2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Méteres sütemény

Hozzávalók:

A tetejére:

- 30 dkg étcsokoládé
- 8 dkg margarin

A krémhez:

- 3 evõkanál rum
- 30 dkg porcukor
- 5 evõkanál kristálycukor
- 7,5 dl tej
- 2 csomag fõzni való puncs ízû pudingpor
- 30 dkg margarin

A tésztához:

- 2 púpozott evõkanál keserû kakaópor
- 52 dkg finomliszt
- 1,5 csomag sütõpor
- 2+1 dl szobahõmérsékletû víz
- 52 dkg porcukor
- 8 db nagy tojás
- 25 dkg margarin
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgáját elõször a porcukorral, majd a vízzel és a margarinnal jól kikeverjük. A sütõport a liszttel összeforgatjuk, az elõzõekhez adjuk. A masszát kétfelé vesszük. Az egyiket a kakaóporral barnára „festjük”, és 1 evõkanál vizet adunk még hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá verjük; felét az egyik, felét a másik masszába forgatjuk.

Külön-külön, margarinnal kikent, belisztezett, kb. 1 liter ûrtartalmú õzgerincformákba töltjük, majd elõmelegített sütõben, a közepesnél kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sütõben 155 °C) kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tûre nem tapad ragacsos massza.

Ha kihûlt, vágódeszkára borítjuk, és a tetejét – ami sütésnél általában felpúposodik – egyenesre vágjuk. Ez lesz ugyanis majd az alja. A tésztát a forma bordamélyedéseinél felszeleteljük. A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral az elõírás szerint sûrû krémmé fõzzük.

A puha, szoba-hõmérsékletû margarint elõször magában, azután a porcukorral jól kikeverjük. Ugyancsak kikeverjük a kihûlt pudingot, majd apránként beledolgozzuk a cukros margarint és a rumot is. Ezzel a krémmel egymáshoz „ragasztjuk” a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy „méteres”, vagy két kisebb rudat kapunk.

A csokoládét a margarinnal vízgõzre téve felolvasztjuk, kissé hûlni hagyjuk, végül egyenletesen a tésztára kenjük. Megvárjuk amíg megdermed, alufóliába csomagoljuk és jól behûtjük. Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!