rss
  • Kelkáposzta fõzelék

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: kelkáposzta 1 kg, köménymag 1 késh., burgonya 0.5 kg, zsír 15 dkg, liszt 2 kanál, fokhagyma 1 cikk, bors, paprika, só 1-1 késh.

    Szép, kemény kelkáposzta felsõ leveleit leszedjük, kidobjuk, jól megmossuk, és összevágjuk. Sós vízben feltesszük fõzni, kicsit késõbb hozzáteszünk hosszúra vágott burgonyát is. Ha jó puha, készítünk sötét sárga rántást, kis finomra vágott fokhagymával, kis paprikával és borssal.

    Azután összeöntjük a kelkáposztával, miután ennek levével feleresztettük és még forrni hagyjuk.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tojásleves

    Hozzávalók: 1.5 liter víz, 2 ek. lisz, 2 ek. olaj, 1 tk. csemege pirospaprika, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5-6 tk. õrölt fûszerkömény, 8 tojás, só, delikát (ízlés szerint).

  • Zöld paradicsom savanyúság

    Hozzávalók: Hibátlan zöldparadicsom, cukor, só, kapor, szemes bors, tasakos savanyúságtartósító, ecet, tiszta üvegek, celofán, befõzõ gumi, üvegtetõ, nem használt körömkefe.

  • Sertésborda

    Hozzávalók:


    60 dkg sertéshús (karaj vagy comb), só, bors, majoránna, õrölt kömény, pirospaprika, vegeta, Erõs Pista, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3/4 üveg csemege uborka, vörösbor, olaj

  • Paradicsomos káposzta

    A fejes káposztát csíkokra vágom és felteszem köménymagos vízbe fõzni. Közben kis olajon 1-2 kanál lisztet pirítok (nem barnára), ráöntök 2 kicsi doboz paradicsomkonzervet (vagy paradicsomlevet) és vízzel felengedem.

  • Adventi muffin

    Hozzávalók: 20 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg mazsola, 3 evõkanál barackpálinka, 12,5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 25 dkg liszt, fél csomag sütõpor, fél mokkáskanál õrölt fahéj, fél mokkáskanál mézeskalács fûszerkeverék, 2 tojás, 1 evõkanál méz, fél dl tej.

  • Lecsósszelet

    Hozzávalók: 1 kg lapocka vagy más husi, 1/2-1 dl olaj, 3-4 nagy fej hagyma, 3 nagy paprika, 4 paradicsom, só, bors, fûszerek.

  • Csirkesaláta

    CsirkesalátaA csirkemellet összevágjuk, és olajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük, de használhatunk akár fűszerkeverékeket is (pl. francia, görög). A zöldségeket (paradicsom, kaliforniai paprika, kígyóuborka, hagyma) összevágjuk. Az ecetet az olívaolajat és a mézet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Az öntetet egy üvegben összerázzuk a zúzott fokhagymával, majd a zöldségekre öntjük. Végül ráöntjük a zöldségekre, és rászórjuk a sült csirkét. Legvégül az egészet összeforgatjuk, és kb. 1/2 órai hűtés után tálalhatjuk. De ízlés szerint bármilyen zöldség darabolható a salátába, ki melyiket szereti.

  • Póréhagyma leves

    Póréhagyma levesA karikázott póréhagymát olajon megpároljuk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk az aprított újhagymát, fokhagymát, vegetát, sót, gyömbért, (virslit). Ha felforrt keményítős tejszínnel behabarjuk. Beleszórjuk az aprított petrezselymet. Pirítóssal, reszelt sajttal tálaljuk. Hozzávalók: 2 nagy póréhagyma, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 l víz , 1 cs. petrezselyemzöld, friss gyömbér reszelve, só, bio vegeta, 4 szál virsli, 1 evőkanál keményítő, 2 dl tejszín, pirítós, reszelt sajt. A virsli el is maradhat a levesből, ízlés szerint belerakható, ki hogy szereti.

  • Vegyes saslik

    Hozzávalók: 40 dkg szûzpecsenye, 40 dkg bélszín (gy.k.: ezek ugyanazon alkatrészek, csak más állatból), 20 dkg füstölt szalonna, 25 dkg gombafej, 30 dkg hagyma, grill fûszerkeverék (Kotányi).

  • Kenyérlángos

    KenyérlángosA krumplit megfőzzük, és jól áttörve hozzáadjuk az élesztővel elkevert liszthez. Esetleg a krumpli főzőlevét használhatjuk az elkészítéshez. Kicsit kell csak sózni. 1 óra kelés után tepsiben nyújtjuk, félig megsütjük. Kivesszük a sütőből, és az előzőleg már tejföllel, zúzott fokhagymával összekevert, feldarabolt baconnel megkenjük, megszórjuk a laskára vágott vöröshagymával, majd visszatesszük a sütőbe kb. 10 percre. (Lehet még rá rakni kolbászt is.) A sütés vége felé megszórjuk a reszelt sajttal. Cserszegi fűszeres a legjobb hozzá.

  • Sárgarépa főzelék tejszínesen

    Sárgarépa főzelék tejszínesenAz edénybe öntsünk 1 dl olajat és 1 dl vizet. Tegyük hozzá a citromreszelőn legyalult répát, szórjunk rá 2 teáskanál sót, púpos evőkanálnyi kristálycukrot, forgassuk át, és gyenge lángon, lefedve, időnként megkeverve kezdjük el párolni. Ha már majdnem puha, a tűzről levéve szórjunk rá négy púpos evőkanálnyi lisztet. Egy percre tegyük vissza a tűzre, közben folyamatosan kevergessük, hogy le ne égjen. Ismét félretéve hígítsuk fel 8 dl zsíros tejjel és 3 dl zsíros tejszínnel, adjuk hozzá a citromhéjat és -levet, a fűszereket, kristálycukrot.

  • Hagymás kifli

    Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 2-3 evõkanál olaj, 1 tojás, 2 tojássárgája, 1 kiskanál cukor, 2 dl tej, 2 dkg élesztõ, 2 vöröshagyma, õrölt bors, só, zsír a tepsi kikenéséhez.

  • Húsvéti sonkás batyu

    Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 30 dkg fõtt füstölt sonka, 2 fõtt tojás, 1 csomag újhagyma, 15 dkg reszelt sajt, 5 dkg hántolt tökmag;

    A kenéshez: 1 tojás;

  • Chilli con carne

    Hozzávalók: 2 kanál olaj, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 pirospaprika, 1 kanál darált pirospaprika, 1 kanál tört köménymag, 500 g marhahús, 200 ml marhahúsleves, 1/2 teáskanál majoranna, 400 g paradicsom, 1 teákanál chilli, 1 kanál barna cukor, 400 g konzerv vörös bab, só, bors.

  • Csirkés rizottó

    Hozzávalók:

    1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 l zöldség-, vagy csirkehúsleves, 5 deka vaj, 25 deka vialone-, vagy arborio rizs, 1 pohár száraz fehérbor, 3-4 ek. reszelt pecorino, 3 csirkemellfilé, 3 ek. olívaolaj, 2 szál szárzeller, fél citrom reszelt héja, pár csepp citromlé, só, és frissen õrölt feketebors, oregano

  • Tojáskrokett

    Hozzávalók: 2-3 személyre, 5 db tojás, 2 db zsemle, 1,5 dl tej, 2-3 evõkanál zsemlemorzsa, petrezselyem, olaj, bazsalikom, õrölt bors, só.

  • Kukoricafőzelék

    KukoricafőzelékA konzervkukoricát leszűrjük, és a vajon megforrósítjuk, erős lángon zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen. Sóval meg őrölt fehér borssal ízesítjük, és tejszínnel gazdagítva tálaljuk. (A tálon meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel is a tetejét.) Ha mirelit kukoricát veszünk hozzá, a vajban felolvasztott kukoricát zsírjára sütjük, liszttel meghintjük, és ugyanúgy járunk el vele a továbbiakban, mint a konzervkukoricával. Ha úgy kívánjuk, lehet bele tenni egy kevéske apró kockára vágott paprikát is.

  • Kétszínû keksz

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 3 evõkanál kakaópor.

  • Tepsis sertéscsülök

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 tasak gombaszósz, 1 sertéscsülök, só, bors, magyaros fûszerkeverék, 3 fej hagyma, olaj, 3 dl tej.

  • Mandulatej

    Hozzávalók: 1.7 dl tej, 2 dkg édes mandula, 1/2 szem keserûmandula, 2.5 dkg cukor.