rss
  • Lencsefõzelék pikánsan

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: fél kg lencse, 3 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, fél db zeller, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél,3 db burgonya, 1 kávéskanál citromlé, 1 teáskanál só, vegeta.

    A lencsét 10 órán át vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk és odatesszük fõni a 2 gerezd fokhagymával, a felszeletelt sárga- és fehérrépával, a babérlevéllel, a kettévágott zellerrel. A burgonyákat meghámozzuk és nagy lyukú reszelõn a lencséhez reszeljük. Beletesszük az ízesítõket, és addig fõzzük, míg a lencse meg nem puhul (kb. 15 perc). Utána kivesszük belõle a zellert és a babérlevelet. Csöpp citromlével tehetjük még pikánsabbá.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Képviselõfánk

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 1,5 dl víz
    - 1,5 dl olaj
    - csipet só
    - 1 csomag vaníliás cukor
    - 15 dkg liszt
    - 4 nagy tojás

    A krémhez:

    - 2 csomag csokoládés pudingpor
    - 5 dl tej
    - 4 db tojásfehérje kemény habja
    - 12 dkg cukor
    - 2 dl habtejszín keményre verve

  • Gombás tojáskrém

    Hozzávalók: 4 fõtt tojás, 10 dkg puha vaj, 5 dkg gomba, fél mk õrölt fehérbors, fél ek vágott petrezselyemzöld.

  • Florida Cocktail

    Hozzávalók: 5 cl grapefruitié 2,5 cl narancslé 2,5 cl citromlé, 2 kávéskanál porcukor.

  • Mákos-meggyes szelet

    Hozzávalók:

    - 200 g darált mák
    - 200 g finomliszt
    - 200 g cukor
    - 3 egész tojás
    - kb. 2 dl hideg tej
    - 1 csomag sütõpor
    - 1 citrom reszelt héja és leve

    Tetejére:

    - 400 g magozott meggy

  • Firenzei sertésborda

    Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, 1 kg spenót, só, zsír, 5 dkg vaj, törött bors, reszelt sajt.

  • Bacon szalonnás Ferdinánd kifli

    Hozzávalók: 350 g liszt, 2 db tojás sárgája, 30 g élesztõ, 1 db kockacukor, 80 ml tej, 1 ek vaj, só, 250 g bacon szalonna, 250 g reszelt sajt. Kenéshez: 1 tojás sárgája és kevés sós tej.

  • Káposztás lángos

    Hozzávalók:

    az egyszerû lángostészta alapanyagai, 40 dkg fejeskáposzta, fél deci olaj, 1 púpozott evõkanál kristálycukor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött feketebors, bõ olaj a sütéshez

  • Finomfõzelék

    Hozzávalók: 250 g sárgarépa, 250 g zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 pohár tejszín, 20 g vaj, pirospaprika, liszt, cukor,só, ételízesítõ, citromlé.

  • Könnyed túrógombóc

    Könnyed túrógombócA túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval és a 2 tojás sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát is. Körülbelül 1 órát hűtőben pihentetjük. Később sós vizet forralunk, és vizes kézzel kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe dobáljuk őket. Fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Miközben a gombócok dagadnak a fazékban, kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Tetszés szerinti feltéttel fogyasztjuk, ez lehet a megszokott tejfölös cukros variáció, de akár lehet valamilyen gyümölccsel is.

  • Isteni baunty torta

    Isteni baunty tortaA piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral habbá verjük, a sárgáját fehéredésig kihabosítjuk, a szárazanyagokat összeforgatjuk. A sárgáját óvatosan a fehérjébe forgatjuk, végül fokozatosan beleszórjuk a kakaós keveréket is. 180 fokra előmelegített sütőben, papírral bélelt formában 4-5 perc alatt megsütjük. A krémhez a tejszínt felforraljuk a vaníliával, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a cukrot. 3-4 percig forraljuk, folyamatosan kevergetve. A kókusztól krémes és sűrű lesz a massza, amely hűtés után könnyen szeletelhető.

  • Kagyló-krémleves

    Hozzávalók: 1 doboz bármilyen konzerv kagyló, 6 dl fehér hal alaplé (leírása e recept elõtt), 1 nagy sárgarépa, 1 kis szál póréhagyma, 4 evõkanál olaj, 1 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evõkanál liszt, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl sherry (Héliosz), késhegynyi fehér bors, 3 gerezd fokhagyma, só (ízlés szerint).

  • Kürtõskalács

    1 kiló lisztbõl, 15 deka olvasztott vajból, 5 deka, 1/2 liter tejben felolvasztott élesztõbõl, 6 tojássárgájából és kevés sóból tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és annyi cipóra osztjuk, ahány kalácsot készítünk.

  • Borsos marhasült

    Személyenként 3 dkg hagymát apróra vágunk és forró zsírban megfonnyasztjuk. Marhafertõt vagy felsál szélét egy darabban a hagymás zsíron addig sütjük, amíg nyers színét elveszti.

  • Karalábé krémleves

    Hozzávalók: 1 fej karalábé, 1 ek olaj, 1 ek liszt, 1 mk só.

  • Tõkehalszeletek bazsalikomos fokhagyma-mártással

    Hozzávalók 4 adaghoz: 45 dkg tõkehalszelet, 2 kávéskanál olívaolaj, 2 kávéskanál frissen facsart citromlé, 5 dkg friss bazsalikom.

  • Szebeni mazsolás leves

    Hozzávalók: 1 tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szõlõ, 1 pohár tejföl, 15 dkg egres, kevés citromhéj, fahéj, 4 db szegfûszeg, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, só.

  • Daragaluska egyszerûen

    Hozzávalók: 1 db tojás, 3 evõkanál búzadara, só, finomra vágott zödségzöld, késhegynyi szódabikarbóna.

  • Citromos - narancsos tea

    Hozzávalók: 7,5 dl erõs tea, 2 evõkanál cukor, 1 dl narancslé, 5 cl citromlé, 1 evõkanál narancs reszelt héja.

  • Diós kifli

    Diós kifliA liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, a darált diót és a reszelt citromhéjat. A tésztát jó alaposan összegyúrjuk, és 30 percre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőle, melyeket kifli alakban összetekerünk. Megolajozott sütőlapra tesszük és előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 °C fokon. Még melegen kristálycukorba vagy porcukorba forgatjuk. Magában is nagyon finom, de fogyasztható mellé baracklekvár is.

  • Sárgarépa fõzelék

    6-8 répát megtisztítunk, megmosunk. Elõbb karikára, azután metéltre vágjuk s lábosban egy jó kanál zsírban puhára pároljuk, mindig csak egy kevés vizet öntünk rá, hogy oda ne égjen.