rss
  • Töltött báránycomb

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók (6-8 személyre): 1 báránycomb, 1 csomag kakukkfû, 7 szál, friss rozmaring, 10 gerezd fokhagyma, 10 evõkanál olívaolaj, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zellergumó, 10 dkg póréhagyma. 1 közepes vöröshagyma, 1 evõkanál fehér szemesbors, 3 dl vörösbor, 1 evõkanál paradicsompüré, 5 dl (bárány) húsleves (lehet kocka is), 10 dkg fehér kenyér, 2 dkg vaj, 3 dkg fekete olívabogyó, (kimagozott), 10 dkg márványsajt, 1 evõkanál aprított
    petrezselyemzöld, chilipor ízlés szerint.

    A báránycombot a hentesnél kicsontoztatjuk, a csontot is elhozzuk (kettéüttetjük). A pácoláshoz a kakukkfû felének levélkéit, 2 szál rozmaring tûit, 3 gerezd fokhagymát finomra vágunk, az egészet 3 evõkanál olajban elkeverjük. Ezzel a páckeverékkel bedörzsöljük a combot, és benne állni hagyva hûtõszekrényben egy éjszakán át, pácoljuk.

    A mártáshoz a megtisztított és felaprított zöldségeket a kettõbe tört csontokkal a maradék olajon elõmelegített sütõben 40-60 percig közepes hõmérsékleten pirítjuk. Külön edényben 5 fokhagymagerezdet (héjastól) a megmaradt fél csomag kakukkfüvet, 3 szál rozmaringot, a szemesborsot fél dl vörösborral egyszer felforraljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a többi vörösbort, és 50 percig lassan forraljuk.

    A töltelékhez finom kockákra vágjuk a fehér kenyeret. A gyöngyhagymát és a maradék fokhagymát a megmaradt rozmaring zöldjével együtt aprítjuk. Mindezt vajban üvegesre pároljuk.

    Hozzáadjuk a kenyérkockákat, sót, chilit vagy fûszerpaprikát, és hagyjuk kihûlni. Az olívabogyókat negyedeljük, a márványsajtot krumplinyomóval áttörjük, a kenyérmasszához adjuk, elkeverjük. A báránycombot a hûtõbõl kivéve ezzel a keverékkel megtöltjük, hústûkkel lezárjuk. Elõfûtött sütõben 190 fokon 65-70 percig sütjük.

    Ezalatt a mártást átszûrve mégegyszer felforraljuk, tálalásnál a húshoz adjuk. Köretnek nagyon illik hozzá lágy daragombóc vajasmorzsába forgatva.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Só-ágyon sült csirke

    A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, hasüregébe tesszük a rozmaringot. Két lábát összekötjük, a szárnyvégeket a szárnycomb mögé tekerjük.

  • Erdélyi ízek

    Gergely Éva elsõ könyve, a Süssünk, süssünk valamit, 1994-ben jelent meg elõször, majd ezt követte a Mindennapok szakácskönyve, illetve a Nyár a kamrában.

  • Vaníliás tejturmix

    Hozzávalók: 50 dkg vaníliaízû fagyi, 10 dkg porcukor, 1 dl tojáslikõr, 1 l tej.

  • Marhahúsleves

    Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér (fehérrépa), 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (lucullus), 1 kicsi burgonya, ízlés szerint feketebors (egész), ízlés szerint köménymag (fûszer) (egész), ízlés szerint babérlevél (egész), 1 fej vöröshagyma, só.

  • Sajtos pulykamellrolád

    Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 30 dkg trappista sajt, egy csomag bacon, 2 tojás, liszt, só, csirke fûszerkeverék.

  • Morzsás brokkoli

    Hozzávalók: 1 kg brokkoli (mirelit is kapható), 4 evõkanál vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 evõkanál só, vegeta.

  • Narancssaláta

    Hozzávalók: 5 narancs, egy kis fej Eisbergsaláta, 1 fej piros saláta, chioggiotta, radicchio, 3 ek olivaolaj, só, bors.

  • Amurpaprikás

    Hozzávalók: 1,5 kg-nyi amurderék, 5 dkg zsír, egy nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika,
    1 paradicsom, 1 pohár tejföl, paprika, 4 dkg liszt, só.

  • Rázott garnéla

    Hozzávalók négy személyre: 4 evõkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 db kis chilipaprika, 2 kiskanál pirospaprika, 50 dkg friss garnélarák.

  • Balatoni halerõleves ikrával

    Hozzávalók: 500 g ponty (vagy apróhal), 100 g vöröshagyma, 100 g vegyes zöldség, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 20 g ételízesítõ, 1 db halászlékocka, só, csípõs paprika, 10 g pirospaprika, 250 g ikra, 1 tojásfehérje.

  • Bazsalikomos gombóc sült gombával

    Hozzávalók 4 személyre: 1000 g lisztes krumpli, só, 2 szelet szendvicskenyér, 2 tojássárgája, 40 g burgonyaliszt, 200-200 g shiitake és csiperke gomba, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. napraforgóolaj, bors, 300 ml leves , 2 ek. tejszín, 4 ek. aprított bazsalikom.

  • Kókuszos habcsók

    Hozzávalók:

    5 tojásfehérje, 15 ek. porcukor, 1 ek. borecet, 15 dkg kókuszreszelék, 15 dkg darált mandula, késhegynyi reszelt citromhéj, csipet õrölt kardamomimag

  • Turós lepény

    Egy kiló lisztet tegyünk deszkára, azután fél kilónyi zsírt dörzsöljünk el a liszttel; tegyünk a lisztbe három egész tojást és egy fél kávéskanál sót; ha kissé kemény lenne a tészta, annyi tejfelt is tehetünk belé, hogy összegyúrás után könnyen el lehessen a deszkán nyújtani; még pedig igen vékonyra nyújtsuk; egy jó késfoknyinál vastagabb ne legyen.

  • Halleves olaszosan

    Olvassz fel rézlábasban írós vajat, vess reá koczkásan vágott vöröshagymátm, petrezselymet, zellert, karalábét, sárgarépát, s egy csuka-, vagy pontyfejet, s párold szép barnára, hints reá két kanál lisztet, s törj keresztül szitán frissiben fõzött burgonyát, mely a többivel együtt borsólében fõhet meg.

  • Grapefruitos máj

    Hozzávalók: 50 dkg sertésmáj, 2 db grapefruit, 1 evõkanál liszt, 3 evõkanál olaj (vagy zsír), 1 teáskanál mustár, 1-2 teáskanál cukor, õrölt fehér bors, só.

  • Párizsi kosár

    Hozzávalók: 6 dkg (2 szelet) párizsi felvágott, 10 dkg cukorborsó, 2 ek tejszín, 1 mk apróravágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só, a kisütéshez olaj.

  • Párolt marha szelet

    Felsálszeletet jól megveregetünk (2-3 személyre elég 1/2 kiló), besózzuk, kevés törött borssal behintjük.

  • Gyömbéres sütemény

    Hozzávalók: negyed kg cukor, 4 tojássárgája, l egész tojás, 1 dkg õrölt gyömbér, negyed kg liszt.

  • St-Galleni csirkemáj

    Hozzávalók: fél kg csirkemáj, 25 dkg bacon, 1 mk õrölt bors, 1 kk majoranna.

  • 80 kérdés a borról

    Amatõr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a borok világába.