2024.04.20. - Tivadar

Házi pálinkafõzés

Házi pálinkafõzés
Az Európai Unió területén egyedül Magyarország használhatja a pálinka nevet.

Az is elõírás, hogy "pálinkának csak az a gyümölcspárlat nevezhetõ, amelyet Magyarországon termett nemes és vad gyümölcsbõl, szõlõtörkölybõl, illetve aszú szõlõtörkölybõl készítenek, és amelynek cefrézését, lepárlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végzik. A cefre készítése során semmiféle cukor nem használható, ugyanígy a pálinkába aroma vagy cukor sem tehetõ. A pálinkához nem adható tömény vagy higított alkohol, és nem lehet ízesíteni, színezni."
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Aki pálinkát szeretne fõzni, annak a jogszabályok ismeretén (a könyv 6. fejezete) kívül azzal is tisztában kell lennie, mely gyümölcsök a legalkalmasabbak erre a célra (2. fejezet). A házi pálinka jó minõségének egyik meghatározó eleme a szakszerû cefrekészítés (3. fejezet ).

Házi pálinkát fõzhetünk otthon is, és fõzethetjük bérszeszfõzdében is.

A házi pálinkafõzés módszerét, eszközeit mutatja be a könyv 4. fejezete. Hogy milyen pohárból, milyen hõmérsékleten igyuk ezt a hungarikumot, hogyan adjuk meg a kellõ tiszteletet a gyümölcs termesztõjének, az ital készítõjének, vagyis mindannak, ami egy kortynyi pálinkában ölt testet, arról az 5. fejezet szól.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!