2024.03.29. - Auguszta

Joghurtos citromos sütemény

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj
16 dkg cukor
2 tojás
1/2 vanília rúd
csipetnyi só
25 dkg liszt
2 tk sütõpor
15 dkg natúr joghurt
kb. 1 dl citromlé
5-6 ek porcukor
a díszítéshez tortadrazsé, szárított citromszeletek
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

Egy 25 cm hosszú, téglalap alakú sütõformát kenjünk ki vékonyan vajjal, és kevés liszttel szórjuk meg. A vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a két egész tojást, a vanília rúd kikapart belsejét és egy csipet sót.

A lisztet keverjük el a sütõporral, és a joghurttal felváltva adjuk a vajas masszához.
A tésztát simítsuk a sütõformába, és a sütõ alsó részén, 175 fokon, kb. 50 percig sütjük. Ha túlzottan barnul, takarjuk le alufóliával. Mielõtt kivennénk a sütõbõl, tûpróbával gyõzõdjünk meg arról, hogy átsült-e.

A süteményt borítsuk ki a formából, és rácson hagyjuk kihûlni.
A citromlébõl vegyünk el 3-4 evõkanálnyit, és adjunk hozzá annyi porcukrot, hogy a dekoráláshoz megfelelõ állagú cukormázat kapjunk. A maradék citromlevet keverjük el ízlés szerint 1-2 evõkanál porcukorral.

A kihûlt süteménybe szúrjunk pálcikával, vagy hústûvel lyukakat. A citromlevet ezekbe folyassuk bele, hagyjuk beszívódni. Szilikon ecsetet mártsunk a citromlébe, és a sütemény tetejét többször is kenjük át. Végül vonjuk be a cukormázzal, és díszítsük ízlés szerint.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!