2024.03.19. - József, Bánk

Rakott metélt

Hozzávalók: 40 dkg széles metélt, 8 dkg vaj, 3 db tojás, 12 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 1/2 db citrom héja, 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dió, 7 dkg mazsola, 10 dkg barackíz, só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A metélt tésztát enyhén sós víz­ben kifõzzük, leszûrjük, majd 2 dkg olvasztott vajjal összekever­jük és a további felhasználásig le­takarva félretesszük. A lágy vajat a tojássárgájával és a fele mennyiségû cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a lereszelt citromhéjat, majd ebbe a tejfeles masszába belekeverjük a kifõzött tésztát.

A tojásfehérjét kemény habbá verünk és lazán a tésztához kever­jük. Vajjal kikent és morzsával ki­hintett tûzálló edénybe egy réteg tésztát rakunk, darált dióval, porcu­korral és a mazsolával meghintjük. Erre egy réteg metéltet teszünk, tésztával beborítjuk. Sütõben szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk.

A nagy kocka tésztát enyhén sós vízben kifõzzük, leszûrjük, és na­gyon jól lecsepegtetjük. A fõtt tésztát a sonkás-tojásos masszába keverjük. Margarinnal kikent, morzsával kihintett tepsibe tesszük és mérsékelt hõfokú sütõben készre, sütjük. Tetejének sültnek, szép pirosnak kell lenni. Kockákra felvágva tesszük tányér­ra és kínáljuk.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!