2024.04.18. - Andrea, Ilma

Sportszelet torta

Hozzávalók:

A tésztához:

- 35 dkg liszt
- fél csomag sütõpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 3 evõkanál kakaópor
- 15 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 1 db tojás
- 5 dkg margarin
- 0,75 dl tej

A krémhez:

- 3 dl tej
- 1 csomag csokis pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg cukor
- 12,5 dkg margarin
- 3 evõkanál kakaópor
- rum vagy rumaroma

A mázhoz:

- 2,5 evõkanál kakaópor
- 2,5 evõkanál porcukor
- 1,5 evõkanál tej
- 5 dkg margarin
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A tésztához a száraz hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és a tejet. Alaposan összedolgozzuk az egészet. A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrjuk, majd 5 egyenlõ részre osztjuk.

Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérõjûre, majd egy ugyanekkora átmérõjû kapcsos tortaforma aljára terítjük. Nekem nincs ekkora tortaformám, emiatt szögletes alakút sütöttem. A formát célszerû kevés margarinnal vagy olajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta.

180 fokra elõmelegített sütõben 14 percig sütjük az elsõ lapot. A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütõ bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idõ. Ne süssük túl a lapokat, mert akkor nagyon kiszáradnak!

A krémhez a pudingport a kétféle cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tûzön sûrû krémet fõzünk belõle. Kissé hagyjuk kihûlni, majd belekeverjük a margarint, a kakaóport és a rumot vagy aromát. Alaposan összekeverjük az egészet, hogy egynemû krémet kapjunk.

A lapok közül a legszebben sikerültet félretesszük - ez lesz majd a tortánk teteje -, a többit pedig egyenletesen megkenjük a krémmel. A felsõ lapra nem kerül már krém. Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjuk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt.

A mázhoz keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a tejet. Nem kell megijedni, elegendõ a tej mennyisége, csak kicsit sokáig tart egynemûsíteni. Kicsit melegítsük fel az egészet, majd a tûzrõl levéve keverjük bele a margarint. Óvatosan folyassuk a mázt a tésztára, fedjük be vele egyenletesen az egészet.

1 éjszakára tegyük a tortánkat hûvös helyre, hogy megpuhuljon, és összeérjenek az ízek.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!