rss
  • Zöldséges kofta paradicsomszósszal

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 2 db sárgarépa, 1 db fehér retek, 4 db krumpli, 1/2 fej karfiol, 10-12 paradicsom, sárgaborsóliszt, tejszín, kurkuma, asafoetida, lepkeszegmag, cukor, só.

    Egy edényben felforrósítunk 1 evõkanál ghít, majd megpirítunk benne 1 teáskanál római köményt. Hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát, fehér retket és karfiolt, ízesítjük 2 teáskanál sóval, 1/2 teáskanál kurkumával, és fedõ alatt kis lángon puhára pároljuk. Közben a krumplit héjában, sós vízben megfõzzük. Ha puha, meghámozzuk és összetörjük.

    Ha a zöldségek puhára párolódtak, hozzáadjuk a tört krumplit, és annyi sárgaborsólisztet, hogy gyúrható masszát kapjunk. Golyókat formálunk belõle, és forró ghíben kisütjük. Ha szétesnek a golyók, tegyünk hozzá még lisztet. A koftát paradicsomszósszal tálaljuk. Ennek elkészítési módja a következõ: egy evõkanál felmelegített ghíben 10-12 összeturmixolt paradicsomot öntünk.

    Hozzáadunk 2 teáskanál sót, 2 teáskanál cukrot, csipet asafoetidát, 1/2 teáskanál kurkumát. Addig fõzzük, míg a ghí feljön a paradicsomszósz tetejére.Ekkor hozzáöntünk egy kevés tejszínt valamint 1/2 teáskanál szárazon pirított, összetört lepkeszegmagot. Ghí helyett használhatunk olajat is!

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Pita

    Hozzávalók: 1 csomag szárított élesztõ, 1 evõkanál cukor, 375 ml víz, 1 teáskanál só, 1 evõkanál olívaolaj, 450 g liszt.

  • Zöldséges tészta

    Hozzávalók: 35 dkg olasz tészta (Farfalle), 1 doboz zöldborsó konzerv, 1 doboz kukorica konzerv, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 zacskó mini mozzarella sajt, 5 ek olívaolaj, egy pár levél friss bazsalikom, ízlés szerint só, bors.

  • Tejszínes fokhagymakrémleves

    Hozzávalók: 1 nagy fej fokhagyma, 3 fej hagyma, 3 dl tejföl, 1,5 dl tejszín, 3 dl húsleves, 1 ek. liszt, 1-2 ek. olaj.

  • Marokkói csirke

    Hozzávalók: 1 kiskanál köménymag, 1 kiskanál fahéj, 1,5 kiskanál pirospaprika, 1 kiskanál õrölt koriander, 1/2 kiskanál õrölt szegfûszeg, 1/4 kiskanál cayenne-i bors, 1 kiskanál gyömbérpor 1/4 kiskanál õrölt sáfrány, 1,5 kiskanál tengeri só, 2 tört fokhagymagerezd, 2 evõkanál friss citromlé, 1 evõkanál (olíva-) olaj, 85 dkg kicsontozott felsõcomb, 2.5dl csirkeleves (2.5dl víz és 1/2 csirkeleveskocka), 25 dkg kuszkusz, 4 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 3 dkg mazsola, 2 evõkanál meghámozott mandula.

  • Szegedi halászlé pontyból

    Hozzávalók: 1 db 1-1,2 kg-os ponty, fél kg apróhal (keszeg, kárász), vagy halfej és farok, 2 nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1-2 mk porospaprika (ízlés szerint), cseresznyepaprika, só.

  • Szegedi háziszalámi

    Hozzávalók: 2 kg hízott marhahúst és 1 kg érett disznóhúst 3 mm-es kockákra vágok (nem darálom).

  • Bográcsos krumplileves

    Hozzávalók: 1/2 kg tisztított burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dkg zsír, 1 nagy fej tisztított hagyma, 1 paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 sárgarépa, 1 gyökér, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 teaskanál só, 1 evõkanál pirospaprika, 5 adag csipetke.

  • Paprikás szelet

    Hozzávalók: 4-6 szelet borjúhús, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 zöldpaprika, só, pirospaprika, bors, 1 kanál zsír.

  • Brokkolileves

    Hozzávalók: mirelit brokkoli (kb. 25 dkg), 4 evõkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál liszt, 1 teáskanál piros fûszerpaprika, 2 dl kefir vagy joghurt, 2 tyúkhúsleves-kocka, csipetnyi porcukor, 1 tojásból készített galuska (levesbetét).

  • Mézes-citromos csirke (diétás)

    Hozzávalók:

    2 csirkecomb, 1 csirkemell, 3 evõkanál méz, 1 citrom leve, 3 sárgarépa, víz, szójaszósz, só, gyömbér, kurkuma, sáfrányos szeklice

  • Tésztás, gombás padlizsán

    Hozzávalók: egy közepes méretû padlizsán, csavaros, tojás nélküli száraztészta (teljes kiõrlésû biolisztbõl készült), gomba (csiperke), tejföl (elhagyható), petrezselyem, hagyma, só, olaj, zöldségkeverék (vagy Vegeta).

  • Egyszerû lángos

    Hozzávalók:

    40 dkg finomliszt, 1 tojássárgája, 2 közepes nagyságú fõtt burgonya, 1-1,5 dltej, 3 dkg élesztõ, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, a tetejére fokhagyma,reszelt sajt és tejföl

  • Kókuszos kocka marcipánosan

    Kókuszos kocka marcipánosanA kekszet ledaráljuk, összekeverjük a kókuszreszelékkel és a darált dióval. A vajat és cukrot egy hőálló tálba tesszük, és gőz fölött kevergetjük, míg olvadni nem kezd, majd hozzáadjuk a kakaóport, a felvert tojást, és pár percig tovább kevergetjük. A gőzről lehúzva apránként hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és a rumaromát, majd egynemű masszává keverjük. A masszát sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe nyomkodjuk, a tetejét amennyire csak tudjuk lesimítjuk, és letakarva egy órára hűtőbe tesszük. A kekszes alap tetejét befedjük a porcukros deszkán kinyújtott marcipánnal és rányomkodjuk.

  • Pácolt virslisaláta paprikával

    Hozzávalók: 4 pár virsli, borecet, só, cukor, koriander, mustármag, bors, vöröshagyma, 15 dkg trappista sajt, 2 db kaliforniai paprika.

  • Kukoricafõzelék

    Hozzávalók: 50 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica, 5 dkg vaj, 1 evõkanál liszt, 1-2 dl tej, 1 dl tejszín, só, õrölt fehér bors, 1 csokor petrezselyem.

  • Hagymás babsaláta

    A fehér szemes babot kb. 1-1,5 csészével este beáztatjuk. Másnap hideg vízzel feltesszük fõzni. Közben legyen lobogó víz, mert ha a paszuly fõtt vagy 10-15 percet, a vizét leöntjük és a lobogó forró vízzel feltöltjük.

  • Valentin burgonya

    Hozzávalók: 80 dkg burgonya, só, valamint olaj a kisütéshez.

  • Bakker lecsó

    Hozzávalók: 2 hagyma, 1-1 piros és zöld paprika, 1 dl olivaolaj, fél kg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 6 tojás, vékonyra szelt Jambon de Bayonne sonka.

  • Csirkemell szeletek banánnal töltve

    Csirkemell szeletek banánnal töltveA megtisztított csirkemelleket nagy szeletekre vágjuk, óvatosan kiklopfoljuk, majd megsózzuk és borsozzuk. A hússzeletekbe fél banánokat teszünk, feltekerjük és hústűvel összetűzzük. A töltött csirkemelleket lisztbe, tojásba, majd morzsába megforgatjuk és forró olajba kisütjük. Tojásos rizzsel és burgonyapürével tálaljuk. Nagyon finom, kellemes íze van. (Ugyanez a recept kivitelezhető más gyümölcsökkel is.) Hozzávalók: 70 deka filézett csirkemell, só, 2 darab banán, 10 deka liszt, 2 egész tojás, zsemlemorzsa, olaj.

  • Kelbimbóleves

    Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna, 10 dkg füstölt tarja, 1 nagyobb póréhagyma, 1 evõkanál vaj vagy olaj, 50 dkg tisztított kelbimbó, 1-2 erõleveskocka, só, bors, 1,5 dl tejszín, kis csokor petrezselyem.