2024.04.25. - Márk

Bújtatott csirke

Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, vagy 80 dkg egyéb csirkehús, 1,5 kg krumpli, 20 dkg füstölt szalonna vékonyra szeletelve, só ízlés szerint (vigyázat, a szalonna sós).
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A krumplit hajában félig megfõzzük (kb. húsz perc), meghámozzuk és vékony karikára szeleteljük. A megtisztított csirkét a szalonnabõrrel (vagy egy szelet szalonnával) bedörzsöljük, az egész csirkének a hasába is teszünk egy darab szalonnabõrt vagy szalonnát. Egy akkora tûzálló tálat vagy tepsit, amelyben a csirke még éppen jól elfér, kibélelünk a szalonna felével és egy réteg krumplival.

A csirkét erre az ágyra fektetjük, majd beborítjuk a maradék krumplival, letakarjuk a szalonnadarabokkal, és befedjük a tál fedõjével vagy alufóliával. Mikróban vagy elõmelegített sütõben sütjük közepes tûzön kb. 1 órát. Ha a csirke megpuhult, néhány percig még fedõ nélkül süthetjük, hogy a felsõ szalonnaszeletek szépen megpiruljanak, vagy tálalás elõtt a szalonnaszeleteket még megpiríthatjuk kissé.

A szalonnaszeleteket félretesszük, a csirkét óvatosan kiemeljük, majd - megfelelõen feldarabolva - elõmelegítet tál közepére tesszük, rárakjuk a szalonnaszeleteket, köré rendezzük a vele együtt sült krumplit. Díszíthetjük is a tálat zöldpetrezselyemmel, piros almahéjjal, stb. Bármilyen savanyúság illik hozzá. Számtalan variációt alkothatunk az alaprecept szerint a krumpli egy részét (vagy az egészet) más zöldségfélére cserélve, az ízesítést hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal kiegészítve - a csirke helyére is kerülhet más hús, netán hal.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!