rss
  • Rák-leves

  • Share on Tumblr

    A rák tisztítás módját nem mindenki ismeri, sõt félnek is tõle, pedig könnyen ellehet vele bánni a következõ módon: a rákot bal kezünkbe fogjuk és a két ollóját jól összeszorítjuk, a bajuszos felét tenyerünk felé fordítva, a farkát meg kifelé; a farkának középsõ úszószárnyát jobbra-balra megcsavarjuk és csendesen kihúzzuk azt a kis vékony, fekete fonalforma belét, mely végigfut a farkán.

    A még mindig élõ és mozgó rákot a fent irt módon erõsen tartva, (t.i. a hátánál fogva felül) ujjunkkal váltsuk le a farkát és szedjük ki a hátában levõ belét. Az oldalrészekrõl és nyaka körül késsel kaparjuk le a tisztátalan részeket, az apró lábakat vágjuk le; csak az olló és a torok maradjon összefüggve a háttal. Hogy ezek szét ne hulljanak, arra különös gondot fordítsunk, mert másképpen nehéz elbánni a töltéskor vele.

    A rákokat igen sok vízben, kefével addig mossuk, míg csak a mosó víz tiszta nem marad; akkor töltsük meg rizskásával, vagy felvert galuskával. Az apró lábait tegyük mozsárba és jól törjük össze a mennyire a szívós, héjas rész engedi. Tegyünk egy kis lábasba, egy kanál zsírt, vagy vajat; ha a zsír forró lesz, rakjuk hozzá a tört ráklábakat és mindig keverve süssük addig, míg szép piros lesz a vaj és száraz a rák törmelék, azután vegyük le a tûzrõl, mert könnyen megég és elbarnul s akkor nem lesz szép piros a leves; öntsünk hozzá egy nagy kanál húslevest, aztán tálaláskor finom szitán szûrjük át a kész ráklevesbe.

    Három személyre egy liter vizet számítsunk és adjunk hozzá sót, fekete tört borsot egy jó késhegynyit; továbbá mindenféle zöldséget, u.m.: répát, petrezselymet, vereshagymát és zellert; egy fél óráig fõzzük, akkor készítsünk egy kanál zsírból egy kanál liszttel szép, híg, gyenge piros rántást, öntsük ezt a forró zöldséges lébe, - ha kevés ideig együtt fõtt, szûrjük át sûrû szitán, adjunk kevés sáfrányt bele és a készen megtöltve levõ rákokat fõzzük benne fél óráig, azután öntsük bele a rákvajat, ekkor készen van.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Túrós kávékrém õszibarackkal

    Hozzávalók: 25 dkg mascarpone, 6 dkg cukor, 2 dl hideg presszókávé, 15 dkg tejszín, 5 õszibarack, ostyacsövecskék, csokireszelék a díszítéshez.

  • Román lángos

    Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dkg élesztõ, 1 tojássárga, 1 fõtt burgonya, só, tej. A töltelékhez: 25 dkg túró, 1/2 dl tejföl, só, 2 csomó metélõhagyma, olaj.

  • Erõleves sajtos túrógaluskával

    Hozzávalók: 10 dkg tehéntúró, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 10 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 csomó kapor, finomított só, 8 dl erõleves (lehet kockából).

  • Syros - görög rizsétel

    Fél kg cukkini, 2 csésze rizs, 1 fej hagyma, 1 húsleveskocka, 40 dkg darálthús, 4 EK tejföl, 2 dkg vaj, 2 kk citromlé, só.

  • Húsfalatkák

    Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 2 tojás, 1 fej hagyma, 1 citrom reszelt héja, 1 dl vörösbor, õrölt bors, 2-3 evõkanál zsemlemorzsa, mustár, só, olaj.

  • Lea süti

    Hozzávalók: 4 tojássárgája, 60 dkg liszt, 1 csomag Váncza vaníliás cukor, 1 csomag Váncza sütõpor, 1 citrom reszelt héja, 3 evõkanál tejföl, 10 dkg cukor.

  • Tõkehalszeletek bazsalikomos fokhagyma-mártással

    Hozzávalók 4 adaghoz: 45 dkg tõkehalszelet, 2 kávéskanál olívaolaj, 2 kávéskanál frissen facsart citromlé, 5 dkg friss bazsalikom.

  • Dióval töltött alma

    Hány 4 személyre: 4 alma, 10 dkg dióbél, 10 dkg cukor, 4 dl vörösbor, 5 ek méz, õrölt fahéj, 3 ek narancsszörp, 2 dl tejszínhab, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 3 ek cukor, fél cs sütõpor.

  • Zöldbableves sonkásan

    Hozzávalók:

    - 25 dkg füstölt sonka
    - 1 kg friss zöldbab
    - kevés zsír
    - liszt a rántáshoz
    - 1 db karalábé
    - 2-3 db sárgarépa
    - 1 fej vöröshagyma
    - kevés kapor
    - kevés petrezselyemzöld
    - só
    - ételízesítõ
    - pici pirospaprika
    - 5 dl tej
    - 1 kis pohár tejföl
    - ecet

  • Töltött padlizsán

    Töltött padlizsánA padlizsánokat félbevágjuk, a belsejüket kikaparjuk. A padlizsáncsónakokat bekenjük olívaolajjal, majd 200 fokos sütőbe tesszük 10 percre. Ezalatt kevés olajon megfonnyasztjuk a felaprított a hagymát és gombát. Beletesszük a felkockázott padlizsánt és a kapribogyót, és pár percig kevergetjük. Megszórjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tejszínt, és lassú tűzön pár percig sütjük. A masszát az elősütött padlizsánokba kanalazzuk, majd meghintjük bőven reszelt sajttal. Végül 200 fokos sütőben 15 percre alatt készre sütjük.

  • Meggyes márvány

    Hozzávalók:

    1 pohár tejföl, 1 tejfölös pohár étolaj, 2,5 tejfölös pohár cukor /50 dkg/, 4 tejfölös pohár liszt /60 dkg/, 1/2 csomag sütõpor, 6 egész tojás, 2 evõkanál kakaó, 20 dkg magozott meggy, porcukor a hintéshez

  • Tojáspörkölt

    Egy közepes nagyságú vöröshagymát vékony karikára vágunk fel, kevés olajon aranysárgára pirítunk és pirospaprikával, valamint 1 kávéskanál köménymaggal meghintünk.

  • Fejessaláta naranccsal

    Hozzávalók: 1 fej saláta, 2 narancs, fél citrom és fél narancs leve, fél tk só, frissen õrölt fehérbors, csipetnyi cukor.

  • Lebbencs leves

    Hozzávalók: 10-15 dkg lebbencstészta, 50 dkg burgonya, 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 dkg zsír, pirospaprika, só.

  • Sok vagyok

    Bíró Lajos a magyar gasztronómia vérbeli fenegyereke, nagyszájú, okos és szórakoztató. Igazi "szakma-narkós", a legtrendibb séfek izgága doyenje, és bár õ ezt kikéri magának - bevallja, hogy nagyon élvezi.

  • Juhtúrós spagetti

    Hozzávalók:

    - 50 dkg spagetti
    - tejföl
    - 20 dkg juhtúró
    - fél fej hagyma
    - só
    - bors
    - 1 csipet oregánó
    - 1 teáskanál kapor
    - metélőhagyma
    - olaj

  • Sült ponty hagymaszósszal

    Hozzávalók: 1 db 2 kg-os ponty, 30 dkg hagyma, 2,5 dl fehérbor, vaj, 50 cl zsíros tejszín, só, bors.

  • Sajtos lencsekrémleves

    Hozzávalók: fél kiló lencse 20 deka füstölt sajt 1 dl olaj 2 fej vöröshagyma 3 dl tejszín vagy joghurt 3 evõkanál mustár fokhagyma, só, babérlevél.

  • Hollandaise

    Hozzávalók: 250 g vaj, 3 tojássárgája, 1 ek víz, só, fehérbors, 1 ek citromlé;

  • A nyár étele - Lecsó

    Hozzávalók: 1 dl olaj
    10 dkg húsos füstölt szalonna
    5 fej hagyma
    2 kg lecsópaprika
    1 kg paradicsom