha kell, a folyadékot pótoljuk, hogy legyen elegendő szaftja az ételnek.

  • Medvehagymás tallérok

    Hozzávalók:

    - 36 dkg liszt
    - 12,5 dkg margarin
    - 10 dkg reszelt trappista sajt
    - 1 dl tejföl
    - 1 db tojás
    - 1 púpos teáskanál só
    - fél késhegynyi szódabikarbóna
    - 1 evőkanál szárított medvehagyma

  • Mákos süti

    Mákos sütiA tésztához a lisztet, a margarint, a tojássárgáját, a sütőport és a pici sót négy evőkanál vízzel összegyúrjuk, és simává dolgozzuk. Egy órát pihentetjük. Közben a mákot, a cukrot és a vaníliás cukrot 2 dl vízzel sűrűre főzzük. A tűzről levéve langyosra hűtjük. Belekeverjük a citrom levét és lereszelt héját, a margarint, egyenként a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és az egyiket kikent tepsibe fektetjük. Rátesszük a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával.

  • Stíriai metélt

    Hozzávalók:

    A tésztához: 35 dkg áttört tehéntúró, 12 dkg liszt, 2 egész tojás, 4 dkg porcukor, fél dl tejföl, csipetnyi só;

    A krémhez: 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 tojás, 10 dkg mazsola;

    A tetejére vaníliás porcukor, csipetnyi só, a tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj és 2 evõkanál zsemlemorzsa;

  • Sárgaborsó fõzelék

    Hozzávalók: 600 g sárgaborsó, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 ml olaj, 2 db babérlevél, 1 kk. paprika, 50 g liszt, só, õrölt bors, 2 ek húsleves esszencia.

  • Gyümölcsös gofri

    Hozzávalók: 50 dkg mirelit erdei gyümölcs, 1 evõkanál teavaj, 2 evõkanál porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 6 cl vodka; a tésztához: 8 dkg vaj, 3 evõkanál cukor, 1 rúd vanília kikapart húsa, 2 szétválasztott tojás, 15 dkg finomliszt, 2 dl tejföl, olaj a gofrisütõhöz.

  • Zöldségleves pirítóssal

    Hozzávalók:

    - 1 póréhagyma
    - 2 közepes méretû sárgarépa
    - 1 burgonya
    - 2 gerezd fokhagyma
    - ½ l zöldség alaplé
    - 2 doboz konzerv hámozott paradicsom
    - 1 doboz konzerv csicseriborsó
    - 100 g edami sajt
    - kis ág friss rozmaring
    - 1 csokor petrezselyem
    - só, bors

  • Narancstorta

    Hozzávalók: 4-5 szem narancs, 4-5 dl tejszín, 4-5 evõkanál porcukor, 1 kis pohár joghurt, 1 zacskó zselatin, dobostortalap.

  • Spenótlepény

    A spenótot sokan nem szeretik, de így lepényként az íze is kicsit elfogadhatóbb.

  • Klasszikus franciasaláta

    Hozzávalók: 10 dkg sárgarépakocka, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg fõtt burgonyakocka, 1 ecetes uborka, 5 dkg vaj, 3 dl tartármártás.

  • Csirkemellkocsonya

    Hozzávalók: 4 csirkemell, 75 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg gomba, 1 evõkanál zöldborsó, só, 6-8 szem bors, 4 dkg zselatin, 1 tojásfehérje, 1 kávéskanálnyi paradicsompüré.

  • Babéros sonkaleves

    Hozzávalók: 25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evõkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor ízlés szerint, 2 mokkáskanál õrölt fekete bors, 1 kupica konyak, 2 szegfûszeg.

  • Élesztõs pogácsa

    Hozzávalók: 1 dkg élesztõ, 1,5 dl tej, 28 dkg liszt, 14 dkg zsír, 1 db tojássárga, 1 kávéskanál tejföl, 1 mokkáskanál cukor, só, a kenéshez: 1 db tojássárga.

  • Paradicsomos káposzta

    A fejes káposztát csíkokra vágom és felteszem köménymagos vízbe fõzni. Közben kis olajon 1-2 kanál lisztet pirítok (nem barnára), ráöntök 2 kicsi doboz paradicsomkonzervet (vagy paradicsomlevet) és vízzel felengedem.

  • Iszákos pörkölt

    Hozzávalók: 60 dkg marhahús, 8 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 2 dl vörösbor, 2 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfû, bazsalikom, 1 babérlevél, só.

  • Almás kókuszos lepény

    Hozzávalók 1 tepsihez: 15 dkg margarin, 18 dkg kristálycukor, 3 tojás, 10 dkg kókuszreszelék, 16 dkg liszt, 2 mokkáskanál szódabikarbóna, 5 dkg mazsola, 1 dl tej, 2 alma, 1 érett banán, vaj a forma kikenéséhez, porcukor.

loading...