rss
  • Zöldséges kofta paradicsomszósszal

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 2 db sárgarépa, 1 db fehér retek, 4 db krumpli, 1/2 fej karfiol, 10-12 paradicsom, sárgaborsóliszt, tejszín, kurkuma, asafoetida, lepkeszegmag, cukor, só.

    loading...

    Egy edényben felforrósítunk 1 evõkanál ghít, majd megpirítunk benne 1 teáskanál római köményt. Hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát, fehér retket és karfiolt, ízesítjük 2 teáskanál sóval, 1/2 teáskanál kurkumával, és fedõ alatt kis lángon puhára pároljuk. Közben a krumplit héjában, sós vízben megfõzzük. Ha puha, meghámozzuk és összetörjük.

    Ha a zöldségek puhára párolódtak, hozzáadjuk a tört krumplit, és annyi sárgaborsólisztet, hogy gyúrható masszát kapjunk. Golyókat formálunk belõle, és forró ghíben kisütjük. Ha szétesnek a golyók, tegyünk hozzá még lisztet. A koftát paradicsomszósszal tálaljuk. Ennek elkészítési módja a következõ: egy evõkanál felmelegített ghíben 10-12 összeturmixolt paradicsomot öntünk.

    Hozzáadunk 2 teáskanál sót, 2 teáskanál cukrot, csipet asafoetidát, 1/2 teáskanál kurkumát. Addig fõzzük, míg a ghí feljön a paradicsomszósz tetejére.Ekkor hozzáöntünk egy kevés tejszínt valamint 1/2 teáskanál szárazon pirított, összetört lepkeszegmagot. Ghí helyett használhatunk olajat is!

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gombapogács

    Hozzávalók: 60 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, só, bors, fél kg liszt, 1 tojás, zsír, zsemlemorzsa.

  • Apró csemegeuborka

    Egészen apró, hibátlan uborkatetszés szerinti mennyiségben, a levéhez
    literenként 1 csapott evõkanál só, 1,5 evõkanál kristálycukor, 4 szem egész bors, 4 szem szegfûbors, 2 szem szegfûszeg, 1 szál friss kaporzöld, 1 szál tárkonyzöld, kis darabka torma, késhegynyi õrölt gyömbér, késhegynyi köménymag, ízlés szerint ecet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum.

  • Sajtkrémes krumplileves

    Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 20 dkg tejszínes krémsajt, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olívaolaj, 8 dl zöldségleves (kockából), 1 csokor petrezselyem, só, frissen õrölt fekete bors.

  • Tarhonyás lecsós pulykamell

    Hozzávalók: 1 kg (kicsontozott) pulykamell, 50 dkg tarhonya, 1,2 kg zöldpaprika, 1 csípõs paprika, 70 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 tyúkhúsleveskocka, 1-1 evõkanál ketchup és csípõs gulyáskrém, 1 kávéskanál ételízesítõ, 1 dl víz, 2-3 dl olaj.

  • Hideg zöldbableves

    Hozzávalók: 40 dkg vajbab, 3 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 1 kis hagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 tk ecet, csipetnyi cukor, 1 tk liszt, 1 babérlevél, 2 dkg só.

  • Sörös pulykasült

    Elkészítés: A pulykaszárnyakat befûszerezzük a grill fûszerrel, megspékeljük fokhagyma- és füstölt szalonna szeletekkel. Tepsibe rakjuk, majd az egészet betakarjuk bacon-szeletekkel. Nyakon öntjük 1 üveg sörrel, letakarjuk fóliával, így sütjük 40 percig. Ezután levesszük a fóliát, és további 30 percig sütjük, miközben sörrel locsolgatjuk. Ropogós pirosra sütjük. Krumplipürével és sok-sok salátával tálaljuk.

  • Gyümölcssaláta

    Hozzávalók:

    - 2 narancs
    - 2 mandarin
    - 1 grapefruit
    - 1 banán
    - 6 eper
    - 1 pohár narancslikõr
    - 6 édesítõ tabletta
    - 1 kanál reszelt nerencshéj
    - 1/2 pohár víz
    - 50 ml tejszín

  • Tepsis káposzta 2.

    Belevalók: 2-3 sertésláb, 70-80 dkg savanyú káposzta, 50 dkg krumpli, 1 szál füstölt kolbász, 2 fej vöröshagyma, 3-4 dl tejföl, 3-4 gerezd fokhagyma, olaj, pirospaprika, só.
    A krumplit és a sertéslábakat sós vízbe felteszem fõni. (Külön-külön!)

  • Zöld ketchup házilag

    Hozzávalók: 3 kg zöldparadicsom, 2 fej hagyma, 3 ek só, 60 dkg cukor, 1 dl ecet, 1 ek õrölt feketebors.

  • Töltött csirkemell rántva

    Töltött csirkemell rántvaA zöldségféléket feldaraboljuk, kevés vajon vagy olajon megpároljuk. A csirkemell szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. Tojást a joghurttal, sóval és a borssal felverjük, belekeverjük a reszelt sajtot. Kisebb olajozott tepsibe öntjük, sütőben megsütjük. Utána hússzelet nagyságúra felvágjuk, rárakjuk a csirkére, teszünk rá párolt zöldségeket, ki mit szeret, összetekerjük, bepanírozzuk, és sütjük. A krokett készítése: A burgonyákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. Enyhén sós vízben megfőzzük, majd összetörjük, a többi hozzávalókkal összekeverjük.

  • Mákos süti

    Mákos sütiA tésztához a lisztet, a margarint, a tojássárgáját, a sütőport és a pici sót négy evőkanál vízzel összegyúrjuk, és simává dolgozzuk. Egy órát pihentetjük. Közben a mákot, a cukrot és a vaníliás cukrot 2 dl vízzel sűrűre főzzük. A tűzről levéve langyosra hűtjük. Belekeverjük a citrom levét és lereszelt héját, a margarint, egyenként a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és az egyiket kikent tepsibe fektetjük. Rátesszük a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával.

  • Curry-szószos húsgombócok

    Curry-szószos húsgombócokA darált húsból, a nagyon apróra vágott hagymával, a felvert tojásokkal, a zsemlemorzsával, petrezselyemmel, a sóval és borssal fasírt masszát készítünk. Kigombócozzuk, és forró olajban megsütjük, majd egy tűzálló edénybe szedjük. A visszamaradt zsiradékba tesszük a lisztet, a curryt. Kicsit pirítjuk, majd felengedjük a borral és a húslével. Sűrű mártássá forraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt is. A gombócokra borítjuk, majd 10 percig ebben a mártásban főzzük a fasírtgolyókat. Gombás párolt rizzsel tálaljuk.

  • Majonézes burgonya

    Hozzávalók: 60 dkg burgonya, másfél dl majonéz, 2 dl kefir, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, ecet, cukor, ízlés szerint.

  • Sajtos rizsgombóc

    Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 evõkanál paradicsompüré, 5 dkg sajt, só, zsemlemorzsa a sütéséhez, olaj.

  • Burgonyagombóc

    Hozzávalók: 25 dkg fõtt, áttört burgonya, 1 evõkanál búzadara, 1 evõ­kanál olaj, 1 tojás, liszt, só, 1 csokor petrezselyemzöld.

  • Consommé

    Két-három egész tojást 1/4 liter húsleves, vagy tejjel jól elhabarunk, megsózzuk s ezt egy kikent bögrébe, vagy lábasba tesszük.

  • Rakott tojás

    10 db tojást megfõzünk, majd megtisztítjuk és félbevágjuk. A tojássárgákat kiszedjük és egy kis tálkában 2 doboz májkrémmel, vagy 15 dkg darált párizsival, valamint annyi tejföllel hogy krémes állagú legyen kikeverjük. Ízesítjük sóval és borssal.

  • Színes szelet

    Hozzávalók:

    - 30 dkg cukor
    - 4 db tojás
    - 1 dl tejföl
    - 1 kk sütõpor
    - 30 dkg margarin
    - 50 dkg liszt
    - 1 ek kakaó
    - 1 kk piros ételfesték
    - 1 kk sárga ételfesték

  • Gyulai Csirkecomb

    Hozzávalók: 4 db kisebb csirkecomb, 1 kis szál lángolt (nem száraz) kolbász, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, törött bors, mustár.

  • Kelbimbófõzelék, gombával

    Hozzávalók: 1 kg friss, vagy 1 csomag mirelit kelbimbó, 3 db burgonya, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 1 pohár tejföl, 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál curry, vegeta.

loading...