2024.04.18. - Andrea, Ilma

Rakott padlizsán

Hozzávalók:

- 2 ek étolaj
- 3 ek olívaolaj
- 0.5 kg ropogós padlizsán
- 4 dkg vaj
- 3 ek liszt
- 6 dl forró tej
- 2 csipet só
- 1 mokkáskanálnyi szerecsendió
- 1 mokkáskanálnyi õrölt színes bors
- 2 dl tejszín
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 2 szál rozmaring bóbita
- 5 szál kakukkfû
- 4 szem közepes burgonya
- 1 piros húsos paprika
- 2 szem nagyobb paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- só
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

Az összes zöldséget megmossuk, a burgonyát meghámozzuk, a fokhagymát lehéjazzuk, karcsúra szeljük. A zöldségeket külön-külön vékony karikára vágjuk. A héjas padlizsánt erõsen besózzuk, hogy kiengedje a levét. Az étolajon megpirítjuk a burgonyát, kiszedjük, kevés sóval megpergetjük. Helyére tesszük a paprikakarikákat, átsütjük, kivesszük, majd erõsebb hõ felett a paradicsom következik a fokhagymával, éppen hogy csak megkapatjuk. Kiszedjük és enyhén megsózzuk. Papírtörlõvel a padlizsánkarikák sós nedvét alaposan felitatjuk. Az olívaolajat a serpenyõbe öntjük, felforrósítjuk, majd barnásra pirítjuk benne a padlizsánt.

A fehérmártáshoz vagy besamelhez a vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, de pirítás helyett addig keverjük, amíg a liszt ki nem fehéredik. Pár másodperc az egész. Forró tejjel felengedjük, 2-3 perc alatt sûrûre fõzzük, majd nagyon kicsi lángon rövid ideig még kevergetjük. Megsózzuk, szerecsendió reszelékkel illatosítjuk. Levesszük a tûzrõl, krémessé keverjük a tejszínnel.

Mélyebb sütõtálba helyezzük a burgonyakarikákat, egymásra halmozzuk a paradicsomot, a padlizsánt, a fokhagymát és a paprikakarikákat, közben 1-1 kanál mártással meglocsoljuk, a tetejére sajtot reszelünk. 170 fokos sütõben 15 perc alatt összesütjük, amíg mosolygós pirosra pirul a tetején a sajt.

Cikkekre vágva langymelegen vagy hidegen tálaljuk - magában pirítóssal vagy fokhagymás bruschettával, illetve sült hús vagy hal mellé köretként. Frissen lecsipkedett citromos kakukkfûvel, rozmaring bóbitával vidámítjuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!