rss
  • Bearni mártás

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 15 dkg vaj, 0,5 dl borecet, 2 tojássárgája, 3 szem gyöngyhagyma, 2 ek. citromlé, 1-1 ek. vágott tárkonylevél és metélõhagyma, só, bors.

    Külön-külön apróra felaprítjuk a fûszereket, a gyöngyhagymát. Hõálló tálkában összekeverjük a gyöngyhagymát és a tárkonyt, ecetet, sózzuk, borsozzuk. Gõzölgõ vizes edénybe állítjuk, addig kevergetjük, míg az ecet elpárolog. Lehûtjük.

    Másik hõállóban a tojássárgáját eldolgozzuk 2 ek. hideg vízzel, gõz fölött fakanállal habosra keverjük. Közben apránként hozzáadjuk a vajat. Ha kellõen habos, sózzuk, borsozzuk, citromlevet öntünk hozzá, majd a finomra vágott metélõhagymát. Összekeverjük a tárkonyos szósszal. Csészékben kínáljuk rostonsültekhez, hideg húsokhoz - akár hidegen, akár melegen.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Paradicsomos báránysült

    Hozzávalók: 8 szelet bárányhús, 50 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 evõkanál mazsola, 5 evõkanál olívaolaj, 2 evõkanál fehérborecet, 1 mokkáskanál cukor, frissen õrölt fekete bors, só.

  • Almafánk

    Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 50 dkg tisztított reszelt alma, fél liter tej, 2 db egész tojás, fél dkg élesztõ, 3 dkg zsír, 1 evõkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, a sütemény tetejére fahéjas porcukor.

  • Magyaros egytál

    Hozzávalók: 50 dkg sertés lapocka vagy comb, 1 pár szafaládé, 1,2 kg burgonya, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz pritamin, 10 deka császárhús, 2 evõkanál olaj, só, õrölt pirospaprika, bors, szurokfû, rozmaring, 1 marhahúsleves kocka.

  • Gyümölcs linzer

    Hozzávalók: 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 35 dkg liszt, 2 tojás, 1 cs. vaniliás cukor, 1/2 cs. sütõpor, kandírozott gyümölcs.

  • Sült pulykacomb fokhagymás tejben pácolva

    Sült pulykacomb fokhagymás tejben pácolvaA pulykacomb jóval több időt igényel, hogy kellően átsüljön, mint a csirkecomb, ezért ajánlatos jó pár órára, akár pár napra bepácolni! Hagyhatjuk a combot egyben de kis is vághatjuk a csontokat. A combokat megsózzuk, majd állni hagyjuk a páclében. (A tejhez hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az ételízesítőt és az őrölt borsot.) Ezt betesszük a hűtőbe 2 napra, majd a combokat tepsibe rakjuk és kevés levet ráöntve, illetve megpaprikázva és majoránnázva 180 fokon puhára sütjük. Tetszés szerinti körettel és savanyúsággal tálaljuk,

  • Hortobágyi húsos palacsinta

    Hozzávalók:

    1/2 kg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 1 tejföl, kevés olaj, só, bors, pirospaprika
    palacsintához: 2 tojás, 1/2 l tej, liszt, olaj

  • Egészben sült, töltött csirke

    Egészben sült, töltött csirkeMár a tisztításnál ügyeljünk arra, hogy bőre szét ne szakadjon! Kezünkkel ügyesen a bőr alá nyúlva elválasztjuk a bőrt a comb- és a mellehúsától. A csirkét kívül- belül gyengén besózzuk, kevés majoránnával fűszerezzük. A zsemlét tejben megáztatjuk, kicsavarjuk, jól szétmorzsoljuk. A zsíron megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a csirke elkapart máját, a zsemlét, a nyerj tojást, sót, borsot, apróra vagdalt zöldpetrezselymet. A tölteléket egyenletesen a bőr alá töltjük, egészen le a comb tövéig, amíg a bőr fel van nyitva, vagy a csirke hasüregébe nyomkodjuk, a nyílást a végén összetűzve.

  • Penne brokkolival

    Fél kiló penne (tolltészta), fél kiló brokkoli, 1 pohár tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, só, reszelt sajt, 2 leveskocka, olaj.

  • Tüdõ rizskásával

    A rizskását forró zsírba tesszük, jól megmosva; mikor a zsirban egészen átmelegedett, fel töltjük forró vízzel, sót is teszünk hozzá és fõzzük, míg egészen puha lesz.

  • Tojássaláta

    Hat tojást keményre fõzünk, megtisztítunk és karikára vágunk. 3-4 db közepes nagyságú burgonyát héjában megfõzünk és megtisztítva ugyancsak karikára vágunk.

  • Finom fõzelék

    Hozzávalók: 1 kg vegyes zöldség, 15 dkg karalábé, 10 dkg friss vagy konzerv zöldborsó, 2 dkg só, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 1 dkg cukor, 1 dl tej, petrezselyem zöldje.

  • Töltött sonkaszeletek

    Töltött sonkaszeletekA tojásokat keményre főzzük és a sonkát is megfőzzük. A két főtt tojást, a főtt sonkát, a lilahagymát és a savanyú uborkát felkockázzuk, és összekeverjük a majonézzel, mustárral és a tejföllel, majd sózzuk, borsozzuk. Mindezt a sonkába töltjük, és feltekerjük. A tányér közepébe helyezzük az olívabogyót és a gyöngyhagymát. Körberakjuk feltekert sonkával. A sárgarépát vékony csíkokra szeleteljük, és minden sonka közé teszünk egy csokorral. Minden tekercsre teszünk egy szelet tojást. Petrezselyemzölddel díszítjük.

  • Fokhagymás sült kagyló

    Hozzávalók: 1 db natúr kagylókonzerv, 2 db egész tojás, 1 dl száraz fehérbor, 10-15 dkg finomliszt, 3 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, 1 mk reszelt citromhéj, 1 mk törött fekete bors, 1 csapott tk só.

  • Rántott szezámmagos padlizsán

    Hozzávalók: 4 db kisebb padlizsán, 2 db tojás, zsemlemorzsa, liszt, egy kanál tej, só, szezámmag, olaj a sütéshez.

  • Eperdzsem

    Hozzávalók: 1500 g apró eper, 1000 g kristálycukor, 1 mk. citromsav (vagy 2 citrom leve).

  • Ernyey Béla – Balaton Dóra: Ünnepek és hétköznapok

    Ernyey Béla színész, író – és közismerten nagy ínyenc, aki korábbi könyveiben és fõzõmûsorokban is számos alkalommal bebizonyította már, hogy nemcsak enni, de fõzni is szeret (és tud!).

    Elsõ szakácskönyvével, az Ünnepek és hétköznapok-kal Ernyey részben nagyanyjának, egy igazi erdélyi nagyasszonynak állít emléket: a tõle örökölt, féltve õrzött családi recepteket teszi közkinccsé pazar, ünnepi ételsorok formájában. A békebeli, bõséges lakomákat idézõ finomságok mellett a hétköznapokról sem feledkezik meg Ernyey.

  • Mexikói halleves

    Hozzávalók: 30 dkg mélyhûtött tengeri hal, egy 1/2 citrom leve, 1 húsleveskocka, bors, babérlevél, egy kiskanál paradicsompüré, egy fél doboz fehérbabkonzerv vagy 15 dkg fehér bab.

  • Apricot Sour

    Shakerben erõsen összerázzuk, majd pohárba szûrjük, és a barackdarabbal díszítjük.

  • Gombás szendvics

    A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, vajon megpároljuk, megsózzuk, enyhén megborsozzuk, majd mindkét felén vajban világosra pirított vékony kenyérszeletekre rakjuk.

  • Kelvagdalt gombásan

    Hozzávalók: 50 dkg kelkáposzta, 2 tojás, 20 dkg gomba, 6 dkg reszelt sajt, mogyorónyi fokhagymakrém, 5 púpozott evõkanál zsemlemorzsa, 1 evõkanál liszt, só, olaj a sütéshez.