2024.04.20. - Tivadar

Fokhagymás-csípõs ketchup

Hozzávalók: 2 kg jó érett paradicsom,10 gerezd fokhagyma, 10 dkg kristálycukor, 2 evõkanál csípõs mustár, 1 teáskanál õrölt fekete bors, 4 evõkanál 10%-os ecet, ízlés szerint só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A paradicsomokat megmosom, kocsányukat eltávolítom, majd feldarabolom. Befõzõ lábasba teszem, és nagyon kis lángon, folyamatosan kevergetve addig fõzöm, amíg az egész összeesik. Ezután szitán áttöröm, hogy a paradicsom héja és a magjai ne kerülhessen a mártásba.

Az így képzõdött paradicsomvelõbe belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a mustárt, a cukrot és a törött borsot, majd addig fõzöm, amíg lekvár sûrûségûvé válik. Ecetet és sót teszek bele, természetesen megkóstolva, nehogy elsózzam. Ha már minden hozzávaló benne van, egy pillanatig forralom, közben kevergetem. Azon tûzforrón hosszú nyakú üvegekbe töltöm, és légmentesen lekötöm.

Nedves gõzben legalább egy órán keresztül csírátlanítom, majd a vízben hagyom kihûlni. Végleges helyére állítom. Felbontás után célszerû a hûtõszekrényben tárolni, mert ha levegõt kap, könnyen romlik. Aki nem szereti a csípõs ízt, édes mustárt tegyen bele. Sokrétûen felhasználható: kolbászhoz, virslihez, ételbe ízesítõként, salátamártáshoz stb.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!