rss
  • Rák-leves

  • Share on Tumblr

    A rák tisztítás módját nem mindenki ismeri, sõt félnek is tõle, pedig könnyen ellehet vele bánni a következõ módon: a rákot bal kezünkbe fogjuk és a két ollóját jól összeszorítjuk, a bajuszos felét tenyerünk felé fordítva, a farkát meg kifelé; a farkának középsõ úszószárnyát jobbra-balra megcsavarjuk és csendesen kihúzzuk azt a kis vékony, fekete fonalforma belét, mely végigfut a farkán.

    A még mindig élõ és mozgó rákot a fent irt módon erõsen tartva, (t.i. a hátánál fogva felül) ujjunkkal váltsuk le a farkát és szedjük ki a hátában levõ belét. Az oldalrészekrõl és nyaka körül késsel kaparjuk le a tisztátalan részeket, az apró lábakat vágjuk le; csak az olló és a torok maradjon összefüggve a háttal. Hogy ezek szét ne hulljanak, arra különös gondot fordítsunk, mert másképpen nehéz elbánni a töltéskor vele.

    A rákokat igen sok vízben, kefével addig mossuk, míg csak a mosó víz tiszta nem marad; akkor töltsük meg rizskásával, vagy felvert galuskával. Az apró lábait tegyük mozsárba és jól törjük össze a mennyire a szívós, héjas rész engedi. Tegyünk egy kis lábasba, egy kanál zsírt, vagy vajat; ha a zsír forró lesz, rakjuk hozzá a tört ráklábakat és mindig keverve süssük addig, míg szép piros lesz a vaj és száraz a rák törmelék, azután vegyük le a tûzrõl, mert könnyen megég és elbarnul s akkor nem lesz szép piros a leves; öntsünk hozzá egy nagy kanál húslevest, aztán tálaláskor finom szitán szûrjük át a kész ráklevesbe.

    Három személyre egy liter vizet számítsunk és adjunk hozzá sót, fekete tört borsot egy jó késhegynyit; továbbá mindenféle zöldséget, u.m.: répát, petrezselymet, vereshagymát és zellert; egy fél óráig fõzzük, akkor készítsünk egy kanál zsírból egy kanál liszttel szép, híg, gyenge piros rántást, öntsük ezt a forró zöldséges lébe, - ha kevés ideig együtt fõtt, szûrjük át sûrû szitán, adjunk kevés sáfrányt bele és a készen megtöltve levõ rákokat fõzzük benne fél óráig, azután öntsük bele a rákvajat, ekkor készen van.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Rokfortos burgonyamártás

    Hozzávalók: 1 burgonya, 5 dkg reszelt rokfort, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma szára vagy snidling, késhegyni törött fehérbors, csipetnyi porcukor.

  • Ínyenc frankfurti leves

    Ínyenc frankfurti levesA burgonyákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. A kelkáposztát félbe vágjuk. Torzsáját eltávolítjuk, és csíkokra vágjuk. A hagymát, szalonnát is apróra vágjuk. A szalonnát olajon megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a hagymát és együtt üvegesre dinszteljük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát és elkeverjük. Rátesszük a káposztát, burgonyát, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá majoránnát, őrölt köményt és öntünk, rá annyi vizet amennyi éppen ellepi. Puhára főzzük őket, de figyeljünk, mert hamar megfőnek.

  • Káposztagulyás

    Hozzávalók: 15 dkg császárszalonna, 2 evokanál olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál köménymag, 1 csapott evokanál pirospaprika 1 kiskanál só, fél kiskanál darált cseresznyepaprika, 1 húsleveskocka, 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg burgonya, 1-2 dl tejföl.

  • Habos piskóta

    Hozzávalók:

    Krémhez:

    - 24 db babapiskóta
    - 8 dl tej
    - 2 csomag tejszínízû pudingpor
    - 6-7 ek cukor
    - 2 egész tojás
    - 2 dl tejszín
    - 1-2 ek porcukor

    Öntethez:

    - 3 ek kakaó
    - 5 ek cukor
    - 2,5 dl víz
    - 5 dkg étcsokoládé

  • Füstölés

    Füstöléssel úgy tartósíthatók a húsfélék, hogy közben még különleges ízzel gazdagodnak.

  • Saláta mix feta mártásban

    A salátába kerülõ zöldségeket vágja 1 cm-es kockára, a fokhagymát zúzza péppé és sózza meg.

  • Mazsolás vanília leves

    Hozzávalók: másfél liter tej, fél csésze rizs, 1 vanília rúd vagy aroma, 3 ek cukor, 1 db tojássárgája, 1 ek liszt 1 csomag mazsola.

  • Sült hús zöldségkarikákkal

    Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj (csontozott), 1,5 kg burgonya, 3-4 db paprika, 3-4 db paradicsom, 2 db vöröshagyma, 4-5 db gombafej, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, delikát, petrezselyemzöld, kevés zsiradék.

  • Hagymás káposztasaláta

    Hozzávalók: 1 káposzta, 1 nagy fej hagyma, só, 3-4 ek cukor, 3-4 ek ecet, 2 tk köménymag.

  • Gulyás német módra

    40 dkg apróra vágott hagymát zsíron fonnyasszunk meg. Megsózzuk, megpaprikázzuk, hozzáadunk kb. 40 dkg kockára vágott marhahúst.

  • Prézlis karfiol

    Hozzávalók: 15 dkg karfiol, 1 kanál prézli, kevés vaj, olaj vagy zsír, egy negyed erõleveskocka, vagy só, 1 kanál tej, tejföl vagy tartármártás.

  • Füstöltpisztráng leves raviolival

    Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg füstölt pisztrángfilé 4 dkg vaj, 1 babérlevél, 2 kis fej hagyma (salotta) 30 dkg lisztes burgonya bõ 0,5 dl fehérbor, 7,5 dl zöldségleves, só és bors ízlés szerint 4 evõkanál tejszín A tésztához: 25 dkg liszt, egg Kevés víz 3 tojás, 1 evõkanál olaj, 1 tojás a bekenéshez, kapor a díszítéshez.

  • Túrós pogácsa

    0,5 kg lisztet, 25 dkg zsírral, 0,5 kg túróval, 1 cs. sütõporral, kevés sóval, 1 tojással, 2-3 ekanál tejföllel jól összegyúrunk.

  • Tejfölös-mustáros krumplisaláta

    Hozzávalók: 5-6 adaghoz: 1,5 kg burgonya, 25 dkg bacon, 7,5 dkg mustár, 1 csokor petrezselyem, 3 dl tejszín, 6 dl tejföl, 1 tasak Steak fûszerkeverék, snidling vagy lilahagyma.

  • Töltött kacsa

    Hozzávalók:

    1 kacsa, 1 tojás, kevés tej, 1 zsemle, 1 fej vöröshagyma, evõkanál olívaolaj, 1 csokor zellerlevél, só és bors

  • Zöldséges spagetti

    Hozzávalók:

    - 6 kisebb répa
    - 1 piros húsú paprika
    - 1 zöld húsú paprika
    - 1 sárga húsú paprika
    - 3 gerezd fokhagyma
    - 15 dkg borsó
    - 8 evõkanál olíva olaj
    - 1 csomag spagetti
    - parmezán a tálaláshoz

  • Fűszeres retek saláta

    Fűszeres retek salátaA retket ízlés szerint daraboljuk fel. (A kisebbeket negyedeljük, a nagyobbakat pedig ízlés szerint daraboljuk fel.) Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a feldarabolt retket. (Ízlés szerint használhatunk mogyoróolajat, olívaolajat, vagy éppen napraforgó étolajat is.) Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, majd locsoljuk meg két evőkanál balzsamecettel. Ezután forgassuk alaposan össze, majd a a serpenyőt félig lefedve, pároljuk 10-15 percig. Közben többször forgassuk össze, és ha szükséges még ízesítsünk utána.

  • Sült banán zöld borssal és ketchuppal

    Hozzávalók: 4 banán, 2 teáskanál zöld bors, 2 evõkanál folyékony méz, 4 evõkanál ketchup, fél teáskanál currypor, 12 szelet bacon szalonna, olaj a sütéshez.

  • Zöldséggel töltött karaj

    Zöldséggel töltött karajA zöldséget az olajon megpároljuk úgy, hogy még roppanós maradjon.Sóval, borsikafűvel fűszerezzük. A húsokat vékonyra klopfoljuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, fokhagymaporral, sóval. A szeletek közepére helyezünk 1 kanálnyi zöldséget és szorosan feltekerjük majd begöngyöljük a baconszalonnával. A tekercseket egymás mellé letesszük egy hőálló tálba, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten, alufóliával lefedve addig sütjük, míg a hús megpuhul. A fóliát levéve szép pirosra sütjük a tetejét. A megmaradt párolt zöldséggel tálaljuk.

  • Párolt uborka

    Hozzávalók: 75 dkg kígyóuborka, 3 evõkanál olaj, só, õrölt fehér bors, 5 dkg reszelt sajt.