2024.04.19. - Emma

Pikáns muffin

Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 20 dkg burgonya (fõként lisztesre fõvõ), 3 dkg friss élesztõ, 45 dkg liszt, 1 1/2 tk só, 1 kis paprika (kb. 15 dkg), 10 dkg újhagyma, 1 vastag szelet fõtt sonka (kb. 20 dkg), 3-4 ek tejszín, a formázáshoz liszt, 40 muffinpapír.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A burgonyát héjastul kb. 20 perc alatt megfõzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk és átnyomjuk burgonyanyomón. Az élesztõt 1/4 l langyos vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet meg a burgonyamasszát, és a robotgép gyúrópálcájával összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 30-45 percig kelesztjük.

Közben a paprikát felkockázzuk, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, és a megolvasztott vajon állandó keverés mellet 3-4 perc alatt megpároljuk. Tálra halmozva kihûtjük. A sonkát a zsír eltávolítása után apróra kockázzuk, és a zöldségekkel összekeverjük.

A keverékbõl keveset félreteszünk, a többit lisztezett deszkán a tésztába gyúrjuk. Rudat formálunk belõle, és 20 darabra vágjuk. A 12 lyukú muffintepsi mélyedéseit kibéleljük 2-2 muffinpapírral. A tésztadarabokat lisztes kézzel golyóvá formáljuk, és a formákba rakjuk. További kb. 15 percig kelesztjük.

A muffinokat megkenjük a tejszínnel, megszórjuk a maradék sonkás keverék 2/3 részével, és elõmelegített sütõben, 200 fokon kb. 25 percig sütjük. A kész muffinokat a tepsibõl azonnal kivesszük, és rácsra téve hûlni hagyjuk. A maradék tésztából hasonlóképpen még 8 muffint sütünk. Langyosan vagy hidegen kínáljuk.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!