2024.04.20. - Tivadar

Töltött csiperke

Hozzávalók: 24 darab, kb. 5 cm átmérõjû csiperkegomba (kb. 50 dkg), 7,5 dkg feta sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, 3 dkg vaj vagy margarin, 2 evõkanál aprított petrezselyem, 1 evõkanál olívaolaj, 1 kis újhagyma, 1 késhegynyi fehér bors, 1 szál petrezselyemzöld.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sütõt 230 fokra melegítjük fel. A gombát megtisztítjuk, megmossuk. A tönkjét kiszedjük, és 60 grammot robotgépben finomra aprítunk, (vagy késsel ). Tálba öntjük az olajat, és a gombakalapokat addig forgatjuk benne, míg mindenütt olajosak nem lesznek. Sütõlapra helyezzük domború felükkel lefelé egymás mellé, majd ezt is félretesszük.

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk; a vajat közepes hõfokon felolvasztjuk. Ebben a hagymát kb. 3-4 percig pároljuk, amíg meg nem puhul. Hozzáadjuk a felaprított gombatönköt, és további 2 percig dinszteljük. Ekkor beletesszük a zsemlemorzsát, a borsot és az aprított petrezselymet, majd mindezt jól összekeverjük. Végül levesszük a serpenyõt a forró tûzhelyrõl. A sajtot felkockázzuk, és a masszába keverjük.

Minden gomba kalapjára 1 teáskanállal teszünk belõle. A töltött gombákat kb. 10 percig sütjük, míg forrók és barnás színûek nem lesznek. Közben a petrezselyemszálat megmossuk, szárazra töröljük, és nagyobb darabokra vágjuk. Ezzel díszítve a kész gombát máris tálaljuk. Finom elõétel vendégeknek, de fogyókúrázók is fogyaszthatják.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!