rss
  • Tejszínes sárgarépa fõzelék

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    - 1 kg reszelt sárgarépa
    - 8 dl tej
    - 3 dl tejszín
    - 4 púpos evõkanál liszt
    - 1 dl ét olaj
    - 1 dl víz
    - 2 teáskanál só
    - 1 púpos evõkanál kristálycukor
    - ízlés szerint további kristálycukor
    - 1 citrom héja
    - 2 evõkanál citromlé
    - 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem
    - 2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfû
    - 1 teáskanál õrölt fehérbors
    - 1 teáskanál szárított, õrölt gyömbér

    Elkészítés:

    Nagy lábosba öntsünk 1 dl olajat és 1 dl vizet. Tegyük hozzá a citromreszelõn legyalult répát, szórjunk rá 2 teáskanál sót, púpos evõkanálnyi kristálycukrot, forgassuk át, és gyenge lángon, lefedve, idõnként megkeverve kezdjük el párolni. Ha már majdnem puha, a tûzrõl levéve szórjunk rá négy púpos evõkanálnyi lisztet.

    Egy percre tegyük vissza a tûzre, közben folyamatosan kevergessük, hogy le ne égjen. Ismét félretéve hígítsuk fel 8 dl zsíros tejjel és 3 dl zsíros tejszínnel, adjuk hozzá a citromhéjat és -levet, a fûszereket, kristálycukrot.

    Az újraforrástól számítva fõzzük még nagyjából 10 percig. Mire fogyasztható hõmérsékletûre hûl, szépen besûrûsödik.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Francia gombakrémleves

    Hozzávalók: 50 dkg apró gomba elõkészítve és finomra felszeletelve (használhat fagyasztott gombát is), 2 dkg vaj, 8 dkg kukoricaliszt 2 dl vízzel elkeverve, 0,5 dl sovány tejszín, só és bors, 7 dl fõzõvíz, 1 csirkehúsleves kocka, 2,5 dl tejszín.

  • Salsa verde tésztaszósz

    Hozzávalók: 8-10 ek extra szûz olíva olaj, 1 ek kapribogyó (ecetes), 1 ek paradicsom sûrítmény, 5 dkg aprított petrezselyemzöld, 5 dkg kenyérbél vagy morzsa, 5 dkg szardella (olajos), 10 ml ecet, 2 db fõtt tojás sárgáját, 1 gerezd fokhagyma.

  • Fejes saláta fõtt marhahússal

    Ezt az összetett salátát maradék fõtt marhahúsból vagy sovány sült húsból készítjük fejes salátával.

  • Darakrémes pávatollas csokimázzal

    Készítette: Baloghné Teréz

    Tészta:
    60dkg liszt,
    3tojás,
    2dkg szalalkáli 3dl vízben feloldva,
    5dkg zsír,
    10dkg cukor.

  • Rizses gombaleves

    Hozzávalók: 30 dkg csiperkegomba, fél csésze (lehetõleg barna) rizs, 2 fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 evõkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 teáskanál só, csöpp mustár, csipetnyi curry, csipetnyi õrölt bors, fél pohár tejföl, vegeta.

  • Diós-majonézes halsaláta

    Hozzávalók: fél tengeri hal, 1 citrom, 1 közepes zeller, 6 evõkanál majonéz, 6 evõkanál tejföl, 1 teáskanál mustár, 10 dkg dióbél, 1 nagy alma, 2 csemegeuborka, néhány salátalevél, só, bors.

  • Gombócleves

    Hozzávalók:

    - 1 sárgarépa
    - 1 fehérrépa
    - 1 kis karalábé
    - 1/2 fej zeller
    - 5 dkg gomba
    - 1 kis fej vöröshagyma
    - 1 csokor petrezselyem
    - 2 evõkanál olaj
    - 15 dkg zöldborsó (konzerv)
    - 1 evõkanál liszt
    - 1 l sonkafõzõ-lé (ha nincs húsleves kockából)

    Sonkás gombóchoz:

    1,5 szikkadt zsemle
    6 dkg sonka
    1 tojás
    1 evõkanál vaj
    2 evõkanál zsemlemorzsa
    1/2 dl tejföl

  • Színes húsvéti saláta

    Hozzávalók: 1 db fejes saláta, 1 db kígyóuborka, 250 g paradicsom, 1 csomag hónapos retek, 2 db tojás, 3 db különbözõ színû kaliforniai paprika, 250 g zöldbab vagy kinai konzervbab, Az öntethez;100 ml fokhagymás olívaolaj,1-1 bazsalikom és tárkony, só, õrölt bors, 1 darab citrom leve, 3 ek. akácméz;

  • Cassoulet (francia étel)

    Hozzávalók: 60 dkg disznókaraj, 30 dkg ürücomb csont nélkül, 1 db kis füstölt csülök, 20 dkg füstölt kolbász, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 15 dkg szalonnabor, 5 dkg zsír, 60 dkg nagy szemû fehérbab, 2 fej vöröshagyma, 1 db kis sárgarépa, szegfûszeg, 2 gerezd fokhagyma, paradicsompüré, 4 dkg só, kakukkfû, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 2 szál zellerzöld, 2 dl húsleves, 12 dkg zsemlemorzsa.

  • Ehetõ jégkocka

    Saját fagyasztású, vagy a szupermarket mirelitpultjáról választott fagyasztott eper, gurulós málna, szeder erdei gyümölcs kerül jégkocka gyanánt az italba. Mire a "jég" áthûti az italt, saját maga is kellõen felissza a levet és kellemesen pikáns módon gurulhat le a gyomrunkba.

  • Gesztenyével töltött pulyka

    Hozzávalók:

    1 bébipulyka (2,5-3 kg), 25 dkg sertéslapocka, 35 dkg gesztenye, 2 zsemle, kevés tej a zsemle áztatásához, 2 tojás, 1 dl tejszín, 20 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, só, törött bors, ketchup, fehérbor, liszt

  • Joghurtos csirkesült

    A joghurtot a citromlével, az édesítõszerrel (kb. 1 kiskanál cukor erejének megfelelõ mennyiség), a curry-vel, a sóval és õrölt borssal elkeverjük. A csirkemellfilébõl szép nagy szeleteket formálunk (enyhén kiverjük; 4 szelet húst kapjunk) és a fûszeres joghurtban jó alaposan megforgatjuk.

  • Tejben sült kacsamáj

    Tejben sült kacsamájFedővel ellátott öblös sütőedény aljára tesszük a kacsahájat, ráhelyezzük a megtisztított, félbe vett májakat. Ne szeleteljük fel. Annyi sózott tejjel felöntjük, amennyi éppen ellepi. Hűtőbe tesszük, 2-3 órányi áztatás után addig pároljuk normál lángon, állandóan figyelve, amíg a tej el nem fő róla. Ekkor levesszük a fedőt, s a májat saját zsírján sütjük még néhány percig. Rakhatunk mellé tisztított, félbe vágott fokhagymát, amit pirulás előtt kiveszünk. Tálalásnál fűszerezzük, bár anélkül adja ki a sajátos ízét. Paprikával paradicsommal, hűs saláta- vagy kovászos uborkával tálaljuk.

  • Joker-tarhonya

    Hozzávalók: mindegy csak hús legyen, (darálthús,virsli,lángoltkolbász,bármi...), tarhonya, rizs, krumpli, csemegeuborka, olaj, kis fej hagyma, paprika, paradicsom, só,fehérbors,kurkuma,õrölt paprika,ételízesítõ;

  • Isler

    Hozzávalók: 14 dkg porcukor, 14 dkg darált dió, 25 dkg Rama margarin, 40 dkg liszt, ½ sütõpor.

  • Penne brokkolival

    Fél kiló penne (tolltészta), fél kiló brokkoli, 1 pohár tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, só, reszelt sajt, 2 leveskocka, olaj.

  • Egyszerû lángos

    Hozzávalók:

    40 dkg finomliszt, 1 tojássárgája, 2 közepes nagyságú fõtt burgonya, 1-1,5 dltej, 3 dkg élesztõ, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, a tetejére fokhagyma,reszelt sajt és tejföl

  • Burgenlandi koszorú

    Hozzávalók: 275 g liszt, 250 g hideg vaj, 50 g porcukor, 3 tojássárgája. A díszítéshez: 3 tojásfehérje, 250 g cukor, 3,4 evõkanál sárgabaracklekvár, kevés citromlé.

  • Currys csirke

    Hozzávalók:

    4 csirkecomb, 4 csirkeszárny, darabka friss gyömbér, 1 tojássárgája 4 evõkanál olaj, só, bors, 2 evõkanál porított curry, 1 evõkanál méz, 1 teáskanál összezúzott koriandermag

  • Hideg málnaleves

    Hideg  málnalevesRedukciót felére beforraljuk. Leves alap málnáját vízbe téve felfőzzük, sózzuk, cukrozzuk, beleszűrjük a redukciót. Negyed órát főzzük. Levest sűrítjük: tejfölt, vizet és a lisztet kikeverjük, majd hőkiegyenlítés után szűrőn keresztül a leveshez öntjük, állandó keverés mellett 2-3percig forraljuk, majd még forrón áttörjük. Tűzre visszatéve főzőtejszínnel(szintén hő kiegyenlítés után)dúsítjuk, csak összeforraljuk, majd hideg vízfürdőben hőmérsékletét annyira csökkentjük, hogy hűtőbe tudjuk tenni. Behűtött tejszínt kemény habbá verjük