rss
  • Sportszelet torta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 35 dkg liszt
    - fél csomag sütõpor
    - 1/4 teáskanál szódabikarbóna
    - 3 evõkanál kakaópor
    - 15 dkg porcukor
    - csipetnyi só
    - 1 db tojás
    - 5 dkg margarin
    - 0,75 dl tej

    A krémhez:

    - 3 dl tej
    - 1 csomag csokis pudingpor
    - 1 csomag vaníliás cukor
    - 12 dkg cukor
    - 12,5 dkg margarin
    - 3 evõkanál kakaópor
    - rum vagy rumaroma

    A mázhoz:

    - 2,5 evõkanál kakaópor
    - 2,5 evõkanál porcukor
    - 1,5 evõkanál tej
    - 5 dkg margarin

    Elkészítés:

    A tésztához a száraz hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és a tejet. Alaposan összedolgozzuk az egészet. A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrjuk, majd 5 egyenlõ részre osztjuk.

    Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérõjûre, majd egy ugyanekkora átmérõjû kapcsos tortaforma aljára terítjük. Nekem nincs ekkora tortaformám, emiatt szögletes alakút sütöttem. A formát célszerû kevés margarinnal vagy olajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta.

    180 fokra elõmelegített sütõben 14 percig sütjük az elsõ lapot. A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütõ bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idõ. Ne süssük túl a lapokat, mert akkor nagyon kiszáradnak!

    A krémhez a pudingport a kétféle cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tûzön sûrû krémet fõzünk belõle. Kissé hagyjuk kihûlni, majd belekeverjük a margarint, a kakaóport és a rumot vagy aromát. Alaposan összekeverjük az egészet, hogy egynemû krémet kapjunk.

    A lapok közül a legszebben sikerültet félretesszük - ez lesz majd a tortánk teteje -, a többit pedig egyenletesen megkenjük a krémmel. A felsõ lapra nem kerül már krém. Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjuk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt.

    A mázhoz keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a tejet. Nem kell megijedni, elegendõ a tej mennyisége, csak kicsit sokáig tart egynemûsíteni. Kicsit melegítsük fel az egészet, majd a tûzrõl levéve keverjük bele a margarint. Óvatosan folyassuk a mázt a tésztára, fedjük be vele egyenletesen az egészet.

    1 éjszakára tegyük a tortánkat hûvös helyre, hogy megpuhuljon, és összeérjenek az ízek.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Borhabos körte

    Hozzávalók: 4 körte, 2 dl vörösbor, 2 dl víz, 1 evõkanál kristálycukor, szegfûszeg, egész fahéj, 4 tojás, 2 dl fehérbor, 5 dkg kristálycukor, fél csomag vaníliás pudingpor.

  • Tejfölös tyúkpecsenye

    Egy nagyobb tyúkot gondosan megtisztítunk, megmosunk, és vegyes zöldséggel, egész hagymával, borssal, sóval ízesített forrásban lévõ vízbe téve kb. 1 órán keresztül (a korától függõen) fõzünk, majd kiszedjük, és hûlni hagyjuk.

  • Kay Pha Wan

    Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 30 dkg ananász, (konzerv, vagy friss), 15 dkg uborka, 3 paradicsom, 1 közepes hagyma, 3 gerezd fokhagyma, másfél evõkanál ketchup, 1 evõkanál cukor, 1 ek kínai fûszer, 1 ek liszt, 1 dl víz, 2 ek olaj, só;

  • Kocsonyázott majonézes burgonya

    Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2 dl kefir, 1 dl majonéz, 1 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor snidling vagy zöldhagyma szár, 1/2 dl fehérbor, 2 evõkanál zselatin, só és õrölt bors ízlés szerint, 2 evõkanál ecet, 1 evõkanál cukor;

  • Cukkinis tésztasaláta

    Hozzávalók: 25 dkg tészta, egy cukkini, 1 fej hagyma, 2 dl fõzõtejszín, só, õrölt bors, 3 evõkanál fehérborecet, fél csomag rukkola, fél marék magozott tökmag.

  • Túrófánk (nagyszerû ebédsütemény)

    25 deka lisztet dörzsöljünk el gyúródeszkán 20 deka vajjal, majd adjunk hozzá 25 deka friss, szitán áttört tehéntúrót, 2 tojás sárgáját, kevés sót, 1 csomag Váncza-sütõport és 12 deka cukrot.

  • Csirkezúza pörkölt

    Hozzávalók: 50 dkg csirkezúza, 1 dl száraz vörösbor, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 3 ek olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk pirospaprika só, bors.

  • Gombás libazúzapörkölt

    Hozzávalók: 60 dkg libazúza, 5 dkg olaj, 15 dkg szeletelt gomba, 3 fej hagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.

  • Párolt sajtos paradicsom

    Hozzávalók: 20 dkg reszelt sajt, 1 kg paradicsom, 2,5 dl tejföl, 1 tojás, 7 dkg füstölt szalonna, 1 kanál fehérbors, szerecsendió, 1 kanál ételízesítõ, só, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 5 dkg margarin.

  • Áfonyás piskótatorta

    Hozzávalók: 22 dkg piskótapor, 1 tojás (szükség szerint), 12 dkg fekete áfonya.

  • Barna zománcmártás

    Hozzávalók: 4 dl barna mártás, 3 dl barna aszpik.

  • Tyúkhúsleves zsemlegombóccal

    Hozzávalók: 1 tyúk, 2 l víz, leveszöldség, (sárgarépa, zeller, stb.) 2 evõkanál zöldborsó, egy kis fej hagyma, só, bors, csirkeaprólék (zúza, máj, és szív), 2 csokor petrezselyem, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, õrölt szerecsendió, tej a zsemle áztatásához, zsemlemorzsa;

  • Pulykasaláta

    Hozzávalók: 1 fej jégsaláta, 1 fej vörös saláta, 1 fej zöldsaláta, 15 dkg csemege kukorica, 15 dkg uborka, 5 db paradicsom, 0,5 dl. 10 %-os ecet, 10 dkg. sárgarépa reszelék, 50 dkg pulykamell, só.

  • Sajtleves

    Hozzávalók:

    - 30 dkg camembert sajt
    - 40 dkg zöldség
    - sárgarépa
    - kisebb zeller
    - karalábé
    - 4 dl húsleves
    - fokhagyma
    - petrezselyem
    - 5 szelet barna kenyér
    - vaj
    - liszt
    - bors
    - só

  • Latin banán

    Hozzávalók: Személyenként 1 banán, 1 dl tojáslikõr, 2 evõkanál olvasztott csokoládé, durvára vágott, pörkölt mandula, tejszínhab.

  • Tengeri varangy (ördöghal) nyárson

    Hozzávalók: 1,2 kg tengeri varangy, 4 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, olaj, 2,5 dl fehérbor, só, bors;

  • Grillezett pisztráng

    Hozzávalók: 2 pisztráng, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, olívaolaj, só, frissen tört fekete bors.

  • Kínai csípõs káposztasaláta

    Hozzávalók: negyed fej káposzta, fehérborecet, só, cukor, erõs paprika vagy chili, 2 gerezd fokhagyma, almalé.

  • Szarvaspörkölt

    Egy nagy fejhagymát apróra vágtam, megpároltam zsírban, egy zoldpaprikát apróra kockázva hozzáadtam, mikor megpárolódott, hozzáadtam egy cikkekre vágott paradicsomot, egy evõkanál pirospaprikát, rátettem a felkockázott szarvashúst (kb. 1,5 kg).

  • Sajtos puszedli

    Hozzávalók: 15 dkg vaj, 18 dkg liszt, 10 dkg sajt, 4 tojás, só.