rss
  • Töltött báránycomb

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók (6-8 személyre): 1 báránycomb, 1 csomag kakukkfû, 7 szál, friss rozmaring, 10 gerezd fokhagyma, 10 evõkanál olívaolaj, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zellergumó, 10 dkg póréhagyma. 1 közepes vöröshagyma, 1 evõkanál fehér szemesbors, 3 dl vörösbor, 1 evõkanál paradicsompüré, 5 dl (bárány) húsleves (lehet kocka is), 10 dkg fehér kenyér, 2 dkg vaj, 3 dkg fekete olívabogyó, (kimagozott), 10 dkg márványsajt, 1 evõkanál aprított
    petrezselyemzöld, chilipor ízlés szerint.

    A báránycombot a hentesnél kicsontoztatjuk, a csontot is elhozzuk (kettéüttetjük). A pácoláshoz a kakukkfû felének levélkéit, 2 szál rozmaring tûit, 3 gerezd fokhagymát finomra vágunk, az egészet 3 evõkanál olajban elkeverjük. Ezzel a páckeverékkel bedörzsöljük a combot, és benne állni hagyva hûtõszekrényben egy éjszakán át, pácoljuk.

    A mártáshoz a megtisztított és felaprított zöldségeket a kettõbe tört csontokkal a maradék olajon elõmelegített sütõben 40-60 percig közepes hõmérsékleten pirítjuk. Külön edényben 5 fokhagymagerezdet (héjastól) a megmaradt fél csomag kakukkfüvet, 3 szál rozmaringot, a szemesborsot fél dl vörösborral egyszer felforraljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a többi vörösbort, és 50 percig lassan forraljuk.

    A töltelékhez finom kockákra vágjuk a fehér kenyeret. A gyöngyhagymát és a maradék fokhagymát a megmaradt rozmaring zöldjével együtt aprítjuk. Mindezt vajban üvegesre pároljuk.

    Hozzáadjuk a kenyérkockákat, sót, chilit vagy fûszerpaprikát, és hagyjuk kihûlni. Az olívabogyókat negyedeljük, a márványsajtot krumplinyomóval áttörjük, a kenyérmasszához adjuk, elkeverjük. A báránycombot a hûtõbõl kivéve ezzel a keverékkel megtöltjük, hústûkkel lezárjuk. Elõfûtött sütõben 190 fokon 65-70 percig sütjük.

    Ezalatt a mártást átszûrve mégegyszer felforraljuk, tálalásnál a húshoz adjuk. Köretnek nagyon illik hozzá lágy daragombóc vajasmorzsába forgatva.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sütõtökös-tökmagos muffin

    Hozzávalók: 35 dkg sütõtök, 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 csomag sütõpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/4 teáskanál fahéj, 1 dl olaj, 2 evõkanál tej, 2 tojás, 5 dkg hámozott tökmag (+ a tetejére).

  • Kecskesajtos bárányérmék

    Hozzávalók 4 személyre: 2 bárány bélszín, 20 dkg kecskesajt, 80 dkg vegyes zöldség (zöld, sárga és piros húsú paprika, paradicsom, padlizsán), 20 dkg cékla, 4 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, rozmaring, kakukkfû, chili

  • Örmény köménymagleves

    Hozzávalók: 10 dkg füstölt sonka, 2 tojás, köménymag, 1 evõkanál liszt, só, bors, pirospaprika.

  • Házi készítésû croissant

    Hozzávalók:

    - 60 dkg rétesliszt
    - 3,5 dkg olvasztott vaj
    - 2,5 dkg friss élesztõ
    - 2,5 dl langyos víz
    - 1 teáskanál só
    - 7,5 dkg porcukor
    - 2 evõkanál holland kakaó
    - 30 dkg hideg vaj
    - tojás a kenéshez

  • Túrós tarhonya

    Hozzávalók 4-5 személyre: 25 dkg tarhonya, 35 dkg túró, egy közepes hagyma, egy zöldpaprika, kevés zsiradék, húslé vagy leveskocka, só.

  • Gyümölcsös tiramisu

    Hozzávalók:

    A piskótához:

    - 250 g babapiskóta
    - 400 g mirelit erdei gyümölcs keverék
    - ízlés szerint porcukor
    - ízlés szerint kevés gyümölcspálinka

    A krémhez:

    - 250 g Mascarpone
    - 200 ml tejszín
    - 250 g kristálycukor
    - 3 db egész tojás
    -10 g lapzselatin

  • Gyümölcsös túrótorta

    Gyümölcsös túrótortaA margarint 8 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és a sóval kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a likőrrel váltogatva hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Margarinnal kikent tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon 15 percig sütjük. A formában kihűtjük, majd magas karimába zárjuk. A két körtét meghámozzuk, és felaprítjuk. A felkarikázott banánt 5 evőkanál citromlével megöntözzük. A túrót a mascarponéval, a megmaradt kétféle cukorral, a narancs héjával és levével krémesre keverjük.

  • Narancsos kefírturmix

    Hozzávalók: 1 kg narancs, 1 dl méz, 1 narancs reszelt héja, 1 l kefír.

  • Gombamártás

    Hozzávalók: 1 kg vagy 3 üveg konzerv gomba, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 1 dl tej, 1 közepes fej (vagy két feleakkora) vöröshagyma, 2-3 kanál liszt, némi olaj, só, bors, majoránna.

  • Szilvakrémleves

    SzilvakrémlevesA szilvákat alaposan megtisztítjuk, kettévágjuk, és a magokat kiemeljük. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és a gyümölcshúst nagyobb darabokra vágjuk. Annyi vízben, hogy épp ellepje, feltesszük főni. Meghintjük a cukorral, sóval, fahéjjal és szegfűszeggel. A pudingport csomómentesre keverjük a tejszínnel. Ha a gyümölcsök már megpuhultak, a tűzről levéve, merülő mixerrel pépesítjük. Visszatesszük a tűzre, a leves levéből pár evőkanállal a tejszínhez adunk, majd a levesbe csorgatjuk. Beleszórjuk a vaníliás cukrot és hagyjuk felfőni. Jól behűtve kínáljuk.

  • Paradicsom mártás

    Az érett paradicsomot megmossuk, kissé szétdarabolva egy fazékba tesszük vereshagyma, zöld petrezselyem és egy kevés vízzel fõzzük, amíg a paradicsom héja leválik a húsától.

  • Zöldséggel töltött tortilla

    Hozzávalók 4 személyre (8 darab):

    1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 3 cukkíni, 1 konzerv morzsolt kukorica, 5 evõkanál olaj, 10 dkg reszelt sajt, 1 teáskanál ételízesítõ, 8 tortilla, 10 dkg feta sajt

  • Pincepörkölt vörösborral

    Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál olaj, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya, pirospaprika, köménymag, só.

  • Csabai krokett

    A burgonyát meghámozzuk és az almareszelõ durva fokán nyersen lereszeljük. Összekeverjük a felvert tojással, a kolbászkrémmel, a pirospaprikával, a zúzott fokhagymával, majd hozzáadjuk a bõrétõl megfosztott és nagyon apróra vágott vagy ledarált füstölt kolbászt.

  • Lengyel sajtmártás

    Végy hozzá egy nagyobb krumplit, 2 dl tejet, 5 dkg vajat, 4 dkg lisztet, 15 dkg lágy juhsajtot, egy pohárka vodkát, sót, õrölt borsot.

  • Töltött lángos

    Töltött lángosAz élesztőt egy kis cukorban és langyos tejben felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit jó alaposan összedolgozzuk, hogy a tészta jó egyenletes legyen. Ha ez megvan, letakarva egy órát pihentetjük. A tésztát kisebb darabokra felosztjuk, majd a darabokat jó vékonyra kinyújtjuk (ovális alakúra), kb. 2-3 milliméternél ne legyen vastagabb, mert sütés közben még dagad. A kinyújtott tészta egyik felét megkenjük a fokhagymás tejföllel, majd rápakoljuk a feltéteket, a másik felét ráhajtjuk és a szélét jó alaposan összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon ki sütés közben. Forró olajban pár perc alatt kész is van.

  • Amerikai töltött csirke

    Hozzávalók: 1 nagyobb csirke. A töltelékhez: 1 szárzeller, 4 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 25 dkg csirkemáj, só, bors, fokhagyma, zsálya, 15 szelet toast kenyér, 1 tyúkhúsleveskocka, 2 tojás.

  • Sárgadinnyelé Amanda módra

    Hozzávalók: 1 kg apróbb kockára vágott illatos sárgadinnye, 2 citrom leve, 30-40 dkg cukor.

  • Makaróni mortadellával

    Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 25 dkg mortadella (vagy egyéb felvágott, például zalahús, esetleg párizsi), 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 púpozott evõkanál paradicsompüré, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

  • Erdei gombás galuska

    Hozzávalók: 6-8 zsályalevél, 10 dkg vaj, 5 dkg szárított erdei gombából õrölt por, 20 dkg liszt, só, õrölt bors, 1 dl tej, 4 ek. víz, 5 dkg reszelt parmezán.